EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat

A Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház zsi­na­ta múlt csü­tör­tö­kön Bu­da­pes­ten ho­zott ha­tá­ro­za­tban kér­te fel jo­gi és teo­ló­gi­ai bi­zott­sá­gát, hogy az őszi ülés­szak­ra te­gyen ja­vas­la­tot a tény­fel­tá­ró bi­zott­ság sze­mé­lyi össze­té­te­lé­re.

A zsi­na­ton mint­egy négy órán ke­resz­tül tár­gyal­tak a jo­gi és a teo­ló­gi­ai bi­zott­ság elő­ter­jesz­té­sé­ről, amely hang­sú­lyoz­ta, hogy a múlt fel­tá­rá­sá­hoz el­en­ged­he­tet­len a tör­té­né­szi ku­ta­tó­mun­ka, a jo­gi kö­vet­kez­mé­nyek meg­fo­gal­ma­zá­sa és a teo­ló­gi­ai-eti­kai-lel­ki­gon­do­zói ér­té­ke­lés szem­pont­ja­i­nak együt­tes mér­le­ge­lé­se.

A teo­ló­gi­ai bi­zott­ság tag­ja, Fa­za­kas Sán­dor ki­tért ar­ra, hogy a tör­té­ne­ti ku­ta­tás ál­la­pít­sa meg, ki mennyi­re mű­kö­dött együtt az ál­lam­biz­ton­sá­gi szer­vek­kel, és tár­ja fel a rend­szer mű­kö­dé­sé­nek me­cha­niz­mu­sa­it. Elő­ter­jesz­té­sük sze­rint az érin­tett­ség meg­ál­la­pí­tá­sát egy­há­zi jo­gi kö­vet­kez­mé­nyek­nek kell kö­vet­ni­ük, de „fi­gye­lem­be kell ven­ni a bűn­val­lás és bűn­bo­csá­nat, va­la­mint a ke­gye­lem és ki­en­gesz­te­lő­dés el­ve­it is”.

Fa­za­kas Sán­dor hang­sú­lyoz­ta: „A bű­nös szem­be­sül­jön tet­té­nek sú­lyá­val és kö­vet­kez­mé­nye­i­vel, de szá­mol­has­son a meg­bo­csá­tás va­ló­sá­gá­val, em­be­ri mél­tó­sá­gá­nak tisz­te­let­ben tar­tá­sá­val”, a párt­ál­lam ide­jén meg­fi­gyelt sze­mély pe­dig „ne kö­ve­tel­je ma­gá­nak az elég­té­tel ér­vé­nye­sí­té­sé­nek jo­gát”.

A bi­zott­ság ál­lás­pont­ját is­mer­tet­ve Fa­za­kas Sán­dor ki­emel­te: a „bűn­val­lás” is­ten­tisz­te­le­ti ke­re­tek kö­zött men­jen vég­be az érin­tett­ség bi­zo­nyí­tá­sa után. Sze­rin­tük az egy­ház­nak biz­to­sí­ta­nia kell „a tár­gyi­la­gos, ér­zel­mek­től men­tes, szak­mai szem­pon­tok ál­tal meg­ha­tá­ro­zott pár­be­széd” egyéb fó­ru­ma­it is, ahol ál­lam­biz­ton­sá­gi al­kal­ma­zott és az ál­ta­la meg­fi­gyelt ta­lál­koz­hat.

Ja­vas­la­tuk alap­ján elő­adá­so­kat, kép­zé­se­ket kell szer­vez­ni s a gyü­le­ke­ze­te­ket így fel­ké­szí­te­ni a múlt­tal va­ló szem­be­sü­lés­re és ar­ra, hogy az ügy­nök­kér­dés mi­att meg­in­gott bi­za­lom az adott kö­zös­ség­ben hely­re­áll­jon.

A jo­gi bi­zott­ság ne­vé­ben elő­ter­jesz­tett do­ku­men­tum úgy fo­gal­maz: „Ha­tá­ro­zot­tan kü­lönb­sé­get kell ten­ni a men­tő szán­dé­kú, »ma­gya­rá­zó«, ál­ta­lá­nos­ság­ban szó­ló, gyak­ran sem­mit­mon­dó és a ki­fe­je­zet­ten ár­tó vagy ár­tó szán­dé­kú je­len­té­sek kö­zött.” Emel­lett szük­sé­ges be­sze­rez­ni a tar­tó­tisz­tek val­lo­má­sa­it, ame­lye­ket „egyez­tet­ni kell a szen­ve­dő kor­tár­sak em­lé­ke­zé­se­i­vel”.

A re­for­má­tus zsi­na­ton meg­hí­vott elő­adó­ként fel­szó­lalt Zin­ner Ti­bor tör­té­nész, aki rá­mu­ta­tott: a mint­egy száz­tíz­ezer be­szer­ve­zé­si dosszi­é­ból ma mind­össze 5472-t őriz­nek le­vél­tár­ban, a 15 182 mun­ka­dosszi­é­ból pe­dig mint­egy nyol­cez­ret vett át az er­re sza­ko­so­dott köz­gyűj­te­mény. Az egyes fon­to­sabb hely­szí­nek meg­fi­gye­lé­sét rög­zí­tő ob­jek­tum­dosszi­ék ese­té­ben jobb a hely­zet, ké­tez­ret ugyan meg­sem­mi­sí­tet­tek, de így is meg­ma­radt negy­ven­hét szá­za­lé­kuk.

Prőh­le Ger­gely, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház or­szá­gos fel­ügye­lő­je ven­dég­elő­adó­ként a zsi­na­ton el­mond­ta: „Sú­lyos kü­lönb­sé­gek van­nak az egyes sze­rep­lők kö­zött”, ezért fon­tos, hogy „re­á­li­san lá­tó, üt­ni nem aka­ró tör­té­né­szek vé­gez­zék a mun­kát”. Be­szé­dé­ben ar­ra hív­ta fel a fi­gyel­met, hogy az ügy­nö­kö­ket be­szer­ve­zők, „a je­len­té­sek meg­ren­de­lői – sok eset­ben de­mok­ra­ti­kus le­gi­ti­má­ci­ó­val – ma is a köz­élet ré­szei”, pe­dig ne­kik eb­ben a tör­té­net­ben na­gyobb a fe­le­lős­sé­gük, mint azok­nak, akik szá­muk­ra je­len­tet­tek.

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster