EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni

Második or­szá­gos Fé­bé-nap Bu­da­hegy­vi­dé­ken

Az or­szá­gos Fé­bé-nap meg­szer­ve­zé­sét né­hai id. dr. Fa­bi­ny Ti­bor egy­ház­tör­té­nész szor­gal­maz­ta. Az el­sőt 2007. jú­ni­us 2-án tar­tot­ták a bu­da­hegy­vi­dé­ki evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet­ben. Ugyan­csak itt ren­dez­ték meg ez évben, má­jus 16-án má­sod­íz­ben – im­már ha­gyo­mány­te­rem­tő szán­dék­kal. Az össze­jö­ve­telt nyi­tó úr­va­cso­rai is­ten­tisz­te­le­ten dr. Fa­bi­ny Ta­más püs­pök pré­di­kált, a li­tur­gi­á­ban az Olaszországi Evan­gé­li­kus Egy­ház ha­zánk­ban ven­dé­ges­ke­dett lel­ké­szi ve­ze­tő­je, Hol­ger Mil­kau, va­la­mint Veper­di Zol­tán, a Fé­bé Evan­gé­li­kus Di­a­ko­nissza­egye­sü­let igaz­ga­tó lel­ké­sze és Her­zog Csa­ba Fé­bé-lel­kész vett részt. A nap to­váb­bi ré­szé­ben a „Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni” mot­tó je­gyé­ben hang­zot­tak el elő­adá­sok.

Krisz­tus ta­ní­tá­sa sze­rint kö­te­les­sé­günk má­so­kat sze­ret­ni, fe­lé­jük szol­gál­ni, mert ma is gyó­gyu­lás­ra vár a vi­lág és az egyes em­ber – mon­dot­ta Mt 8, 14–15 alap­ján tar­tott ige­hir­de­té­sé­ben az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke.

Mi­u­tán a Fé­bé fő­nök asszo­nya, Tasch­ner Er­zsé­bet, il­let­ve Hol­ger Mil­kau kö­szön­töt­te a gyü­le­ke­ze­tet, hit­tu­do­má­nyi egye­te­münk ad­junk­tu­sa, dr. Bács­kai Ká­roly tar­tot­ta meg elő­adá­sát Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni az egy­ház­ban cím­mel. Min­den egy­há­zi szol­gá­lat ér­tel­me és vég­ső cél­ja a meg­bé­ké­lés: Is­ten meg­bé­kélt a vi­lág­gal, ezért vál­lal­hat­juk mi is a meg­bé­ké­lés szol­gá­la­tát a Szent­lé­lek ál­tal ak­kor, ha meg­té­rünk. Eh­hez gya­ko­rol­juk ma­gun­kat a ke­gyes­ség­ben, él­jünk a gyü­le­ke­zet kö­zös­sé­gé­ben, szün­te­le­nül imád­koz­zunk, le­gyen tisz­ta a szí­vünk, és él­jünk egy­más irán­ti sze­re­tet­ben – hang­sú­lyoz­ta az elő­adó.

Ugyan­csak a meg­té­rés fon­tos­sá­gá­ról szólt az ebéd­szü­net után Sze­ve­ré­nyi Já­nos. Az or­szá­gos misszi­ói lel­kész Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni a misszi­ó­ban cím­mel tar­tott elő­adá­sá­ban ki­emel­te, hogy a misszió az az ál­la­pot, ami­kor tu­dom, hogy Is­ten meg­vál­tott gyer­me­ke va­gyok, őt kö­ve­tem, őt hir­de­tem, az ő ne­vé­ben cse­lek­szem.

„A gyé­mán­tot gyé­mánt­tal, az em­bert em­ber­rel csi­szol­ják” – mon­d­ta a kö­vet­ke­ző re­fe­rá­ló. Dr. Kor­zensz­ky Ri­chárd ti­ha­nyi per­jel Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni a ne­ve­lés­ben cím­mel be­szélt – egye­bek mel­lett – ar­ról, hogy a cím­ben fog­lalt ki­té­tel­nek a pe­da­gó­gus ak­kor tud ele­get ten­ni, ha al­kal­mas hi­va­tá­sá­ra, és sze­re­ti azt. Egy ta­nár el­fe­lej­ti, amit ta­nult, el­fe­lej­ti, amit ta­ní­tott, de aho­gyan át­ad­ta a tu­dást, an­nak nyo­ma ma­rad ta­nít­vá­nya­i­ban, akik­ben az ok­ta­tó meg kell, hogy lás­sa az em­bert és meg kell, hogy lás­sa Krisz­tust.

A nap zá­rá­sa­ként Kiss Lász­ló, a szé­kes­fe­hér­vá­ri evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet fel­ügye­lő­je és fe­le­sé­ge, Kiss­né Ká­rász Ró­zsa, a Nyu­ga­ti (Du­nán­tú­li) Egy­ház­ke­rü­let má­sod­fel­ügye­lő­je Gary Chap­man Egy­más­ra han­gol­va – Öt sze­re­tet­nyelv a há­zas­ság­ban cí­mű köny­vé­re utal­va emel­te ki egy­más sze­re­tet­nyel­ve is­me­re­té­nek szük­sé­ges­sé­gét és Jé­zus­nak a csa­lád éle­té­ben be­töl­tött sze­re­pét. Ta­lán az ol­va­só is sej­ti, hogy ez az elő­adás a Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni a csa­lád­ban cím­mel sze­re­pelt a prog­ram­ban.

Az al­ka­lom – ame­lyen a test­vér­szer­ve­zet kép­vi­se­le­té­ben je­len volt Gert­rud He­ub­le­in né­met di­a­ko­nissza is – Veper­di Zol­tán lel­kész áhí­ta­tá­val és az­zal a re­ménnyel zá­rult, hogy két év múl­va is­mét lesz or­szá­gos Fébé-nap.

Gaz­dag Zsu­zsan­na


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster