EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 20 - Egy­ház­ül­dö­zés a Ká­dár-kor­szak­ban

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Egy­ház­ül­dö­zés a Ká­dár-kor­szak­ban

Öku­me­ni­kus egy­ház­tör­té­ne­ti kon­fe­ren­cia evan­gé­li­kus könyv­be­mu­ta­tó­val

Ma­gyar­or­szá­gon a kom­mu­nis­ta dik­ta­tú­ra ide­jén tény­le­ge­sen volt egy­ház­ül­dö­zés – nem­csak po­li­ti­kai, gaz­da­sá­gi, de szel­le­mi sí­kon is – mu­ta­tott rá Sza­bó Ist­ván, a Du­na­mel­lé­ki Re­for­má­tus Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke a ka­to­li­kus, a re­for­má­tus és az evan­gé­li­kus egy­ház ál­tal kö­zö­sen szer­ve­zett két­na­pos kon­fe­ren­cia meg­nyi­tó­ján. A bu­da­pes­ti Sa­pi­en­tia Szer­ze­te­si Hit­tu­do­má­nyi Fő­is­ko­lá­ja má­jus 6–7-én tar­tott ren­dez­vény Egy­ház­ül­dö­zés és egy­ház­ül­dö­zők a Ká­dár-kor­szak­ban cí­met vi­sel­te. Ka­to­li­kus rész­ről Er­dő Pé­ter bí­bo­ros, ér­sek, a Ma­gyar Ka­to­li­kus Püs­pö­ki Kon­fe­ren­cia el­nö­ke, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ne­vé­ben pe­dig az or­szá­gos fel­ügye­lő kö­szön­töt­te a ta­nács­ko­zás részt­ve­vő­it. Prőh­le Ger­gely – egye­bek mel­lett – is­mer­tet­te azo­kat az ér­ve­ket, ame­lyek egy­há­zunk zsi­na­tát 2005 má­ju­sá­ban tény­fel­tá­ró bi­zott­ság fel­ál­lí­tá­sá­ra kész­tet­ték. E bi­zott­ság mun­ká­já­nak el­ső nyil­vá­nos gyü­möl­cse­ként épp e kon­fe­ren­ci­á­ra idő­zít­ve je­len­tet­te meg a Lu­ther Ki­adó a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház és az ál­lam­biz­ton­ság 1945–1990 kö­zöt­ti kap­cso­la­tát fel­tá­ró könyv­so­ro­zat be­ve­ze­tő kö­te­tét.

A nyolc-ki­lenc ré­szes­re ter­ve­zett so­ro­zat Há­ló cí­mű ki­ad­vá­nya kor­do­ku­men­tu­mo­kat és ta­nul­má­nyo­kat egy­aránt tar­tal­maz, mi­ként a két­na­pos kon­fe­ren­cia elő­adói is be­szé­des té­nyek­kel il­luszt­rál­ták mon­dan­dó­ju­kat. A húsz elő­adás a leg­kü­lön­bö­zőbb szem­pont­ból jár­ta kö­rül a té­mát, jól­le­het a ren­dez­vény há­zi­gaz­dá­ja­ként Sza­bó Csa­ba, a Ma­gyar Or­szá­gos Le­vél­tár fő­igaz­ga­tó-he­lyet­te­se ugyan­ak­kor rá­mu­ta­tott: a fó­kusz­ba ez­út­tal nem annyi­ra a be­szer­ve­zett ügy­nö­kö­ket, sok­kal in­kább a kor­szak ad­ta sa­já­tos­sá­go­kat, il­le­tő­leg a „má­sik ol­dalt” (pél­dá­ul a tar­tó­tisz­te­ket) he­lyez­ték.

A ha­tá­ron túl­ról ér­ke­zett elő­adók se­gít­sé­gé­vel szé­les kör­ké­pet kap­hat­tak a részt­ve­vők ar­ról is, hogy mi­ként zaj­lott az egy­ház­ül­dö­zés Ke­let-Kö­zép-Eu­ró­pa más ál­la­ma­i­ban. A „hall­ga­tó egy­há­zat” há­rom­fé­le ok kész­tet­te né­ma­ság­ra – ez is ki­de­rült az el­hang­zot­tak­ból.

Ki­tű­nő­en fel­épí­tett elő­adás is­mer­tet­te meg a hall­ga­tók­kal a jog­szol­gál­ta­tás és az egy­ház­ül­dö­zés vál­to­zá­sa­it a ká­dá­ri kor­szak­ban. Sta­tisz­ti­kai pél­dák se­gít­sé­gé­vel ha­son­lít­hat­ták össze az ér­dek­lő­dők, hogy a té­e­sze­sí­tés és a va­gyo­ni kol­lek­ti­vi­zá­lás mi­lyen rom­bo­ló ha­tás­sal volt a hit­élet­re és a val­lás gya­kor­lá­sá­ra. A hall­ga­tó­ság meg­is­mer­het­te az egy­há­zi el­há­rí­tás irá­nyí­tó­it az 1956 és 1990 kö­zöt­ti évek­ből, to­váb­bá meg­tud­hat­ta, hogy tény­le­ge­sen mi­ként zaj­lott a há­ló­zat­épí­tés az egy­há­za­kon be­lül. Mind­szenty Jó­zsef bí­bo­ros élet­tör­té­ne­té­nek fel­ele­ve­ní­té­se a ka­to­li­kus egy­ház­zal kap­cso­la­tos ál­lam­biz­ton­sá­gi üzel­mek­be en­ge­dett rö­vid be­pil­lan­tást.

Az evan­gé­li­kus tény­fel­tá­ró bi­zott­ság tag­ja, Mi­rák Ka­ta­lin egy­ház­tör­té­nész – a Há­ló cí­mű könyv szer­kesz­tő­je – a kor­szak­ból szár­ma­zó tan­köny­vek se­gít­sé­gé­vel azt mu­tat­ta be, mi­lyen is az ide­á­lis tar­tó­tiszt…

Csü­tör­tö­kön szó esett még a párt­ál­la­mi egy­ház­po­li­ti­ka vég­re­haj­tá­sá­ban köz­re­mű­kö­dő szer­vek­ről, az Ál­la­mi Egy­ház­ügyi Hi­va­tal (ÁEH) és a Bel­ügy­mi­nisz­té­ri­um kap­cso­lat­rend­sze­ré­ről, va­la­mint a párt­ál­la­mi idő­szak­ban adott egy­há­zi ki­tün­te­té­sek­ről. El­han­goz­tak Kiss Ist­ván Nóg­rád me­gyei ÁEH-meg­bí­zott vissza­em­lé­ke­zé­sei is.

A kon­fe­ren­cia más­nap­ján a részt­ve­vők ar­ról hall­hat­tak, ho­gyan ala­kult az 1956 utá­ni meg­tor­lás a re­for­má­tus egy­ház­ban, s hogy az 1960-as évek el­ső fe­lé­ben mi­lyen mód­sze­re­ket hasz­nál­tak a bu­da­pes­ti re­for­má­tus if­jú­sá­gi cso­por­tok bom­lasz­tá­sá­ra.

Mik­ro­tör­té­ne­ti meg­kö­ze­lí­tés­ben ér­te­sül­he­tett a hall­ga­tó­ság ar­ról, mi­ként zaj­lott az egy­ház­ül­dö­zés egy He­ves me­gyei kis­te­le­pü­lé­sen, Be­se­nyő­tel­ken. Az egy­ház­kor­lá­to­zás nem ál­lam­biz­ton­sá­gi szín­te­re­it és esz­kö­ze­it Csong­rád me­gyei pél­dák ré­vén is­mer­het­ték meg a részt­ve­vők, a Pá­pai Ma­gyar In­té­zet meg­ala­ku­lá­sa kö­rü­li kü­lön­fé­le ál­lam­biz­ton­sá­gi „játsz­mák” fel­idé­zé­se pe­dig Ró­má­ig ve­ze­tett.

Vé­ge­ze­tül a po­li­ti­kai rend­őr­ség „új kor­sza­ká­ról”, vagy­is az ál­lam­vé­del­mi mód­szer­vál­tás­ról és az 1953–1955 kö­zöt­ti szer­ze­tes­ren­dek­ről hall­hat­tak mind­azok, akik má­jus el­ső csü­tör­tö­kén és pén­te­kén egy­be­gyűl­tek a fő­vá­ros V. ke­rü­le­té­ben ta­lál­ha­tó fő­is­ko­la elő­adó­ter­mé­ben. A fel­tárt té­nyek nem ma­rad­nak rejt­ve a szé­le­sebb nyil­vá­nos­ság előtt sem: a szer­ve­zők még idén sze­ret­nék kö­tet­ben meg­je­len­tet­ni az el­hang­zott elő­adá­sok írott vál­to­za­tát.

– bo­dazs –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
A ked­ves gesz­tus csen­de­sí­tő ere­je
Egyházunk egy-két hete
Az egy­ház – lel­ki vagy szo­cio­ló­gi­ai va­ló­ság?
Hálaadás a „lett” temp­lomért
Meg­újult az Ost­ffyak büsz­ke­sé­ge Asszony­fán
Arc­cal 2017 fe­lé
Nem „agyalnak”, csak hisznek
Ke­let­ről in­dul­tunk, hogy meg­hall­juk az idők sza­vát
Ba­la­ton­pár­szó
EKOT 2010
Ozo­ra–Pin­ce­hely–Bony­hád–Ma­jos–Bi­kal
Pres­bi­te­ri ta­lál­ko­zó Óz­don
Keresztutak
Tíz­éves a bör­tön­lel­ké­szi szol­gá­lat
Újabb test­vér­egy­há­zi együttműködés
Ho­mo­sze­xu­a­li­tás és egy­ház
Pün­kös­di öku­me­né
Evangélikusok
250 éve hunyt el a herrn­hu­ti testvér­gyü­le­ke­zet ala­pí­tó­ja, gróf Ni­ko­laus Lud­wig von Zin­zend­orf (1700–1760)
Be­mu­tat­ko­zik a Va­nyar­ci Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
In me­mo­riam dr. Sel­me­czi Já­nos
e-világ
Med­ve­hagy­ma és PET-pa­lack
Pro Ty­po­gra­phia Díj­ra je­löl­ték a Lu­ther Ki­adó el­ső fes­té­sze­ti al­bu­mát
Keresztény szemmel
Misszi­ói nap előtt és után
Va­jon mi­ért?
A hét témája
Egy­ház­ül­dö­zés a Ká­dár-kor­szak­ban
Az „ide­á­lis tar­tó­tiszt”
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Szent Ist­ván könyv­hé­t
Jegy­zet­la­pok
Tárlat az evan­gé­li­kus mú­ze­um­ban
Gyó­gyí­tás ze­né­vel
Nem csak ta­nít – tanköny­vet is ír
Az anya­szent­egy­ház szü­le­té­se
Csak oda küld az Úr ál­dást…
A vasárnap igéje
Az el­is­me­rés él­tet!
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jé­zus Krisz­tus, egy Mes­te­rünk
Egy lé­leg­zet­nyi pil­la­nat s a vég­te­len, egyet­len ének­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 20 Egy­ház­ül­dö­zés a Ká­dár-kor­szak­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster