EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 50 - Vá­ra­ko­zás és re­mény­ség

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Vá­ra­ko­zás és re­mény­ség

Ok­ta­tá­si in­téz­mé­nye­ink munkatársainak esz­me­cse­ré­je

Már ha­gyo­má­nyosnak te­kint­he­tő ad­ven­ti kon­fe­ren­ci­á­juk­ra gyűl­tek össze no­vem­ber 29–30-án ok­ta­tá­si in­téz­mé­nye­ink ve­ze­tői és mun­ka­tár­sai Rév­fü­lö­pön, az Or­dass La­jos Evan­gé­li­kus Ok­ta­tá­si Köz­pont­ban. Vá­ra­ko­zás és re­mény­ség: ta­lán ez a két szó fe­je­zi ki leg­job­ban az együtt­lét han­gu­la­tát. Az ad­ven­ti öröm­te­li vá­ra­ko­zás mel­lett fo­ko­zott fi­gye­lem és ér­dek­lő­dés volt ta­pasz­tal­ha­tó az ok­ta­tás­ban vár­ha­tó vál­to­zá­sok iránt. A kon­fe­ren­cia há­zi­gaz­dá­ja Haj­dó Ákos, egy­há­zunk ok­ta­tá­si osz­tá­lyá­nak ve­ze­tő­je volt. Meg­tisz­tel­te je­len­lé­té­vel a ren­dez­vényt egy­há­zunk le­kö­szö­nő, il­let­ve új el­nök-püs­pö­ke, Itt­zés Já­nos és Gáncs Pé­ter is.

A ta­nács­ko­zás De­ák Lász­ló­nak, az oros­há­zi gyü­le­ke­zet igaz­ga­tó lel­ké­szé­nek 2Pt 1,10 alap­ján tar­tott áhí­ta­tá­val kez­dő­dött. A dél­előt­ti prog­ram­ban spe­ci­á­lis, de egy­re fon­to­sabb kér­dés­kör ke­rült elő­tér­be: a prob­lé­mák­kal küsz­kö­dő, kü­lö­nö­sen a sa­já­tos ne­ve­lé­si igé­nyű gye­re­kek be­il­lesz­ke­dé­si le­he­tő­sé­ge­i­ről volt szó a ke­resz­tény pe­da­gó­gus szem­szö­gé­ből.

A két elő­adó, Hor­váth Er­nő gyógy­pe­da­gó­gus ta­nár és Früh­wirth­né Pay­rits Ma­ri­an­na kli­ni­kai szak­pszi­cho­ló­gus a sop­ro­ni Eöt­vös Jó­zsef Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um és Egész­ség­ügyi Szak­kö­zép­is­ko­la mun­ka­tár­sai. Re­fe­rá­tu­ma­i­kat (Je­lek a ta­nu­lá­si za­va­rok te­kin­te­té­ben, il­let­ve Je­lek kö­rü­löt­tünk és ben­nünk – mi­re fi­gyel­jen a pe­da­gó­gus? cím­mel) a szak­ér­te­lem, a gya­kor­la­ti ta­pasz­ta­la­tok, a köz­ért­he­tő és ér­de­kes fel­épí­tés, a sod­ró len­dü­let mel­lett az el­kö­te­le­zett, hi­tét őszin­tén meg­val­ló ke­resz­tény em­ber ki­su­gár­zá­sa tet­te hi­te­les­sé. Mind­ket­ten ki­hang­sú­lyoz­ták a szak­sze­rű­ség mel­lett az el­fo­ga­dás és a sze­re­tet fon­tos­sá­gát. A hall­ga­tó­ság élénk fi­gye­lem­mel kö­vet­te az elő­adá­so­kat, sok ér­de­kes kér­dés me­rült fel, a vá­la­szok is to­vább­gon­do­lás­ra kész­tet­tek.

A dél­utá­ni prog­ram­ra meg­ér­kez­tek az in­téz­mé­nyek tan­tárgy­gon­do­zói, akik – a ve­ze­tők­kel együtt – a tan­év fel­ada­tai mel­lett a kö­zös gon­dol­ko­dás, a vár­ha­tó szak­po­li­ti­kai in­téz­ke­dé­sek­re va­ló fel­ké­szü­lés-fel­ké­szí­tés fon­tos­sá­gá­ról szól­tak. Vá­zol­ták szak­te­rü­le­tük to­vább­kép­zé­si for­má­it, a pe­da­gó­gu­sok­kal va­ló kap­cso­lat­tar­tás le­he­tő­sé­ge­it, kér­ve az in­téz­mény­ve­ze­tők tá­mo­ga­tá­sát. Test­vé­ri lég­kör­ben élénk be­szél­ge­tés, vi­ta ala­kult ki a szűk­re sza­bott idő­ke­ret­ben.

Or­lo­vits Gá­bor, az ok­ta­tá­si osz­tály gaz­da­sá­gi re­fe­ren­se a fi­nan­szí­ro­zás­sal, nor­ma­tí­va­igény­lés­sel kap­cso­lat­ban vár­ha­tó vál­to­zá­sok­ról tá­jé­koz­tat­ta az igaz­ga­tó­kat, óvo­da­ve­ze­tő­ket.

A tar­tal­mas szak­mai prog­ra­mot a szom­bat­he­lyi Re­mé­nyik Sán­dor Ál­ta­lá­nos Is­ko­la Su­li­szín­pa­dá­nak mű­so­ra kö­vet­te Sza­kíts, ha tudsz cím­mel. A gyer­mek­já­ték­ra uta­ló cím és a ke­ret­já­ték könnyed­sé­ge ko­moly, el­gon­dol­kod­ta­tó ta­nul­sá­go­kat rej­tett: a té­ma ugyan­is Tri­a­non volt – gyer­mek­szem­mel, mély tar­ta­lom­mal, ki­tű­nő elő­adás­ban, me­lyet a hall­ga­tó­ság vas­taps­sal kö­szönt meg.

Va­cso­ra után ke­rült sor a Pé­ter­fy Sán­dor-díj át­adá­sá­ra. Az el­is­me­rést eb­ben az év­ben Fel­leg­vá­ri Zol­tán, a mis­kol­ci Evan­gé­li­kus Kos­suth La­jos Gim­ná­zi­um és Pe­da­gó­gi­ai Szak­kö­zép­is­ko­la igaz­ga­tó­ja kap­ta. Az el­ső nap prog­ram­ját Itt­zés Já­nos püs­pök áhí­ta­ta zár­ta.

A má­so­dik na­pon Ká­kay Ist­ván or­szá­gos iro­da­igaz­ga­tó be­mu­tat­ta a kül­ügyi osz­tály új mun­ka­tár­sát, Ré­vész Ri­tát. A ba­jor–ma­gyar ok­ta­tá­si kap­cso­la­tok új re­fe­ren­se ez­után az együtt­mű­kö­dés 2010. évi ese­mé­nye­i­ről szólt, in­téz­mé­nyek­re le­bont­va.

Rö­vid szü­net kö­vet­ke­zett, majd Ker­pen Gá­bor, az Ok­ta­tá­si Hi­va­tal újon­nan ki­ne­ve­zett el­nö­ke tar­tott szí­nes, ér­dek­fe­szí­tő, fon­tos in­for­má­ci­ó­kat köz­ve­tí­tő elő­adást. Fel­vá­zol­ta az ál­ta­la pre­fe­rált, ér­ték- és pe­da­gó­gus-köz­pon­tú, hu­ma­ni­zált hi­va­tal ké­pét, mely­nek leg­fon­to­sabb fel­ada­ta az in­téz­mé­nyek se­gí­té­se lesz. Több, vál­toz­ta­tást igény­lő fel­adat kö­zül ki­emel­te a komp­lex mé­ré­si-ér­té­ke­lé­si rend­szer fon­tos­sá­gát, mely az in­téz­mé­nyek szak­mai mun­ká­ját tart­ja el­sőd­le­ges­nek.

Ter­mé­sze­tes, hogy nagy ér­dek­lő­dés kí­sér­te a pe­da­gó­gus-élet­pá­lya­mo­dell ki­ala­kí­tá­sá­nak kon­cep­ci­ó­ját; a cél a pe­da­gó­gus­pá­lya te­kin­té­lyé­nek hely­re­ál­lí­tá­sa er­köl­csi és anya­gi té­ren. Ez vo­nat­ko­zik a fel­ső­ok­ta­tás­ban a pe­da­gó­gus­kép­zés­re, az in­téz­mé­nyek­ben dol­go­zó pe­da­gó­gu­sok szak­mai mun­ká­já­nak meg­íté­lé­sé­re, el­is­me­ré­sé­re, dif­fe­ren­ci­á­lá­sá­ra egy­aránt.

A kon­fe­ren­cia úr­va­cso­rai is­ten­tisz­te­let­tel zá­rult, me­lyen Gáncs Pé­ter el­nök-püs­pök hir­det­te Is­ten igé­jét.

 Jan­csó Kál­mán­né


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az égi jó­ság ben­ne jő
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
180 éves a pen­ci evan­gé­li­kus temp­lom
Lu­the­rá­nus kin­csek kattin­tás­nyi­ra
Nyug­dí­jas lel­ké­szek ad­ven­ti együtt­lé­te
Új­temp­lo­mi csil­lag­vá­rás 2010
Vá­ra­ko­zás és re­mény­ség
Fasori em­lék­kon­cert
Pusz­ta­föld­vá­ri tűz­vész
Keresztutak
Advent a pro­tes­táns szak­kol­lé­gi­um­ban
Egy­há­zak és a so­ros uni­ós el­nök­ség
Bib­liaverseny fogvatartottaknak
Kap­cso­lat­épí­tés ad­vent­je
Evangélikusok
Szub­jek­tív kö­zel­kép Is­ten tudós szol­gá­já­ról
In me­mo­riam Gáncs Ala­dár
Ala­u­da Jó­zsef, a lő­csei po­li­hisz­tor
e-világ
„Akik hit­tel él­nek, azok mindent és min­den­kit túl­él­nek”
Kétezertizenegy
Keresztény szemmel
Az Úr érkezése elé
Tit­kos­szol­gá­lat és tit­kos szol­gá­lat
evél&levél
Pró­fé­tai szó a püs­pök­vá­lasz­tás­ról
Közlemények, nyilatkozatok
Aján­lás az evan­gé­li­kus egy­ház meg­úju­lá­sá­hoz
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Is­te­nes ver­sek be­mu­ta­tó­ja
Jó­zsef At­ti­lá­ra em­lé­kez­tek
Ka­rá­cso­nyi keresztény könyv­ka­val­kád
Füstölgő
Száz éve szü­le­tett a szí­nész­dí­va
Ame­ri­go Tot-em­lék­szo­ba a Kol­ler Ga­lé­ri­á­ban
Fo­lyó­irat-aján­ló
Hit­for­má­lás má­sod­kéz­ből
A vasárnap igéje
Krisz­tus ta­nú­kat küld ma­ga előtt
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Is­ten­nek szent Fia
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 50 Vá­ra­ko­zás és re­mény­ség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster