EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - A kántor

Liturgikus sarok

Liturgia – viselkedés – magatartás 5.

Hozzászólás a cikkhez

A kántor

A gyakorlatban nem értékeljük kellőképpen az istentisztelet egyik emberi főszereplőjét, a kántort. Becsüljük meg szolgálatukat most azzal is, hogy végiggondoljuk, milyen feladat és milyen lehetőség adatott a szent zene napszámosainak. Mit várunk el tőlük, és mit várnak el ők mitőlünk, a többi „szereplőtől”?

A kántor a lelkésszel együtt „teremti meg” az istentiszteletet; ő az, aki a liturgia zenei megvalósításáért felelős. De mit is jelent ez? Mit jelent általában, és mit jelenthetne, ha valóban ismernénk liturgiai és zenei örökségünket, és jobban kihasználnánk a rendelkezésünkre álló lehetőségeket?

Az evangélikusok többségének tudatában valószínűleg az él, hogy az istentiszteleti zene a gyülekezet koráléneklésével és kórusművek megszólaltatásával egyenlő. Ez igaz, de nem elég. A reformáció idején nagy előrelépést jelentett, hogy Luther a gyülekezetet az istentisztelet aktív részesévé tette úgy, hogy a liturgikus dallamokat sok helyen strófás énekekkel helyettesítette, tehát a kétféle stílust párhuzamosan használták. Magyarországon viszont a racionalizmus és a puritán hatás azt eredményezte, hogy az ősi, gazdag liturgia teljesen visszaszorult. Az énekverses rend, amelyet az 1930-as években átmenetnek szántak a liturgikus dallamok újbóli bevezetése előtt, bebetonozódott, és ma sokan jóhiszeműen azt hiszik, hogy ez az „igazi” evangélikus liturgia. Itt az ideje, hogy megismerjük, és – ahol adottak ehhez a feltételek – újra használjuk az (énekeskönyvünkben 1982 óta megtalálható) ősi liturgikus dallamokat is!

A kántori tevékenység két részre oszlik: orgonálásra és kórusvezetésre. Az orgonista-kántor feladatai: a gyülekezeti ének bevezetése, irányítása és kísérése; az istentisztelet elkezdése és befejezése szabad orgonaművekkel; odaillő korálfeldolgozás előadása a főének (és a kezdőének) előtt, illetve az úrvacsoraosztás alatt. A karnagy-kántor feladatai: a liturgikus dallamok vezetése (a nehezebb tételeket csak a kórus, az egyszerűbbeket a gyülekezet is énekli); az ünnephez illő, önálló kórusmű megszólaltatása (magyar nyelven).

Ma Magyarországon a kántor tevékenysége a legtöbb helyen arra szorítkozik, hogy a gyülekezet énekét kísérje; kórus bevonására vagy lehetőség, vagy igény nincs. Vannak gyülekezetek, amelyekben a kétféle szolgálatot egy ember végzi; néhány nagyobb helyen több személy osztozik a tennivalókon. Ebben az esetben különösen fontos, hogy a munkatársak megbecsüljék és ismerjék egymás munkáját. Elképzelhető, hogy valaki nem egyformán jó orgonista és kórusvezető; az viszont elfogadhatatlan, ha nem nyitott a másik terület irányába.

Nagyon eltérő a kántorok felkészültsége és indíttatása: a szerény iskolázottságú, de szívvel-lélekkel szolgálóktól kezdve a kántorképzőt végzett, magukat továbbképezni akaró társakon keresztül egészen a zenei, azon belül egyházzenei diplomával rendelkezőkig széles a skála.

A kántor legyen tisztában az istentisztelet felépítésével, a liturgia részeinek jelentésével, az egyházi évvel; tudja használni a perikóparendet és az Agendát; ismerje az énekeskönyv énekeit – szövegük, dallamuk stílusát és értékét tekintve is –, hogy tudjon éneket választani; legyen képes vezetni és kísérni a gyülekezeti éneket; ideális esetben meg tudjon szólaltatni önálló orgonaműveket (nem azt, amelyik éppen kéznél van, hanem ami oda illik!); tudja eldönteni, hogy milyen kórusművek és liturgikus tételek illeszthetők bele egy istentiszteletbe; legyen képes egy kórust emberileg összetartani, szakmailag pedig a megfelelő színvonalon vezetni.

E szolgálat ideális ellátásához tehát sokrétű, szerteágazó tudásra van szükség. Kántorainknak azt javaslom: semmiképpen ne ijedjenek meg a felsorolt – valóban maximális – követelményektől, hanem találják meg azt a területet, amelyre a gyülekezetükben a leginkább szükség van, és abban képezzék magukat fokozatosan tovább (legelőször is a júniusi fóti kántortovábbképző tanfolyamon)! Ehhez a fáradságos és örömteli munkához kíván sok áldást és energiát:

Ecsedi Zsuzsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kántor
Élő víz
Csukott szemmel
Szüntelenül imádkozni
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gödöllő
Nemeskér
Orosháza
Gondolatok az egyházkerületi missziói napról
Gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát
Nem délibáb…
Ünnepi könyörgés
A Déli Egyházkerület emblémája
Cantate Dabason
Cantate Győrött
Hittanverseny az egykori úttörőtáborban
Konferencia a Vizafogó utcában
Keresztutak
XVI. Benedek – az új pápa
Út a pápaságig
A jövőben is együtt
Beszélgetés Heidi Schülkével
e-világ
Virtuális kirakatépítés 2.
Keresztény szemmel
Összetett ünnep
Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk
Levél
A hét témája
Feltámadás és az új élet csodája
Sikeresen pályáztak
Missziói konzultáció – 2005
evél&levél
Miért ne lehetne Keleti Egyházkerület?
Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban
Csak térkép e táj?
A közelmúlt krónikája
Reményik Sándor összes verse a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
„Zúgva, bőgve törte át a gátot…”
MÖSZ-akció
Ahol a papok (is) táncolnak…
Lovagokat avattak
Az Ágostai hitvallásról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Dies Academicus József Attiláról
Maszk, álarc, szerepek
A vasárnap igéje
Az imádság: kapcsolat
Egy „megindító” találkozás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 18 A kántor

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster