EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 36 - Jakab apostol és a hitből való cselekedetek

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Jakab apostol és a hitből való cselekedetek

A nyári zápor bekergetett egy palacsintázó boltba. Kis üzletecske volt, csak egy pár fiatalember álldogált benne. Jó lenne egy meleg kávé – gondoltam átfázva. Jól esett a gyors kiszolgálás és a forró ital a műanyag pohárban. A fiatalok egy csoportja palacsintát eszegetett, és hangosan beszélgetett. A másik sarokban két ember állt csendesen. A harmadik sarok, az ajtó melletti nekem jutott, kifelé nézegetve vártam, hogy kihűljön a kávé és elálljon az eső.

Egy világos ruhás alacsony asszony állt meg kívül a boltajtó előtt. Nem lépett fel a lépcsőkön, csak állt és ázott. Oda kellene adnom a kávém felét, vagy vegyek neki egyet? – vacilláltam. – Biztosan ő is átázott, mint én. Így kellene megmutatni a hitemet, a cselekedeteimmel. De csak terv maradt a gondolat. Mert a beszélgető fiatalok közül kivált egy divatos, „jó cuccok”-ba öltözött fiú, zsebébe nyúlt, és egy pénzdarabot nyomott az idős asszony kezébe. A mellette álló lány pedig papírtálcán az egyik palacsintáját vitte az ajtó elé. Tovább beszélgettek, míg az asszony eszegette a palacsintát a lassan elálló esőben. És mivel látta, hogy jószívűekre talált, nem hagyta abba a kéregetést. Csendben intett a fiúnak, az újra kilépett az ajtón. – Kenyér kell neki, szólt az a társainak, és kiment az utcára.

Megittam a kávét, elállt az eső is, elindultam a buszmegálló felé. Szembejött velem a fiú, kezében egy kilós kenyér, átadta az asszonynak. Megmutatta hitét cselekedeteivel.

Amikor Jakab apostol levele kerül elénk, sokszor összezavarodunk, hiszen úgy tanultuk, hogy egyedül hit által. De nem gondolunk arra, hogy ez az üdvösségünkre vonatkozik, az Istennel való kapcsolatunkra, s nem az emberi viszonylatokra. Isten egyedül hit által, kegyelemből adja nekünk az üdvösséget, de „gyümölcseikről ismeritek fel őket” – mondja Jézus is. Hiába gondoltam én, hogy segíteni kellene ezen az asszonyon, ha nem mozdultam, de a fiatalok önzetlenül adták azt, amire szüksége volt. A cselekedeteket az emberek számára tesszük, tetteink előttük bizonyítják hitünket. Mit ér a jókívánság, az áldás, ha azt várjuk, segítsenek mások a szenvedőkön.

Jakab apostol tanácsai egyszerű, mindennapos példákon mutatják meg, hogyan kell élnünk. Gondoljunk a nyelv bűneivel kapcsolatos megállapításokra, vagy az asztal mellé ülők sorrendjére. Nagy erő kell ahhoz, hogy ne a tekintélyre vagy a gazdagságra nézzünk, hanem testvéri szeretettel lássuk el azokat, akik valóban rászorulnak segítségünkre.

Ezzel kapcsolatban foglalkoztat a testvérgyülekezeti kapcsolatok kísértése is. Sokszor csak tekintélyesebb, gazdagabb gyülekezetet választunk, és nem keressük az igazán rászorulót, a nálunk is szegényebbet. Nyári külmissziói konferenciánk vendége egy bajor missziós lelkész volt. Az ő előadásából kiderült, hogy a bajor gyülekezetek a harmadik világ keresztyénei közül választanak partnert maguknak: azt keresik, aki gyengébb, hogy cselekedeteikkel mutassák meg hitüket. Jó lenne ezt a példát követnünk.

Jakab apostol fontosnak tartja, hogy Isten kezébe tegyük a tervezést, az útnak indulást is. Milyen nehezen mondjuk ki az autóban ülve: induljunk Isten nevében! Hányszor készítünk terveket, és nem mondjuk: ha az Úr akarja és élünk!

Praktikus tanácsai istentiszteleti életünkre és imádkozási szokásainkra is kiterjednek. Az özvegyek, árvák látogatása, a betegek melletti imádkozás hitet erősítő cselekedet.

Egy szolgálatot vállalni akaró fiatalról beszélgettünk. „Nem tudom, elég erős-e a hite?” – aggodalmaskodtam. „A szolgálat majd megerősíti”– hangzott a tapasztalt testvér válasza.

Útmutatónk mostanában többször jelöl ki Jakab apostol leveléből részleteket. Ne sajnáljuk az időt, olvassunk el legalább egy-egy fejezetet egyszerre, s gazdagabbá leszünk általa.

Bencze Imréné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A görög ortodox egyház liturgiájának titka (II.)
Élő víz
Vidámak vagyunk, csak nem mutatjuk...
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Templom-, harang- és parókiaszentelés Szentendrén
10 éves az irsai óvoda
Vanyarci házszentelő
Új orgona
Ünneptelen egyházi félév?
Északiak páratlan páros találkozója
"Isten könyörülj meg nékünk, ne szenvedjen tovább népünk..."
Hűség, öröm, türelem
Keresztutak
A kereszténnyé lett Magyarország ünnepei
Konferencia - az egyház és a tudomány szolgálatában
Eszperantista kongresszus Pozsonyban
Eszperantó Akadémia
Hegyek-völgyek között
Játszva ismerjük meg egymást
Főapátsági közgyűlés
Evangélikusok
Megemlékezés Dóka Zoltán húsz évvel ezelőtt írt Nyílt leveléről
Tanuljunk egymástól!
e-világ
Óvjuk vagy használjuk a természetet?
Keresztény szemmel
Kötelező tantárgy
Luther Márton "tanévnyitó" tanítása
Athén: Öröm és bánat
Azok a bizonyos hervadó és hervadhatatlan koszorúk...
Nyári gondolatok a félelemről
Jakab apostol és a hitből való cselekedetek
A hét témája
Mese az erőről meg a gyengeségről
evél&levél
Mi törte át a vasfüggönyt?
Imre és társai - ma Hódmezővásárhelyen
Valami elindult...
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Déli harangszó
A vasárnap igéje
Féligazság nem igazság
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
"Iskola a határon" - a Waldorf-szellemiség
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 36 Jakab apostol és a hitből való cselekedetek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster