EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 08 - Hin­ni és ér­te­ni

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Hin­ni és ér­te­ni

Fa­bi­ny Ti­bor vá­lo­ga­tott egy­há­zi pub­li­cisz­ti­kái kö­tet­ben

El­ve­szett nem­ze­dék­ben és Mai hit­val­lá­som cí­mű írá­sa a könyv utol­só lap­ja­in a szerzőt mint em­bert hoz­za kö­ze­lebb az ol­va­sók­hoz, a cik­kek több­sé­ge pe­dig a tu­dós mun­ká­já­ba en­ged be­te­kin­tést. Dr. Fa­bi­ny Ti­bor iro­da­lom­tör­té­nész, vi­lá­gi teo­ló­gus, tan­szék­ve­ze­tő egye­te­mi ta­nár, pres­bi­ter és egy­ház­me­gyei fel­ügye­lő Hí­vő meg­ér­tés – Vá­lo­ga­tott egy­há­zi pub­li­cisz­ti­ka cí­mű kö­te­té­ben – amelyet az ál­ta­la ala­pí­tott Her­me­ne­u­ti­kai Ku­ta­tó­köz­pont adott ki – az egy­há­zi saj­tó­ban 1999 és 2008 kö­zött meg­je­lent írá­sa­it szed­te cso­kor­ba.

A Fa­bi­ny név bi­zo­nyá­ra is­me­rő­sen cseng az Evan­gé­li­kus Élet ol­va­sói szá­má­ra is. Nem­csak a szer­ző édes­ap­ja, né­hai idő­sebb dr. Fa­bi­ny Ti­bor egy­ház­tör­té­nész vagy Fa­bi­ny Ti­bor test­vé­re, dr. Fa­bi­ny Ta­más püs­pök mi­att, ha­nem a „sa­ját jo­gán” is, hi­szen ő is rend­sze­re­sen pub­li­kál la­punk ha­sáb­ja­in. Leg­utóbb kö­tet­be ren­de­zett írá­sa­i­nak több­sé­ge is itt volt ol­vas­ha­tó el­ső íz­ben.

A szer­ző egy­há­zi, teo­ló­gi­ai, iro­dal­mi kér­dé­se­ket bon­col­gat tu­do­má­nyos ala­pos­ság­gal, öt fe­je­zet­be (Hí­vő meg­ér­tés; Hit­tu­do­mány – és az an­gol­szász vi­lág; Egy­ház, kö­zel­múlt és új­já­szü­le­tés; Meg­bé­ké­lés és a ke­resz­tény kö­zös­ség; Drá­mai ke­resz­tény­ség) ren­dez­ve cik­ke­it.

Az elő­szót kö­ve­tő el­ső írás az Ami vál­to­zik és ami/Aki örök a Szent­írás­ban cí­met vi­se­li, bi­zonnyal nem vé­let­le­nül. Mert itt ki­vi­lág­lik, hogy Fa­bi­ny Tibor sze­mé­ben az Is­ten­hez, igé­hez, hit­hez és egy­ház­hoz va­ló hű­ség evi­dens, ami­kor teo­ló­gi­ai és egy­há­zi kér­dé­se­ket ele­mez. So­rai jól tük­rö­zik a pa­ra­do­xont: a fe­le­ke­ze­ti hű­sé­get és ugyan­ak­kor az öku­me­ni­kus nyi­tott­sá­got.

A ke­resz­tény­ség, a hit a szerző szá­má­ra „nem­csak fel­is­me­rés, meg­is­me­ré­si esz­köz, ha­nem cse­le­ke­det, az­az kö­ve­tés is” (5. o.); gon­do­la­tai e gya­kor­lat­ban meg­élt kö­ve­tést tük­rö­zik, és egy­faj­ta pá­lya­ké­pet is nyúj­ta­nak. Mert az írá­sok gya­kor­ta tu­dó­sí­tá­sok, ame­lyek egy-egy kon­fe­ren­ci­án va­ló rész­vé­te­le nyo­mán szü­let­tek. Ol­va­só­ként így pil­lant­ha­tunk be tu­do­má­nyos pá­lya­fu­tá­sá­ba, fe­dez­het­jük fel sok­ol­da­lú­sá­gát teo­ló­gi­ai, iro­dal­mi vagy egy­ház­tör­té­ne­ti kér­dé­se­ket il­le­tő­en. A köny­vet la­poz­va meg­is­mer­het­jük egy-egy ame­ri­kai vagy épp ha­zai té­má­val kap­cso­la­tos vé­le­mé­nyét, és új in­for­má­ci­ók­hoz jut­ha­tunk olyan, a szé­le­sebb kö­zön­ség előtt ke­vés­bé is­mert sze­mé­lyek­ről vagy té­mák­ról, mint pél­dá­ul John Mil­ton, az amis­hok vagy Søren Ki­er­ke­ga­ard.

A pro­fesszor köny­vé­nek egyik fon­tos eré­nye az igé­nyes­ség és ala­pos­ság. Dol­go­za­ta­i­nak má­sik lé­nye­ges ele­me a né­hol már szin­te kí­mé­let­len őszin­te­ség; nyíl­tan szól az egy­há­zi kö­zel­múlt „ké­nyes” kér­dé­se­i­ről, meg­is­mer­tet­ve ol­va­só­it a ma­ga lá­tás­mód­já­val (pél­dá­ul: Egy­ház és po­li­ti­ka, egy­ház és köz­élet; A négy­száz éves tör­té­ne­lem leg­ne­he­zebb év­ti­ze­dei; Öt­ven és hu­szon­öt éve tör­tént – ho­gyan?).

Írá­sa­i­ban az egy­há­zunk éle­té­vel, tör­té­nel­mé­vel, pró­ba­té­te­le­i­vel kap­cso­la­tos kér­dé­sek mel­lett ki­tér a sze­mé­lyes ke­gyes­ség­ben je­lent­ke­ző né­hány fon­tos prob­lé­má­ra is (A ké­tel­ke­dés Is­ten em­be­re­i­nek éle­té­ben; Pol­gár­ke­resz­tény­ség, drá­mai ke­resz­tény­ség).

Köny­vé­ről összes­sé­gé­ben el­mond­hat­juk, hogy nem könnyű, es­ti ol­vas­mány, ám meg­éri a fá­rad­sá­got, mert ta­nít­ és el­gon­dol­kod­tat.


Fa­bi­ny Ti­bor: Hí­vő meg­ér­tés – Vá­lo­ga­tott egy­há­zi pub­li­cisz­ti­ka. Her­me­ne­u­ti­kai Ku­ta­tó­köz­pont, Bu­da­pest, 2008. Ára 1500 fo­rint. Meg­vá­sá­rol­ha­tó a Lu­ther Ki­adó köny­ves­bolt­já­ban (1085 Bu­da­pest, Ül­lői út 24.), a Huszár Gál papír- és könyvesboltban (1054 Budapest, Deák tér 4.), il­let­ve meg­ren­del­he­tő a ku­ta­tó­köz­pont­tól (1088 Bu­da­pest, Re­vicz­ky u. 4/a.; tel.: 1/483-2935; e-mail: her­me­ne­u­ti­ka.btk@kre.hu).

G. Zs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Szí­nes kör­mök
Heti útravaló
Öreg pap
Egyházunk egy-két hete
Nagy­kö­ve­ti lá­to­ga­tás a zsi­na­ton
Szar­va­siak kettős ünnepe
Ju­bi­lá­l a vas­gyári „vár”
Keresztutak
Szlo­vák–ma­gyar evangélikus csúcs­ta­lál­ko­zó
Nem csak le­vél­tá­ri anyag
Re­for­má­tus püs­pök­ik­ta­tás a Fel­vi­dé­ken
Pá­pu­a­föld eu­ró­pai szem­mel
10 perc szo­li’ a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban
Evangélikusok
Di­ák­ta­nya lesz a pin­cé­ből
Egy­há­zunk tör­vé­nye­i­ből
Dé­li ha­rang­szó
Püs­pök­- kö­szön­tés
A me­te­o­rok nyo­má­ban
e-világ
Au­tó­böjt
Keresztény szemmel
Édes­apám, én és a fi­am
Ne szólj szám, nem fáj fe­jem
„Ho­gyan to­vább, egy­ház?”
A hét témája
Új kez­det – re­mé­nyek­kel te­li jö­vő
Fon­tol­va ha­la­dás
evél&levél
Van ki­út!
Ud­va­ros Bé­la elő­adói est­je Lé­bény­ben
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Hin­ni és ér­te­ni
Mó­zesről a pillanat művészetével
A vasárnap igéje
Ér­tünk szó­ló ke­mény sza­vak
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Hit­ke­re­ső
ÉnekKincsTár
Lel­kem, vi­gyázz, ké­szülj fel!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 08 Hin­ni és ér­te­ni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster