EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Kiveze­tő ös­vé­nyek

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Kiveze­tő ös­vé­nyek

Kü­lön­le­ges össze­jö­ve­tel szín­he­lye volt múlt pén­te­ken a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa (ME­ÖT) szék­há­zá­nak nagy­ter­me. A Ke­resz­tény­de­mok­ra­ta Nép­párt (KDNP) Pro­tes­táns Mű­he­lyé­nek részt­ve­vői te­kin­tet­ték át a je­len­le­gi hely­zet­ben le­het­sé­ges cse­lek­vé­si esé­lye­ket a glo­bá­lis vál­ság le­győ­zé­sé­re.

Zsol­tár­ének­lés és imád­ság, ige­ol­va­sás és me­di­ta­tív gon­do­la­tok nyi­tot­ták meg az együtt­lé­tet dr. Bó­na Zol­tán­nak, a ME­ÖT fő­tit­ká­rá­nak szol­gá­la­tá­val, majd Szász­fal­vi Lász­ló or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő, a Pro­tes­táns Mű­hely el­nö­ke kö­szön­töt­te a rész­ve­vő­ket, hang­sú­lyoz­va, hogy ke­resz­tény em­ber fe­le­lős ha­zá­ja sor­sá­ért, a tár­sa­dal­mi ese­mé­nyek ala­ku­lá­sá­ért. Őszin­te örö­mét fe­jez­te ki a prog­ram és az együtt­lét meg­szer­ve­zé­sé­ért dr. Sem­jén Zsolt, a KDNP el­nö­ke is, aki sze­rint „az az ál­lí­tás, hogy az egy­ház ne po­li­ti­zál­jon, azért el­fo­gad­ha­tat­lan, mert az azt je­len­te­né, hogy mi mind­annyi­an (…) fog­juk be a szán­kat, és ne pró­bál­juk a ke­resz­tény üze­ne­tet kép­vi­sel­ni tár­sa­dal­mi kér­dé­sek­ben”. Ki­je­len­tet­te: mi­u­tán mi ma­gunk va­gyunk az egy­ház – nem ki­zá­ró­lag a hi­e­rar­chia –, az egy­ház­nak ter­mé­sze­tes jo­ga, hogy tár­sa­dal­mi kér­dé­sek­ben meg­nyil­vá­nul­jon. So­kak sze­rint az egy­há­zak­nak tá­vol­sá­got kel­le­ne tar­ta­ni­uk a po­li­ti­ká­tól. Ez­zel szem­ben – hang­sú­lyoz­ta Sem­jén Zsolt – a va­ló­ság ép­pen for­dí­tott, hi­szen az egy­há­zak szi­lár­dan áll­nak, és eh­hez a szi­lárd pont­hoz ké­pest a pár­tok kö­ze­led­het­nek vagy tá­vo­lod­hat­nak sza­ba­don. A párt­el­nök úgy vél­te, a po­li­ti­kai ha­ta­lom ak­kor vá­lik ör­dög­től va­ló do­log­gá, ami­kor ön­cé­lú lesz. Jó cél szol­gá­la­ta ese­té­ben a ha­ta­lom „Is­ten ad­ta esz­köz”.

Dr. Bo­gár Lász­ló köz­gaz­dász­pro­fesszor elő­adá­sá­ban ar­ra mu­ta­tott rá, hogy a mai vál­ság el­sőd­le­ges oka nem gaz­da­sá­gi ter­mé­sze­tű, ha­nem mo­rá­lis ere­de­tű. Ko­runk em­be­re el­vet min­den­fé­le mo­rá­lis ér­té­ket és mér­té­ket, csak a ma­ga elő­nyé­vel, ké­nyel­mé­vel, meg­gaz­da­go­dá­sá­val és élet­él­ményt adó szem­pont­ja­i­val tö­rő­dik. Ezt oly­kor in­di­vi­du­a­liz­mus­nak, más­kor ego­iz­mus­nak vagy min­dent át­ha­tó énes­ség­nek ne­vez­zük. Az em­ber ezen élet­szem­lé­let ta­la­ján nem tö­rő­dik sem a csa­lád­já­val, sem a szom­széd­já­val, sem ha­zá­já­val, sem a glo­bá­lis mé­re­tű sze­gény­ség­gel. Ezen kell vál­toz­tat­ni – las­sú, de ered­mény­hez ve­ze­tő fá­ra­do­zás ez.

Ha­zánk egész­sé­gé­vel, a gyer­mek­vál­la­lás er­köl­csi és gaz­da­sá­gi je­len­tő­sé­gé­vel, az if­jú­ság ne­ve­lé­sé­vel ki­tün­te­tet­ten kell fog­lal­koz­ni. Nem a gaz­da­ság fel­fut­ta­tott ter­me­lé­sé­nek fo­ko­zá­sa, ha­nem egy szo­li­dabb élet­for­ma, egy­sze­rűbb élet­stí­lus és a ja­vak más­ként va­ló el­osz­tá­sa le­het a ki­út a vál­ság­ból. Eh­hez a ba­jok oka­i­nak fel­tá­rá­sát, a fe­le­lős­ség meg­ál­la­pí­tá­sát kell kez­de­mé­nyez­ni, és a tár­sa­da­lom egé­sze ré­szé­ről ál­do­za­to­kat kell hoz­ni.

Tő­kés Lász­ló re­for­má­tus püs­pö­köt, eu­ró­pai par­la­men­ti kép­vi­se­lőt, aki aka­dá­lyoz­ta­tá­sa mi­att le­mond­ta rész­vé­te­lét, a há­zi­gaz­da in­téz­mény fő­tit­ká­ra he­lyet­te­sí­tet­te. Bó­na Zol­tán meg­ál­la­pí­tot­ta, hogy szin­te nincs az élet­nek egyet­len te­rü­le­te sem, ahol a re­for­má­ció ne ho­zott vol­na újat s meg­ter­mé­ke­nyí­tőt. Az utol­só pil­la­nat­ban el­vál­lalt – Eu­ró­pa és a pro­tes­tan­tiz­mus cím­mel meg­tar­tott – elő­adás meg­győ­ző­en tár­ta elénk a re­for­má­to­ri örök­ség gaz­dag kin­cse­it.

Az elő­adá­sok köz­ben vers­mon­dás és szó­ló­ének tet­te vál­to­za­tos­sá az együtt­lé­tet. Ba­log Zol­tán re­for­má­tus lel­kész, or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő a kál­vi­ni, e so­rok író­ja pe­dig a lu­the­ri teo­ló­gia szo­ci­ál­eti­kai vo­ná­sa­it gyűj­töt­te cso­kor­ba az­zal a szán­dék­kal, hogy azok mai ha­tá­sai ki­ta­pint­ha­tók le­gye­nek a mun­ka, a há­zas­ság, az ál­lam­hoz va­ló vi­szony és az ön­ál­ló, fe­le­lős sze­mé­lyi­ség for­má­lá­sa te­rü­le­tén.

A Pro­tes­táns Mű­hely együtt­lé­te Szász­fal­vi Lász­ló el­nök zár­sza­vá­val és az­zal az ígé­ret­tel ért vé­get, hogy a hol­nap gond­ja­i­ról to­váb­bi – szel­le­mi­sé­gük­ben se­gí­tő szán­dé­kú – kon­fe­ren­ci­á­kat kí­ván­nak tar­ta­ni a Ke­resz­tény­de­mok­ra­ta Nép­párt hold­ud­var­hoz tar­to­zó ér­dek­lő­dők­nek.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Kiveze­tő ös­vé­nyek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster