EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 08 - Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből

1997. évi I. törvény a Magyarországi Evangélikus Egyházról

Gyü­le­ke­ze­ti tiszt­ség­vi­se­lő­ként il­do­mos evan­gé­li­kus egy­há­zunk tör­vé­nye­i­nek egy­né­mely pa­rag­ra­fu­sá­val tisz­tá­ban len­ni. Az eze­ket tar­tal­ma­zó do­ku­men­tum nem­csak nyom­ta­tott for­má­ban ol­vas­ha­tó, ha­nem a www.evan­ge­li­kus.hu hon­la­pon is hoz­zá­fér­he­tő. Szer­kesz­tő­sé­günk még­is úgy vé­li, hasz­nos, ha idő­ről idő­re la­punk pres­bi­te­ri ol­da­lán is köz­lünk né­hány, az alap­fo­gal­ma­kat meg­ha­tá­ro­zó vagy a gyü­le­ke­ze­ti éle­tet érin­tő pa­rag­ra­fust – re­mény­ség sze­rint ez nem­csak pres­bi­ter ol­va­só­ink­nak le­het se­gít­sé­gük­re.

  1. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház az egy, szent, egye­te­mes, apos­to­li, ke­resz­tyén anya­szent­egy­ház ré­sze, a Ma­gyar­or­szá­gon élő evan­gé­li­ku­sok jo­gi­lag szer­ve­zett kö­zös­sé­ge. Ta­ní­tá­sa a Szent­írá­son, az egye­te­mes hit­val­lá­so­kon (az Apos­to­li, a Ni­ce­ai és az Atha­na­si­u­si Hit­val­lá­so­kon) és a re­for­má­ció lu­the­ri irány­za­tá­nak hit­val­lá­sa­in (kü­lö­nö­sen az Ágos­tai Hit­val­lá­son és a Kis­ká­tén) ala­pul.
  2. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház a hit­val­lás azo­nos­sá­ga alap­ján szó­szék- és ol­tár­kö­zös­ség­ben van más or­szá­gok evan­gé­li­kus egy­há­za­i­val, a Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség tag­egy­há­za­i­val.
  3. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­há­zat a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház­hoz szo­ros kap­cso­lat kö­ti, mely az év­szá­za­dos tör­té­nel­mi ha­gyo­má­nyo­kon és a Le­u­en­ber­gi Kon­kor­dia együt­tes el­fo­ga­dá­sán ala­pul.
  4. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­há­zat a Jé­zus Krisz­tus­ba ve­tett hit­be­li kö­zös­ség ré­vén test­vé­ri kap­cso­lat kö­ti össze a töb­bi ke­resz­tyén egy­ház­zal. Öku­me­ni­kus kap­cso­la­to­kat tart fenn a ma­gyar­or­szá­gi és kül­föl­di egy­há­zak­kal, va­la­mint egy­há­zi szer­ve­ze­tek­kel, el­ső­sor­ban a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­val, az Egy­há­zak Vi­lág­ta­ná­csa és az Eu­ró­pai Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­ja tag­egy­há­za­i­val.
  5. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Jé­zus Krisz­tus­tól ren­delt kül­de­té­sé­nek te­kin­ti, hogy Is­ten igé­jét tisz­tán és iga­zán hir­des­se min­den em­ber­nek, a szent­sé­ge­ket Krisz­tus ren­de­lé­se sze­rint szol­gál­tas­sa ki, és hi­té­nek gyü­möl­cse­ként a sze­re­te­tet Jé­zus Krisz­tus ta­ní­tá­sa és pél­dá­ja sze­rint gya­ko­rol­ja. En­nek meg­va­ló­sí­tá­sá­ért min­den egy­ház­tag és egy­há­zi tiszt­ség­vi­se­lő fe­le­lős­ség­gel tar­to­zik.
  6. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház fel­ada­tá­nak te­kin­ti a szol­gá­lat szer­ve­zé­sét, a szer­ve­zett misszi­ói és dia­kó­ni­ai mun­kát, az evan­gé­li­kus szel­lem­ben va­ló ne­ve­lést, az egy­há­zi szol­gá­lat­ra va­ló fel­ké­szí­tést és tisz­te­let­ben tart­ja a teo­ló­gia mű­ve­lé­sé­nek sza­bad­sá­gát.
  7. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház fel­ajánl­ja se­gít­sé­gét a más or­szág­ban, il­let­ve egy­ház­ban élő ma­gyar aj­kú evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­tek szol­gá­la­tá­hoz.
  8. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház egy­ház­köz­sé­gek­ből épül fel. Az egy­ház­köz­sé­gek egy­ház­me­gyét, az egy­ház­me­gyék egy­ház­ke­rü­le­tet, az egy­ház­ke­rü­le­tek pe­dig or­szá­gos egy­há­zat al­kot­nak.
  9. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­há­zat ön­kor­mány­za­ti jog il­le­ti meg, ame­lyet az év­szá­za­dos jog­gya­kor­lat és az ál­la­mi tör­vé­nyek is meg­erő­sí­te­nek. A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ön­ál­ló jo­gi sze­mély, az egy­há­zat érin­tő ügyek­ben – a tör­vény ke­re­tei kö­zött – ön­ál­ló­an in­téz­ke­dik.
  10. §2 (1) A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház min­den egy­ház­köz­sé­ge jo­gi sze­mély.

(2) A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház min­den ön­kor­mány­zat­tal és ön­ál­ló gaz­dál­ko­dás­sal ren­del­ke­ző szer­ve­ze­ti egy­sé­ge köz­gyű­lé­si ha­tá­ro­za­ta alap­ján jo­gi sze­mély le­het, és ezek to­váb­bi ön­ál­ló jo­gi sze­mély­ként mű­kö­dő szer­ve­ze­te­ket és in­téz­mé­nye­ket hoz­hat­nak lét­re. Mind­ez azon­ban nem bont­ja meg a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház egy­sé­gét.

(3) Tör­vény a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház más ré­szé­nek is jo­gi sze­mé­lyi­sé­get ad­hat.

(4) A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Or­szá­gos Iro­dá­ja nyil­ván­tar­tást ve­zet a jo­gi sze­mé­lyi­ség­gel ren­del­ke­ző evan­gé­li­kus ön­kor­mány­za­ti egy­sé­gek­ről és in­téz­mé­nyek­ről.

  1. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház – a tör­vé­nyes­ség ér­vé­nye­sü­lé­se ér­de­ké­ben, a tör­vény­ben rög­zí­tett mó­don – a tör­vény­ho­zást, az egy­ház­kor­mány­zást, a bí­rás­ko­dást egy­más­tól el­vá­laszt­ja.
  2. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház tör­vény­ho­zá­sá­ban, kor­mány­zá­sá­ban és bí­rás­ko­dá­sá­ban az egy­há­zi szer­vek össze­té­te­lé­nél a pa­ri­tás el­ve, vagy­is a lel­ké­szi és nem­lel­ké­szi elem azo­nos mér­té­kű be­fo­lyá­sa ér­vé­nye­sül. Az egy­há­zi élet min­den te­rü­le­tén a nők és a fér­fi­ak azo­nos jo­go­kat él­vez­nek.
  3. § A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház tag­ja az a ma­gyar ál­lam­pol­gár és az a Ma­gyar­or­szá­gon élő sze­mély, aki ke­reszt­ség­ben ré­sze­sült, az evan­gé­li­kus egy­ház­nak a Szent­írá­son ala­pu­ló hit­val­lá­sos ta­ní­tá­sát el­fo­gad­ja, vall­ja és ké­pes­sé­gei sze­rint meg­tart­ja.
  4. § Az egy­ház­tag­ság ren­de­sen egy­ház­köz­sé­gi tag­ság­ban va­ló­sul meg. Az egy­ház­köz­ség tag­ja az az egy­ház­tag, aki an­nak gyü­le­ke­ze­ti éle­té­ben és fenn­tar­tá­sá­ban lel­ki, szel­le­mi és anya­gi ere­jé­hez ké­pest részt vesz és ál­ta­lá­ban az egy­ház­köz­ség te­rü­le­tén la­kik. Az egy­ház­köz­ség tag­ja­i­ról nyil­ván­tar­tást ve­zet.
  5. §3 Az egy­ház­tag­ság el­ha­lá­lo­zás­sal, il­let­ve az egy­ház­ból va­ló ki­lé­pés­sel szű­nik meg.
  6. § Min­den egy­ház­köz­sé­gi tag, aki az egy­há­zi tör­vé­nyek­ben meg­fo­gal­ma­zott fel­té­te­lek­nek meg­fe­lel, jo­go­sult a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház köz­éle­té­ben és kor­mány­zá­sá­ban részt ven­ni. Az egy­ház­jo­gi ha­ta­lom az összes jo­go­sult egy­ház­tag köz­aka­ra­tán ala­pul. Az egy­há­zi tör­vé­nyek­ben meg­fo­gal­ma­zott fel­té­te­lek fenn­ál­lá­sa ese­tén min­den egy­ház­köz­sé­gi tag egy­há­zi tiszt­ség­re vá­lasz­tó és vá­laszt­ha­tó.
  7. § Egy­há­zi tiszt­ség­re az olyan fedd­he­tet­len éle­tű, egy­há­zá­hoz hű­sé­ges egy­ház­köz­sé­gi tag vá­laszt­ha­tó, aki a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház jog­sza­bá­lya­i­ban meg­ha­tá­ro­zott fel­té­te­lek­nek meg­fe­lel. Az egy­há­zi tiszt­ség­vi­se­lők fe­le­lős­ség­gel tar­toz­nak a rá­juk bí­zott fel­adat el­vég­zé­sé­ért és az anya­gi ja­va­kért. Az egy­há­zi tiszt­sé­gek­re tör­tént vá­lasz­tás meg­ha­tá­ro­zott idő­tar­tam­ra szól. Egy­há­zi tiszt­ség­ről ér­vé­nye­sen le­mon­da­ni csak írás­ban vagy tör­vény­ben meg­ha­tá­ro­zott más mó­don le­het.4
  8. §5 Min­den egy­há­zi tiszt­ség­vi­se­lő és tes­tü­let csak sa­ját il­le­té­kes­sé­gi te­rü­le­tén, a fel­adat- és ha­tás­kö­ré­be tar­to­zó ügy­ben jo­go­sult hi­va­ta­lo­san nyi­lat­koz­ni, egyéb ügyek­ről csak sa­ját ne­vé­ben nyil­vá­nít­hat vé­le­ményt.


1 Ha­tá­lyos: 1995. de­cem­ber 1-jé­től. Egy­sé­ges szer­ke­zet­be fog­lal­ta a 2000. évi XIV. tör­vény. Ha­tá­lyos: 2001. ja­nu­ár 1-jé­től. 2 Mó­do­sí­tot­ta a 2005. évi II. tör­vény 1. §-a. Ha­tá­lyos: 2006. ja­nu­ár 1-jé­től. 3 Mó­do­sí­tot­ta a 2002. évi III. tör­vény 1. §-a. Ha­tá­lyos: 2002. már­ci­us 5-től. 4 Az utol­só mon­da­tot mó­do­sí­tot­ta a 2003. évi II. tör­vény 1. §-a. Ha­tá­lyos: 2003. jú­ni­us 10-től. 5 Mó­do­sí­tot­ta a 2002. évi III. tör­vény 2. §-a. Ha­tá­lyos: 2002. már­ci­us 5-től.

A tör­vény­szö­ve­get az ere­de­ti he­lyes­írás­sal kö­zöl­jük. – A szerk.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Szí­nes kör­mök
Heti útravaló
Öreg pap
Egyházunk egy-két hete
Nagy­kö­ve­ti lá­to­ga­tás a zsi­na­ton
Szar­va­siak kettős ünnepe
Ju­bi­lá­l a vas­gyári „vár”
Keresztutak
Szlo­vák–ma­gyar evangélikus csúcs­ta­lál­ko­zó
Nem csak le­vél­tá­ri anyag
Re­for­má­tus püs­pök­ik­ta­tás a Fel­vi­dé­ken
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel
10 perc szo­li’ a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban
Evangélikusok
Di­ák­ta­nya lesz a pin­cé­ből
Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből
Dé­li ha­rang­szó
Püs­pök­- kö­szön­tés
A me­te­o­rok nyo­má­ban
e-világ
Au­tó­böjt
Keresztény szemmel
Édes­apám, én és a fi­am
Ne szólj szám, nem fáj fe­jem
„Ho­gyan to­vább, egy­ház?”
A hét témája
Új kez­det – re­mé­nyek­kel te­li jö­vő
Fon­tol­va ha­la­dás
evél&levél
Van ki­út!
Ud­va­ros Bé­la elő­adói est­je Lé­bény­ben
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Hin­ni és ér­te­ni
Mó­zesről a pillanat művészetével
A vasárnap igéje
Ér­tünk szó­ló ke­mény sza­vak
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Hit­ke­re­ső
ÉnekKincsTár
Lel­kem, vi­gyázz, ké­szülj fel!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 08 Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster