EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Csak együtt!

A vasárnap igéje

HÚS­VÉT ÜN­NE­PE UTÁN 6. VA­SÁR­NAP (EXA­U­DI) – RÓM 14,13–19

Hozzászólás a cikkhez

Csak együtt!

„Csak ezek­kel, a fi­a­id­dal együtt üd­vö­zül­hetsz!” Több mint fél szá­zad messze­sé­gé­ből, de nem tom­pu­ló éles­ség­gel hal­lom Tú­róczy Zol­tán püs­pök sza­vát, ami­kor a sop­ro­ni temp­lom­ban be­ik­tat­ta szol­gá­la­tá­ba Veö­reös Im­rét, a Teo­ló­gus­ott­hon, a ké­sőb­bi Lel­kész­ne­ve­lő In­té­zet igaz­ga­tó­ját. Is­ten már mind­ket­tő­jü­ket ha­za­hív­ta, a „fi­ak” is már ha­za­fe­lé ké­szü­lőd­nek, de a sze­mély­re ki­éle­zett pré­di­ká­ció nem vált a mú­ló idő zsák­má­nyá­vá, ha­nem Exa­u­di va­sár­nap igé­jé­ben egész egy­há­zun­kat meg­szó­lí­tó üze­net­té tá­gul.

Min­den­kit meg­hök­ken­tett ak­kor ez a meg­fo­gal­ma­zás. A zö­mé­ben éb­re­dés sze­lé­től érin­tett gyü­le­ke­zet fel is kap­ta rá a fe­jét, hi­szen a sze­mé­lyes hit, a sze­mé­lyes Meg­vál­tó­ba ve­tett hit örö­me vagy vá­gya volt en­nek a kor­nak ha­zai vi­szony­lat­ban is fő ke­resz­tény kér­dé­se. A „csak ezek­kel együtt” hang­sú­lya nem is akar­ta el­ho­má­lyo­sí­ta­ni, meg­kér­dő­je­lez­ni a sze­mé­lyes Krisz­tus-hit min­dent meg­elő­ző fon­tos­sá­gát. Csak éle­sen ki­mond­ta a tel­jes igaz­sá­got: a sze­mé­lyes Krisz­tus-hit nem pri­vát va­gyon, ha­nem össze­kap­csol az­zal a test­vér­rel, akit nem én vá­lasz­tok ki, ha­nem az a Krisz­tus, aki­ről az egy­ház így éne­kel: „Ki el­ter­jeszt­vén a ke­reszt­fán a ke­ze­det, mind e vi­lá­got ma­gad­hoz fog­la­lád.”

Pál apos­tol gyü­le­ke­ze­ti ügy­ről be­szél, és ezért ne­héz, ha egy­ál­ta­lán le­het­sé­ges a mon­da­ni­va­ló­ját ál­ta­lá­no­sí­ta­ni, bár „aki­ért a Krisz­tus meg­halt” kö­re a bel­ter­je­sí­tést nem­igen en­ge­di meg. Az igaz, hogy ilyen táv­la­tot ne­héz át­lát­ni, de leg­alább a he­lyi gyü­le­ke­zet te­rü­le­tét le kell hogy fed­je, össze kell hogy fog­ja ez a krisz­tu­si moz­du­lat, amely ben­nünk em­be­ri-ke­resz­té­nyi szán­dék­ká és gon­dol­ko­dás­mód­dá akar tes­te­sül­ni. Krisz­tus, aki a va­sár­nap evan­gé­li­u­má­ban Párt­fo­gó­nak ne­ve­zi a Szent­lel­ket, nem hagy ben­nün­ket a sze­mé­lyes üd­vös­ség bir­to­ko­si örö­mé­ben, ha­nem párt­fo­gó­vá akar ten­ni ben­nün­ket.

A párt­fo­gó­vá új­já­te­rem­tett ke­resz­tény nem an­nak örül, hogy mi­nél több skan­da­lu­mot, bot­rányt tud új­ság­ként tá­lal­ni ma­gunk­ról és má­sok­ról, ha­nem leg­alább meg­pró­bál­ko­zik a „jó­ra ma­gya­rá­zás” sok­szor ne­héz és há­lát­lan szán­dé­ká­val. Ar­ról nem is be­szél­ve, ami­kor va­la­ki ma­ga vá­lik skan­da­lum­má, meg­üt­kö­zést, el­bot­lást oko­zó „té­nye­ző­vé”.

Va­sár­na­pon­ként a busz­meg­ál­lónk­ban már leg­alább arc­ról is­mer­jük egy­mást. Nagy­já­ból azt is tud­juk, ki me­lyik temp­lom­ba igyek­szik. Egyik va­sár­nap mos­dat­lan száj­jal, de te­le to­rokból­ osz­tott ki va­la­ki va­la­ki­ket. Szé­gyel­lem, hogy nem a pap, ha­nem egy „ci­vil” szó­lalt meg elő­ször, csen­de­sen, de ha­tá­ro­zot­tan: „Ugye, temp­lom­ba igyek­szünk?” Ez az em­ber ér­zé­kel­te és rejt­ve ki is mond­ta, hogy nem egy­sze­rű­en kí­vül­ál­ló­kat ítél meg vég­ér­vé­nye­sen va­la­ki, ha­nem azt a vá­ra­ko­zó, lát­szó­lag leg­alább­is egy irány­ba tar­tó test­vé­ri­sé­get is sér­ti, sőt rom­bol­ja ez a hang. Csön­des kér­dé­sé­vel nem a véd­he­tet­lent véd­te, ha­nem leg­alább ezt a la­zá­nak tű­nő, re­mény­ség sze­rint még­sem csak al­kal­mi test­vé­ri­sé­get vet­te párt­fo­gá­sá­ba. A párt­fo­gó ke­resz­tény nem nagy­vo­na­lú­sá­gá­ról ta­nús­ko­dik, ha­nem a má­sik­ra vi­gyáz­va, sa­ját üd­vös­sé­gét is be­csü­li és vé­di. „Vi­gyáz­za­tok, ne ká­ro­mol­já­tok azt a jót, amely­ben ré­sze­sül­te­tek.” (16. vers) Egy má­sik for­dí­tás sze­rint: „Ne en­ged­jé­tek ócsá­rol­ni sza­bad­sá­go­to­kat.” A párt­fo­gás­ra, a men­tés­re, a bot­lás­tól és bot­rán­ko­zás­tól, bot­rán­koz­ta­tás­tól va­ló men­tés­re va­gyunk sza­ba­dok. Csak együtt üd­vö­zöl­he­tünk.

Egy­szer egy fel­ol­va­só sze­me előtt össze­ga­ba­lyo­dott ez a szö­veg. A „ne tedd tönk­re éte­led­del” he­lyett „ne tedd tönk­re éle­ted­del” si­ke­re­dett. Ta­lán nem is bot­lott na­gyot. Hol va­gyunk már az éte­len va­ló bot­rán­ko­zás­tól! A fe­le­lőt­len­sé­gen azon­ban so­ha­sem le­he­tünk túl. Azt so­ha nem le­het meg­szok­ni, hogy az „étel”, az élet­le­he­tő­ség kí­vül es­sék az üd­vös­sé­get, a Krisz­tust ke­re­sők és kí­vá­nók ho­ri­zont­ján.

Jól tud­juk ugyan, hogy ke­ve­sen van­nak kö­zöt­tünk, akik­nek dön­tő sza­va len­ne „étel” és „élet” ügyé­ben. Aki­nek azon­ban bár­mi­lyen cse­kély mér­ték­ben is le­he­tő­sé­ge van er­re, élet­igen­lő, az üd­vös­sé­get az egész em­ber min­den élet­meg­nyil­vá­nu­lá­sá­val együtt lá­tó sze­re­tet­tel áll­jon helyt. Bát­ran hi­he­ti, hogy men­ti azo­kat, aki­kért Krisz­tus meg­halt. Ne tö­rőd­jön az­zal, hogy a men­tés­re szo­ru­lók gon­dol­nak-e Jé­zus­ra. A párt­fo­gó fe­le­lős­ség a fe­le­lőt­le­nek iránt kö­te­les­sé­günk. Csak együtt!

Ér­de­mes el­gon­dol­kod­ni azon, hogy az Új­tes­ta­men­tum leg­dog­ma­ti­ku­sabb le­ve­le, amely az üd­vös­sé­get Krisz­tus­ban ra­gyog­tat­ja fel, mi­lyen eti­kai-ma­ga­tar­tás­be­li kö­vet­kez­mé­nyek­kel kap­csol­ja össze az üd­vös­sé­get. Párt­fo­gó­vá szen­te­li azo­kat, akik­nek a Párt­fo­gó Szent­lé­lek nyúlt a hó­nuk alá. Csak azok­kal együtt üd­vö­zül­he­tünk, aki­ket az üd­vös­ség re­mény­sé­gé­ben élők a fe­le­lős sze­re­tet és imád­ság párt­fo­gá­sá­val tá­mo­gat­nak. Ámen.


Imád­koz­zunk! Úr Jé­zus Krisz­tus, egy­há­zad kö­zös­sé­gé­ben ál­dunk, hogy ha­lá­lod­dal és fel­tá­ma­dá­sod­dal az üd­vös­ség örö­kö­se­i­vé tet­tél ben­nün­ket. Ké­rünk, őrizz meg min­ket az ön­ző hit­től, a fe­le­lőt­len­ség­től és em­ber­te­len­ség­től. Aján­dé­kozz meg ben­nün­ket Lel­ked­del, a Párt­fo­gó­val, hogy egy­be­gyűj­tő sze­re­te­ted mun­ka­tár­sai le­hes­sünk, és együtt lát­has­suk meg or­szá­god min­den el­gon­do­lást meg­ha­la­dó örö­mét. Ámen.

Fe­hér Ká­roly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Csak együtt!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster