EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 04 - Ered­mé­nyek és konf­lik­tu­sok ál­lam és egy­ház kap­cso­la­tá­ban

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Ered­mé­nyek és konf­lik­tu­sok ál­lam és egy­ház kap­cso­la­tá­ban

Min­den ed­di­gi­nél vi­lá­go­sab­ban mu­tat­ko­zott meg 2008-ban, hogy az ál­lam és az egy­há­zak kap­cso­la­tát egy­aránt jel­lem­zik ered­mé­nyek és konf­lik­tu­sok – nyi­lat­koz­ta Csep­re­gi And­rás, az Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­gá­nak ve­ze­tő­je múlt hé­ten a Ma­gyar Táv­ira­ti Iro­dá­nak.

El­mond­ta, hogy ta­valy egy­szer ülé­se­zett a va­ti­ká­ni–ma­gyar ve­gyes bi­zott­ság, há­rom­szor ta­nács­ko­zott Hil­ler Ist­ván ok­ta­tá­si és kul­tu­rá­lis mi­nisz­ter a négy nagy egy­ház ve­ze­tő­i­vel, egy to­váb­bi al­ka­lom­mal pe­dig az in­téz­mény­fenn­tar­tó ki­sebb egy­há­zak ve­ze­tő­i­vel is.

Új­don­ság, hogy el­kezd­te és idén is foly­tat­ja mun­ká­ját egy kö­zös bi­zott­ság, amely az egy­ház­fi­nan­szí­ro­zás hosszabb tá­vú át­ala­kí­tá­sá­nak le­he­tő­sé­ge­it vizs­gál­ja. Egy pár­hu­za­mos bi­zott­ság ugyan­ezt te­kin­ti át né­hány ki­sebb egy­ház kép­vi­se­lő­i­vel is.

Az egy­há­zi is­ko­lák fi­nan­szí­ro­zá­sá­ról foly­ta­tott vi­tá­ban 2008-ban új fej­le­mény volt, hogy az Ál­la­mi Szám­ve­vő­szék (ÁSZ) vissza­me­nő­le­ges vizs­gá­la­tá­ban 2006-ra az egy­há­zak ál­tal tá­masz­tott 3,1 mil­li­ár­dos több­let­igénnyel szem­ben 2,1 mil­li­ár­dot, 2007-re pe­dig 2,2 mil­li­árd­dal szem­ben 0,6 mil­li­ár­dot tar­tott jo­gos kö­ve­te­lés­nek. Mint a tit­kár­ság­ve­ze­tő mond­ta, az ÁSZ a vi­tát nem ol­dot­ta meg, mert olyan jog­sza­bály-ér­tel­me­zést al­kal­ma­zott, ame­lyet ko­ráb­ban sem az egy­há­zak, sem a kor­mány nem kö­ve­tett. Ami­kor pe­dig mun­ká­já­ról az Or­szág­gyű­lés il­le­té­kes bi­zott­sá­ga­i­nak be­szá­molt, azok nem fo­gad­ták el a je­len­té­sét. A 2008-as zár­szám­adás­kor az ÁSZ sa­ját szá­mí­tá­si mód­sze­re alap­ján to­váb­bi 0,3 mil­li­ár­dos több­let­igényt ne­ve­zett jo­gos­nak az egy­há­zi is­ko­lák fi­nan­szí­ro­zá­sá­ban, ezt azon­ban sem az egy­há­zi szak­ér­tők, sem a mó­do­sí­tó in­dít­ványt be­adó el­len­zé­ki kép­vi­se­lők nem tá­mo­gat­ták.

Csep­re­gi And­rás em­lé­kez­te­tett: az ok­ta­tá­si ki­egé­szí­tő tá­mo­ga­tást sza­bá­lyo­zó kor­mány­ren­de­let-ter­ve­zet­ről sok szak­ér­tői egyez­te­tést tar­tot­tak. Az év so­rán a tár­ca több ha­tár­időt is be­je­len­tett, mi­vel azon­ban az egyez­te­té­se­ken új­ra és új­ra fi­no­mí­tás­ra szo­ru­ló rész­le­tek ke­rül­tek elő, a to­váb­bi tár­gya­lá­sok mel­lett dön­töt­tek. A ké­se­de­lem mi­att ugyan­ak­kor az egy­há­zi fenn­tar­tó­kat nem ér­te kár, hi­szen a szá­muk­ra is­mert mód­szer sze­rint szá­mol­ták ki a tá­mo­ga­tást, amely­nek össze­ge el­len, sok év után elő­ször, ta­valy nem emel­tek ki­fo­gást – je­len­tet­te ki.

Pél­da­ként az egyet­ér­tés nél­kül zá­rult egyez­te­té­sek­re a sze­mé­lyi jö­ve­de­lem­adó egy szá­za­lé­ka ki­egé­szí­té­sé­nek vál­to­zá­sát em­lí­tet­te. Ko­ráb­ban a költ­ség­ve­tés a tel­jes net­tó jö­ve­de­lem­adó össze­gé­nek 0,9 szá­za­lé­ká­ig egé­szí­tet­te ki a fel­aján­lá­so­kat, füg­get­le­nül at­tól, hogy hány adó­zó ren­del­ke­zett. Az új rend­szer­ről, amely sze­rint a költ­ség­ve­tés a fel­aján­lá­sok ak­tu­á­lis össze­gét dup­láz­za meg, 2007 nya­rán kez­dett egyez­tet­ni az ok­ta­tá­si és kul­tu­rá­lis mi­nisz­ter az egy­há­zak­kal. Az egy­há­zak ké­ré­sé­nek meg­fe­le­lő­en 2008-ban még a ré­gi szisz­té­ma élt, de 2009-ben már az 1 + 1 el­ve ér­vé­nye­sül. Né­hány egy­ház azt kér­te, hogy a ko­ráb­bi 0,9 szá­za­lé­kos szint egy-két év­vel to­vább ma­rad­jon ér­vény­ben, má­sok 2008 után fo­ko­za­tos csök­ken­tést kér­tek, a kor­mány vi­szont eb­ben a kér­dés­ben nem en­ge­dett – mond­ta.

Az el­múlt év ese­mé­nyei jel­zik, hogy az egy­há­zak a köz­élet meg­ke­rül­he­tet­len sze­rep­lői let­tek – mu­ta­tott rá Csep­re­gi And­rás. Mint mond­ta, az egy­há­zi ve­ze­tők az ál­la­mi szfé­ra kü­lön­bö­ző te­rü­le­te­i­nek kép­vi­se­lő­i­vel ta­lál­koz­tak, így a köz­tár­sa­sá­gi el­nök­kel, az Or­szág­gyű­lés el­nö­ké­vel is.

Ki­tért ar­ra is, hogy az Al­kot­mány­bí­ró­ság ta­valy ál­lást fog­lalt az egy­há­zi is­ko­lák fi­nan­szí­ro­zá­sá­ról. Az Or­szág­gyű­lés val­lás­ügyi bi­zott­sá­ga ta­lál­ko­zót szer­ve­zett az egy­há­zak kép­vi­se­lő­i­vel, az egy­há­zi kap­cso­la­tok tit­kár­sá­ga na­pi rend­sze­res­ség­gel tar­tot­ta és tart­ja a kap­cso­la­tot az egy­há­zak­kal, to­váb­bá több me­gyei, ke­rü­le­ti és he­lyi ön­kor­mány­zat is együtt­mű­kö­dik a te­rü­le­tü­kön élő egy­há­zi kö­zös­sé­gek­kel.

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Fa­da­ra­bok Is­ten ke­zé­ben
„Hát én im­már kit vá­lasszak…?”
Disz­nótort ültek
Keresztutak
Szál­kák és ge­ren­dák
„Mi az ökumenét megéljük”
Meg­kezd­te a se­gély­cso­ma­gok szét­osz­tá­sát Gá­zá­ban a Ma­gyar Öku­me­ni­kus Se­gély­szer­ve­zet
Di­rekt öku­me­né – ben­cés gim­na­zis­tákkal
A De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban már az imahét ünnepélyes megnyitása előtt ökumenikus alkalmon vehettek részt a hívek.
Meg­osz­tott­ság, a fáj­dal­mas hun­ga­ri­kum
Le­zá­rul­tak a Bib­lia évé­nek ma­gyar­or­szá­gi ese­mé­nyei
„Van ki­út” kon­fe­ren­ci­a Nagy­vá­ra­don
Az öku­me­ni­kus ima­hét meg­nyi­tó­ün­nep­sé­gét Győ­rött ja­nu­ár 19-én, hét­főn es­te tar­tot­ták az Öreg­temp­lom­ban
Szerb anyács­ka Bi­zánc­ban
Ered­mé­nyek és konf­lik­tu­sok ál­lam és egy­ház kap­cso­la­tá­ban
Evangélikusok
Lu­the­rá­nus szi­get Pá­pa szí­vé­ben
Is­ten há­za né­pe
Zol­tán Lász­ló evan­gé­li­kus lel­kész sír­já­nál
e-világ
Tisz­ta vi­zet a kan­csó­ba!
Keresztény szemmel
Hi­ány­zó gye­re­kek
Kul­tú­rá­já­ban él a nem­zet
Pa­lack­pos­ta, avagy üzenet a mat­ró­zok­nak
A hét témája
A nem­zet: kö­zös ih­let
„Nagyon erős. Hitben erős…”
„Egy az Isten”
Is­ten a tá­vol­ban
Ten­ger­nyi prob­lé­má­val el­bo­rít­va
evél&levél
Kü­lön­le­ges ka­rá­cso­nyi aján­dék
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kunhalom, újkőkori ház a tájtörténeti parkban
A bib­li­ai idők ét­rend­je tá­vol­ról sem volt egész­sé­ges
A vasárnap igéje
„Cur De­us ho­mo?” – Mi­ért lett Is­ten em­ber­ré?
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Szélrózsa-utótalálkozó
ÉnekKincsTár
Légy ve­lünk ke­gyel­med­del, jó­sá­gos Jé­zu­sunk!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 04 Ered­mé­nyek és konf­lik­tu­sok ál­lam és egy­ház kap­cso­la­tá­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster