EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 21 - Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men

Ön­ál­ló Egy­ház­jo­gi Tan­szék kezd­te meg mű­kö­dé­sét feb­ru­ár el­se­jé­vel a Ká­ro­li Gás­pár Re­for­má­tus Egye­tem Ál­lam- és Jog­tu­do­má­nyi Ka­rán. Az en­nek al­kal­má­ból szer­ve­zett már­ci­us 25-i ün­ne­pi ren­dez­vé­nyen tar­tot­ta meg nagy­sze­rű szék­fog­la­ló elő­adá­sát dr. Szath­máry Bé­la, a tan­szék el­ső egye­te­mi ta­ná­ra Ke­resz­tyén ér­té­kek az em­be­ri jo­gok vi­lá­gá­ban – A jog­tu­do­mány ta­ní­tá­sá­nak le­het­sé­ges szem­pont­jai egy egy­há­zi fenn­tar­tá­sú jo­gi ka­ron cím­mel.

Új idők kez­de­tét jel­zi, hogy a kom­mu­nis­ta rend­szer ál­tal hat­van év­vel ez­előtt szám­űzött egy­ház­jo­gi tu­do­mány vissza­ke­rült az uni­ver­si­tas öle­lő kar­jai kö­zé.

Köz­tu­dott, hogy 1949-ben szün­tet­ték meg a há­rom egy­há­zi fenn­tar­tá­sú jog­aka­dé­mi­án és a deb­re­ce­ni egye­tem jo­gi ka­rán mű­kö­dő egy­ház­jo­gi tan­szé­ket is a jo­gi kar­ral együtt. Az ál­la­mi jo­gi ka­ro­kon a kö­vet­ke­ző év­ben szűnt meg az egy­ház­jog ok­ta­tá­sa. Ez a tu­do­mány va­ló­sá­gos ius pon­ti­fi­um­má – tit­kos jog­gá – vált, ame­lyben csak na­gyon ke­vés em­ber is­mer­te ki ma­gát iga­zán.

Pe­dig az egy­ház­jog – el­ső­sor­ban a ká­non­jog – a ró­mai jog­hoz ha­son­ló­an az összes kul­túr­nem­zet jo­gá­val szem­ben az anya­jog sze­re­pét töl­ti be, és for­mai szem­pont­ból fe­let­te áll a mo­dern nem­ze­ti jog­nak. Klasszi­kus jel­le­ge mi­att szin­te min­den kul­túr­ál­lam jo­gi fa­kul­tá­sá­nak tan­rend­jé­ben sze­re­pel az egy­ház­jog. Je­len­tő­sé­ge a pro­tes­táns egy­há­zak­ban erő­sen gya­kor­la­ti, mint­hogy az egy­ház­ta­gok szé­les kö­re részt vesz az egy­ház tör­vény­ho­zá­sá­ban, köz­igaz­ga­tá­sá­ban vagy akár bí­rás­ko­dá­sá­ban. De az egy­ház­jog­nak fon­tos sze­re­pe van a jog­rend ural­má­nak erő­sí­té­sé­nél – a ius spi­ri­tu­a­li­za­tum jel­le­gé­nél fog­va – nem­kü­lön­ben az öku­me­niz­mus esz­mé­jé­nek a ki­tel­je­síté­sé­ben is.

Az egy­ház­jog je­len­tő­sé­ge azért is rend­kí­vü­li mó­don meg­nő, mert a re­for­má­tus egy­ház 2009. má­ju­s 22-én hely­re­ál­lít­ja az egy­kor erő­szak­kal szét­sza­kí­tott Ma­gyar Re­for­má­tus Egy­ház szer­ve­ze­ti egy­sé­gét, és így az egy­ség meg­te­rem­té­sé­nek iga­zi té­nye­ző­jé­vé vá­lik.

A re­for­má­tus egy­ház büsz­ke le­het ki­vá­ló egy­ház­jo­gá­sza­i­ra, köz­tük Szent­pé­te­ri Kun Bé­lá­ra, No­vák Ist­ván­ra vagy akár Kar­dos Já­nos­ra is, aki­nek nem­rég szen­telt em­lék­táb­lát az egy­ház. Eb­be a sor­ba áll most be Szath­máry Bé­la pro­fesszor, aki­től az egy­ház­jog tu­do­má­nya na­gyon so­kat vár­hat.

Az egy­ház­jog­nak óri­á­si táv­la­ti le­he­tő­sé­gei van­nak: a tan­szék előbb-utóbb egy­ház­jo­gi in­té­zet­té ala­kul­hat át.

Csak két pél­dát sze­ret­nék meg­em­lí­te­ni: az 1904-ben Bonn­ban meg­ala­kult egy­ház­jo­gi in­té­zet a né­met kor­mány ré­szé­re el­ké­szí­tet­te a Co­dex hi­va­ta­los ér­té­ke­lé­sét Der Ge­ist des Co­dex Iu­ris Ca­no­ni­ci cí­men; a gött­in­ge­ni egy­ház­jo­gi in­té­zet pe­dig az egy­há­zi al­kot­mány­bí­ró­ság sze­re­pét töl­töt­te be a má­so­dik vi­lág­há­bo­rú után.

A re­for­má­tus egy­ház az egy­ház­jo­gi tan­szék fel­ál­lí­tá­sá­val a ka­to­li­kus egy­ház 1996-ban megalapí­tott Ká­non­jo­gi Poszt­gra­du­á­lis In­té­ze­te mel­lé zár­kó­zott fel.

Saj­nos az evan­gé­li­kus egy­ház, amely­nek az egy­há­zi tör­vé­nyek ér­tel­mé­ben a mis­kol­ci jog­aka­dé­mia volt az egy­ház­jo­got fej­lesz­tő in­téz­mé­nye, sem­mi­fé­le jog­utód­dal sem ren­del­ke­zik, és na­gyon ér­zi az in­téz­mé­nyes evan­gé­li­kus egy­ház­jo­gi ok­ta­tás hi­á­nyát.

Itt is öröm­mel em­lít­he­tem meg, hogy Bir­kás An­tal, a Deb­re­ce­ni Egye­tem ta­nár­se­géd­je 2008-ban a Mis­kol­ci Egye­te­men Lu­ther és Kál­vin jog­fi­lo­zó­fi­ai és po­li­ti­kai fi­lo­zó­fi­ai né­ze­tei cí­mű ér­te­ke­zé­sé­vel PhD-fo­ko­za­tot szer­zett.

Dr. Bo­le­ratz­ky Ló­ránd


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Sze­re­tet­re és bá­to­rí­tás­ra van szük­ség
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Ami a csá­szá­ré – az adó­fi­ze­tés­ről
Tap­sol­ja­tok az Úr­nak!
Egyházunk egy-két hete
Sze­ret­ve szol­gál­ni – szol­gál­va sze­ret­ni
Há­rom­na­pos evan­géli­zá­ció Man­da­bo­kor­ban
Ün­nep a meg­ma­ra­dás re­mé­nyé­ben
Tú­róczy Zol­tán püs­pök­ké vá­lasz­tá­sá­nak het­ve­ne­dik év­for­du­ló­ján
Em­lé­ke­zés a 20. szá­za­di ének­szer­zők­re
Keresztutak
Tény­fel­tá­rás­ról dön­tött a re­for­má­tus zsi­nat
Utat ta­lál­ni egy­más fe­lé
A ke­zek evan­gé­li­u­ma
Eu­ró­pai vá­lasz­tás – mi a tét?
Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men
Ha­tár­nyi­tás
Val­lá­si sok­fé­le­ség és val­lá­si an­ti­diszk­ri­mi­ná­ció
He­ti­la­punk nem­ré­gi­ben el­hunyt ...
Evangélikusok
Az Ó- és Új­szö­vet­sé­get Is­ten sze­mé­lye kap­csol­ja össze
Isz­tam­bul­ban ko­sa­raz­tak
e-világ
Kiveze­tő ös­vé­nyek
Di­no­szau­ru­szok, fó­ru­mok, blo­gok
Keresztény szemmel
Kül­de­tés
Gyó­gyí­tó em­lé­ke­zés
Po­li­ti­zált-e Jé­zus?
A hét témája
Ki­ál­lí­tás az ott­hon­terem­tő­ről
„Nap­su­ga­ras” be­szél­ge­tés
evél&levél
Sza­bó Ir­ma em­lé­ke­ze­te
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Orosz­lá­nok­tól fe­nye­ge­tett” könyv­ter­jesz­tés
Pün­kösd a Wes­tend te­tő­te­ra­szán
A mil­len­ni­u­mi em­lék­mű év­for­du­ló­já­ra
A vasárnap igéje
Csak együtt!
Cantate
Már hát­rál az éj­jel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 21 Ön­ál­ló egy­ház­jo­gi tanszék a re­for­má­tus egye­te­men

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster