EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 31 - „A fi­a­ta­lok az egy­ház jele­ne és jö­vő­je”

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

„A fi­a­ta­lok az egy­ház jele­ne és jö­vő­je”

A Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség if­jú­sá­gi elő­gyű­lé­séről

A Lu­the­rá­nus Vi­lág­szö­vet­ség (LVSZ) tag­egy­há­za­i­nak fi­a­tal kül­döt­tei és a stew­ar­dok (se­gí­tők) jú­li­us 10–17. kö­zött Drez­dá­ban ké­szül­tek fel kö­zö­sen a stutt­gar­ti nagy­gyű­lés­re. Az if­jú­sá­gi elő­ta­lál­ko­zó­ra va­la­mennyi kon­ti­nens­ről ér­kez­tek fi­a­ta­lok – mint­egy negy­ven or­szág­ból kö­zel száz lu­the­rá­nus if­jú. Ma­gyar­or­szá­got stew­ard­ként Hor­váth-He­gyi Dé­nes, if­jú­sá­gi kül­dött­ként pe­dig Ka­lit Esz­ter kép­vi­sel­te.

Ful­lasz­tó hő­ség­ben ér­kez­tek meg a fi­a­ta­lok a szász fő­vá­ros­ba. A már hó­na­pok óta ké­szü­lő­dő szer­ve­zők négy pont­ban ha­tá­roz­ták meg a drez­dai elő­ta­lál­ko­zó cél­ját: fel­ké­szül­ni a stutt­gar­ti nagy­gyű­lés té­má­já­ból, gya­ko­rol­ni a fel­szó­la­lá­so­kat, meg­erő­söd­ni a lu­the­rá­nus iden­ti­tás­ban és öröm­mel meg­él­ni a kö­zös­sé­get.

A va­sár­na­pi kez­dő is­ten­tisz­te­le­ten Il­se Jun­ker­mann püs­pök­nő ige­hir­de­té­se és „ke­resz­te­lé­si em­lé­kez­te­tő” hív­ta fel a fi­gyel­met ar­ra a kö­zös alap­ra, amely a kü­lön­bö­ző kon­ti­nen­se­ken élő lu­the­rá­nu­so­kat össze­kö­ti. A Kö­zép-né­met­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház lel­ké­szi ve­ze­tő­je Lu­ther nyo­mán fi­gyel­mez­te­tett ar­ra, hogy ne fe­led­kez­zünk meg so­ha ke­reszt­sé­günk­ről. Jé­zus­ban új éle­tet kez­dünk, és meg­van a sza­bad­sá­gunk se­gí­te­ni a rá­szo­ru­ló­kon, vál­toz­tat­ni az igaz­ság­ta­lan tár­sa­dal­mi rend­sze­re­ken. A kül­döt­tek ott­hon­ról ho­zott vi­zü­ket ke­ver­ték össze egy ke­resz­te­lő­me­den­cé­ben, és ez­zel a víz­zel raj­zol­tak ke­resz­tet egy­más hom­lo­ká­ra em­lé­kez­te­tő­ül.

A hét fo­lya­mán a na­po­kat a kü­lön­bö­ző kon­ti­nen­se­k kép­vi­se­lőinek áhí­ta­tai ke­re­tez­ték, dél­előt­tön­ként pe­dig kis­cso­por­tok­ban kö­zös bib­lia­ta­nul­má­nyok­ra ke­rült sor. Hét­főn konk­rét pro­jek­te­ket mu­tat­tak be egyes stew­ar­dok, a sa­ját gyü­le­ke­ze­te­ik­ben, sa­ját egy­há­zuk­ban je­lent­ke­ző leg­na­gyobb hi­á­nyok­ra ke­res­ve meg­ol­dá­so­kat. Ezen a na­pon dr. Ze­pha­­nia Ka­mee­ta, az LVSZ ta­ná­csá­nak tag­ja is­mer­tet­te a fi­a­ta­lok­kal a nagy­gyű­lés alap­esz­mé­it: az öt­ezer em­ber meg­ven­dé­ge­lé­se­kor az em­be­rek meg­osz­tot­ták ja­va­i­kat… A tu­laj­don meg­osz­tás­ra ké­pes em­be­ri­ség a cél.

Mar­tin Jun­ge, az ok­tó­ber­ben hi­va­tal­ba lé­pő fő­tit­kár is el­lá­to­ga­tott a drez­dai elő­ta­lál­ko­zó­ra. A Chi­lé­ből szár­ma­zó lel­kész ke­rek­asz­tal-be­szél­ge­té­sen osz­tot­ta meg gon­do­la­ta­it a fi­a­ta­lok­kal. A nagy­gyű­lés köz­pon­ti té­má­já­ból („A mi min­den­na­pi ke­nye­rün­ket add meg ne­künk ma”) sze­rin­te az a leg­fon­to­sabb, hogy tu­da­to­sít­suk ma­gunk­ban: a min­den­na­pi ke­nyér nem­csak az egyé­né, ha­nem a kö­zös­sé­gé. A mi min­den­na­pi ke­nye­rünk. Az LVSZ kö­zel nyolc­van­mil­lió em­bert tud el­ér­ni. Ha az em­be­ri­ség­nek ez a ré­sze túl tud lép­ni egyé­ni ér­dek­szfé­rá­ján, és fe­le­lős­sé­get tud vál­lal­ni em­ber­tár­sai­ért, már óri­á­si se­gít­sé­get tu­dunk nyúj­ta­ni.

A fel­ve­ze­tő elő­adá­sok, be­szél­ge­té­sek után ma­guk a fi­a­ta­lok osz­tot­ták meg a kö­zös­ség­gel a ré­gi­ó­ju­kat meg­ha­tá­ro­zó gon­do­kat, „éh­sé­ge­ket”. Hu­szon­hat, az evan­gé­li­kus fi­a­ta­lo­kat kü­lö­nö­sen is fog­lal­koz­ta­tó kér­dés ke­rült elő a jú­li­us 13–15-én zaj­lott be­szél­ge­té­sek­ben. Az if­jú­ság fon­tos­nak ta­lál­ta az ok­ta­tás­nak, a spi­ri­tu­á­lis meg­úju­lás­nak, a ki­sebb­sé­gek in­teg­rá­ci­ó­já­nak kér­dé­sét, de so­kan be­szél­get­tek az em­ber­ke­res­ke­de­lem, a HIV/AIDS prob­lé­má­i­ról is. A stutt­gar­ti nagy­gyű­lés szá­má­ra azon­ban csak há­rom kér­dést fel­dol­go­zó üze­ne­tet küld­he­tett az if­jú­sá­gi elő­gyű­lés. Az iz­gal­mas vá­lasz­tás ered­mé­nye­ként e há­rom té­ma a kö­vet­ke­ző lett: fenn­tart­ha­tó­ság (ezen be­lül a klí­ma­vál­to­zás, az igaz­sá­gos élel­mi­szer-gaz­dál­ko­dás), a ne­mek kö­zöt­ti igaz­sá­gos­ság és az LVSZ mun­ká­já­nak is­mer­te­té­se szé­le­sebb kör­ben, va­la­mint a fi­a­ta­lok ha­té­ko­nyabb be­vo­ná­sa a szö­vet­ség mun­ká­já­ba.

A ta­nács­ko­zá­so­kat és a mű­hely­mun­kát a drez­dai ifik ál­tal össze­ál­lí­tott vál­to­za­tos prog­ram tet­te kel­le­mes­sé. El­ső nap a tör­té­nel­mi bel­vá­ros pom­pás épü­le­tei kö­zé ka­la­u­zol­ták ven­dé­ge­i­ket, aki­ket es­tén­ként rend­kí­vül fi­nom (al­ko­hol­men­tes) gyü­mölcs­kok­té­lok­kal is meg­lep­tek. A zá­ró es­tén pe­dig – El­ba-par­ti ha­jós va­cso­ra után – éj­fél­kor a hí­res Fra­u­en­kirché­ben zen­dül­het­tek fel a lu­the­rá­nus ko­rá­lok a fi­a­ta­lok aj­ká­ról.

A vi­lág szám­ta­lan pont­já­ról ér­ke­zett evan­gé­li­kus fi­a­ta­lok ez után az egy­he­tes kö­zös ké­szü­lés után in­dul­tak – Wart­burg vá­rán ke­resz­tül – a stutt­gar­ti nagy­gyű­lés­re, ahol üze­ne­tü­ket si­ke­rült meg­győ­ző mó­don tol­má­csol­ni­uk. Amint a fő­tit­kár, Mar­tin Jun­ge mond­ta: az if­jú­ság a je­len és a jö­vő.

Ter­mé­sze­te­sen a fi­a­ta­lok szá­má­ra sincs vé­ge a nagy­gyű­lés után a ten­ni­va­lók­nak. A ta­pasz­ta­la­to­kat fel­hasz­nál­va, a ba­rát­sá­gok­ra épít­ve újult erő­vel foly­tat­hat­ják az ott­ho­ni if­jú­sá­gi mun­kát.

Ka­lit Esz­ter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az imád­ság ké­pe
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
A si­ker csa­pat­mun­ka ered­mé­nye
Egyházunk egy-két hete
Szé­les­re tárt aj­tó – személyre szabott áldás
Golf a ci­gány­misszi­ó­ért
Har­ci hely­zet­ben
Egye­dül­ál­ló kon­fe­ren­cia
Keresztutak
Pa­lesz­tin püs­pö­k az LVSZ új elnöke
Fél­mil­li­árd fo­rint­tal se­gí­ti az ár­víz­ká­ro­sul­ta­kat a MÖSZ
„A fi­a­ta­lok az egy­ház jele­ne és jö­vő­je”
Evangélikusok
Pusz­ta föld és erős vár
Mi­né­mű vég
Dó­ra
Be­mu­tat­ko­zik a Ta­bi Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Kor­lát­lan le­he­tő­sé­gek van­nak min­den em­ber­ben
Lu­ther-ró­zsa itt is, ott is
Oszd meg és fo­tóz­kodj!
Keresztény szemmel
Nem­ze­ti együtt­mű­kö­dés
Pa­ul, Ma­ni és a szi­vár­vány
evél&levél
Vá­lasz Ju­hász­né Sza­bó Er­zsé­bet test­vé­rem le­ve­lé­re
Tisz­telt La­borczi Zol­tán­né!
Hi­ány­ér­zet és de­za­vu­ált vi­lág­szer­ve­ze­tek
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ho­mo eu­cha­ris­ti­cus
Za­rán­dok­ének
Nyá­ri „könyv­men­tés” a Lu­ther Ki­adó­nál
Eu­ró­pa kul­tu­rá­lis fő­vá­ro­sá­nak tisz­tel­gé­se az Angster or­go­na­épí­tő di­nasz­tia előtt
Dosz­to­jevsz­kij és a pra­vo­szláv egy­há­zi szer­tar­tá­sok
Du¨an Ma­ko­vický és Lev Tolsz­toj
Ami leg­be­lül fáj
Bach kö­ze­lé­ben a Ba­la­ton mel­lett
Mi­re va­ló az ének?
A vasárnap igéje
Év­ez­re­des lan­ka­dat­lan (?) tánc
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Az imád­ság
Cantate
Légy hű, állj meg szent hi­ted­ben
Hit­ben – re­mény­ben – sze­re­tet­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 31 „A fi­a­ta­lok az egy­ház jele­ne és jö­vő­je”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster