EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - „Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés

Ke­resz­tény könyv­szak­mai mű­hely­be­szél­ge­tés

A ke­resz­tény könyv­ter­jesz­tők ha­gyo­má­nyos, Könyv/Misszió el­ne­ve­zé­sű szak­mai nap­ja – ame­lyet ed­dig há­rom al­ka­lom­mal ren­dez­tek meg, min­dig már­ci­us­ban – az idén el­ma­radt. A ke­resz­tény könyv­ki­adók és -ter­jesz­tők szá­má­ra ezért „kár­pót­lá­sul” a má­ju­si Szent Ist­ván könyv­hét ide­jé­re szer­vez­tek jó­val ki­sebb, szű­kebb kö­rű pó­di­um- és mű­hely­be­szél­ge­tést má­jus 14-én a Pi­linsz­ky Já­nos iro­dal­mi ká­vé­ház­ban. A „Men­je­tek a ke­reszt­utak­ra!” (Mt 22,9) – Könyv­ter­jesz­tés a temp­lom fa­la­in kí­vül cím­mel ren­de­zett al­ka­lom há­zi­gaz­dá­ja és a be­szél­ge­tés mo­de­rá­to­ra dr. Her­jecz­ki Kor­nél, a Har­mat Ki­adó igaz­ga­tó­ja volt.

Ke­resz­tény könyv­ter­jesz­tők szak­mai nap­ja – köny­vek nél­kül. El­ső pil­lantásra rö­vi­den így jel­le­mez­he­tő az al­ka­lom, ame­lyen a részt­ve­vők nem lát­hat­tak könyv­áru­sí­tó stan­do­kat, és nem egy nagy te­rü­le­tű sport­csar­nok­ban, ha­nem egy ká­vé­ház alag­so­ri ter­mé­ben gyűl­het­tek össze szak­mai ta­pasz­ta­lat­cse­ré­re. Mint be­ve­ze­tő­jé­ben dr. Her­jecz­ki Kor­nél el­mond­ta, idén gaz­da­sá­gi okok mi­att nem vál­lal­koz­hat­tak a ha­gyo­má­nyos könyv­misszi­ós nap meg­szer­ve­zé­sé­re. A ke­resz­tény ki­ad­vá­nyok iránt ér­dek­lő­dők azon­ban a Szent Ist­ván könyv­hét­re va­ló idő­zí­tés­nek kö­szön­he­tő­en még­sem ma­rad­tak köny­vek nél­kül, hi­szen a könyv­hé­ten az összes je­len­tős ke­resz­tény könyv­ki­adó kép­vi­sel­tet­te ma­gát, és fel­vo­nul­tat­ta kí­ná­la­tát.

A könyv­szak­mai be­szél­ge­tés há­zi­gaz­dá­ja egy ószö­vet­sé­gi tör­té­ne­tet idé­zett fel Iz­ra­el észa­ki or­szág­ré­szé­nek asszír rab­iga alá ke­rü­lé­se ide­jé­ből. A bib­li­ai sza­kasz­ban em­lí­tett, az iz­ra­e­li­ták éle­tét fe­nye­ge­tő orosz­lá­no­kat Her­jecz­ki Kor­nél me­ta­fo­ri­kus ér­te­lem­ben a mai kor ke­resz­tény­sé­gét és ke­resz­tény könyv­ter­jesz­té­sét ve­szé­lyez­te­tő té­nye­zők­re al­kal­maz­ta, kü­lön ki­emel­ve a je­len­leg is tar­tó vi­lág­gaz­da­sá­gi vál­sá­got.

Mi­köz­ben a könyv- és irat­ter­jesz­tés a ke­resz­tény misszió igen je­len­tős szeg­men­sét te­szi ki, amely­ről a ke­resz­tény­ség nem mond­hat le – hang­sú­lyoz­ta a Har­mat Ki­adó igaz­ga­tó­ja –, a vi­lág­ban szá­mos olyan ne­ga­tív je­len­ség ta­pasz­tal­ha­tó, amely ki­mon­dot­tan ez el­len dol­go­zik, és aka­dá­lyoz­za a ki­ad­vány­ter­jesz­tés te­rén kí­vá­na­tos ki­bon­ta­ko­zást – kü­lö­nö­sen ab­ban az eset­ben, ha egy ilyen kez­de­mé­nye­zés a „ke­resz­tény” jel­zőt is ma­gán vi­se­li. Vál­ság ide­jén el­len­ben – ami­kor az egyé­ni élet­sor­sok is krí­zis­be ke­rül­nek – so­kan for­dul­nak a lel­ki, spi­ri­tu­á­lis iro­da­lom fe­lé, és az evan­gé­li­um ter­jesz­té­sét kö­zép­pont­ba he­lye­ző ke­resz­tény könyv­misszi­ó­nak er­re re­a­gál­nia kell.

„Ho­gyan érin­ti a gaz­da­sá­gi vál­ság a ke­resz­tény könyv­ki­adást, il­let­ve mu­tat­ko­zik-e a vál­ság kap­csán va­la­mi­lyen esély, amely po­zi­tí­van be­fo­lyá­sol­ja a ki­adást és az ér­té­ke­sí­tést?” – tet­te fel a kér­dést Her­jecz­ki Kor­nél a pó­di­um­be­szél­ge­tés részt­ve­vő­i­nek: Monty Taylor­nak, a Ke­resz­tyén Is­me­ret­ter­jesz­tő Ala­pít­vány el­nö­ké­nek, Ke­néz Tün­dé­nek, a Good News ke­resz­tény köny­ves­bolt ve­ze­tő­jé­nek és Bak­kai Évá­nak, a gyü­le­ke­ze­ti irat­ter­jesz­tés da­ba­si mun­ka­tár­sá­nak.

Monty Tay­lor ki­emel­te: a vál­ság több szem­pont­ból ne­he­zí­ti a könyv­ki­adás ügyét, ugyan­is mi­köz­ben ke­ve­sebb ki­ad­ványt tud­nak ér­té­ke­sí­te­ni, a ki­adók­nak je­len­tő­sen nö­vek­vő költ­sé­gek­kel kell szem­be­néz­ni­ük. Ke­res­ni kell a ki­adá­sok csök­ken­té­sé­nek és a költ­ség­ha­té­kony­ság­nak azo­kat a meg­ol­dá­sa­it, ame­lyek al­kal­ma­zá­sá­val nem éri hát­rány a vá­sár­ló­kat. Ilyen le­het pél­dá­ul az in­ter­net és az e-mail ki­ter­jed­tebb hasz­ná­la­ta a mi­ni­mum­ra re­du­kált pos­tai le­ve­le­zés mel­lett. Tö­re­ked­ni kell ar­ra is, hogy – amed­dig le­het­sé­ges – el­ke­rül­he­tő le­gyen a ki­ad­vá­nyok árá­nak eme­lé­se, és ke­res­ni kell az ár­ked­vez­mé­nyek biz­to­sí­tá­sá­nak le­he­tő­sé­ge­it.

A Good News köny­ves­bolt ve­ze­tő­je, Ke­néz Tün­de a vál­ság konk­ré­tan be­gyű­rű­ző, szá­mok­ban is meg­mu­tat­ko­zó ha­tá­sa­i­ról is be tu­dott szá­mol­ni. 2009-ben az elő­ző év ugyan­ezen idő­sza­ká­hoz ké­pest a for­ga­lom húsz­szá­za­lé­kos vissza­esé­sét ta­pasz­tal­ták, s mind­ezt úgy, hogy a költ­sé­gek le­fa­ra­gá­sá­nak összes le­het­sé­ges for­má­ját ki­hasz­nál­ták már, nincs több le­he­tő­sé­gük ki­adá­so­kat csök­ken­te­ni. Re­ményt je­lent azon­ban a ka­rá­cso­nyi idő­szak min­den év­ben fel­len­dü­lő for­gal­ma – idén is eb­ben bíz­nak.

A he­lyi gyü­le­ke­ze­ti irat­ter­jesz­tés­ben még nem ész­lel­he­tő a vál­ság je­len­tő­sebb ha­tá­sa – tet­te hoz­zá Bak­kai Éva gyü­le­ke­ze­ti mun­ka­társ –, en­nek azon­ban az is oka, hogy Da­ba­son jól mű­kö­dő „ván­dor­könyv­tá­rat” mű­köd­tet­nek, így a gyü­le­ke­ze­ti ta­gok sok olyan ke­resz­tény ki­ad­vány­hoz jut­hat­nak hoz­zá, ame­lyért nem kell fi­zet­ni­ük. A vál­ság ha­tá­sá­ra azon­ban az em­be­rek a gyü­le­ke­zet­ben is ke­ve­sebb köny­vet vá­sá­rol­nak, akár­csak a vi­lá­gi könyv­pi­a­con.

Fo­dor Csa­ba, a Kál­vin Ki­adó ter­jesz­té­si ve­ze­tő­je el­mond­ta, hogy a 2008-as Bib­lia-év prog­ram­so­ro­zat ha­tá­sa tet­ten ér­he­tő a bib­lia­el­adá­sok ed­di­gi, nö­vek­vő szá­ma­i­ban, idén azon­ban már jó­val ne­he­zebb kö­rül­mé­nyek kö­zött kell fenn­tar­ta­ni azt az egyéb­ként is na­gyon ké­nyes pénz­ügyi egyen­súlyt, ame­lyet a Kál­vin Ki­adó ese­té­ben kö­zel ezer­öt­száz part­ner­rel fenn­tar­tott vi­szont­el­adói vagy bi­zo­má­nyo­si kap­cso­lat je­lent. A te­te­mes kint­lé­vő­sé­gek és a rom­ló gaz­da­sá­gi vi­szo­nyok el­le­né­re a Kál­vin Ki­adó to­vább­ra is igyek­szik meg­tar­ta­ni ala­csony ára­it és ár­ked­vez­mé­nye­it.

Egy­há­zunk kép­vi­se­le­té­ben Ken­deh K. Pé­ter fej­tet­te ki gon­do­la­ta­it. A Lu­ther Ki­adó igaz­ga­tó­ja ki­je­len­tet­te: na­i­vi­tás len­ne ar­ra vár­ni, hogy a vál­ság ha­tá­sá­ra az em­be­rek tö­me­gé­vel kez­de­nek el ke­resz­tény köny­ve­ket ke­res­ni és vá­sá­rol­ni. Az egy­ház­el­le­nes han­gu­lat­kel­tés saj­nos még ma is ha­tá­sos Ma­gyar­or­szá­gon, és bár­mi­lyen kez­de­mé­nye­zés, ese­mény, prog­ram, ame­lyet a „ke­resz­tény” jel­ző­vel il­let­nek, az em­be­rek több­sé­gé­ben in­kább gya­nak­vást kelt, mint ér­dek­lő­dést. En­nek az el­len­ál­lás­nak a le­küz­dé­se a ha­zai ke­resz­tény egy­há­zak szá­má­ra bi­zo­nyo­san na­gyobb ki­hí­vást és hosszab­ban el­hú­zó­dó fel­ada­tot je­lent, mint a vál­ság ne­ga­tív ha­tá­sai el­len foly­ta­tott küz­de­lem.

Pet­ri Gá­bor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 „Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster