EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán

Kultúrkörök

Soul- és gos­pel­fesz­ti­vál – har­mad­szor!

Hozzászólás a cikkhez

Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán

Van ab­ban va­la­mi szim­bo­li­kus, hogy eb­ben az év­ben a ta­va­szi idő­pon­tok kö­zül ép­pen pün­kösd szom­bat­ja és va­sár­nap­ja volt sza­bad a be­vá­sár­ló­köz­pont te­tő­te­ra­szán az idei soul- és gos­pel­fesz­ti­vál szá­má­ra. Az el­ső pün­kösd ugyan­is nyil­vá­nos ese­mény volt egy óko­ri fő­vá­ros, Je­ru­zsá­lem szí­vé­ben, amely na­gyon is ma­gá­ra von­ta a kí­vül­ál­lók fi­gyel­mét. Az ős­egy­ház imá­já­ra ki­ára­dó Szent­lé­lek bá­tor­ság­gal és böl­cses­ség­gel töl­töt­te el a hí­vő­ket, akik nagy erő­vel és ha­té­kony­ság­gal tet­tek ta­nú­sá­got Jé­zus föl­tá­ma­dá­sá­ról az össze­gyü­le­ke­ző több­ez­res tö­meg előtt. Nincs más vá­gyuk ma a bu­da­pes­ti Vá­ros­misszió óta im­már har­mad­szor meg­va­ló­su­ló gos­pel­fesz­ti­vál szer­ve­ző­i­nek sem: a ke­resz­tény ze­ne­ka­rok ve­ze­té­sé­vel imád­koz­ni Is­ten­hez, át­él­ni a Lé­lek ki­ára­dá­sát és Bu­da­pest szí­vé­ben ta­nú­sá­got ten­ni min­den em­ber­nek a Föl­tá­ma­dott­ról!

Ami­kor 2007-ben elő­ször si­ke­rült gos­pel­fesz­ti­vált ren­dez­ni a Wes­tend te­te­jén, már az is fé­lig-med­dig cso­dá­nak szá­mí­tott. Ab­ban vi­szont, hogy a Vá­ros­misszió gyü­möl­cse­ként most már sor­rend­ben har­mad­szor nyí­lik er­re le­he­tő­ség, már va­ló­ban a Gond­vi­se­lés mun­ká­ját lát­hat­juk… Nagy se­gít­sé­get nyújt mind­eb­ben a be­vá­sár­ló­köz­pont me­nedzs­ment­jé­nek pél­da­mu­ta­tó tá­mo­ga­tá­sa és az Esz­ter­gom–Bu­da­pes­ti Fő­egy­ház­me­gye se­gít­sé­ge – a mun­ka orosz­lán­ré­szét pe­dig idén is a Lász­ló Vik­tor ve­zet­te Ez az a nap! Szer­ve­ző­iro­da vég­zi, öku­me­ni­kus össze­fo­gás ke­re­té­ben.

Az el­múlt két fesz­ti­vál so­rán már be­bi­zo­nyo­so­dott, hogy a meg­fe­le­lő hely­szí­nen szín­vo­na­las ze­nei prog­ram fel­vo­nul­ta­tá­sá­val igen­is meg le­het szó­lí­ta­ni a mai fi­a­ta­lo­kat az evan­gé­li­um üze­ne­té­vel. A szer­ve­ző­ket idén is az ve­zé­rel­te a mű­sor össze­ál­lí­tá­sá­ban, hogy a fel­lé­pők lel­ke­sed­je­nek az evan­gé­li­u­mért, da­la­i­kat has­sa át az Is­ten irán­ti lán­go­ló sze­re­tet, ugyan­ak­kor meg­fe­le­lő ze­nei-elő­adói kva­li­tá­sok­kal is ren­del­kez­ze­nek.

En­nek szel­le­mé­ben lép szín­pad­ra má­jus 30-án, szom­ba­ton 17 órá­tól a mű­faj klasszi­kus ha­gyo­má­nya­it kö­ve­tő ha­zai Joy Gos­pel Mu­sic né­pes kó­ru­sá­val és nyolc fú­vóst is fel­vo­nul­ta­tó ze­ne­ka­rá­val. Au­ten­ti­kus fe­ke­te gos­pelt szó­lal­tat meg ez­után a hol­lan­di­ai Jo­an­ny Mus­ki­et éne­kes­nő ve­zet­te for­má­ció (Jo­any & Mo­re Gos­pel). A szí­nes bő­rű mű­vész nem­csak ha­tal­mas ere­jű, ma­gá­val ra­ga­dó elő­adó, de ha­zá­já­ban rend­sze­re­sen fog­lal­ko­zik hát­rá­nyos hely­ze­tű, be­ván­dor­ló és bör­tön­ből sza­ba­dult fi­a­ta­lok­kal. Hisz ab­ban, hogy a gos­pel­mu­zsi­ka bib­li­ai üze­ne­te az ő éle­tü­ket is meg­vál­toz­tat­ja majd…

A két es­ti kon­cert in­kább a fi­a­ta­labb ge­ne­rá­ci­ó­hoz szól. A ta­valy ha­zánk­ban is járt brit Su­per­he­ro és a vi­lág­szer­te is­mert auszt­rál Pla­nets­ha­kers len­dü­le­tes, dal­la­mos rock­ze­nét ját­szik, el­gon­dol­kod­ta­tó, igé­nyes szö­ve­gek­kel, tisz­ta, evan­gé­li­u­mi tar­ta­lom­mal. Ez az a faj­ta ze­ne, amely­nek hal­la­tán a nem hí­vő fi­a­ta­lok cso­dál­koz­nak: „Nem gon­dol­tam, hogy a ke­resz­té­nyek ilyet is tud­nak…” Pe­dig na­gyon is tud­nak, nemcsak ze­nél­ni, de örül­ni és ün­ne­pel­ni is, hi­szen – a vi­lá­gi elő­adók több­sé­gé­vel szem­ben – ne­kik tény­leg van okuk rá!

Más­nap, pün­kösd­va­sár­nap öt órá­tól a ha­gyo­má­nyos hang­zás­sal meg­szó­la­ló, száz­öt­ven fős Gol­go­ta gos­pel­kó­rus áll a szín­pad­ra – mind­ez már­is biz­to­sí­té­ka a fel­sza­ba­dult, öröm­te­li han­gu­lat­nak. Utá­nuk a ha­zánk­ban jól is­mert Pin­tér Bé­la kö­vet­ke­zik, aki fi­a­tal ko­ra el­le­né­re a ma­gyar ke­resz­tény könnyű­ze­ne klasszi­ku­sá­nak szá­mít, tu­cat­nyi le­mez­zel a há­ta mö­gött. Da­la­i­nak őszin­te­sé­ge, elő­adá­sá­nak ér­zé­keny­sé­ge va­ló­ban meg­érin­ti a szí­ve­ket. Szer­ze­mé­nyei azt su­gall­ják, hogy Is­ten ke­gyel­mé­ből le­het­sé­ges Ma­gyar­or­szág lel­ki-szel­le­mi új­já­szü­le­té­se…

Gyár­fás Ist­ván, a ha­zai dzsessz­élet­ből jól is­mert gi­tá­ros-éne­kes ve­ze­ti a kö­vet­ke­ző csa­pa­tot, a sok­han­gú, sok mű­fa­jú BPA Gos­pel Te­a­met, amely­nek re­per­to­ár­ján egy­aránt sze­re­pel­nek tra­di­ci­o­ná­lis spi­ri­tu­á­lék, mai ke­resz­tény da­lok és sa­ját szer­ze­mé­nyek. A kü­lön­le­ges „dzsesszes” hang­zás­ról mind­vé­gig a ze­ne­kar­ve­ze­tő gon­dos­ko­dik.

És vé­gül… a vi­lág vé­gé­ről, Új-Zé­land­ról ér­ke­zik hoz­zánk fesz­ti­vál­zá­ró kon­cert­re az öt fi­a­tal tag­ból ál­ló Pa­ra­chu­te (ejtsd: pa­ra­sut) Band, amely­nek tag­jai a hí­res és ha­zánk­ban is is­mert Hill­song Uni­ted fris­ses­sé­gé­vel, kor­sze­rű hang­zá­sá­val és mély lel­ki tar­tal­má­val kí­ván­ják meg­szó­lí­ta­ni a fi­a­tal ge­ne­rá­ci­ót – vi­lág­szer­te si­ker­rel.

A fesz­ti­vál mind­két nap­já­ra in­gye­nes a be­lé­pés, így hát nyu­god­tan hoz­ha­tunk ma­gunk­kal nem hí­vő vagy ke­re­ső ba­rá­to­kat, fi­a­ta­lo­kat, csa­lád­ta­go­kat – hi­szen nagy­részt ez ad­ja az egész ese­mény ér­tel­mét.

De lás­suk, mi lesz még! Elő­ször is: a fesz­ti­vá­lon a szom­bat is gyer­mek­nap! A ha­gyo­má­nyok­hoz hí­ven idén is mű­kö­dik majd gyer­mek­szín­pad, ahol mind­két na­pon 15 órá­tól kez­dő­dik a prog­ram. Szom­ba­ton a Bó­bi­ta együt­tes és a Si­sa Show tár­su­la­ta ve­ze­ti a já­té­kot, az ének­lést, va­sár­nap pe­dig Pin­tér Bé­la jön a Cse­me­ték­kel, de nem hi­á­nyoz­hat több ge­ne­rá­ció ked­ven­ce, Gryl­lus Vil­mos sem.

Nap­köz­ben dél­előtt 10 órá­tól ér­de­mes lesz kö­rül­sé­tál­ni a te­tő­kert sát­rai kö­zött, ahol a Misszió Ex­pó ki­ál­lí­tói mu­tat­ják be mind­azon evan­gé­li­zá­ci­ós mód­sze­re­i­ket, ame­lyek se­gít­sé­günk­re le­het­nek a kü­lön­bö­ző te­rü­le­tek, tár­sa­dal­mi cso­por­tok misszi­ó­já­ban.

A ze­nés prog­ra­mo­kon kí­vül min­den es­te Meg­hall­gat­lak-sá­tor is vár­ja azo­kat, akik­nek kér­dé­se­ik van­nak a ke­resz­tény hit­tel kap­cso­lat­ban.

Re­mél­jük, hogy a pün­kös­di hét­vé­ge nagy­sza­bá­sú misszi­ós meg­moz­du­lá­sa so­kak szá­má­ra több lesz mint kel­le­mes szó­ra­ko­zás, és az evan­gé­li­um sza­va – ame­lyet az egész fesz­ti­vál min­den per­ce köz­ve­tí­te­ni akar – szá­mos szív­ben cél­ba ta­lál!


A prog­ram­ról rész­le­tes in­for­má­ció a www.eza­za­nap.hu web­ol­da­lon ta­lál­ha­tó.

Vár­ko­nyi Zol­tán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster