EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről

A kor­má­nyok vi­lág­szer­te el­vár­ják min­den ál­lam­pol­gár­tól, hogy adó­be­val­lást ké­szít­sen az elő­ző évi be­vé­te­le­i­ről és ki­adá­sa­i­ról. Min­dig van­nak azon­ban olya­nok, akik a ma­gas adók ki­fi­ze­té­sét vir­tu­á­lis ha­ra­mi­ák se­gít­sé­gé­vel igye­kez­nek el­ke­rül­ni, ala­cso­nyabb be­vé­telt és na­gyobb ki­adást fel­tün­tet­ve.

Is­me­rünk is egy ilyen vál­lal­ko­zót, aki ban­ki hi­telt igé­nyelt a vál­lal­ko­zá­sa szá­má­ra. Ami­kor a ban­ki ügy­in­té­ző­nek át­ad­ta az adó­iga­zo­lá­sát, meg­je­gyez­te: „Gon­do­lom, azért nem az adó­be­val­lá­som­ban sze­rep­lő jö­ve­del­mem alap­ján fog­ják el­bí­rál­ni a hi­tel­ké­rel­me­met.” „Mi­ért is?” – kér­dez­te a ban­ki al­kal­ma­zott. „Hát azért – így a vál­lal­ko­zó –, mert több­nyi­re kész­pénz­ben in­té­zem az üz­le­ti ügye­i­met, ha ér­ti, mi­re gon­do­lok. Jó­val töb­bet ke­re­sek, mint amennyi az adó­be­val­lá­som­ban sze­re­pel.” A ban­ki al­kal­ma­zott el­hűl­ve így mor­fon­dí­ro­zott: „Ha az adó­ha­tó­ság nem bíz­hat meg Ön­ben, tisz­telt vál­lal­ko­zó, mi­ért bíz­nék én?”

Sen­ki­nek nem öröm az adó­fi­ze­tés, és jo­gunk­ban áll a tör­vény ad­ta ke­re­te­ken be­lül a le­he­tő leg­ki­sebb adót fi­zet­ni. Mi­ért akar­na bár­ki is több adót fi­zet­ni, mint amennyit mu­száj? Ugyan­ak­kor nem iga­zol­ha­tó, ha va­la­ki olyan mó­don csök­ken­ti adó­fi­ze­té­si kö­te­le­zett­sé­ge­it, hogy a va­ló­sá­gos­nál ke­ve­sebb be­vé­telt vall be. Még ak­kor sem, ha az adó­zá­si rend­szer túl­zott és igaz­ság­ta­lan.

A ná­zá­re­ti Jé­zus két al­ka­lom­mal szólt adó­ügyek­ről a Bib­li­á­ban. Egy­szer a szü­lő­föld­jén oda­men­tek hoz­zá, hogy be­szed­jék tő­le a „temp­lo­mi adót”. Mi­vel pol­gár volt, nem lett vol­na kö­te­les­sé­ge fi­zet­ni, még­is a fi­ze­tés­re biz­tat­ta a kö­ve­tő­it (Mt 17,24–27). Egy má­sik al­ka­lom­mal el­len­sé­gei ké­me­ket küld­tek hoz­zá, hogy csá­szár­el­le­nes­sé­get bi­zo­nyít­has­sa­nak rá. Az adó­fi­ze­tés­sel kap­cso­lat­ban pró­bál­ták sa­rok­ba szo­rí­ta­ni. Jé­zus így vá­la­szolt: „Ad­já­tok meg a csá­szár­nak, ami a csá­szá­ré, és az Is­ten­nek, ami az Is­te­né.” (Lk 20,25)

A tár­sa­dal­mi igaz­ság­ta­lan­ság el­le­ni küz­de­lem, az adó­zás te­rén is, min­den ál­lam­pol­gár kö­te­les­sé­ge. A vál­to­zás azon­ban hosszú, akár több­ge­ne­rá­ci­ó­nyi idő­be is ke­rül­het. A „csá­szár­ral” va­ló szem­be­sü­lés így na­pi va­ló­ság, mi­köz­ben min­den tő­lünk tel­he­tőt meg­te­szünk a vál­to­zá­sért.

Né­hány ja­vas­lat.

Ve­gyen igény­be szak­sze­rű ta­nács­adást és se­gít­sé­get. Bo­nyo­lult adó­zá­si kér­dé­sek­ben kér­je ki kép­zett szak­em­be­rek ta­ná­csát; olyat ke­res­sen, akit nem­csak a vég­ered­mény ér­de­kel, ha­nem el­kö­te­le­zett a tör­vé­nyes és eti­kus ma­ga­tar­tás mel­lett. Ő lesz a meg­fe­le­lő em­ber ar­ra, hogy le­gá­lis meg­ol­dást ta­lál­jon adó­zá­si prob­lé­má­ink­ra.

Ne men­te­ge­tőz­zön az­zal, hogy „min­den­ki ezt csi­nál­ja”. Adó­zá­si kér­dé­sek­ben gya­ko­ri té­ves vé­le­mény: „A nép hang­ja Is­ten hang­ja”, vagy „Nem jó do­log, de min­den­ki ezt csi­nál­ja”. A min­den­ki­re va­ló hi­vat­ko­zás még ak­kor sem ment­ség, ha tény­leg a több­ség meg­szo­kott gya­kor­la­tá­ról van szó.

Bíz­zon meg Is­ten köz­be­lé­pé­sé­ben. Sze­re­tünk a vál­lal­ko­zá­sunk­ra tu­laj­do­nos­ként gon­dol­ni, pe­dig a Bib­lia sze­rint csak me­ne­dzse­rei va­gyunk. A tu­laj­do­nos Is­ten, aki el­vár­ja, hogy az ő el­ve­it és ér­ték­rend­jét kö­ves­sük még ak­kor is, ha ez­zel pil­la­nat­nyi anya­gi vagy sze­mé­lyes elő­nyök­ről kell le­mon­da­nunk.

Pál a Ró­mai le­vél­ben (13,5–6) mond­ja: „…en­ge­del­mes­ked­ni kell nem­csak a ha­rag mi­att, ha­nem a lel­ki­is­me­ret mi­att is. Hi­szen adót is azért fi­zet­tek, mert ők Is­ten szol­gái…”

Az üz­le­ti élet­ben so­kan ta­pasz­ta­lunk időn­ként igaz­ság­ta­lan­sá­got. Van, ami­kor egy köz­hi­va­tal ne­he­zí­ti meg az éle­tün­ket, más­kor pe­dig a bel­ső ren­del­ke­zé­sek tűn­nek ér­tel­met­len­nek vagy igaz­ság­ta­lan­nak. Pi­a­ci kö­rül­mé­nyek kö­zött az a fel­ada­tunk, hogy tart­suk tisz­te­let­ben a ha­tó­sá­go­kat, me­lye­ket Is­ten he­lye­zett fö­lénk, ugyan­ak­kor lép­jünk fel az igaz­ság­ta­lan­ság el­len.

J. Ser­gio For­tes és Rick Boxx (For­rás: Mon­day Man­na)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster