EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 31 - Oszd meg és fo­tóz­kodj!

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Oszd meg és fo­tóz­kodj!

A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gép­pel ké­szí­tett fel­vé­te­le­ket ugyan­úgy elő le­het hí­vat­ni, mint a ha­gyo­má­nyos fil­mes fo­tó­kat, vagy­is ha ott­ho­nun­kat sze­ret­nénk dí­szí­te­ni a nya­ra­lás leg­szebb ké­pe­i­vel, ér­de­mes pa­pír­ké­pe­ket ké­szít­tet­nünk. Ám a tá­vol­ban élő ro­ko­nok­hoz vagy ba­rá­tok­hoz jó­val egy­sze­rűb­ben el­jut­tat­hat­juk a ké­pe­ket, mint ko­ráb­ban. Az in­ter­ne­ten szá­mos olyan in­gye­nes szol­gál­ta­tást ta­lá­lunk, ame­lyek­nek a se­gít­sé­gé­vel meg­oszt­hat­juk fény­ké­pe­in­ket.

A fény­ké­pek köz­zé­té­te­lé­re az egyik ké­zen­fek­vő meg­ol­dás a kö­zös­sé­gi ol­da­lak (IWIW, Fa­ce­book) hasz­ná­la­ta. A fel­töl­tött ké­pe­ket al­bu­mok­ba le­het ren­dez­ni. Ezek lét­re­jöt­té­ről nem­csak au­to­ma­ti­ku­san ér­te­sül­nek is­me­rő­se­ink, ha­nem ked­ven­cel­he­tik is őket, és meg­jegy­zé­se­ket fűz­het­nek hoz­zá­juk. Emel­lett ha a fo­tó­kon sze­rep­lő sze­mé­lyek szin­tén fent van­nak az ol­da­lon, be le­het je­löl­ni őket a ké­pe­ken, így a fo­tó­ink az ő pro­fil­ol­da­lu­kon is meg fog­nak je­len­ni. Egy tá­bor, egy ta­lál­ko­zó vagy egy ren­dez­vény fény­ké­pe­it ta­lán így a leg­könnyebb el­jut­tat­ni a részt­ve­vők, egy kö­zös­ség vagy az is­me­rő­si kör szá­má­ra.

Ha nem­csak az is­me­rő­sö­ket sze­ret­nénk meg­cé­loz­ni, ha­nem job­ban si­ke­rült fény­ké­pe­in­ket a vi­lág töb­bi fo­tó­sá­nak is meg sze­ret­nénk mu­tat­ni, ér­de­me­sebb egy te­ma­ti­ku­sabb ol­dalt vá­lasz­ta­ni. A Fa­ce­book­kal és az IWIW-vel el­len­tét­ben a Flickr (http://flickr.com) nem ér­he­tő el ma­gya­rul, csak a vi­lág na­gyobb nyel­ve­in, vi­szont az ol­da­lon több szem­pont alap­ján is vá­lo­gat­nak „ér­de­kes fo­tó­kat”, így könnyen el­jut­hat fel­vé­te­lünk a vi­lág má­sik fe­lé­re is, és mi is könnyen ta­lál­ha­tunk gyö­nyö­rű ké­pe­ket. Ezt a funk­ci­ót nem kö­te­le­ző hasz­nál­ni, az ol­da­lon az is sza­bá­lyoz­ha­tó, hogy a ké­pek­hez kik fér­het­nek hoz­zá: több cso­por­tot is meg­ha­tá­roz­ha­tunk, így pél­dá­ul csa­lá­di fo­tó­ink nem fel­tét­le­nül ke­rül­nek vad­ide­ge­nek ke­zé­be.

A fo­tók­hoz le­het meg­jegy­zést fűz­ni, meg­ad­hat­juk a hely­színt, ahol ké­szül­tek, el­küld­het­jük e-mail­ben is, de meg is tart­hat­juk őket csak ma­gunk­nak. A ké­pe­ket al­bu­mok­ba le­het ren­dez­ni, és az al­bu­mo­kon be­lül a ké­pek kö­zött nem­csak egy­sze­rű­en la­poz­gat­ni le­het, ha­nem au­to­ma­ti­ku­san mű­kö­dő, lát­vá­nyos dia­ve­tí­tést is le­het ké­szí­te­ni.

Ha­son­ló funk­ci­ók­kal bí­ró fo­tós al­ol­da­la a Go­og­le-nak is van, még­hoz­zá a Pi­ca­sa Web­al­bu­mok (http://pi­ca­sa­web.go­og­le.com), ez az ol­dal azon­ban a Flickr­rel szem­ben el­ér­he­tő ma­gya­rul is. Az ol­dal­nak két nagy elő­nye van: az egyik, hogy a Go­og­le al­ol­da­la­ként a cég más szol­gál­ta­tá­sa­i­val is együtt­mű­kö­dik, a má­sik pe­dig egy hoz­zá tar­to­zó in­gye­nes prog­ram, a Pi­ca­sa. A Pi­ca­sa prog­ram (le­tölt­he­tő a http://pi­ca­sa.go­og­le.com cím­ről) egy­sze­rű­en ke­zel­he­tő kép­ke­ze­lő és -szer­kesz­tő prog­ram, amellyel a leg­fon­to­sabb dol­gok – át­mé­re­te­zés, vá­gás, vö­rös szem el­tün­te­té­se – né­hány kat­tin­tás­sal el­in­téz­he­tők, és a ké­pe­ket a Go­og­le-fi­ó­kunk fo­tós ré­szé­be szin­tén na­gyon egy­sze­rű­en fel­tölt­het­jük a se­gít­sé­gé­vel. Emel­lett gyor­san ta­nu­ló arc­fel­is­me­rő funk­ci­ó­ja is van, te­hát egy he­lyen meg le­het néz­ni az összes ké­pet, ame­lyen pél­dá­ul a na­gyi sze­re­pel, fo­tó­ink­ból ze­nés kis­fil­met ké­szít­he­tünk ve­le, és a szá­mí­tó­gé­pün­kön sze­rep­lő összes ké­pet egy he­lyen lát­hat­juk, akár a ké­szí­té­si dá­tum alap­ján ren­dez­ve is.

A fel­töl­tött ké­pe­ket a töb­bi Go­ogle al­ol­da­lon is le­het hasz­nál­ni, így pél­dá­ul a Tér­ké­pe­ken (Go­og­le Maps) és a Föld­ben (Go­og­le Earth) a vi­lág kü­lön­bö­ző szeg­le­te­i­hez kap­csol­va őket a mi fo­tó­in­kon ke­resz­tül is­mer­he­tik meg az em­be­rek azo­kat a he­lye­ket, ahol mi már jár­tunk.

Mi­előtt azon­ban bár­mit is fel­töl­te­nénk a vi­lág­há­ló­ra, ér­de­mes kül­ső szem­lé­lő­ként is vé­gig­néz­ni a ké­pe­ket, mert az on-line pub­li­kált fo­tók bár­ki szá­má­ra hoz­zá­fér­he­tők­ké vál­hat­nak, és ké­sőbb már szin­te le­he­tet­len kor­lá­toz­ni, hogy ho­va jut­nak el.

Bát­ki An­na


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az imád­ság ké­pe
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
A si­ker csa­pat­mun­ka ered­mé­nye
Egyházunk egy-két hete
Szé­les­re tárt aj­tó – személyre szabott áldás
Golf a ci­gány­misszi­ó­ért
Har­ci hely­zet­ben
Egye­dül­ál­ló kon­fe­ren­cia
Keresztutak
Pa­lesz­tin püs­pö­k az LVSZ új elnöke
Fél­mil­li­árd fo­rint­tal se­gí­ti az ár­víz­ká­ro­sul­ta­kat a MÖSZ
„A fi­a­ta­lok az egy­ház jele­ne és jö­vő­je”
Evangélikusok
Pusz­ta föld és erős vár
Mi­né­mű vég
Dó­ra
Be­mu­tat­ko­zik a Ta­bi Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
Kor­lát­lan le­he­tő­sé­gek van­nak min­den em­ber­ben
Lu­ther-ró­zsa itt is, ott is
Oszd meg és fo­tóz­kodj!
Keresztény szemmel
Nem­ze­ti együtt­mű­kö­dés
Pa­ul, Ma­ni és a szi­vár­vány
evél&levél
Vá­lasz Ju­hász­né Sza­bó Er­zsé­bet test­vé­rem le­ve­lé­re
Tisz­telt La­borczi Zol­tán­né!
Hi­ány­ér­zet és de­za­vu­ált vi­lág­szer­ve­ze­tek
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ho­mo eu­cha­ris­ti­cus
Za­rán­dok­ének
Nyá­ri „könyv­men­tés” a Lu­ther Ki­adó­nál
Eu­ró­pa kul­tu­rá­lis fő­vá­ro­sá­nak tisz­tel­gé­se az Angster or­go­na­épí­tő di­nasz­tia előtt
Dosz­to­jevsz­kij és a pra­vo­szláv egy­há­zi szer­tar­tá­sok
Du¨an Ma­ko­vický és Lev Tolsz­toj
Ami leg­be­lül fáj
Bach kö­ze­lé­ben a Ba­la­ton mel­lett
Mi­re va­ló az ének?
A vasárnap igéje
Év­ez­re­des lan­ka­dat­lan (?) tánc
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Az imád­ság
Cantate
Légy hű, állj meg szent hi­ted­ben
Hit­ben – re­mény­ben – sze­re­tet­ben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 31 Oszd meg és fo­tóz­kodj!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster