EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - Feltámadás és az új élet csodája

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Feltámadás és az új élet csodája

Az Evangélikus Belmissziói Baráti Egyesület (EBBE) április 13-i összejövetelén Rőzse István nyugalmazott lelkész tartott előadást Feltámadás és az új élet csodája címmel a kelenföldi gyülekezeti teremben. Az előadó hangsúlyozta, hogy Jézus felszólítása – „Kövess engem!” – hozzánk is szól.

Milyen különbség van gyermekkorunk hite és mostani hitünk között? – tette fel a kérdést nyitóáhítatában a vendéglátó gyülekezet felügyelője, Győri József. Jézus szava elgondolkoztat bennünket – folytatta. Hogyan látjuk Isten országát? Mit jelent számunkra? Bizalmat, ráhagyatkozást, mint ahogyan a gyermek is mindent attól vár, akivel életközösségben van – adta meg a választ.

Rőzse István előadásában a nemrég elhunyt II. János Pál pápa ravatalánál elhangzott homíliára emlékeztetve arról szólt, hogy Isten döntött üdvösségünk felől, ő könyörül rajtunk, irgalma által ingyen részesülhetünk kegyelméből. A hit és a megigazulás teljesen az ő ajándéka. Nem mi döntünk, hanem a Szentlélek tesz az ige által bizonyossá bennünket a hitben járó életről – fűzte tovább gondolatait. „Egyedül Istené a dicsőség, megváltásunkért, a bűnbocsánat kegyelméért, egész életünk megújulásáért a Krisztus-hitben!” – idézte a lelkész Luther Nagy kátéjából.

Bevezetésként az előadó Pál szavai alapján – „Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló a mi igehirdetésünk, de hiábavaló a ti hitetek is” (1Kor 15,14) – hangsúlyozta: megváltásunk, a bűnbocsánat csak a kereszten vált valósággá. Krisztus feltámadása által lehet a mienk is: általánosságban és személyesen is.

Az előadó három részben tette világossá mindezt. Elsőként arról szólt, hogy Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása elválaszthatatlan egymástól; majd a feltámadás csodáját világította meg Lk 24,34 alapján („…valóban feltámadt az Úr…”); végül pedig az új élet csodáját helyezte a fókuszba.

Az első rész alapja az Apostoli hitvallásnak a két kátéban olvasható lutheri magyarázata: Krisztus átvette az uralmat, és ő, a Feltámadott ajándékozza az üdvösséget minden hívőnek. Az első keresztényeknek ezért lett a vasárnap az Úr napja, emlékeztetve és ünnepelve az Úr feltámadását. Megújuló liturgiánk is az élő Krisztussal való közösség megéléséről, az imameghallgatás bizonyosságáról szóljon – hangsúlyozta az előadó.

A második részben arról esett szó, hogy Krisztus feltámadásának tanúi voltak; „a mi Urunk az élő Krisztus, pontosabban a feltámadott Krisztus”. Ennek ellenére a feltámadás tagadása egyidejű volt. A Krisztus hatalmáról való bizonyság a benne hívők élete és hite, akiknek számára ő az üdvösség adója, a Megváltó és a Szabadító. Világosan kell látnunk, hogy Jézus Krisztus feltámadása, győzelme, megdicsőülése azt jelenti, hogy ő alapította az eljövendő világot – hangsúlyozta Rőzse István.

Végül a nyugalmazott lelkész arról szólt, hogy az új élet csodája Isten szeretetének csodája (Jn 3,16). A hit által miénk a megigazulás és az új élet ajándéka. Ez a Szentlélek munkája. Isten nem elnézi, hanem megbocsátja bűneinket Jézus Krisztusért, az ő igazságát fogadja el – fejtette ki. A feltámadás az új élet jelene, az örök élet kezdete. Sólyom Jenő szerint három vonatkozásban beszélhetünk erről: mint keresztségben megtörtént; mint a Krisztusba vetett hit által való; illetve mint az utolsó napon történő feltámadásról. A keresztség ereje, hogy meghalunk a bűnnek, és új teremtésként élünk Krisztusban. Ez a kettősség megmarad: a hívő ember egyszerre igaz és bűnös. Ezért írta Luther a 95 tételben: „Urunk és mesterünk, a Jézus Krisztus ezt mondva: »Térjetek meg!« – azt akarja, hogy a hívek egész élete megtérés legyen.” Ezért életünk harc és reménység; a Szentlélek munkája rajtunk és bennünk a gyümölcstermő szent élet. Ehhez tartozik a hálaadás, a szolgálat, az élet dolgaiban való helytállás – hallhatták a jelenlévők.

Az új élet jövője a test feltámadása. Addig is az Úrral közösségben vagyunk, halála és feltámadása hitében. A keresztények az eljövendő világ hírnökei, mert Krisztus királysága hallás révén lesz a miénk: hallom az igét, befogadom és hiszek benne. Ha hiszek az igének, azzal együtt mindent megnyertem – zárta előadását Rőzse István.

A húsvét utáni időben ajándék volt ezen a délutánon tiszta tanítást hallani megváltásunk titkáról.

Magassy Éva


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kántor
Élő víz
Csukott szemmel
Szüntelenül imádkozni
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gödöllő
Nemeskér
Orosháza
Gondolatok az egyházkerületi missziói napról
Gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát
Nem délibáb…
Ünnepi könyörgés
A Déli Egyházkerület emblémája
Cantate Dabason
Cantate Győrött
Hittanverseny az egykori úttörőtáborban
Konferencia a Vizafogó utcában
Keresztutak
XVI. Benedek – az új pápa
Út a pápaságig
A jövőben is együtt
Beszélgetés Heidi Schülkével
e-világ
Virtuális kirakatépítés 2.
Keresztény szemmel
Összetett ünnep
Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk
Levél
A hét témája
Feltámadás és az új élet csodája
Sikeresen pályáztak
Missziói konzultáció – 2005
evél&levél
Miért ne lehetne Keleti Egyházkerület?
Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban
Csak térkép e táj?
A közelmúlt krónikája
Reményik Sándor összes verse a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
„Zúgva, bőgve törte át a gátot…”
MÖSZ-akció
Ahol a papok (is) táncolnak…
Lovagokat avattak
Az Ágostai hitvallásról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Dies Academicus József Attiláról
Maszk, álarc, szerepek
A vasárnap igéje
Az imádság: kapcsolat
Egy „megindító” találkozás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 18 Feltámadás és az új élet csodája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster