EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 08 - Szlo­vák–ma­gyar evangélikus csúcs­ta­lál­ko­zó

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Szlo­vák–ma­gyar evangélikus csúcs­ta­lál­ko­zó

A 2008 jú­ni­u­sá­ban Po­zsony­ban meg­tartott ke­resz­té­nyek ta­lál­ko­zó­ja volt az utol­só na­gyobb sza­bá­sú ren­dez­vény, amely­nek kap­csán he­ti­la­punk ol­va­sói bő­veb­ben ér­te­sül­het­tek a szlo­vák–ma­gyar evan­gé­li­kus egy­ház­kö­zi kap­cso­la­tok­ról. Az az­óta el­telt bő fél év­ben a két egy­ház kö­zöt­ti szo­ro­sabb együtt­mű­kö­dést érin­tő konk­rét kér­dé­sek to­vább­ra is na­pi­ren­den van­nak, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ve­ze­tő­sé­ge ezért két­ol­da­lú püs­pö­ki csúcs­ta­lál­ko­zót kez­de­mé­nye­zett, amely­re meg­hív­ta a Szlo­vá­ki­ai Evan­gé­li­kus Egy­ház mind­há­rom lel­ké­szi ve­ze­tő­jét. Az in­vi­tá­ci­ót el­fo­ga­dó szlo­vák püs­pö­kök – dr. Miloš Klátik, Milan Krivda és Slavomír Sabol – feb­ru­ár 11–12-én kon­zul­tál­tak a ven­dég­lá­tó ma­gyar egy­ház­ve­ze­tők­kel.

A ta­lál­ko­zót indító rö­vid tár­gya­lá­son a vendégek és egyházunk püspökei – Ittzés János, Gáncs Péter és dr. Fabiny Tamás –, illetve a két egy­ház sajtójának képviselői az országaikban zajló evangélikus médiamunkát ha­son­lí­tot­ták össze. Ha­mar meg is ál­la­pod­tak ab­ban, hogy a jö­vő­ben he­ti rend­sze­res­ség­gel „hír­cse­rét” tar­ta­nak mind az írott, mind az elekt­ro­ni­kus saj­tó kép­vi­se­lői.

Az el­ső nap fő ese­mé­nye az ezt kö­ve­tő fo­ga­dás volt, ame­lyet Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő adott a szlo­vá­ki­ai püs­pö­kök tisz­te­le­té­re a De­ák Té­ri Gim­ná­zi­um dísz­ter­mé­ben, s amely­re szá­mos szlo­vá­ki­ai ma­gyar lel­kész, gyü­le­ke­ze­ti fel­ügye­lő, va­la­mint a ma­gyar­or­szá­gi szlo­vák­ság kép­vi­se­lői kap­tak meg­hí­vást el­ső­sor­ban az egy­ház, va­la­mint rész­ben a ki­sebb­sé­gi ön­kor­mány­za­tok, rész­ben a nagy­po­li­ti­ka te­rü­le­té­ről.

A fo­ga­dá­son Prőh­le Ger­gely hang­sú­lyoz­ta: „De­mok­ra­ta­ként és ke­resz­tény­ként mind­annyi­unk­nak a szí­vün­kön kell vi­sel­nünk a ki­sebb­sé­gek sor­sát. De ahol a de­mok­rá­cia már nem ké­pes biz­to­sí­ta­ni a ki­sebb­sé­gi jo­go­kat, ott a fe­le­ba­rá­ti sze­re­tet je­gyé­ben kell cse­le­ked­nie min­den jó­ér­zé­sű em­ber­nek.”

Az es­tét a szlo­vák aj­kú gyü­le­ke­zet­ben töl­töt­te a szlo­vák és ma­gyar püs­pö­ki kar, ahol is­ten­tisz­te­le­ten vet­tek részt Mi­loš Klá­tik egye­te­mes püs­pök szol­gá­la­tá­val, majd az ezt kö­ve­tő va­cso­rán a gyü­le­ke­zet hely­ze­tét mu­tat­ta be Gregor Papucsek má­sod­fel­ügye­lő­, Hollósy Tiborné pres­biter és Gu­lá­csi­né Fa­bu­lya Hil­da lel­kész.

A ta­lál­ko­zó más­nap­ján – bu­szos vá­ros­né­zés után – még egy­szer tár­gya­ló­asz­tal­hoz ült a két egy­ház ve­ze­tő­sé­ge. Munkaebéd keretében meg­vi­tat­ták töb­bek kö­zött a Magyar Evan­gé­li­kus Konferencia (Maek) lét­jo­go­sult­­sá­gát és je­len­tő­sé­gét, va­la­mint a szlo­vá­ki­ai ma­gyar ki­sebb­ség spi­ri­tu­á­lis és anya­gi le­he­tő­sé­ge­it és igé­nye­it.

Mér­föld­kő volt ez a más­fél nap a szlo­vák és a ma­gyar evan­gé­li­kus egy­ház ed­di­gi tör­té­ne­té­ben. El­ső lé­pés, ame­lyet azon­ban kö­vet­nie kell még sok to­váb­bi ap­ró lé­pés­nek ahhoz, hogy egy kö­zös út kez­de­te­i­ről be­szél­hes­sen a jö­vő nem­ze­dék.

EvÉlet-infó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Szí­nes kör­mök
Heti útravaló
Öreg pap
Egyházunk egy-két hete
Nagy­kö­ve­ti lá­to­ga­tás a zsi­na­ton
Szar­va­siak kettős ünnepe
Ju­bi­lá­l a vas­gyári „vár”
Keresztutak
Szlo­vák–ma­gyar evangélikus csúcs­ta­lál­ko­zó
Nem csak le­vél­tá­ri anyag
Re­for­má­tus püs­pök­ik­ta­tás a Fel­vi­dé­ken
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel
10 perc szo­li’ a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban
Evangélikusok
Di­ák­ta­nya lesz a pin­cé­ből
Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből
Dé­li ha­rang­szó
Püs­pök­- kö­szön­tés
A me­te­o­rok nyo­má­ban
e-világ
Au­tó­böjt
Keresztény szemmel
Édes­apám, én és a fi­am
Ne szólj szám, nem fáj fe­jem
„Ho­gyan to­vább, egy­ház?”
A hét témája
Új kez­det – re­mé­nyek­kel te­li jö­vő
Fon­tol­va ha­la­dás
evél&levél
Van ki­út!
Ud­va­ros Bé­la elő­adói est­je Lé­bény­ben
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Hin­ni és ér­te­ni
Mó­zesről a pillanat művészetével
A vasárnap igéje
Ér­tünk szó­ló ke­mény sza­vak
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Hit­ke­re­ső
ÉnekKincsTár
Lel­kem, vi­gyázz, ké­szülj fel!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 08 Szlo­vák–ma­gyar evangélikus csúcs­ta­lál­ko­zó

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster