EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - „Zúgva, bőgve törte át a gátot…”

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

„Zúgva, bőgve törte át a gátot…”

Ökumenikus istentisztelet keretében emlékeztek meg Répcelakon április 22-én este az árvízről, amely éppen negyven esztendővel ezelőtt pusztított a településen. A közeli Répce folyó a medréből kilépve komoly károkat okozott. Az egykori árvíz egyik szimbólumává vált épületben, a harangjait a veszélyre figyelmeztetve megkongató evangélikus templomban adtak hálát megmaradásukért a kisváros lakói. Ezen az alkalmon Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke szolgált igehirdetéssel. A liturgiában részt vett Verasztó János, a gyülekezet lelkésze, valamint Görbe László római katolikus plébános. Másnap délben emléktáblát is avattak a település régi kultúrházának falán. Az alábbiakban az 1965-ös répcelaki árvíz egyik tanújának emlékezését közöljük.

Április 22-én, csütörtökön kora este érkeztem Répcelakra, édesanyám a vasútállomáson várt. A vonaton már hallottam, hogy a gyors hóolvadás és eső következtében Vas és Sopron megye területén sok helyen a folyók és a patakok kiléptek medrükből. Édesanyám kerékpárral hazament, én pedig közelítő úton kimentem a temetőbe, meglátogattam apám sírját; kíváncsi voltam arra is, hogy ott meddig jött fel a Répce vize. Megdöbbenve láttam, hogy a rétet az árterület végéig elöntötte, és a temetőnél már csak egy méter hiányzott ahhoz, hogy az úton hömpölyögjön a víz.

Érdekes módon a faluban teljes csend volt, hazafelé a templomig egyetlen lélekkel sem találkoztam. Gyorsan megvacsoráztam, lehoztam a bőröndöket a padlásról, és csomagoltunk. (Itt kell megemlítenem, hogy édesapám, G. István 1920-tól itt lakott Répcelakon; kántortanító és igazgató volt haláláig, 1956. október 4-ig, és a család az iskola területén, egy szolgálati házban lakott.) Ezt a Jókai utca 6. szám alatti, vályogból épült házat édesanyám 1957 végén vette meg, és felújította a tetőszerkezetet. Éreztem, hogy nagy baj lesz, ha feljön idáig a víz – körülbelül másfél kilométerre a medertől –, mert az egész soron csak ez a ház épült vályogból.

Lefeküdtünk, és hajnali négykor félrevert harangszóra ébredtünk. Gyorsan felöltöztem, és kértem anyámat, hogy szedje össze az iratait, és álljon indulásra készen. Kerékpáron gyorsan elmentem a temetői úton a vasúti átjárókig, ahol a helybeliek már rakták a homokzsákokat. A GYSEV-síneknél már átszivárgott a víz, átellenben pedig az út mentén, a szénsavgyár végénél levő két ház víz alatt volt. Beálltam dolgozni, raktuk a zsákokat, építettük a nyúlgátat. Már nem esett az eső, de az emberek elmondták, hogy éjjel háromig zuhogott.

Még nem volt hat óra, amikor észrevettem, hogy egy hullám átcsapott a homokzsákokon. Megijedtem, kerékpárra pattantam, és mondtam anyámnak, hogy mentsük, ami menthető. Édesanyám két bőrönddel bement a templomba, én pedig a kerékpárral a paplak udvarába hordtam a holmikat. A néhai Smidéliusz Ernő tiszteletes úr kijelölt egy tárolóhelyet, közben megkereste édesanyámat a templomban, és behívta a lakásukba. Az utolsót fordultam, amikor észrevettem, hogy már a ház falát is elérte a víz, és szivárog rajta keresztül. A templom előterében is már a gumicsizmám közepéig ért a víz; ott, a templom lépcsőjénél figyeltem tovább a fejleményeket.

Közben több kétéltű járművel megjöttek a katonák, beszéltek velem, és elmentek a lakásig, majd közölték, hogy a falat elöl és hátul két helyen kimosta a víz, és ne menjen be senki sem, mert életveszélyes. Itt ismertem meg az idevezényelt műszaki alakulat parancsnokát, az egykori csörötneki tanító fiát, Horváth József főhadnagyot. Gabriella, a feleségem Csörötneken járt elemibe. Miután a főhadnagy megtudta, hogy ki vagyok, és azt is, hogy műszaki alakulatnál szolgáltam, felkért, hogy a következő időszakban legyek a segítségére, miután jól ismerem a terepet. A szállásuk az iskola egyik tantermében volt, és a tanácsnál lévő hangosbemondón közöltette, hogy az iskola tantermei azok rendelkezésére állnak, akiknek ki kellett költözniük a lakásukból. Édesanyámat vitéz Kovács Istvánné fogadta be.

Arra is emlékszem, hogy még a reggeli órákban a templom előtt, a vízből szedtem össze a családi fényképeket és egynéhány más tárgyat. Tíz órakor elmentem a postára, a postamesterrel telefonáltattam Budapestre, az indiai nagykövetségre, ahol akkor a feleségem dolgozott, és megüzentem, hogy azonnal jöjjön el Répcelakra. Délutánra lehúzódott a víz, és a katonák kihordták a bútorokat édesanyám házából. A nagybátyám, Szabó Lajos lovas kocsira rakta az utcában levő Szanyi Árpád segítségével, majd elszállították őket nagybátyám pajtájába.

Másnap a Rába vize árasztotta el a községet, feljött a víz az egykori Újhídi utca végéig, a kultúrházig. Csánig alsó része a Metszésnél ismét víz alá került. A sajtgyár mögötti sertéstelepen mentettük az állatokat, majd ismét esni kezdett az eső, és a katonáknak dönteniük kellett, hogy hol robbantják át a gátat.

Hosszú idő után anyám háza is felépült a kormánybiztos segítségével. A megyei oktatási osztály dolgozói – édesapám iránti tiszteletből – saját kezűleg napokig ásták az alapokat. Édesapám karikagyűrűjét fiatalok találták meg a ház lebontásakor.

1965-ben az év végéig – a statisztikai adatok szerint – Répcelakon száztizennyolc házat bontottak le, majd kölcsönből, segélyből újjáépítették őket.

Gőcze Tibor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kántor
Élő víz
Csukott szemmel
Szüntelenül imádkozni
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gödöllő
Nemeskér
Orosháza
Gondolatok az egyházkerületi missziói napról
Gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát
Nem délibáb…
Ünnepi könyörgés
A Déli Egyházkerület emblémája
Cantate Dabason
Cantate Győrött
Hittanverseny az egykori úttörőtáborban
Konferencia a Vizafogó utcában
Keresztutak
XVI. Benedek – az új pápa
Út a pápaságig
A jövőben is együtt
Beszélgetés Heidi Schülkével
e-világ
Virtuális kirakatépítés 2.
Keresztény szemmel
Összetett ünnep
Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk
Levél
A hét témája
Feltámadás és az új élet csodája
Sikeresen pályáztak
Missziói konzultáció – 2005
evél&levél
Miért ne lehetne Keleti Egyházkerület?
Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban
Csak térkép e táj?
A közelmúlt krónikája
Reményik Sándor összes verse a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
„Zúgva, bőgve törte át a gátot…”
MÖSZ-akció
Ahol a papok (is) táncolnak…
Lovagokat avattak
Az Ágostai hitvallásról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Dies Academicus József Attiláról
Maszk, álarc, szerepek
A vasárnap igéje
Az imádság: kapcsolat
Egy „megindító” találkozás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 18 „Zúgva, bőgve törte át a gátot…”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster