EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 25 - In­teg­rált ügy­vi­te­li rend­szer be­ve­ze­té­se a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­ban

Közlemények, nyilatkozatok

Hozzászólás a cikkhez

In­teg­rált ügy­vi­te­li rend­szer be­ve­ze­té­se a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­ban

Egy­há­zunk je­len hely­ze­té­ben ki­emel­ten fon­tos fel­adat a gaz­dál­ko­dás ra­ci­o­na­li­zá­lá­sa, s en­nek el­en­ged­he­tet­len fel­té­te­le a tör­vé­nyi ke­re­tek­nek meg­fe­le­lő szá­mí­tó­gé­pes nyil­ván­tar­tás, mely min­den gaz­da­sá­gi ese­ményt hi­te­le­sen dol­goz fel és tesz ele­mez­he­tő­vé.

Je­len­leg a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház pénz­ügyi for­rá­sai túl­nyo­mó ré­szé­nek ere­de­te az ál­la­mi költ­ség­ve­tés. Ok­ta­tá­si és dia­kó­ni­ai in­téz­mé­nye­ink köz­fel­adat-el­lá­tá­sá­nak nor­ma­tív tá­mo­ga­tá­sa, a hit­ok­ta­tá­si óra­díj, a kis­te­le­pü­lé­sen szol­gá­ló lel­ké­szek tá­mo­ga­tá­sa, a kár­pót­lá­si össze­gek, va­la­mint szá­mos pá­lyá­za­ton el­nyert tá­mo­ga­tás egy­aránt az ál­la­mi költ­ség­ve­tés­ből ér­ke­zik. Eze­ket az össze­ge­ket egy­há­zunk­nak el­kü­lö­nít­ve kell nyil­ván­tar­ta­nia, és bár­mi­lyen ál­la­mi ha­tó­ság el­len­őr­zé­se ese­tén bi­zo­nyí­ta­nia kell a cél sze­rin­ti fel­hasz­ná­lást. Sőt az ál­la­mi for­rás­ból ér­ke­ző össze­gek­ből az or­szá­gos egy­ház ál­tal a gyü­le­ke­ze­tek, in­téz­mé­nyek fe­lé to­vább­adott tá­mo­ga­tá­sai ese­tén ugyan­ezek a kö­te­le­zett­sé­gek a gyü­le­ke­ze­tek­re, in­téz­mé­nyek­re há­rul­nak.

A gaz­dál­ko­dás tör­vé­nyes nyil­ván­tar­tá­sa or­szá­go­san ak­kor ga­ran­tál­ha­tó, ha egy­há­zunk összes érin­tett in­téz­mé­nyé­ben és gyü­le­ke­ze­té­ben ren­del­ke­zés­re áll a szük­sé­ges szoft­ver­rend­szer, és meg­fe­le­lő ki­kép­zést kap­nak a mun­ka­tár­sak. Ezt or­szá­go­san meg­szer­vez­ni csak úgy tud­juk, ha egy­sé­ges rend­szert ve­ze­tünk be egy­ház­szer­te.

  1. nya­rán, két­for­du­lós el­já­rás ke­re­té­ben vá­lasztottuk ki az egy­há­zunk­ban be­ve­ze­ten­dő in­teg­rált ügy­vi­te­li rend­szert. Az el­já­rás el­ső for­du­ló­já­ban az elő­ze­te­sen rög­zí­tett 173 kri­té­ri­um alap­ján kér­tünk aján­la­tot az ügy­vi­te­li rend­sze­rek pi­a­cá­nak ma­gyar­or­szá­gi sze­rep­lő­i­től. Hat vál­lal­ko­zás küld­te be aján­la­tát, en­nek alap­ján négy vál­lal­ko­zás­sal va­ló to­váb­bi tár­gya­lás­ról szü­le­tett dön­tés.

A má­so­dik for­du­ló­ban a szá­munk­ra leg­in­kább ked­ve­ző aján­la­tot a Lib­ra Szoft­ver Zrt. (www.mve.hu) ad­ta. Ez az aján­lat több szem­pont­ból is ked­ve­zőbb volt a töb­bi­nél. Anya­gi elő­nyei mel­lett vál­lal­ta a rend­szer gyors be­ve­ze­té­sét, ke­vés fej­lesz­té­si igényt je­lölt meg, és jó re­fe­ren­ci­á­kat tu­dott fel­mu­tat­ni.

Mind­ezek alap­ján egy­há­zunk gaz­da­sá­gi bi­zott­sá­ga és az or­szá­gos pres­bi­té­ri­um együt­tes ülé­sén mind­két gré­mi­um egy­han­gú­lag ja­va­sol­ta a Lib­ra ki­vá­lasz­tá­sát a zsi­nat­nak. A zsi­nat 2008. ok­tó­ber vé­gi dön­té­sé­vel meg­erő­sí­tet­te ezt, és így meg­in­dul­ha­tott az in­teg­rált ügy­vi­te­li rend­szer be­ve­ze­té­se.

Né­hány szó­ban a rend­szer szál­lí­tó­já­ról. A Lib­ra Szoft­ver Zrt. az 1959-ben lét­re­ho­zott Vo­lán Elekt­ro­ni­ka jog­utód­ja. 1984 óta fog­lal­ko­zik in­teg­rált ügy­vi­te­li rend­sze­rek fej­lesz­té­sé­vel, be­ve­ze­té­sé­vel és tá­mo­ga­tá­sá­val. Sa­ját fej­lesz­té­sű meg­ol­dá­sa, a Lib­ra hu­szon­öt éves szak­mai ta­pasz­ta­lat­ra te­kint vissza. Pi­a­ci hely­ze­tét te­kint­ve hét­szá­za­lé­kos ré­sze­se­dé­sé­vel ma a leg­je­len­tő­sebb ha­zai meg­ol­dás­szál­lí­tó a vál­la­lat­irá­nyí­tá­si rend­sze­rek pi­a­cán. A Lib­ra Szoft­ver al­vál­lal­ko­zó­ja az evan­gé­li­kus pro­jekt­ben a GNSOFT Kft., mely sa­ját fej­lesz­té­sű Pro­Di­uS szoft­ve­ré­vel az élel­me­zés, ét­kez­te­tés és szo­ci­á­lis nyil­ván­tar­tá­sok te­rü­le­tén egé­szí­ti ki a Lib­rát.

Egy­há­zunk zsi­na­tá­nak 2008. ok­tó­ber vé­gi dön­té­se alap­ján meg­in­dul­ha­tott a szoft­ver­rend­szer be­ve­ze­té­sé­nek el­ső fá­zi­sa: mint­egy negy­ven ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyünk ké­szült fel ar­ra, hogy 2009-től részt ve­gyen az in­teg­rált ügy­vi­te­li rend­szer hasz­ná­la­tá­ban. A ren­del­ke­zés­re ál­ló ke­vés idő el­le­né­re si­ke­rült az üte­me­zés sze­rint el­vé­gez­ni a fel­ada­to­kat, így 2009. ja­nu­ár 1-jé­től már a Lib­ra szoft­vert hasz­nál­hat­ják az ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek gaz­dál­ko­dás­sal fog­lal­ko­zó mun­ka­tár­sai. A be­ve­ze­tés leg­fon­to­sabb lé­pé­sei kö­zé tar­to­zott az összes in­téz­mény szá­má­ra egy­sé­ges, át­fo­gó szám­la­tü­kör el­ké­szí­té­se és a több­na­pos fel­hasz­ná­lói kép­zés, mely­re or­szá­go­san öt hely­szí­nen ke­rült sor.

Az el­ső hó­na­pok ta­pasz­ta­la­tai alap­ján az or­szá­gos iro­da is a Lib­ra al­kal­ma­zá­sá­val vég­zi köny­ve­lé­sét és pénz­ügyi fel­ada­ta­it 2009. ja­nu­ár­tól, az­az egy év­vel ko­ráb­ban, mint azt elő­ze­te­sen ter­vez­tük.

  1. má­so­dik fe­lé­ben ké­szü­lünk fel a be­ve­ze­tés má­so­dik fá­zi­sá­ra, mely­nek ke­re­té­ben a dia­kó­ni­ai és egyéb in­téz­mé­nye­ink, va­la­mint né­hány gyü­le­ke­zet 2010 ja­nu­ár­já­tól a Lib­rá­ban kezd el dol­goz­ni. Az or­szá­gos fenn­tar­tá­sú in­téz­mé­nyek szá­má­ra a Lib­rá­ra va­ló át­ál­lás a zsi­nat dön­té­se értelmében kö­te­le­ző, a gyü­le­ke­ze­tek és in­téz­mé­nye­ik ese­té­ben vá­laszt­ha­tó. Fon­tos azon­ban, hogy az in­téz­mény­fenn­tar­tó gyü­le­ke­ze­tek fel­tét­le­nül részt ve­gye­nek a prog­ram­ban, hi­szen ők ál­ta­lá­ban nagy össze­gű nor­ma­tív tá­mo­ga­tást ke­zel­nek, és ez­zel tör­vé­nye­sen el kell szá­mol­ni­uk.

A dia­kó­ni­ai és egyéb in­téz­mé­nyek (kon­fe­ren­cia-köz­pont­ja­ink) ese­té­ben az ügy­vi­te­li rend­szer be­ve­ze­té­se ha­son­ló­an fo­lyik majd az ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek­hez. Ter­mé­sze­te­sen fi­gye­lem­be vesszük az egyes in­téz­mény­tí­pu­sok spe­ci­á­lis igé­nye­it, de eköz­ben épí­te­ni tu­dunk az is­ko­lai be­ve­ze­tés kap­csán már el­ké­szült egy­ház­spe­ci­fi­kus fej­lesz­té­sek­re is.

Gyü­le­ke­ze­te­ink szá­má­ra egy kü­lön szoft­ver­mo­dul fej­lesz­té­se zaj­lik. Az in­téz­mé­nyek ugyan­is a ket­tős könyv­vi­tel sza­bá­lyai sze­rint vég­zik köny­ve­lé­sü­ket, nem sze­ret­nénk azon­ban gyü­le­ke­ze­te­in­ket is ez­zel ter­hel­ni. Na­gyobb, in­téz­mény­fenn­tar­tó egy­ház­köz­sé­gek vá­laszt­hat­ják a ket­tős könyv­vi­telt, a gyü­le­ke­ze­tek túl­nyo­mó ré­sze szá­má­ra azon­ban egy­sze­res könyv­vi­tel sze­rin­ti nap­ló­fő­könyv-szoft­ver­mo­dul fej­lesz­té­se tör­té­nik, mely 2009 őszé­re ké­szül el. Ez­zel a szoft­ver­rel a ko­ráb­ban meg­szo­kott gyü­le­ke­ze­ti köny­ve­lést vé­gez­he­tik egy­ház­köz­sé­ge­ink­ben.

Ká­kay Ist­ván or­szá­gos iro­da­igaz­ga­tó Bog­dá­nyi Gá­bor in­for­ma­ti­kus


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ho­gyan le­gyünk gaz­da­gok a gaz­da­sá­gi vál­ság ide­jén?
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Gaudiopolis 2009
Ket­tős ju­bi­le­um Mó­richi­dán
Hat­van év az or­go­ná­nál
Ég­ígé­rő ünnep
Het­ven éve beszédes monori kö­vek
A monori templom a ha­rang­ku­ta­tó sze­mé­vel
Bő­vült Tót­kom­ló­son a sze­re­tet­szol­gá­lat
Al­só­sági tanévzárás
„Ser­kenj fel, aki alu­szol!”
Kö­zös pres­bi­te­ri
Egy ol­da­lon, egy kéz­ben
A Nyu­ga­ti (Du­nán­tú­li) Egy­ház­ke­rü­let
Keresztutak
Az írás­ma­gya­rá­zat dip­ti­chon­ja
Fe­le­ke­ze­tek la­bi­rin­tu­sa
Ke­resz­tény ci­vil szer­ve­ze­tek ta­lál­ko­zó­ja
Szubjektív dis­puta­ki­vo­nat
Meg­for­dult ke­resz­tény vi­lág
Evangélikusok
In me­mo­riam Sché­ner Mi­hály
Be­mu­tat­ko­zik a Sur­di Evan­gé­li­kus Egyház­köz­ség
„Ké­rem Is­ten ke­gyel­mét és ál­dá­sát ha­zám­ra, hogy az sza­bad és bol­dog le­gyen”
Em­lé­kez­zünk Har­ká­nyi Lász­ló­ra
e-világ
Száz­negy­ven ka­rak­ter­ben a vi­lág
Keresztény szemmel
Is­ko­la és temp­lom
„Taps­vi­har” az or­szág temp­lo­má­ban
Egy sze­let menny­or­szág
Ga­u­dio­po­lis
Ló­láb
Jegy­zet­la­pok
Egy­sze­mé­lyes nyi­lat­ko­zat
Él­mé­nyek, gon­do­la­tok, ame­lye­ket Sa­jós­e­nyén kap­tam
A hét témája
Lu­ther Már­ton Kis ká­té­já­nak Tíz­pa­ran­cso­lat-szö­ve­ge a Ka­zin­czy-kó­dex­ben
evél&levél
Kö­szö­net a csen­des­na­pért
Ba­la­ton-fel­vi­dé­ki ki­rán­du­lás
Közlemények, nyilatkozatok
In­teg­rált ügy­vi­te­li rend­szer be­ve­ze­té­se a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­ban
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Kó­rus­ran­de­vú Kis­kő­rö­sön
A csil­la­gok tör­vé­nyei
Az Ég Ki­rály­nő­je
Meggyes hu­szár­ba­jusz
A vasárnap igéje
Ol­ta­lom és ve­szély
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Már ki­hunyt a szép nap fé­nye
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 25 In­teg­rált ügy­vi­te­li rend­szer be­ve­ze­té­se a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster