EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - Virtuális kirakatépítés 2.

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Virtuális kirakatépítés 2.

Rovatunkban két hete a cím magyarázatával, illetve virtuális kirakatunk kívánt tartalmával foglalkoztunk, de nem esett szó a kirakatépítés technikai vonatkozásairól. Pedig nem elég kitalálni, hogy mit tegyünk „üzletünk” utcai ablakaiba: még a berendezés megkezdése előtt el kell döntenünk, milyen technikával készített kirakatot szeretnénk.

Az evangélikus gyülekezetek előtt (is) kétféle járható út áll. Elkészíthetik honlapjukat a hagyományos módon, HTML-kódolással és/vagy dinamikus programozással, de választhatják a különösebb informatikai felkészültséget nem igénylő, böngészővel kezelhető honlapszerkesztő felületen való építkezést is; ez utóbbi lehetőség már másfél éve adott. Mindkettő mellett szólnak érvek, de a döntés alighanem a felkészültség felmérése alapján történik. Míg a hagyományos honlapkészítéshez a szövegszerkesztésen és egy böngésző használatán túlmutató ismeretek szükségesek, addig a böngészővel kezelhető honlapszerkesztő felületek esetében ezek éppen elégségesek. Az alábbiakban néhány érvet (és ellenérvet) szeretnék felsorakoztatni mindkét megoldás mellett (és ellen).

A hagyományos eszközökkel egy hozzáértő szabadon alakítható honlapot készíthet. Szárnyalhat a fantázia, nincs megvalósíthatatlannak tűnő arculati és tartalmi elképzelés. Egyedi, minden más honlaptól alapjaiban különböző „kirakat” készülhet, amely vonzó dekorációjával kitűnik a többi hasonló közül. Egyetlen kikerülhetetlen hátránya van ennek a honlapkészítési módnak: kiválóan felkészült szerkesztő, programozó szükséges hozzá. Ha nincs gyülekezetünkben, környezetünkben hozzáértő – és ingyen segítő – szakember, akkor nagyon sokba kerül.

A böngészővel kezelhető honlapszerkesztő felület teljesen más. A fantáziánk itt korlátok közé szorul, adottak az arculati elemek, éppen ezért a honlap megjelenése belesimul a többi, hasonló technológiával elkészült honlap sorába. Ugyanakkor nem kell számítógépes gurunak, a szakmagazinok állandó olvasójának lenni ahhoz, hogy elkészítsünk vele egy gyülekezeti honlapot. Elég ismerni a szövegszerkesztőt, tudni kell kezelni egy internetre kapcsolt böngészőt, illetve tudni kell, hogy az egyikből miként lehet a megírt szövegeket átvinni a másikba. Ennek a módszernek tehát az az előnye, hogy segítségével egy kis tájékozódás után bárki elkészíthet egy honlapot.

Válasszuk azonban bármelyiket a kettő közül, egyet nem feledhetünk: a kirakatban „árunak” kell lennie, különben ki se nyissuk a „boltot”! Általánosságban és konkrétan is kijelenthetjük, hogy a tartalom fontosabb, mint a forma; a gyülekezeti honlapnak sokkal inkább tartalmi, mint arculati szempontból kell „piacképesnek” lennie. Igaz, a megjelenés sem elhanyagolható, és azt is el kell mondanunk, hogy a honlapszerkesztő felületet is lehet vonzóan dekorálni.

Ha tehát eldöntöttük, hogyan készítsünk honlapot, kezdjük el összegyűjteni a rá kerülő anyagot. Készítsünk képeket gyülekezetünk épített környezetéről, alkalmairól, tisztségviselőiről; állítsunk össze gyülekezettörténeti anyagokat; rakosgassuk össze mozaikként a különböző munkaágak bemutatását; soroljuk fel alkalmainkat. Vagyis hozzuk létre mindazt, amiről az előző részben szó volt. Ugyanakkor ne egyszeri nekibuzdulással lássunk neki a munkának, inkább tervezzünk hosszú távra. Mérjük fel, hogy a honlap segítségével miként szélesíthetjük, gazdagíthatjuk szolgálatunkat, készüljünk fel a folyamatos frissítésekre, az interaktív kapcsolattartásra. Keressünk segítőket, akik leveszik vállunkról a munka egy részének terhét, és akik akkor is kezelhetik, frissíthetik, netán átrendezhetik kirakatunkat, ha nem állunk a hátuk mögött. Ne csupán a „vásárlóközönséget”, de az „eladói gárdát” is szélesítsük!

A következő évek átrendezik az emberek kommunikációs szokásait. Másként intézhetjük majd hivatalos ügyeinket, az üzletekbe be sem lépve vásárolhatunk. Bizonyára egyre több olyan érdeklődő is lesz, aki az egyházat is az interneten keresztül keresi majd meg. Ha van virtuális kirakatunk, akkor nagy eséllyel hozzánk is betérnek.

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kántor
Élő víz
Csukott szemmel
Szüntelenül imádkozni
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gödöllő
Nemeskér
Orosháza
Gondolatok az egyházkerületi missziói napról
Gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát
Nem délibáb…
Ünnepi könyörgés
A Déli Egyházkerület emblémája
Cantate Dabason
Cantate Győrött
Hittanverseny az egykori úttörőtáborban
Konferencia a Vizafogó utcában
Keresztutak
XVI. Benedek – az új pápa
Út a pápaságig
A jövőben is együtt
Beszélgetés Heidi Schülkével
e-világ
Virtuális kirakatépítés 2.
Keresztény szemmel
Összetett ünnep
Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk
Levél
A hét témája
Feltámadás és az új élet csodája
Sikeresen pályáztak
Missziói konzultáció – 2005
evél&levél
Miért ne lehetne Keleti Egyházkerület?
Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban
Csak térkép e táj?
A közelmúlt krónikája
Reményik Sándor összes verse a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
„Zúgva, bőgve törte át a gátot…”
MÖSZ-akció
Ahol a papok (is) táncolnak…
Lovagokat avattak
Az Ágostai hitvallásról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Dies Academicus József Attiláról
Maszk, álarc, szerepek
A vasárnap igéje
Az imádság: kapcsolat
Egy „megindító” találkozás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 18 Virtuális kirakatépítés 2.

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster