EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 08 - Új kez­det – re­mé­nyek­kel te­li jö­vő

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Új kez­det – re­mé­nyek­kel te­li jö­vő

Dr. Mi­loš Klá­tik el­nök-püs­pök­kel a szlo­vák–ma­gyar püs­pök­ta­lál­ko­zó má­so­dik nap­já­nak reg­ge­lén a Ko­ro­na szál­ló ká­vé­zó­já­ban volt al­kal­mam az Evan­gé­li­kus Élet és a Ma­gyar Rá­dió Evan­gé­li­kus fél­órá­ja szá­má­ra „kö­zös” in­ter­jút ké­szí­te­ni. Gu­lá­csi­né Fa­bu­lya Hil­da, a bu­da­pes­ti Rá­kó­czi úti szlo­vák aj­kú gyü­le­ke­zet – a de­le­gá­ció egyik ven­dég­lá­tó kö­zös­sé­ge – lel­kész­nő­jének a szak­sze­rű szink­ron­tol­má­cso­lá­sá­val és dr. Edi­ta Sko­do­vá­nak, a po­zso­nyi el­nök-püs­pö­ki hi­va­tal saj­tó­re­fe­ren­sé­nek a je­len­lé­té­ben ol­dott han­gu­la­tú be­szél­ge­tés­nek le­het­tem ré­sze­se.

– El­nök-püs­pök úr, Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő „tör­té­nel­mi je­len­tő­sé­gű­nek” ne­vez­te ezt a ta­lál­ko­zót a teg­na­pi, az Önök tisz­te­le­té­re adott fo­ga­dá­son – s ki­fe­jez­te re­mé­nyét is, hogy két szom­szé­dos or­szág evan­gé­li­kus püs­pö­kei kö­zött ez „min­den­na­pos­sá vál­hat”. Ho­gyan fo­gad­ták a ma­gyar püs­pö­ki kar Bu­da­pest­re szó­ló meg­hí­vá­sát?

– Nagy öröm­mel vet­tük az in­vi­tá­lást, és vá­ra­ko­zá­sok­kal tel­ve ké­szül­tünk a ta­lál­ko­zó­ra. Az egyet­len meg­ol­dan­dó prob­lé­ma csu­pán az volt, hogy al­kal­mas idő­pon­tot kel­lett ta­lál­nunk – hi­szen hat (!) püs­pök­nek kel­lett össze­egyez­tet­nie a nap­tá­rát. De sze­ren­csé­re ez az aka­dály is el­há­rult, s ezt a feb­ru­á­ri két na­pot si­ke­rült mind­annyi­unk­nak sza­bad­dá ten­nünk. Nagy je­len­tő­sé­gű­nek érez­zük a ta­lál­ko­zót, hi­szen most elő­ször ke­rül sor ilyen fon­tos té­mát érin­tő, a két or­szág tel­jes evan­gé­li­kus püs­pö­ki ka­rá­nak rész­vé­te­lé­vel zaj­ló ta­lál­ko­zó­ra.

– A teg­na­pi tár­gya­lás ered­mé­nyes­sé­gé­ről mit mond­hat el­nök-püs­pök úr? Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök a saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón rá­mu­ta­tott: „új kap­cso­lat­rend­szer kez­de­tén, egy­ben a kom­mu­ni­ká­ció új le­he­tő­sé­gei előtt” ál­lunk.

– Va­ló­ban. Az új kap­cso­lat­rend­szer és kom­mu­ni­ká­ció egy­ben új em­be­re­ket is je­lent, hi­szen az el­múlt évek so­rán meg­újult a két or­szág püs­pö­ki ka­ra. A püs­pö­ki be­ik­ta­tá­sok­ra nyi­tott szív­vel in­vi­tál­tuk a ma­gyar­or­szá­gi püs­pö­kö­ket, akik el­fo­gad­ták a meg­hí­vást, s a po­zso­nyi ta­lál­ko­zó is fon­tos lé­pés volt a test­vé­ri kap­cso­la­tok épí­té­se te­rén. Mos­ta­ni tár­gya­lá­sunk so­rán sze­re­tet­tel meg­hív­tuk a ma­gyar­or­szá­gi de­le­gá­ci­ót a 2010-ben tartandó zsol­nai ün­ne­pi zsi­na­ti ülé­sünk­re – hi­szen négy­száz éves év­for­du­lót ün­nep­lünk.

A je­len­le­gi bu­da­pes­ti tár­gya­lá­sok na­pi­rend­jén töb­bek kö­zött szó volt öku­me­ni­kus kap­cso­la­tok­ról, az egy­ház és az ál­lam ak­tu­á­lis kér­dé­se­i­ről mind­két or­szág­ban, a ma­gyar­or­szá­gi szlo­vák és a szlo­vá­ki­ai ma­gyar evan­gé­li­kus kö­zös­sé­gek tár­sa­da­lom­ban el­fog­lalt he­lyé­ről, a két or­szág kö­zöt­ti egy­há­zi in­for­má­ció­áram­lás ja­ví­tá­sá­ról, a mé­dia­kap­cso­la­tok élén­kí­té­sén és a test­vér­in­téz­mé­nye­ken ke­resz­tül egy­aránt.

Fon­tos té­ma volt a szlo­vá­ki­ai ma­gyar, il­let­ve a ma­gyar­or­szá­gi szlo­vák aj­kú gyü­le­ke­ze­tek pász­to­ro­lá­sa. Az anya­nyel­ven tör­té­nő ige­hir­de­tés, ige­hall­ga­tás ér­de­ké­ben pél­dá­ul egy Du­na­szer­da­hely mel­let­ti köz­ség­be nem­rég ne­vez­tek ki ma­gya­rul tu­dó lel­ki­pász­tort, és Po­zsony­ban most ik­tat­tak be ma­gya­rul szol­gá­ló lel­kész­nőt, Eri­ka Hla­čok­ovát.

A teo­ló­gi­ai kép­zés, ösz­tön­díj-le­he­tő­ség – a po­zso­nyi teo­ló­gi­ai fa­kul­tás­ra ma­gyar lel­kész­je­löl­tek men­nek a szlo­vák nyelv el­sa­já­tí­tá­sa végett –, az if­jú­sá­gi mun­ka és a nem­zet­kö­zi sí­kon va­ló együtt­mű­kö­dés is sze­re­pelt a tár­gya­lá­sok na­pi­rend­jén.

Re­mény­ség­gel te­kin­tek a két or­szág kö­zöt­ti jö­vő­be­li gyü­möl­csö­ző kap­cso­lat­ra, an­nak konk­rét ered­mé­nye­i­re. E kö­zel két­na­pos esz­me­cse­re so­rán meg­tör­tén­tek az elő­ké­szü­le­tek a jö­vő­be­li meg­ál­la­po­dá­sok­ra.

– „A ke­resz­tény hit át­lé­pi az or­szág­ha­tá­ro­kat, Krisz­tus sze­re­te­te össze­kö­ti Eu­ró­pát” – fo­gal­ma­zott püs­pök úr Po­zsony­ban 2008 jú­ni­u­sá­ban, a ke­resz­té­nyek ta­lál­ko­zó­ján. Mi­lyen esé­lye­ink van­nak, mit te­gyünk mi, evan­gé­li­ku­sok a ha­tá­rok el­tün­te­té­se ér­de­ké­ben?

– Az Eu­ró­pai Uni­ó­ban el­tűn­tek az or­szág­ha­tá­rok, együtt va­gyunk Eu­ró­pá­ban. Ez a tény is se­gí­ti a kom­mu­ni­ká­ci­ót. Nyit­nunk kell egy­más fe­lé, aho­gyan teg­nap es­te az ige­hir­de­té­sem­ben is szól­tam er­ről, hi­szen ez ke­resz­tény re­mény­sé­günk is, és Is­ten meg­áld­ja eze­ket a lé­pé­se­ket.

Fon­tos és elő­re­mu­ta­tó, hogy a dia­ló­gust a sze­mé­lyes kap­cso­la­tok is se­gí­tik, erő­sí­tik. Két pél­dát hadd em­lít­sek: Fa­bu­lya Hil­da lel­kész­nő­vel, aki­nek gyü­le­ke­ze­té­ben teg­nap ven­dé­ges­ked­tünk, évek óta ba­rá­ti kap­cso­la­tot ápo­lunk. Gáncs Pé­ter püs­pök úr­ral pe­dig még mint nagy­tar­csai gyü­le­ke­ze­ti lel­késszel egy nem­zet­kö­zi kon­fe­ren­ci­án ta­lál­koz­tam, jó­ma­gam ak­kor Petržal­kán (Po­zsony­li­get­fa­lu – a szerk.) szol­gál­tam lel­kész­ként. Ba­rát­ság szö­vő­dött kö­zöt­tünk, s gyü­le­ke­ze­te­ink is így ke­rül­tek kö­zel egy­más­hoz. Ak­kor még egyi­künk sem gon­dol­ta, hogy püs­pö­kök le­szünk – de az élet így ad­ta. Ez a ré­geb­bi is­me­ret­ség most igen jó gyü­möl­csö­ket te­rem.

De a töb­bi szom­szé­dos or­szág evan­gé­li­kus egy­há­za­i­val is jó kap­cso­lat­ra tö­rek­szünk. Len­gyel­or­szág­gal és Auszt­ri­á­val együtt­mű­kö­dé­si meg­ál­la­po­dást kö­töt­tünk, Szi­lé­zi­á­val fo­lya­mat­ban van, az EL­CA-val – az Ame­ri­kai Evan­gé­li­kus-Lu­the­rá­nus Egy­ház­zal – is kap­cso­la­tot épí­tünk, és most a bu­da­pes­ti tár­gya­lá­son is ezt a fo­lya­ma­tot sze­ret­nénk elő­moz­dí­ta­ni.

– El­nök-püs­pök úr, ké­rem, zár­szó­ként ér­té­kel­je, hogy ez a pél­da­ér­té­kű ma­gyar–szlo­vák püs­pök­ta­lál­ko­zó mi­lyen üze­ne­tet hor­doz a tár­sa­da­lom szá­má­ra.

– Min­de­nek­előtt azt sze­ret­ném üzen­ni, hogy a bé­kes­ség­re, a bé­kés egy­más mel­lett élés­re kell tö­re­ked­nünk, s eb­ben itt Eu­ró­pá­ban, az EU tag­ja­i­ként is ne­künk, ke­resz­té­nyek­nek kell pél­dá­val elöl jár­nunk. Ami­kor a ta­valy őszi saj­ná­la­tos du­na­szer­da­he­lyi eset tör­tént, a szlo­vák és a ma­gyar püs­pö­ki kar kü­lön-kü­lön nyi­lat­ko­zat ki­adá­sá­val re­a­gált, ez­zel kap­cso­lat­ban meg­fo­gal­maz­tuk ál­lás­pon­tun­kat, az egy­más­sal szem­ben ál­ló fe­le­ket bé­kü­lés­re hív­ták fel mind­két egy­ház ve­ze­tői, egy­be­hang­zó­an el­ítél­ve min­den szél­ső­sé­ges meg­nyil­vá­nu­lást. Pél­dát kell mu­ta­tunk ne­künk, evan­gé­li­kus ke­resz­té­nyek­nek ab­ban, hogy le­het más­ként is: krisz­tu­si sze­re­tet­ben, bé­kes­ség­re tö­re­ked­ve, a sze­re­tet és igaz­ság szel­le­mé­ben él­ni.

Kő­há­ti Dó­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Szí­nes kör­mök
Heti útravaló
Öreg pap
Egyházunk egy-két hete
Nagy­kö­ve­ti lá­to­ga­tás a zsi­na­ton
Szar­va­siak kettős ünnepe
Ju­bi­lá­l a vas­gyári „vár”
Keresztutak
Szlo­vák–ma­gyar evangélikus csúcs­ta­lál­ko­zó
Nem csak le­vél­tá­ri anyag
Re­for­má­tus püs­pök­ik­ta­tás a Fel­vi­dé­ken
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel
10 perc szo­li’ a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban
Evangélikusok
Di­ák­ta­nya lesz a pin­cé­ből
Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből
Dé­li ha­rang­szó
Püs­pök­- kö­szön­tés
A me­te­o­rok nyo­má­ban
e-világ
Au­tó­böjt
Keresztény szemmel
Édes­apám, én és a fi­am
Ne szólj szám, nem fáj fe­jem
„Ho­gyan to­vább, egy­ház?”
A hét témája
Új kez­det – re­mé­nyek­kel te­li jö­vő
Fon­tol­va ha­la­dás
evél&levél
Van ki­út!
Ud­va­ros Bé­la elő­adói est­je Lé­bény­ben
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Hin­ni és ér­te­ni
Mó­zesről a pillanat művészetével
A vasárnap igéje
Ér­tünk szó­ló ke­mény sza­vak
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Hit­ke­re­ső
ÉnekKincsTár
Lel­kem, vi­gyázz, ké­szülj fel!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 08 Új kez­det – re­mé­nyek­kel te­li jö­vő

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster