EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 07 - Oszt­rák–ma­gyar evangélikus egy­ház­ve­ze­tői ta­lál­ko­zó

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Oszt­rák–ma­gyar evangélikus egy­ház­ve­ze­tői ta­lál­ko­zó

Bu­da­pes­ten ren­dez­ték meg feb­ru­ár 4–5. kö­zött a két­éven­te ese­dé­kes oszt­rák–ma­gyar egy­ház­ve­ze­tői ta­lál­ko­zót. Az esz­me­cse­rén dr. Mic­ha­el Bün­ker oszt­rák püs­pök, Karl Schi­e­fer­mair, dr. Ra­o­ul Kne­u­c­ker, dr. Er­win Sch­ranz egy­ház­fő­ta­ná­cso­sok és dr. Soly­már Mó­ni­ka bé­csi ma­gyar lel­kész kon­zul­tál­tak egy­há­zunk há­rom püs­pö­ké­vel és az or­szá­gos fel­ügye­lő­vel.

„Menj, és nézd meg, hogy jól van­nak-e test­vé­re­id…” – e mondatot, ame­lyet dr. Fa­bi­ny Ta­más, az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke fog­lalt áhí­ta­tá­ba a ta­lál­ko­zó el­ső nap­ján, Jó­zsef tör­té­ne­té­ben ta­lál­juk meg (1Móz 37,14). És va­ló­ban, a két egy­ház ve­ze­tő­i­nek két­na­pos meg­be­szé­lé­sén az volt az el­sőd­le­ges cél, hogy tá­jé­ko­zód­ja­nak egy­más hit­bé­li, teo­ló­gi­ai, tár­sa­dal­mi, gaz­da­sá­gi hely­ze­té­ről, és sa­ját ta­pasz­ta­la­tot gyűjt­se­nek.

Az ese­mény egyik köz­pon­ti té­má­ja a dia­kó­nia volt. Er­ről elő­ször a Sa­rep­ta bu­dai sze­re­tet­in­téz­mény­ben (ké­pünkön), majd más­nap a csil­lag­he­gyi gyü­le­ke­zet va­do­nat­új, a ter­vek sze­rint már­ci­us­ban meg­nyí­ló sze­re­tet­ott­ho­ná­ban, a Ga­u­dio­po­lis­ban sze­rez­het­tek sze­mé­lyes ta­pasz­ta­la­tot a ven­dé­gek. Mind­ezt Szteh­lo Gá­bor nyo­mán, aki öt­ven­hét éve ala­pí­tot­ta sé­rült gyer­me­kek részére a Sa­rep­tát, hogy az­után Ga­u­dio­po­lis né­ven gyer­mek­vá­rost hoz­zon lét­re a há­bo­rú után az elárvult, szü­lő és ro­kon nél­kül ma­radt gyermekek szá­má­ra.

Nem csak a múlt ha­tá­roz­ta meg azon­ban a két egy­ház kép­vi­se­lő­i­nek ta­nács­ko­zá­sát: fon­tos té­ma volt az egy­ház és az ál­lam kap­cso­la­ta, amely­ről Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök és Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő szá­molt be jó­zan re­a­li­tás­ér­zék­kel, még­is bi­za­ko­dó­an. Mert bár ez a vi­szony év­ről év­re egy­re bi­zony­ta­la­nab­bá vá­lik, re­mény­re ad okot, hogy egy­re több ci­vil for­rás ta­lál­ha­tó a be­vé­te­lek mö­gött: az 1 szá­za­lé­kos sze­mé­lyi­jö­ve­de­lem­adó-fel­aján­lá­sok nö­ve­ke­dé­sé­ben fel­fe­dez­he­tő az egy­há­zért viselt tu­da­tos fe­le­lős­ség­. Mind­ez ter­mé­sze­tes oszt­rák szom­szé­da­ink­nál: ott az egy­ház anya­gi ter­he­i­nek fe­lét fe­de­zik a hí­vek fel­aján­lá­sai, ki­sebb rész­ben pe­dig a fe­le­ke­zet sa­ját te­vé­keny­sé­gé­ből szár­ma­zó jö­ve­de­lem, vé­gül pe­dig ál­la­mi tá­mo­ga­tás egé­szí­ti ki be­vé­te­le­i­ket – szá­molt be dr. Mic­ha­el Bün­ker püs­pök.

En­nek fé­nyé­ben mind az oszt­rák, mind a ma­gyar részt­ve­vők kö­zös cél­ként fo­gal­maz­ták meg a tár­sa­dal­mi szo­li­da­ri­tás erő­sí­té­sét: ezt szol­gál­ja ma­gyar rész­ről az Élő kö­vek egy­há­za – evan­gé­li­kus meg­úju­lá­si stra­té­gia; ez­zel szem­ben a szo­li­da­ri­tás gon­do­la­ta oszt­rák test­vé­re­ink­nél el­ső­sor­ban az egy­ház tár­sa­dal­mi-po­li­ti­kai fel­lé­pé­sé­ben nyil­vá­nul meg (ilyen pél­dá­ul a be­ván­dor­lók tá­mo­ga­tá­sa).

A meg­be­szé­lés má­so­dik fe­lé­ben dr. Bé­res Ta­más, az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem Rend­sze­res Teo­ló­gi­ai Tan­szé­ké­nek do­cen­se tar­tott be­ve­ze­tő elő­adást a Nyu­gat-Eu­ró­pá­ban ki­emel­ten ke­zelt eu­ta­ná­zia, bio­e­ti­ka tárgy­kör­ben. Ezt hosszas dis­kur­zus kö­vet­te, csak­úgy, mint a dél­után még meg­be­szé­len­dő té­má­kat: a hit­ok­ta­tás, a 2017-ig ter­je­dő Lu­ther- év­ti­zed, va­la­mint a te­rem­tés-, kör­nye­zet­vé­de­lem kér­dés­kö­rét, hogy vé­gül fe­hér­asz­tal mel­lett ke­rül­jön sor a bé­csi ma­gyar gyü­le­ke­zet­ről szó­ló be­szá­mo­ló­ra, Soly­már Mó­ni­ka elő­adá­sá­ban.

„Menj, és nézd meg, hogy jól van­nak-e test­vé­re­id…” El­jöt­tek. Meg­gaz­da­gí­tó volt.

Cse­lovsz­kyné dr. Tarr Klá­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Var­gát rán­tott faggyús ba­kancs
Ima a be­tö­rő­ért
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ün­ne­pi idő­uta­zás a De­ák té­ren
8500 ki­lo­mé­ter bib­li­ai uta­kon – mo­tor­ke­rék­pár­ral
„A fel­nőtt nem csak önmagáért felel”
Keresztutak
Egy csi­pet­nyi dzsessz – Is­ten di­cső­sé­gé­re
Oszt­rák–ma­gyar evangélikus egy­ház­ve­ze­tői ta­lál­ko­zó
Mit mu­tat a pá­pua tü­kör?
Na­pi húsz órá­ban su­gá­roz Kár­pát­al­já­ról a Si­on Rá­dió
Evangélikusok
Száz éve született Weltler Jenő
Szé­kács Jó­zsef lel­ki ha­gya­té­ká­ból
Egy életút krónikája
In me­mo­riam dr. Bod­rog Mik­lós
e-világ
Kö­zös­sé­gi vissz­hanggyűjtő
Keresztény szemmel
Se­be­sült an­gya­lok?
A ne­gye­dik szög
Mon­da­tok – és ami mö­göt­tük van
evél&levél
Rend­szer­vál­to­zás?
Az Or­dass La­jos Ba­rá­ti Kör iga­zi ar­ca
Frenkl Ró­bert
Rend­ha­gyó ki­sa­já­tí­tás
Itt­zés Szil­via (Bu­da­pest)
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Az egy­ház­ze­né­ről Bony­há­don
„Az Úr hang­ja”
„A hí­vők fo­gé­ko­nyak az ér­té­kek­re”
Bu­da ost­ro­ma és idő­sza­kos ha­lá­la
Má­kos le­pény
A vasárnap igéje
El­rej­ti vagy fel­fe­di?
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Úr Jé­zu­sunk, for­dulj hoz­zánk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 07 Oszt­rák–ma­gyar evangélikus egy­ház­ve­ze­tői ta­lál­ko­zó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster