EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 50 - Lu­the­rá­nus kin­csek kattin­tás­nyi­ra

Egyházunk egy-két hete

2017 fe­lé

Hozzászólás a cikkhez

Lu­the­rá­nus kin­csek kattin­tás­nyi­ra

Te­ma­ti­kus Evan­gé­li­kus nap­tár 2011-re, si­ke­res val­lá­si nép­raj­zi kon­fe­ren­cia, a Ma­gyar Evan­gé­li­kus Di­gi­tá­lis Könyv­tár el­ső lé­pé­sei, pá­lyá­zat kö­zép­is­ko­lai új­sá­gok meg­je­len­te­té­sé­nek tá­mo­ga­tá­sá­ra, el­fo­ga­dott lo­gó- és ar­cu­lat­terv-pá­lyá­zat – töb­bek kö­zött ezek­ről a konk­rét lé­pé­sek­ről szá­mol­tak be, il­let­ve hoz­tak dön­tést a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház re­for­má­ci­ói em­lék­bi­zott­sá­gá­nak tag­jai a leg­utób­bi, de­cem­ber 1-jei ülé­sü­kön. A tes­tü­let át­te­kin­tet­te a re­for­má­ció kez­de­té­nek öt­szá­za­dik év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból szer­ve­zen­dő ren­dez­vény­so­ro­zat egyéb, fo­lya­mat­ban lé­vő ter­ve­it is. Az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ki hi­va­ta­lá­ban zaj­lott ta­nács­ko­zá­son egy­há­zunk több mun­ka­ága is kép­vi­sel­tet­te ma­gát.

A kö­zel há­rom­órás ülés egyik leg­fon­to­sabb dön­té­se ér­tel­mé­ben a bi­zott­ság tag­jai az evan­gé­li­kus Ba­lás Gyu­la for­ma­ter­ve­ző ipar­mű­vészt, a Birch De­sign tu­laj­do­no­sát bíz­ták meg – az ál­ta­la be­nyúj­tott pá­lya­mun­kák alap­ján – a Re­for­má­ció 500 ar­cu­lat­ter­vé­nek rész­le­tes ki­dol­go­zá­sá­val.

Az em­lék­bi­zott­ság pá­lyá­za­tok­kal igyek­szik tá­mo­gat­ni a ju­bi­le­u­mi fel­ké­szü­lést. Mi­vel a 2010. év té­má­ja a Re­for­má­ció és nyil­vá­nos­ság, a tes­tü­let – egy­há­zunk or­szá­gos iro­dá­já­nak ok­ta­tá­si osz­tá­lyá­val kö­zö­sen – ok­ta­tá­si in­téz­mé­nye­ink szá­má­ra hir­det pá­lyá­za­tot, ame­lyen rend­sze­re­sen meg­je­le­nő is­ko­la­új­ság­gal le­het részt ven­ni. (A pá­lyá­za­ti fel­hí­vás la­punk e szá­má­nak 4. ol­da­lán ol­vas­ha­tó.)

Már be­ér­tek az el­ső gyü­möl­csei is a ju­bi­le­um­ra va­ló fel­ké­szü­lés 2009-ben meg­kez­dett mun­ká­já­nak. A Lu­ther Ki­adó­nál meg­je­lent 2011-es Evan­gé­li­kus nap­tár – az em­lék­bi­zott­ság ál­tal ki­dol­go­zott és 2017-ig évek­re le­bon­tott te­ma­ti­kát kö­vet­ve – a Ta­nul­má­nyok és az Év­for­du­lók ro­va­tá­ban a Re­for­má­ció és sza­bad­ság té­ma kö­ré cso­por­to­sí­tott írá­so­kat kö­zöl.

A 2017-es ju­bi­le­u­mi év­re va­ló tar­tal­mi fel­ké­szü­lés ré­sze­ként el­kez­dő­dött a ma­gyar­or­szá­gi evan­gé­li­kus mű­vek di­gi­ta­li­zá­lá­sa – szá­molt be dr. Hu­bert Gab­ri­el­la, a re­for­má­ci­ói em­lék­bi­zott­ság egy­ház­tör­té­ne­ti al­cso­port­já­nak tag­ja. A mun­ka el­ső évi ered­mé­nye a re­for­má­ci­ói em­lék­bi­zott­ság, az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Könyv­tár és az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem szel­le­mi és pénz­ügyi tá­mo­ga­tá­sá­val szü­le­tett meg. A mint­egy ti­zen­hét­ezer ol­dal di­gi­ta­li­zá­lá­sát az Ar­canum Kft. ké­szí­tet­te el (http://www2.ar­canum.hu/evan­ge­li­kus). A két­ré­te­gű PDF for­má­tum­ban di­gi­ta­li­zált mű­vek kö­zött meg­ta­lál­ha­tó­ak mo­nog­rá­fi­ák, Payr Sán­dor és Zsi­linsz­ky Mi­hály mű­vei, a Ma­gyar Pro­tes­táns Egy­ház­tör­té­ne­ti Adat­tár 1–15. kö­te­te, va­la­mint a Cre­do fo­lyó­irat 1995–2009 kö­zöt­ti szá­mai. 2011-ben Payr Sán­dor to­váb­bi mű­ve­it és a gyü­le­ke­zet­tör­té­ne­te­ket sze­ret­né a bi­zott­ság – le­he­tő­leg kül­ső pá­lyá­zat se­gít­sé­gé­vel – di­gi­ta­li­zál­tat­ni.

Bog­dá­nyi Gá­bor­nak, az in­ter­net­mun­ka­cso­port ve­ze­tő­jé­nek a mun­ká­ja ré­vén az evan­gé­li­kus di­gi­tá­lis könyv­tá­rat az evan­gé­li­kus egy­ház szer­ve­re is őr­zi, il­let­ve in­gye­ne­sen, ke­res­he­tő for­má­ban köz­zé­te­szi: http://medk.lu­the­ran.hu. (El­ér­he­tő a http://www.evan­ge­li­kus.hu, il­let­ve a http://re­for­macio.500.hu por­tá­lon a MEDK fül­re kat­tint­va is.) Az Or­szá­gos Szé­ché­nyi Könyv­tár, a Lu­ther Ki­adó vagy má­sok ál­tal az in­ter­ne­ten köz­zé­tett evan­gé­li­kus mű­ve­ket lin­kek se­gít­sé­gé­vel le­het el­ér­ni.

– bo­dazs –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az égi jó­ság ben­ne jő
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
180 éves a pen­ci evan­gé­li­kus temp­lom
Lu­the­rá­nus kin­csek kattin­tás­nyi­ra
Nyug­dí­jas lel­ké­szek ad­ven­ti együtt­lé­te
Új­temp­lo­mi csil­lag­vá­rás 2010
Vá­ra­ko­zás és re­mény­ség
Fasori em­lék­kon­cert
Pusz­ta­föld­vá­ri tűz­vész
Keresztutak
Advent a pro­tes­táns szak­kol­lé­gi­um­ban
Egy­há­zak és a so­ros uni­ós el­nök­ség
Bib­liaverseny fogvatartottaknak
Kap­cso­lat­épí­tés ad­vent­je
Evangélikusok
Szub­jek­tív kö­zel­kép Is­ten tudós szol­gá­já­ról
In me­mo­riam Gáncs Ala­dár
Ala­u­da Jó­zsef, a lő­csei po­li­hisz­tor
e-világ
„Akik hit­tel él­nek, azok mindent és min­den­kit túl­él­nek”
Kétezertizenegy
Keresztény szemmel
Az Úr érkezése elé
Tit­kos­szol­gá­lat és tit­kos szol­gá­lat
evél&levél
Pró­fé­tai szó a püs­pök­vá­lasz­tás­ról
Közlemények, nyilatkozatok
Aján­lás az evan­gé­li­kus egy­ház meg­úju­lá­sá­hoz
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Is­te­nes ver­sek be­mu­ta­tó­ja
Jó­zsef At­ti­lá­ra em­lé­kez­tek
Ka­rá­cso­nyi keresztény könyv­ka­val­kád
Füstölgő
Száz éve szü­le­tett a szí­nész­dí­va
Ame­ri­go Tot-em­lék­szo­ba a Kol­ler Ga­lé­ri­á­ban
Fo­lyó­irat-aján­ló
Hit­for­má­lás má­sod­kéz­ből
A vasárnap igéje
Krisz­tus ta­nú­kat küld ma­ga előtt
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Is­ten­nek szent Fia
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 50 Lu­the­rá­nus kin­csek kattin­tás­nyi­ra

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster