EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 50 - Egy­há­zak és a so­ros uni­ós el­nök­ség

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Egy­há­zak és a so­ros uni­ós el­nök­ség

Köz­gyű­lést tar­tott az öku­me­ni­kus ta­nács

Évi ren­des köz­gyű­lé­sét tar­tot­ta de­cem­ber 6-án a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa (ME­ÖT). A tíz tag­egy­ház és to­váb­bi ti­zen­nyolc együtt­mű­kö­dő egy­ház és egy­há­zak­hoz kö­tő­dő tár­sa­dal­mi szer­ve­zet ál­tal al­ko­tott kö­zös­ség eb­ben az esz­ten­dő­ben az eu­ró­pai in­teg­rá­ci­ó­val és konk­ré­tan a ja­nu­ár­tól so­ros ma­gyar uni­ós el­nök­ség­gel kap­cso­la­tos egy­há­zi, öku­me­ni­kus ki­hí­vá­so­kat, le­he­tő­sé­ge­ket és te­en­dő­ket is szám­ba vet­te.

El­ső­ként dr. Fa­za­kas Sán­dor teo­ló­gus, a Deb­re­ce­ni Re­for­má­tus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem rek­to­ra tar­tott elő­adást azok­ról az el­vi, teo­ló­gi­ai meg­fon­to­lá­sok­ról, ame­lyek alap­já­ul szol­gál­hat­nak ál­lam és egy­ház, po­li­ti­ka és spi­ri­tu­a­li­tás, ke­resz­tény bi­zony­ság­té­tel és tisz­tes köz­élet he­lyén­va­ló kap­cso­la­tá­nak. Mind­er­ről ter­mé­sze­te­sen az eu­ró­pai in­teg­rá­ció és Ma­gyar­or­szág kö­vet­ke­ző hat hó­nap­ban be­töl­tendő kü­lön­le­ges sze­re­pé­nek össze­füg­gé­sé­ben szólt.

Prőh­le Ger­gely, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház or­szá­gos fel­ügye­lő­je, a Kül­ügy­mi­nisz­té­ri­um he­lyet­tes ál­lam­tit­ká­ra elő­adá­sá­ban azok­ra a vál­to­zá­sok­ra mu­ta­tott rá, ame­lyek az eu­ró­pai in­teg­rá­ció fo­lya­ma­tá­ban a pusz­tán tech­nok­ra­ti­kus szem­pon­to­kat fi­gye­lem­be ve­vő idő­szak­tól a kü­lön­bö­ző val­lá­si és kul­tu­rá­lis ele­mek ál­tal meg­ha­tá­ro­zott, bo­nyo­lult je­le­nünk­höz ve­zet­tek. Be­szá­molt azok­ról a te­rü­le­tek­ről, ame­lyek nyil­ván el­ke­rül­he­tet­le­nül meg­ha­tá­roz­zák az EU kö­zel­jö­vő­jét. Ilye­nek a kul­tu­rá­lis plu­ra­li­tás, a ro­ma­kér­dés, a gaz­da­sá­gi fel­zár­kó­zás, a nem­zet­ál­la­mi és re­gi­o­ná­lis fe­le­lős­ség.

Rü­di­ger Noll, az Eu­ró­pai Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­ja Egy­ház és Tár­sa­da­lom Bi­zott­sá­gá­nak igaz­ga­tó­ja ar­ról szá­molt be, hogy az unió so­ros el­nök­sé­gét adó or­szá­gok egy­há­zai mi­lyen le­he­tő­sé­gek­kel és fel­ada­tok­kal szem­be­sül­nek az el­nök­ség idő­sza­ká­ban. Ki­emel­te az egy­há­zak sze­re­pét abban a te­kin­tet­ben, hogy a tá­vo­li­nak tű­nő és meg­fog­ha­tat­lan eu­ró­pai in­téz­mé­nyek és dön­té­se­ik ho­gyan ke­rül­het­nek kö­ze­lebb az em­be­rek min­den­na­pi éle­té­hez és gon­do­la­ta­i­hoz. Örö­mét fe­jez­te ki, hogy a ma­gyar­or­szá­gi egy­há­zak ké­szek nem­ze­ti és nem­zet­kö­zi öku­me­ni­kus össze­fo­gás­ban szem­be­sül­ni mind a ki­hí­vá­sok­kal, mind pe­dig a le­he­tő­sé­gek­kel.

Há­mo­ri Ádám, a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház Zsi­na­tá­nak eu­ró­pai in­teg­rá­ci­ó­val fog­lal­ko­zó iro­dai mun­ka­tár­sa a már kör­vo­na­la­zó­dott, konk­rét ter­vek­ről szá­molt be. En­nek alap­ján a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa el­kö­te­lez­te ma­gát ar­ra, hogy a 2011-es öku­me­ni­kus ima­hét meg­nyi­tó is­ten­tisz­te­le­tét a so­ros ma­gyar EU-el­nök­ség egy­há­zi meg­nyi­tó­ja­ként ün­nep­li. Ta­lál­ko­zót szor­gal­maz a tag­egy­há­zak ve­ze­tői, va­la­mint a ma­gyar kor­mány, az eu­ró­pai in­téz­mé­nyek és az in­téz­mé­nyek­hez kö­tő­dő nem­zet­kö­zi egy­há­zi szer­ve­ze­tek kép­vi­se­lői kö­zött ja­nu­ár­ban. El­fo­gad­ta az Eu­ró­pai Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­já­nak meg­hí­vá­sát egy feb­ru­á­ri brüssze­li lá­to­ga­tás­ra, to­váb­bá terv­be vet­te há­rom – a ta­vasz fo­lya­mán tar­tan­dó – kon­fe­ren­ci­á­nak a meg­szer­ve­zé­sét a kö­zép-eu­ró­pai meg­bé­ké­lés, a ro­ma­misszió és a csa­lád­misszió té­ma­kö­ré­ben.

A köz­gyű­lés a dél­utá­ni órák­ban meg­hall­gat­ta az el­nö­ki be­szá­mo­lót, a fő­tit­ká­ri je­len­tést, a pénz­ügyi tá­jé­koz­ta­tást, és a cik­lus vé­gé­ig vá­lasz­tás­sal be­töl­töt­te a szám­vizs­gá­ló bi­zott­sá­gá­ban meg­üre­se­dett po­zí­ci­ót.

Dr. Bó­na Zol­tán, a ME­ÖT fő­tit­ká­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az égi jó­ság ben­ne jő
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
180 éves a pen­ci evan­gé­li­kus temp­lom
Lu­the­rá­nus kin­csek kattin­tás­nyi­ra
Nyug­dí­jas lel­ké­szek ad­ven­ti együtt­lé­te
Új­temp­lo­mi csil­lag­vá­rás 2010
Vá­ra­ko­zás és re­mény­ség
Fasori em­lék­kon­cert
Pusz­ta­föld­vá­ri tűz­vész
Keresztutak
Advent a pro­tes­táns szak­kol­lé­gi­um­ban
Egy­há­zak és a so­ros uni­ós el­nök­ség
Bib­liaverseny fogvatartottaknak
Kap­cso­lat­épí­tés ad­vent­je
Evangélikusok
Szub­jek­tív kö­zel­kép Is­ten tudós szol­gá­já­ról
In me­mo­riam Gáncs Ala­dár
Ala­u­da Jó­zsef, a lő­csei po­li­hisz­tor
e-világ
„Akik hit­tel él­nek, azok mindent és min­den­kit túl­él­nek”
Kétezertizenegy
Keresztény szemmel
Az Úr érkezése elé
Tit­kos­szol­gá­lat és tit­kos szol­gá­lat
evél&levél
Pró­fé­tai szó a püs­pök­vá­lasz­tás­ról
Közlemények, nyilatkozatok
Aján­lás az evan­gé­li­kus egy­ház meg­úju­lá­sá­hoz
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Is­te­nes ver­sek be­mu­ta­tó­ja
Jó­zsef At­ti­lá­ra em­lé­kez­tek
Ka­rá­cso­nyi keresztény könyv­ka­val­kád
Füstölgő
Száz éve szü­le­tett a szí­nész­dí­va
Ame­ri­go Tot-em­lék­szo­ba a Kol­ler Ga­lé­ri­á­ban
Fo­lyó­irat-aján­ló
Hit­for­má­lás má­sod­kéz­ből
A vasárnap igéje
Krisz­tus ta­nú­kat küld ma­ga előtt
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Is­ten­nek szent Fia
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 50 Egy­há­zak és a so­ros uni­ós el­nök­ség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster