EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé

Keresztutak

»Kel­le­mes volt ná­la­tok… Na­gyon tet­szik Ma­gyar­or­szág…«

Hozzászólás a cikkhez

Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé

Interjú az Olasz­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház lel­ké­szi ve­ze­tő­jé­vel

Egy­há­zunk ven­dé­ge volt a na­pok­ban Hol­ger Mil­kau es­pe­res (aho­gyan ha­zá­já­ban ne­ve­zik: dé­kán), az Olasz­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház lel­ké­szi ve­ze­tő­je. Amint ar­ról az Ég­tá­jo­ló ro­vat­ban la­punk is be­szá­molt, lá­to­ga­tá­sá­nak előz­mé­nye Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök 2008 ta­va­szán Szi­cí­li­á­ban, il­let­ve dr. Fa­bi­ny Ta­más püs­pök 2009 ta­va­szán Ró­má­ban tett vi­zit­je volt. Ta­lál­ko­zá­sunk­ra a fa­so­ri evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um­ban ke­rí­tet­tünk sort. Mil­kau es­pe­res ugyan­is meg­hí­vást ka­pott egy­há­zunk zsi­na­tá­nak ülé­sé­re – akár­csak bő két he­te Fa­bi­ny püs­pök Ró­má­ban az olasz­ho­ni lu­the­rá­nu­so­ké­ra. A ven­dég fel­szó­lalt, kö­szön­tőt mon­dott, és is­mer­tet­te egy­há­za tör­té­ne­tét, utal­va az olasz és a ma­gyar evan­gé­li­kus­ság tör­té­ne­té­ben fel­lel­he­tő kö­zös szá­lak­ra.

– Es­pe­res úr, na­gyon jó ér­zés tud­ni, hogy Itá­li­á­ban is él­nek evan­gé­li­ku­sok… A lu­the­rá­nus hí­vek a ka­to­li­ciz­mus fel­leg­vá­rá­ban, Ró­ma és a Va­ti­kán „ár­nyé­ká­ban” is je­len van­nak te­hát, ha kis szám­ban is, de te­vé­ke­nyen és lel­ke­sen. Be­mu­tat­ná né­hány mon­dat­ban egy­há­zát?

– Az olasz evan­gé­li­kus­ság gyö­ke­rei a 16. szá­zad­ra, vagy­is a re­for­má­ció ide­jé­re nyúl­nak vissza. Leg­ré­geb­bi, ve­len­cei gyü­le­ke­ze­tün­ket kal­má­rok ala­pí­tot­ták. In­nen ké­sőbb más itá­li­ai vá­ro­sok­ba is el­vit­ték a pro­tes­táns esz­mé­ket: Tri­eszt­ben, Ná­poly­ban, Ró­má­ban, Bol­za­nó­ban, Mi­lá­nó­ban, sőt Szi­cí­li­á­ban is van­nak év­szá­za­dos múl­tú gyü­le­ke­ze­te­ink, csak­úgy, mint „fi­a­ta­lok”, 20. szá­za­di szü­le­té­sű­ek. A né­met–sváj­ci hit­té­rí­tő hul­lám­nak kö­szön­he­tő szá­mos gyü­le­ke­ze­tünk s az egy­ház ma­ga is két­nyel­vű: né­met–olasz. Ta­lán nem kell hang­sú­lyoz­nom, mi­lyen ne­héz fel­adat volt gyö­ke­ret eresz­te­nünk a ka­to­li­kus több­sé­gű Olasz­or­szág­ban. Is­mer­jük, mi­lyen „ül­dö­zött­nek” len­ni, de mi ezt a hely­ze­tet el­fo­gad­va szer­vez­tük meg ép­pen hat­van év­vel ez­előtt itá­li­ai egy­há­zun­kat – be­tű­szó­val CE­LI, il­let­ve EL­KI – hi­va­ta­lo­san is kö­zös­sé­ggé.

– Ér­de­kes, hogy „csak” hat­van éve, hi­szen – aho­gyan em­lí­tet­te – Lu­ther ta­nai már köz­vet­le­nül a re­for­má­ció után be­fo­ga­dás­ra ta­lál­tak Itá­lia föld­jén…

– Ko­ráb­ban azon­ban csak ön­ál­ló gyü­le­ke­ze­tek vol­tak. A má­so­dik vi­lág­há­bo­rú után érett meg a hely­zet ar­ra, hogy egy­sé­ges egy­ház­zá szer­ve­ződ­je­nek.

– Mi­ben lát es­pe­res úr ha­son­ló­sá­got, il­let­ve kü­lönb­sé­get egy­há­za­ink kö­zött? Ar­ra gon­do­lok, hogy mind­ket­tő ka­to­li­kus több­sé­gű or­szág­ban, szám­ará­nyát te­kint­ve ki­sebb­sé­gi egy­ház­ként lé­te­zik, és vég­zi szol­gá­la­tát. Mi­lyen ta­pasz­ta­la­tok­kal tud­juk egy­mást se­gí­te­ni, gaz­da­gí­ta­ni?

– A szám­ará­nyok lé­nye­ge­sen job­bak Ma­gyar­or­szá­gon, hi­szen Önök há­rom­száz­ez­ren van­nak, mi pe­dig csak hét­ez­ren… Ezen­kí­vül Ma­gyar­or­szá­gon a pro­tes­táns egy­há­zak ere­je – a re­for­má­tu­sok­kal ki­egé­szül­ve – lé­nye­ge­sen na­gyobb, mint Olasz­or­szág­ban, ahol igen „ext­rém ki­sebb­ség­ben” élünk. Ná­lunk kon­kor­dá­tum mond­ja ki, hogy a ka­to­li­kus az ál­lam­val­lás, és ez – úgy­mond – „el­nyo­mott po­zí­ci­ó­ba” he­lyez ben­nün­ket. Tu­dom az Önök egy­ház­tör­té­nel­mé­ből, hogy Ma­gyar­or­szá­gon a pro­tes­táns egy­há­zak össze tud­tak fog­ni a ka­to­li­kus több­ség­gel szem­ben, Itá­li­á­ban ez le­he­tet­len.

Fon­tos, hogy a ma­gyar evan­gé­li­kus egy­ház fel­is­mer­je, mi­lyen sú­lya van an­nak, hogy tár­sa­dal­mi kér­dé­sek­ben meg­nyil­vá­nul­hat. Él­nie kell ez­zel a le­he­tő­ség­gel, hi­szen ná­lunk pél­dá­ul a „vé­le­ményt” min­dig csak a ka­to­li­ciz­mus ál­lás­fog­la­lá­sa je­len­ti. A ne­ve­lés, az ok­ta­tás is ilyen nagy le­he­tő­ség. Ahol most va­gyunk, a fa­so­ri evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um­ban ma­gam is szem­be­sü­lök az­zal, hogy mi­lyen ér­té­ke­ket tud az egy­há­zuk lét­re­hoz­ni az ok­ta­tás-ne­ve­lés te­rén. Dél­után pe­dig a lel­kész­kép­ző in­té­zet­be, a teo­ló­gi­á­ra me­gyek…

– A két egy­ház ve­ze­tői test­vér­egy­há­zi kap­cso­la­tok ki­épí­té­sén fá­ra­doz­nak, köl­csö­nös lá­to­ga­tá­sa­ik­nak ez az el­ső­ren­dű cél­juk. Re­mé­nyei sze­rint a kap­cso­lat­épí­tés mi­lyen te­rü­le­tek­re fog ki­ter­jed­ni?

– Úgy vé­lem, ki­sebb­sé­gi egy­há­zak­ként nyit­nunk kell egy­más fe­lé, hi­szen az ál­ta­lá­nos olasz vé­le­ke­dés el­le­né­re – mely sze­rint a ki­sebb­ség egy­faj­ta ma­gá­ba zár­kó­zó eli­tet je­lent­het – szük­sé­ges kö­ze­led­ni és pár­be­szé­det foly­tat­ni egy­más­sal. A nem­zet­kö­zi szer­ve­ze­tek – a Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség, az Egy­há­zak Vi­lág­ta­ná­csa, az Eu­ró­pai Ki­sebb­sé­gi Evan­gé­li­kus Egy­há­zak Kom­mu­ni­ká­ci­ós Bi­zott­sá­ga – ed­dig is se­gí­tet­tek min­ket eb­ben, de fon­tos, hogy köz­vet­le­nül is meg­ta­lál­juk az utat egy­más fe­lé.

A teo­ló­gi­án a di­ák­cse­re­prog­ram fe­le­lő­sé­vel, dr. Ko­rá­nyi And­rás­sal fo­gok tár­gyal­ni. Mi az öku­me­ni­kus Me­lancht­hon Köz­pont­ban kí­ná­lunk egy­éves ta­nul­má­nyi le­he­tő­sé­get ma­gyar di­á­kok szá­má­ra Ró­má­ban. Sze­ret­nénk szo­ro­sabb­ra fűz­ni a szá­la­kat a pr-mar­ke­ting, a mé­dia, a kom­mu­ni­ká­ció te­rü­le­tén is, hi­szen na­gyon jól tud­juk, mi­lyen fon­tos „el­ad­ni” ma­gun­kat, meg­is­mer­tet­ni ma­gun­kat a vi­lág­gal – tu­dat­ni, hogy lé­te­zünk. Aho­gyan Pál apos­tol is tet­te az Are­o­pá­go­szon (Ap­Csel 17), szól­nunk kell a nyil­vá­nos­ság előtt ar­ról az Is­ten­ről, aki egyi­künk­től sincs messze…

– Es­pe­res úr nagy­sze­rű ki­ej­tés­sel „be­szél” ma­gya­rul… Hol ta­nul­ta? Meg­is­mé­tel­né, ké­rem, mon­da­ta­it, ame­lyek­kel a zsi­nat részt­ve­vő­it anya­nyel­vü­kön kö­szön­töt­te?

– Nos, a tu­dá­som ter­mé­sze­te­sen az úti­könyv­ből szár­ma­zik… (ne­vet) Egy pil­la­nat, már ke­re­sem is a jegy­ze­te­im­ben: „Jó na­pot kí­vá­nok. Na­gyon tet­szik Ma­gyar­or­szág. So­ká­ig sze­ret­nék ma­rad­ni. Na­gyon kel­le­mes volt ná­la­tok. Kö­szö­nöm szé­pen.”

– Kö­szö­nöm szé­pen én is…!

Kő­há­ti Dó­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster