EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - Levél

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Levél

Drága Mama!

Mikor ezt a levelet írom, te éppen a napi infúzióadagod utolsó cseppjeit kapod, a nővér a lázadat méri, vagy csak benéz a kórterembe, hogy nyugodtan alszol-e. Én pedig tollat ragadok, hogy megköszönjek neked és persze a Teremtőnek mindent, amit rajtad keresztül tőle kaptam huszonkét éven át.

Soha nem volt könnyű az életed. Szegénységben eltöltött gyermekévek után háborúba vezetett utad. Amint Isten áldását kértétek házasságotokra a nagypapával, máris búcsúznotok kellett, és csak hat esztendő hadifogság után kezdhettetek új életet. A nászajándékból is csak néhány csészét sikerült megmenteni. Mégsem panaszkodtál, hanem imádkoztál és dolgoztál. Így építettetek családot és otthont. Négy gyermeket vállaltatok anélkül, hogy – mai szóhasználattal élve – biztos egzisztenciát tudtatok volna teremteni. (Mennyit gondolok erre, amikor szülők életekről mondanak le azért, mert kevés még a lóerő a családi autóban!) Mindezt azért tetted, mert bíztál Isten szeretetében, gondoskodásában.

Hitedet soha nem rejtetted véka alá, hanem világítottál vele a 20. század legsötétebb évtizedeiben is. Gyermekeidnek nemcsak Csipkerózsikáról meséltél, hanem beszéltél nekik Ábrahámról, Dávidról és a betlehemi gyermekről is. Délutánokat harcoltál az iskolai agitátorokkal, míg azok hajlandóak voltak felírni a diákokat a hittanosok listájára. Aztán ahogy gyarapodott a család, úgy bővült a saját kezűleg épített otthon is, melynek minden tégláját magatok raktátok fallá. Így lett végül több unokádnak is fészke a ház.

Naponta megízlelted az ige üzenetét, rácsodálkoztál a Mindenható szeretetére. Akkor is, amikor már nem jutottál el a messzi templomba. Mi, unokák gyakran megmosolyogtuk a polcon talált rongyos Szentírást. Nem értettük, hogy miért nem vásárolsz már egy újat. Aztán elszégyelltük magunkat, mert rájöttünk, hogy nekünk talán soha nem lesz ennyire elhasznált Bibliánk…

Családi elbeszélésekből tudom, hogy régen is sokat énekeltél. Az otthoni teendők, mosás vagy főzés közben dúdolgattad: „Az Úr csodásan működik…” És ezt a csodát naponta megtapasztalhattad. Többek között pont azzal, hogy mindig volt mit tenni az ütött-kopott fazékba. Karácsonykor mindig volt hajas baba és társasjáték a fa alatt, és mind a négy gyermeked konfirmációján a nyakukba akasztottál egy-egy kis aranykeresztet, melyről tőled megtanulták, hogy az nem egy egyszerű medál, hanem sokkal több, sokkal drágább annál…

Mindig csodáltam nagylelkű szeretetedet. Amikor még sokat tudtál dolgozni, akkor voltál boldog, ha összegyűlt a család, és mindenkit a kedvenc ételével kínálhattál: rakott krumplival, töltött káposztával vagy valamilyen süteménnyel. Az unokák pedig sorba állhattak a csokoládéért. Mikor meg éppen üres volt a szekrényed, szégyenkezve jártad körbe többször is a lakást, és azt kérdezgetted, hogy vajon mit is adhatnál nekünk. Mi pedig nyugtattunk, hogy nincs szükségünk semmire. Tudtuk, hogy óriási szeretetet kaptunk tőled – és még valamit. Egy-egy értünk fohászkodó mondatot az esti imádban…

Legutoljára a feltámadás ünnepén láttalak egészségesen. Akkor is, ahogy minden alkalommal, így áldottál meg minket búcsúzáskor a kiskapuban: „Őriző angyalka legyen veletek!” Utána már csak a kórteremben láttalak. Bár a Biblia otthon maradt, kórházi éjjeliszekrényeden ott volt az Útmutató, ha te már nem is tudtad kezedbe venni. Én olvastam fel a kijelölt zsoltárverset: „Megáldja azokat, akik félik az Urat, a kicsinyeket a nagyokkal együtt.” (Zsolt 115,13)

Később megtudtam, hogy te ezt már nem hallhattad, mert rosszulléted óta nem vagy képes gondolkodni. De talán nem is neked volt szükséged abban az órában bátorításra, hanem nekem. Az orvosok szerint már nem fogsz magadhoz térni. Mégis biztos vagyok benne, hogy ezzel is célja van a Teremtőnek. Mert bár te biztosan felkészültél az útra, nekünk még szükségünk van egy kis időre, hogy elfogadjuk az ő akaratát, és ágyad mellett tőle kérjünk erőt a folytatáshoz.

Most, az édesanyák és az imádság vasárnapján (milyen csodálatos, hogy idén egyszerre ünnepeljük a kettőt!) hálát adok Istennek, hogy rajtad keresztül is szeretett mindannyiunkat. Megköszönöm neki, hogy téged nekünk adott. Köszönök minden nagymamát, azt a szeretetet és hitet, melyre ők képesek. Küldjön Isten a világra még sok ilyen asszonyt: borúban is hittel énekelőket, asztalukhoz kicsiket és nagyokat összegyűjtőket. Adja Isten, hogy legyen, aki tovább olvassa, és továbbra is megéli a Szentírás szavait!

Isten éltessen! Mindaddig, amíg velünk maradsz, utána pedig hited szerint örök életre! Az őriző angyalka legyen veled!

Sokszor puszil unokád,

Penci


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kántor
Élő víz
Csukott szemmel
Szüntelenül imádkozni
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gödöllő
Nemeskér
Orosháza
Gondolatok az egyházkerületi missziói napról
Gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát
Nem délibáb…
Ünnepi könyörgés
A Déli Egyházkerület emblémája
Cantate Dabason
Cantate Győrött
Hittanverseny az egykori úttörőtáborban
Konferencia a Vizafogó utcában
Keresztutak
XVI. Benedek – az új pápa
Út a pápaságig
A jövőben is együtt
Beszélgetés Heidi Schülkével
e-világ
Virtuális kirakatépítés 2.
Keresztény szemmel
Összetett ünnep
Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk
Levél
A hét témája
Feltámadás és az új élet csodája
Sikeresen pályáztak
Missziói konzultáció – 2005
evél&levél
Miért ne lehetne Keleti Egyházkerület?
Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban
Csak térkép e táj?
A közelmúlt krónikája
Reményik Sándor összes verse a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
„Zúgva, bőgve törte át a gátot…”
MÖSZ-akció
Ahol a papok (is) táncolnak…
Lovagokat avattak
Az Ágostai hitvallásról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Dies Academicus József Attiláról
Maszk, álarc, szerepek
A vasárnap igéje
Az imádság: kapcsolat
Egy „megindító” találkozás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 18 Levél

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster