EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - Konferencia a Vizafogó utcában

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Konferencia a Vizafogó utcában

A Luther Otthon lakói negyedik alkalommal szerveztek maguknak egész hétvégén át tartó tudományos diákkonferenciát. A menetrend szerint április táján – az idén április második hétvégéjén – elérkező eseményt ez alkalommal is rendkívüli érdeklődés övezte. A kollégium falai között nevelődő evangélikus értelmiségi fiatalok szakdolgozati témájukkal, illetve a felsőoktatásban folytatott tanulmányaikkal kapcsolatban tartottak előadást a diáktársaknak, az öregdiákok referátumának pedig az a munkakör szolgált alapjául, amelyben jelenleg dolgoznak.

A kis létszámú – hetvenöt főt számláló – diákotthon szellemiségéből, családias, melegséget árasztó hangulatából fakadóan mindig felüdülést jelent részt venni egy-egy ilyen, az egész kollégiumot megmozgató eseményen. A tanév folyamán ez az egyik olyan alkalmunk, amikor a többség nem a hazautazást, hanem az „Otthon-maradást” választja hétvégi programként. Több éves tapasztalattal a hátunk mögött elmondhatjuk, hogy a konferenciának egyre nő a népszerűsége, mely a közülünk pódiumra kerülő diák előadók komolyságának, lelkesedésének, fiatalos lendületének nagyban köszönhető. A diákkonferencián a diplomamunkájukon éppen dolgozó, esetleg művüket már bőrkötésben lapozgató, külföldi ösztöndíjas vagy egyszerűen csak túlfűtött első-, másodéves hallgatók hatvan percben vázolják fel tevékenységük, kutatásuk lényegét.

Hagyományainknak megfelelően most is egy különleges vendég előadása nyitotta meg péntek este a két napig tartó együttlétet. A idén Jókai Anna írónő a Mit tegyek az életemmel? kérdésre válaszolva számolt be hivatásáról, munkásságáról. Életéből vett történetein keresztül egy hiteles, a fiatalságért szinte anyaként aggódó, de humorral és jókedvvel, hittel megáldott embert ismerhettünk meg benne.

Másnap reggel ismét előadóteremmé varázsoltuk a kis ebédlőt, hogy (rövid szünetekkel megszakítva) kilenc órától egészen délután hatig „iskolásdit játszhassunk”. Az idei alkalom különlegessége volt, hogy több fejtegetés is közvetlenül érintette a pesti kollégiumban lakók mindennapi életét. Így részesültünk „kioktatásban” az elektronikus jogból, a fájlcserélő programok jogos és jogtalan felhasználásának eseteiről; a közvetlen környezetünkben (a XIII. kerületben) épülő M-lakópark jelenlegi helyzetéről, jövőjéről; a Váci út felénk eső szakaszának forgalomtechnikai problémáiról; gyógytornászhallgatónk által a kollégisták körében végzett felmérés eredményeiről, anatómiai részletességű elemzéséről… Egyszóval jól „kiveséztük” magunkat. Érdekes, interaktív előadás hangzott el továbbá a reklámokban megjelenő nyelvi humor hatásairól; az asszertivitás és az agresszió együtteséről; a szocialista hiánygazdaságról, valamint szót kaptak külföldi ösztöndíjasaink és az otthon zenekara, a LutheRoses együttes is, amely gyülekezetlátogatási programjáról számolt be.

A fenti felsorolásból is világosan kitűnik, mennyire sokoldalú tevékenységet folytató társaság éli itt mindennapjait. Ennek gyümölcseit nap mint nap ízleljük, de a tavaszi pezsgéssel érkező diákkonferencia amúgy is mindig emlékeztet saját sokszínűségünkre. Az órákon át tartó egy helyben ülés során a nap végére felgyülemlett energia levezetésére kitűnő, szintén hagyománnyá avatott programunk következett: a közös tekézés.

Ha mást végképp nem, a szék- és asztalpakolás művészetét még a legrendetlenebb Luther otthonos is vígan elsajátíthatja. Vasárnap reggel ugyanis ebédlőnket pillanatok alatt kápolnának rendeztük be, hogy áhítattal adjunk hálát Istennek egymásért, a közösen töltött időért, s növekedést, erősödést, épülést kérjünk. Együttlétünk ismét megerősített minket abban, hogy közösségünknek van tartása, és alkalmas arra, hogy még több evangélikus értelmiségi fiatalt tartson vonzáskörében.

H. D.

Regionális hozzárendelés:


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kántor
Élő víz
Csukott szemmel
Szüntelenül imádkozni
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gödöllő
Nemeskér
Orosháza
Gondolatok az egyházkerületi missziói napról
Gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát
Nem délibáb…
Ünnepi könyörgés
A Déli Egyházkerület emblémája
Cantate Dabason
Cantate Győrött
Hittanverseny az egykori úttörőtáborban
Konferencia a Vizafogó utcában
Keresztutak
XVI. Benedek – az új pápa
Út a pápaságig
A jövőben is együtt
Beszélgetés Heidi Schülkével
e-világ
Virtuális kirakatépítés 2.
Keresztény szemmel
Összetett ünnep
Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk
Levél
A hét témája
Feltámadás és az új élet csodája
Sikeresen pályáztak
Missziói konzultáció – 2005
evél&levél
Miért ne lehetne Keleti Egyházkerület?
Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban
Csak térkép e táj?
A közelmúlt krónikája
Reményik Sándor összes verse a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
„Zúgva, bőgve törte át a gátot…”
MÖSZ-akció
Ahol a papok (is) táncolnak…
Lovagokat avattak
Az Ágostai hitvallásról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Dies Academicus József Attiláról
Maszk, álarc, szerepek
A vasárnap igéje
Az imádság: kapcsolat
Egy „megindító” találkozás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 18 Konferencia a Vizafogó utcában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster