EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 50 - Kétezertizenegy

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Kétezertizenegy

E so­rok író­ja csak „fél fül­lel” fi­gyel­te a ze­nés blok­kok kö­zöt­ti hí­re­ket és rek­lá­mo­kat, mi­köz­ben rá­di­ót hall­gat­va sé­tált be a Mar­git híd­tól az Evan­gé­li­kus Élet Ül­lői úti szer­kesz­tő­sé­gé­be. Az egyik rö­vid­ke szpot a kom­mu­nis­ta idő­szak „erek­lyé­i­nek” ár­ve­re­zé­sét hir­det­te; a be­vé­telt a vö­rö­siszap-ka­taszt­ró­fa ál­do­za­ta­i­nak aján­lot­ták fel. Az az in­for­má­ció volt a rek­lám­ban a leg­in­kább meg­le­pő, hogy az ér­dek­lő­dő­ket nem egy kü­lön web­lap­ra irá­nyí­tot­ták, ha­nem egy fa­ce­boo­kos al­ol­dal­ra (http://fa­ce­book.com/jo­te­kony­sag), mi­köz­ben va­ló­já­ban az egész auk­ci­ót a Köz­igaz­ga­tá­si és Igaz­ság­ügyi Mi­nisz­té­ri­um szer­vez­te.

Per­sze azt kell mon­da­ni er­re, hogy ez a he­lyes kom­mu­ni­ká­ci­ós stra­té­gia. El­vég­re ha va­la­kit sze­ret­nénk meg­szó­lí­ta­ni, an­nak egyik alap­fel­té­te­le, hogy le­gye­nek em­be­rek, sőt egé­szen pon­to­san el­ér­he­tő tá­vol­ság­ban le­gye­nek meg­szó­lít­ha­tó em­be­rek. És ha a mai ma­gyar we­bet néz­zük, ak­kor a Ma­gyar­or­szá­gon leg­lá­to­ga­tot­tabb Fa­ce­book az a hely­szín, amely en­nek a kö­ve­tel­mény­nek a leg­in­kább meg­fe­lel. Rá­adá­sul cé­ges vagy in­téz­mé­nyi al­ol­dalt po­fon­egy­sze­rű lét­re­hoz­ni, és a meg­szo­kott fel­hasz­ná­lói fe­lü­let ga­ran­cia ar­ra, hogy a lá­to­ga­tók ott­hon fog­ják érez­ni ma­gu­kat raj­ta.

Hi­á­ba pró­bál­na meg a mi­nisz­té­ri­um a sa­ját hon­lap­já­nak ber­ke­in be­lül ennyi lá­to­ga­tót el­ér­ni, már ott aka­dály­ba üt­köz­ne, hogy mi­ként je­gyez­tes­se meg a meg­fe­le­lő cí­met egyet­len rá­di­ós rek­lám meg­hall­gat­ta­tá­sá­val. A fa­ce­book.com pe­dig szin­te min­den­ki­nek is­me­rő­sen hang­zik már, a na­gyon ta­lá­ló­an ki­vá­lasz­tott „jó­té­kony­ság” utó­tag pe­dig jól meg­je­gyez­he­tő – ma­gam is könnyen fel tud­tam idéz­ni na­pok­kal ké­sőbb, a cikk írá­sa köz­ben.

Egy­re töb­ben lát­ják a sa­ját, egye­di­leg fej­lesz­tett web­ol­da­lak vé­gét. Ma­nap­ság a leg­több üz­le­ti kom­mu­ni­ká­ció meg­old­ha­tó egy Fa­ce­book-ol­dal és egy Twit­ter-azo­no­sí­tó hasz­ná­la­tá­val, il­let­ve eset­leg egy rend­sze­re­sen kar­ban­tar­tott Tum­blr- vagy Pos­ter­ous-blog mű­köd­te­té­sé­re le­het még szük­ség. Rá­adá­sul ezek olyan szol­gál­ta­tá­sok, ame­lyek nem­csak most áll­nak in­gye­ne­sen ren­del­ke­zés­re, de ké­sőb­bi fej­lesz­té­sü­kért sem a fel­hasz­ná­lók­nak kell fi­zet­ni­ük.

A web­fej­lesz­tés­nek min­dig is sar­ka­la­tos pont­ja volt, hogy a de­sign és a hasz­nál­ha­tó­ság mi­kép­pen öt­vö­ződ­jön egy adott ol­dal­ter­ven be­lül, és vi­tat­ha­tat­lan, hogy ko­runk leg­nép­sze­rűbb we­bes al­kal­ma­zá­sai azért mű­köd­nek, mert in­kább te­kint­he­tők hasz­ná­la­ti tárgy­nak, mint dísz­tárgy­nak. 2011-ben egy­re ke­vés­bé fog szá­mí­ta­ni, hogy egy ol­dal ho­gyan néz ki, in­kább az ke­rül elő­tér­be, hogy mi­ként le­het hasz­nál­ni.

Ez rész­ben a mo­bil­te­le­fo­nos in­ter­net­hasz­ná­lat tö­me­ges el­ter­je­dé­sé­vel pár­hu­za­mo­san vég­be­me­nő fo­lya­mat. A mos­ta­ni ka­rá­cso­nyi sze­zon­ban már tíz­ezer fo­rint alat­ti áron is el­vi­he­tők mo­dern, And­ro­id ope­rá­ci­ós rend­szer­rel mű­kö­dő te­le­fo­nok, és az eh­hez kap­cso­ló­dó ta­ri­fá­kat is úgy ala­kí­tot­ták ki, hogy a ké­szü­lék­kel tör­té­nő ne­te­zés igé­nye­i­nek fe­lel­jen meg a leg­job­ban.

Az okos­te­le­fo­nok vi­szony­lag ki­csi ki­jel­ző­jén nem sza­bad fel­vo­nul­tat­ni sem­mi­lyen fe­les­le­ges sal­lan­got, amely a hasz­nál­ha­tó­sá­got ront­ja, ugyan­is emi­att nem is fog­ják hasz­nál­ni az em­be­rek az adott al­kal­ma­zást vagy szol­gál­ta­tást. Ez a ten­den­cia pe­dig óha­tat­la­nul nyo­mo­kat fog hagy­ni a tel­jes in­ter­ne­ten.

Az olyan új tech­no­ló­gi­ák, mint a HTML5, a CSS3 vagy a Type­kit, le­he­tő­vé te­szik, hogy egy in­ter­ne­tes ol­dal is olyan szé­les vi­zu­á­lis és ti­pog­rá­fi­ai esz­köz­tá­rat hasz­nál­jon, mint amely a nyom­ta­tott mé­di­á­ban már jó né­hány éve ren­del­ke­zés­re áll, de re­mél­he­tő­leg az egy­sze­rű fel­hasz­ná­lói fe­lü­le­tek irán­ti igény nem en­ge­di majd el­bur­ján­za­ni a sok­faj­ta be­tű­tí­pust hasz­ná­ló, csi­ri­csá­ré ol­da­la­kat.

A web­ol­da­lak ál­ta­lá­ban így is fe­let­tébb tar­ka ké­pet fog­nak mu­tat­ni, hi­szen a kü­lön­fé­le meg­osz­tó­iko­nok vagy a Fa­ce­book „Tet­szik” gomb­ja meg­ta­lál­ha­tó lesz a leg­több hon­la­pon, amely­nek az a cél­ja, hogy el­jut­tas­sa üze­ne­tét a lá­to­ga­tók­hoz. Sze­ren­csé­re ezek szin­tén meg­szo­kott for­má­kat öl­te­nek, így hasz­ná­la­tuk egy­re ter­mé­sze­te­seb­bé vá­lik min­den­ki szá­má­ra.

Az olyan ré­gi sza­vak pe­dig, mint a ször­fö­lés vagy a bön­gé­szés, szép las­san kop­nak majd ki a hasz­ná­lat­ból, aho­gyan egy­re több és több időt töl­tünk va­la­mely in­ter­ne­tes ol­dal üze­net­fo­lya­má­ban. Leg­alább­is 2011 rész­ben er­ről fog szól­ni.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Az égi jó­ság ben­ne jő
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
180 éves a pen­ci evan­gé­li­kus temp­lom
Lu­the­rá­nus kin­csek kattin­tás­nyi­ra
Nyug­dí­jas lel­ké­szek ad­ven­ti együtt­lé­te
Új­temp­lo­mi csil­lag­vá­rás 2010
Vá­ra­ko­zás és re­mény­ség
Fasori em­lék­kon­cert
Pusz­ta­föld­vá­ri tűz­vész
Keresztutak
Advent a pro­tes­táns szak­kol­lé­gi­um­ban
Egy­há­zak és a so­ros uni­ós el­nök­ség
Bib­liaverseny fogvatartottaknak
Kap­cso­lat­épí­tés ad­vent­je
Evangélikusok
Szub­jek­tív kö­zel­kép Is­ten tudós szol­gá­já­ról
In me­mo­riam Gáncs Ala­dár
Ala­u­da Jó­zsef, a lő­csei po­li­hisz­tor
e-világ
„Akik hit­tel él­nek, azok mindent és min­den­kit túl­él­nek”
Kétezertizenegy
Keresztény szemmel
Az Úr érkezése elé
Tit­kos­szol­gá­lat és tit­kos szol­gá­lat
evél&levél
Pró­fé­tai szó a püs­pök­vá­lasz­tás­ról
Közlemények, nyilatkozatok
Aján­lás az evan­gé­li­kus egy­ház meg­úju­lá­sá­hoz
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Is­te­nes ver­sek be­mu­ta­tó­ja
Jó­zsef At­ti­lá­ra em­lé­kez­tek
Ka­rá­cso­nyi keresztény könyv­ka­val­kád
Füstölgő
Száz éve szü­le­tett a szí­nész­dí­va
Ame­ri­go Tot-em­lék­szo­ba a Kol­ler Ga­lé­ri­á­ban
Fo­lyó­irat-aján­ló
Hit­for­má­lás má­sod­kéz­ből
A vasárnap igéje
Krisz­tus ta­nú­kat küld ma­ga előtt
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Is­ten­nek szent Fia
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 50 Kétezertizenegy

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster