EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok

Több­ször hang­zott már el Fa­bi­ny Ta­más­nak, az evan­gé­li­kus egy­ház mé­dia­ügye­kért fe­le­lős püs­pö­ké­nek szá­já­ból, hogy Lu­ther Már­ton, aki a ma­ga ko­rá­ban rend­kí­vül jól hasz­nál­ta a könyv­nyom­ta­tás nyúj­tot­ta le­he­tő­sé­ge­ket, min­den bi­zonnyal mai vi­lá­gunk­ban is ha­té­kony in­for­má­ció­köz­lő esz­közt hasz­nál­na: blo­gol­na.

A gon­do­la­tot foly­tat­va nyu­god­tan hoz­zá­te­het­jük, hogy a re­for­má­tor ezen­kí­vül Twit­tert is hasz­nál­na, Goog­le Re­ade­ren osz­ta­ná meg a többi fel­hasz­nálóval ér­de­kes ol­vas­má­nya­it, és sa­ját cso­por­tot is lét­re­hoz­na a Fa­ce­boo­kon. Már­ton test­vér ugyan­is min­den bi­zonnyal már évek­kel ez­előtt el­kez­dett vol­na blo­got ve­zet­ni, most a pör­gő­sebb, köz­vet­le­nebb kom­mu­ni­ká­ci­ós csa­tor­ná­kat ré­sze­sí­te­né előny­ben.

Nem vé­let­len a cikk cí­mé­ben sze­rep­lő lát­szó­la­gos ka­kukk­to­jás. A di­no­szau­ru­szok­kal kap­cso­lat­ban a leg­több em­ber­nek az jut eszé­be, hogy ki­hal­tak – mint aho­gyan a fó­ru­mok és a blo­gok is ki­ha­ló­ban lé­vő „jó­szá­gok”.

Ez nem azt je­len­ti, hogy ne len­né­nek még ma is nagy lá­to­ga­tott­sá­gú fó­ru­mok, vagy ne szü­let­ne na­pon­ta több ezer új blog­be­jegy­zés, csu­pán az előb­bi­ek jó pár éve, a we­bes nap­lók pe­dig ma­nap­ság ér­ték el azt a fá­zist, ahon­nan már nincs hová nö­ve­ked­ni­ük. A ré­gi meg­ol­dá­sok szép las­sú le­csen­gés­sel to­vább mű­köd­nek, de azt tel­jes nyu­ga­lom­mal el­mond­hat­juk, hogy aki ed­dig nem ve­ze­tett blo­got, az már nem is fog. A most fel­nö­vek­vő ge­ne­rá­ció ugyan­is már más tí­pu­sú we­bes mé­di­u­mot vá­laszt ma­gá­nak. Még­pe­dig a fent le­ír­tak kö­zül.

Idén év ele­jén in­dult új­ra a Csi­pet­nyi Só (http://csi­pet­nyi­so.hu/) füg­get­len evan­gé­li­kus ol­dal, ame­lyik pár év­vel ez­előtt igen­csak nép­sze­rű volt lu­the­rá­nus kö­rök­ben. Ak­ko­ri lá­to­ga­tott­sá­gá­ról és fó­ru­má­nak pezs­gő teo­ló­gi­ai vi­tá­i­ról még ma is le­gen­dá­kat le­het hal­la­ni. A mos­ta­ni hely­zet ez­zel szem­ben az, hogy az ol­dal fó­ru­ma fel sem pör­gött iga­zán, ha­von­ta ér­ke­zik csak egy-egy új hoz­zá­szó­lás. Ezen per­sze le­het cso­dál­koz­ni, de a web2.0 ko­rá­ban egy ré­gi meg­ol­dás nem ve­zet­het si­ker­re, kár is nosz­tal­gi­áz­ni.

Az egy­ház köz­pon­ti hír­portáljának (http://evan­ge­li­kus.hu/) blogszekciója sem áll job­ban. Bár az oldalak te­te­jén ott ta­lál­ha­tó a link hozzájuk, va­ló­já­ban nem le­het ta­lál­ni egyet­len mű­kö­dő we­bes nap­lót sem, és már a rend­szer ilyen ki­ala­kí­tá­sa is el­hi­bá­zott­nak te­kint­he­tő, hi­szen a fe­lü­let nem ad esz­kö­zö­ket ar­ra, hogy az evan­gé­li­kus blog­ge­rek sa­ját ol­da­lu­kat er­re köl­töz­tes­sék át, az új ta­gok pe­dig nem itt kez­de­nek el nap­lót ve­zet­ni, ami­kor a ma­gyar blog­szol­gál­ta­tók mind­egyi­ke jobb esz­kö­zö­ket kí­nál eh­hez. Gyor­­­san le kel­l tud­nunk von­ni a kö­vet­kez­te­tést: ha Lu­ther blo­got ve­zet­ne, ak­kor azt va­ló­szí­nű­leg nem egy­há­zá­nak por­tál­ján ten­né. Le kellene szá­mol­ni az olyan ali­bi­funk­ci­ók­kal is, mint a ven­dég­könyv, amely­re fél év alatt lát­ha­tó­an egyet­len­egy be­jegy­zés sem ér­ke­zett.

A my­Lu­ther kö­zös­sé­gi ol­dal (http://my­lu­ther.hu/) si­ke­re is vi­szony­la­gos. Mert hi­á­ba az el­ké­pesz­tő­en nagy ak­ti­vi­tás, ha ma­ga az ol­dal csak ke­vés lá­to­ga­tót tu­dott tar­tó­san meg­sze­rez­ni ma­gá­nak. Min­den­eset­re itt már je­len van­nak azok a fi­a­ta­lok, akik majd egy év­ti­zed múl­va fenn­tar­tói lesz­nek az egy­ház­nak, és őket egy­re ke­vés­bé le­het el­ér­ni más mé­di­u­mon ke­resz­tül. A té­vé­rek­lá­mok ké­szí­tői van­nak most a leg­na­gyobb baj­ban, szá­muk­ra ugyan­is a hu­szon­öt év alat­ti kö­zön­ség nagy ré­sze el­ér­he­tet­len­né vált az es­ti fő­mű­sor­idő­ben, ezek a fi­a­ta­lok ugyan­is ab­ban az idő­ben in­kább a vi­lág­há­lón ször­föl­nek. Bal­sze­ren­csénk­re csak el­ha­nya­gol­ha­tó ré­szük tér be evan­gé­li­kus kö­zös­sé­gi ol­dal­ra.

Nem je­len­het meg az egy­ház egy­faj­ta in­ter­ne­tes szol­gál­ta­tó­ként. Hi­á­ba nyújt blog­szol­gál­ta­tást, nem lesz­nek új evan­gé­li­kus blog­ge­rei. Hi­á­ba lesz új fó­ru­ma, nem fog raj­ta el­mé­lyült vi­ta foly­ni. Hi­á­ba van a my­Lu­ther, ha a fi­a­ta­lok a nagy kö­zös­sé­gi ol­da­la­kat ré­sze­sí­tik előny­ben a ki­csi te­ma­ti­zált­tal szem­ben. Mert egy­re ke­vés­bé le­het em­be­re­ket ma­gunk­hoz húz­ni.

Ha a hegy nem megy Mo­ha­med­hez, ak­kor a mon­dás sze­rint ne­künk kell lép­nünk és el­jut­tat­nunk az igei üze­ne­tet azok­ra a he­lyek­re, ahol az em­be­rek van­nak. Az egy­ház­nak je­len kell len­nie a kö­zös­sé­gi ol­da­la­kon, és hasz­ná­lat­ba kell ven­nie a leg­mo­der­nebb we­bes meg­ol­dá­so­kat.

Az Evan­gé­li­kus Élet áp­ri­lis vé­ge óta mű­köd­te­ti Na­pi ige szol­gál­ta­tá­sát ha­zánk leg­na­gyobb kö­zös­sé­gi há­ló­za­ta, a négy­mil­lió tag­gal ren­del­ke­ző IWIW ol­da­lán be­lül. Az al­kal­ma­zás nem tesz egye­bet, mint hogy a la­punk utol­só ol­da­lán lé­vő bib­li­ai igé­ket és a hoz­zá­juk írt ma­gya­rá­za­to­kat je­le­ní­ti meg a lá­to­ga­tó pro­fil­ol­da­lán, il­let­ve az al­kal­ma­zás sa­ját ol­da­lán. A köz­vet­len misszi­ón túl pe­dig ez még plusz lá­to­ga­tó­kat is je­lent a lap szá­má­ra, ugyan­is az ed­di­gi mint­egy négy­ezer te­le­pí­tő egy­ne­gye­de az Evan­gé­li­kus Élet on-line fe­lü­le­té­re is el­lá­to­ga­tott.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster