EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?

Keresztutak

Egy­ház és Eu­ró­pa

Hozzászólás a cikkhez

Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?

A cím­ben fel­tett kér­dés­re az Eu­ró­pai Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­já­nak Egy­ház és Tár­sa­da­lom Bi­zott­sá­ga – to­váb­bi há­rom brüssze­li szék­he­lyű öku­me­ni­kus szer­ve­zet­tel együtt – a kö­vet­ke­ző­ket említi válaszként: az el­sze­gé­nye­dés meg­ál­lí­tá­sa, a me­ne­kül­tek vé­del­me, a ked­ve­zőt­len kör­nye­ze­ti-ter­mé­sze­ti fo­lya­ma­tok meg­for­dí­tá­sa, a pénz­ügyi, gaz­da­sá­gi és szo­ci­á­lis vál­ság or­vos­lá­sa. Eze­ken túl fel­adat­ként hang­sú­lyoz­zák azt is, hogy az eu­ró­pai in­téz­mé­nye­ket, in­téz­ke­dé­se­ket „kö­ze­lebb kell hoz­ni Eu­ró­pa nem­ze­te­i­hez és Eu­ró­pa pol­gá­ra­i­hoz”.

A bé­csi szék­he­lyű Eu­ró­pai Pro­tes­táns Egy­há­zak Kö­zös­sé­ge is nyi­lat­ko­zat­tal for­dul az eu­ró­pai egy­há­zak­hoz, ke­resz­té­nyek­hez. Az eu­ró­pai ön- és azo­nos­ság­tu­dat­tal kap­cso­lat­ban így fog­lal ál­lást: „Új­ra és új­ra fel­me­rül az a vád, hogy az eu­ró­pai in­téz­mé­nyek mun­ká­ja kö­vet­he­tet­len. Az Eu­ró­pai Par­la­ment azon­ban az az in­téz­mény, amely­nek tag­ja­it a pol­gá­rok ma­guk vá­laszt­ják, és ame­lyen ke­resz­tül be­fo­lyá­sol­hat­ják az eu­ró­pai po­li­ti­kát. Az egy­há­zak vé­le­mé­nye sze­rint az Eu­ró­pai Par­la­ment­ben hosszú évek óta fe­le­lős­ség­tel­jes mun­ka fo­lyik az eu­ró­pai em­be­rek ér­de­ké­ben.”

Ezt azért fon­tos hang­sú­lyoz­ni, mert mi­köz­ben egy­re több dön­tés szü­le­tik az Eu­ró­pai Par­la­ment­ben és ál­ta­lá­ban az eu­ró­pai in­téz­mé­nyek­ben, mi­köz­ben egy­re szo­ro­sab­bak a kap­cso­la­tok a ter­me­lés és a pi­ac te­rü­le­tén, ami­kor egy­re szé­le­sed­nek a tu­do­má­nyos, ok­ta­tá­si és kul­tu­rá­lis együtt­mű­kö­dé­sek, és ami­kor nem­csak a kör­nye­ze­ti-ég­haj­la­ti, ha­nem a tár­sa­dal­mi prob­lé­mák sem ál­lít­ha­tók meg az egyes or­szá­gok ha­tá­ra­i­nál, ép­pen ak­kor egy­re sze­ré­nyebb haj­lan­dó­ság mu­tat­ko­zik az eu­ró­pai par­la­men­ti vá­lasz­tá­sokon való részvételre.

A brüssze­li öku­me­ni­kus szer­ve­ze­tek kö­zös nyi­lat­ko­za­ta így buz­dít rész­vé­tel­re: „Ami­kor ilyen nagy a tét, ak­kor össze kell fog­nunk, és – erős vá­lasz­tá­si rész­vé­tel­lel – el kell ér­nünk, hogy a kö­vet­ke­ző Eu­ró­pai Par­la­ment hu­má­nus, szo­ci­á­li­san ér­zé­keny Eu­ró­pát hoz­zon lét­re, ame­lyet mind­annyi­an aka­runk.” Az eu­ró­pai ke­resz­té­nyek öku­me­ni­kus ve­zér­fo­na­la, az úgy­ne­ve­zett Öku­me­ni­kus Char­ta ezt a fel­ada­tot min­den Krisz­tus-hí­vő cél­ki­tű­zé­se­ként em­lí­ti. „Meg­győ­ző­dé­sünk, hogy a ke­resz­tény­ség lel­ki örök­sé­ge ins­pi­rá­ló erőt je­lent Eu­ró­pa meg­gaz­da­gí­tá­sá­ra. Krisz­tust kö­ve­tő hi­tünk pa­ran­csá­ra min­den ké­pes­sé­günk­kel azon mun­kál­ko­dunk, hogy lét­re­jöj­jön az em­ber­sé­ges és szo­ci­á­li­san ér­zé­keny Eu­ró­pa, ahol ér­vé­nye­sül­nek az em­be­ri jo­gok és azok az alap­ér­té­kek, mint a bé­ke, az igaz­sá­gos­ság, a sza­bad­ság, a tü­re­lem, az esély­egyen­lő­ség, va­la­mint a szo­li­da­ri­tás.”

Az Eu­ró­pai Pro­tes­táns Egy­há­zak Kö­zös­sé­ge a kö­zép- és ke­let-eu­ró­pai vál­to­zá­sok­ra, il­let­ve a de­mok­rá­cia te­rén el­ért ered­mé­nyek­re hi­vat­koz­va is hang­sú­lyoz­za a vá­lasz­tá­son va­ló rész­vé­tel ter­mé­sze­tes vol­tát: „Idén ün­ne­pel­jük Kö­zép- és Ke­let-Eu­ró­pa de­mok­ra­ti­zá­lá­sá­nak hu­sza­dik év­for­du­ló­ját. An­nak ide­jén nagy bá­tor­ság­gal és sze­mé­lyes oda­szá­nás­sal ér­ték el azt a jo­got, hogy sza­ba­don le­hes­sen vá­lasz­ta­ni több po­li­ti­kai párt kö­zül. A de­mok­rá­ci­át az él­te­ti, hogy az em­be­rek részt vesz­nek ben­ne. Ezért kér­jük Önö­ket, hogy men­je­nek el sza­vaz­ni az Eu­ró­pai vá­lasz­tá­so­kon.”

Az em­ber el­ke­rül­he­tet­le­nül vá­lasz­tás­ra is ren­del­te­tett. Ezen nem vál­toz­tat az a tény, hogy ős­szü­le­ink „rossz vá­lasz­tá­sát” az előt­tünk já­rók és mi ma­gunk ho­gyan sza­po­rí­tot­tuk. Azt azon­ban hisszük, hogy – a bűn szol­gá­la­tá­ban gör­nye­dez­ve is – kér­het­jük min­den jó­nak For­rá­sá­tól a meg­kü­lön­böz­te­tés és a jó vá­lasz­tás ké­pes­sé­gét. Ez­zel a hit­tel vá­lasz­tot­tak a Szent­írás­ban is ki­rályt, ta­nít­ványt, elöl­já­rót, s ez­zel a hit­tel re­mél­het­jük mi is, hogy át­kos fe­nye­ge­té­sek­kel és ál­dá­sos ígé­re­tek­kel tel­jes élet­hely­ze­te­ink­ben az éle­tet tud­juk vá­lasz­ta­ni ma­gunk­nak és utó­da­ink­nak (5Móz 30,19).

Haj­la­mo­sak va­gyunk ar­ra, hogy akár va­lós, akár vélt ér­dek­te­len­ség­ből vagy a rossz dön­tés mi­at­ti fé­le­lem­ből meg­pró­bál­juk el­ke­rül­ni a vá­lasz­tást. Ami­kor ezt tesszük, ak­kor is dön­tést ho­zunk, vá­lasz­tunk. S az is le­het, hogy az ilyen vá­lasz­tás a leg­rosszabb dön­tés, amely a leg­ke­vés­bé mél­tó fe­le­lős ke­resz­tény sze­mé­lyi­sé­günk­höz.

A köz­be­széd­ben sok szó esik a jú­ni­us 7-i vá­lasz­tás­ról, de a leg­több eset­ben Eu­ró­pá­ról meg­fe­led­kez­ve, csu­pán ha­zai szem­pon­tok­ra hi­vat­koz­va. Ezen a je­len hely­zet­ben nem cso­dál­koz­ha­tunk, s ez el­len nem is szól­ha­tunk. Na­pi prob­lé­má­ink, köz­vet­len ne­héz­sé­ge­ink ta­gad­ha­tat­la­nok és sú­lyo­sak. Az össze­füg­gé­sek azon­ban va­ló­sá­go­sak és komp­li­kál­tak. Ha az ér­té­kek­re épü­lő köz- és ma­gán­éle­tet tart­juk fon­tos­nak és el­ső­ren­dű cél­nak ha­zánk­ban, ak­kor – az el­ke­rül­he­tet­len kon­ti­nen­tá­lis össze­füg­gé­sek mi­att – az ér­té­kek Eu­ró­pá­já­ért és ben­ne az ér­té­kek eu­ró­pai nem­ze­te­i­ért is meg kell ten­nünk a ma­gun­két. Fel­ada­ta­ink kö­zött ott van a köz­élet­ben va­ló rész­vé­tel, amely­nek ta­lán az el­ső tet­te az, hogy él­jünk a fe­le­lős vá­lasz­tás le­he­tő­sé­gé­vel.

Lát­juk és a bő­rün­kön is érez­zük a prob­lé­má­kat. Nyil­ván­va­ló­an nem kö­zöm­bös szá­munk­ra, hogy a he­lyi, az or­szá­gos és az eu­ró­pai dön­tés­ho­zók is lát­ják-e, ér­zik-e a ben­nün­ket pró­bá­ló ne­héz­sé­ge­ket, és hisz­nek-e azok­ban a bib­li­kus ér­té­kek­ben, ame­lyek ak­tu­a­li­zá­lá­sa je­len­te­né – meg­győ­ző­dé­sünk sze­rint – a meg­ol­dást.

Mi is szí­vünk­re ve­het­jük azt a buz­dí­tást, ame­lyet fel­vi­dé­ki ma­gyar re­for­má­tus test­vé­re­ink – akik szá­má­ra az Eu­ró­pai Uni­ó­hoz va­ló csat­la­ko­zás mint­ha érez­he­tőb­ben te­rem­ne gyü­möl­csö­ket – kap­tak or­szá­gos elöl­já­ró­ik­tól: „…most, ami­kor le­he­tő­sé­günk adó­dik ar­ra, hogy meg­vá­lasszuk azo­kat, akik az eu­ró­pai né­pek nagy ten­ge­ré­ben ben­nün­ket kép­vi­sel­ni fog­nak, nagy oda­fi­gye­lés­sel cse­le­ked­jünk, meg­vizs­gál­va, hogy ki az, aki haj­lan­dó fel­vál­lal­ni és kép­vi­sel­ni a ke­resz­tyén élet­szem­lé­le­tet, an­nak ér­ték­rend­jét, nem­ze­ti ho­va­tar­to­zá­sunk sok ége­tő kér­dé­sét, és – ha kell – be­szél­ni tud er­ről, vé­del­mez­ni tud­ja, ki­áll mel­let­te. (…) Ne le­gyünk kö­zöm­bö­sek, ne mond­juk, hogy meg­lesz az nél­kü­lünk is, mi­vel min­den sza­va­zat szá­mít! Ne csak ál­lam­pol­gá­ri, ha­nem ke­resz­tyé­ni kö­te­les­ség­nek is te­kint­sük a vá­lasz­tást: él­jünk a le­he­tő­ség­gel!”

Dr. Bó­na Zol­tán


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster