EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk

És hol vannak a gyermekek? Merthogy a magyarságot drámai demográfiai válság sújtja, s a jelek szerint ezt éppen mi, magyarok nem kezeljük a súlyának megfelelõen. Éppen ezért az Európai Unió statisztikai hivatalának most közzétett, hosszú távú demográfiai elõrejelzésén végre mindenkinek el kellene gondolkodnia. A dokumentum ugyanis kimondja, hogy Magyarország lakossága 2050-ben az addig várható bevándorlások ellenére is már csak 8,9 millió lélek lesz – nem sokkal több, mint az elsõ világháború után volt! Hogy jutottunk el idáig?

A trianoni tragédia után éppen csak magához térõ Magyarországon 1921-ben 255 243 csecsemõ született. Ez a számadat enyhe csökkenés mellett egészen a ’30-as évek elejéig jellemzõ volt; 1933-ban esett a kétszázezres határ alá. Akkor 193 111 újszülött jött a világra. De még a világháború alatt is jóval több gyermek született, mint most: 1940-ben például 185 562, 1941-ben 177 047, 1944-ben pedig 195 868. Igazán nagymértékû csökkenést csak az 1945. esztendõ hozott, amikor 169 091 élveszületés volt, de hát ez érthetõ is, hiszen a front akkor vonult át hazánkon. Aztán a mutatók újra emelkedtek: 1954-ben például 223 347 csecsemõrõl tud a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A statisztika 1956 után kezdett romlani, amikor Kádár meghirdette ultraliberális abortuszpolitikáját. A csökkenés ettõl kezdve – kisebb hullámhegyektõl eltekintve – folyamatosnak mondható. A rendszerváltás évében, 1990-ben például már csak 125 679 gyermek született.

Eddig az 1999-es esztendõ jelentette a mélypontot, amikor 94 645 csecsemõt regisztráltak. Eszerint akkor egy szülõképes nõre 1,29 élveszülés jutott, ami eleve kizárja, hogy a mai magyar népesség reprodukálja önmagát. Aztán az ezredfordulón enyhe javulás mutatkozott, majd a jelenlegi kormány alatt újra zuhantak a mutatók: 2003-ra gyakorlatilag visszatértünk az 1999-es szintre, amelyet aztán tavaly újra megismételtünk. Azonban akkorra már csak 1,28 baba jutott egy asszonyra. Ha nem is vagyunk „világelsõk” ezekkel a negatív demográfiai mutatókkal, de mindenképpen az élbolyba tartozunk. A legrosszabb mutatókat ugyanis az egykori NDK területén mérték 1996-ban, ahol 0,77 baba jutott egy szülõkorú nõre.

De maradjunk csak Magyarországnál. Hazánkban évrõl évre egy kisvárosnyi lakosság „tûnik el” a drámai demográfiai helyzet miatt. Természetesen a Budapesten élõk száma is fogy. Fõvárosunk már rég nem kétmilliós metropolis: a KSH legfrissebb jelentése szerint úgy léptünk az idei esztendõbe, hogy már csak 1,695 millióan élnek Budapesten. Összehasonlításképpen: a ’80-as évek végén még 2,1 millióan laktak a városban. A kétmilliós szint alá 1993-ban estek a demográfiai mutatók, amelyek azóta is évrõl évre mind kevesebb budapesti polgárról számolnak be. A KSH munkatársai tavaly mintegy húszezres fogyást regisztráltak, amely jóval meghaladja a halálozási mutatókat. Tény ugyanakkor az is, hogy a rendszerváltás óta folyamatosan, évrõl évre tízezrek költöznek ki a fõváros környéki településekre. Ennek köszönhetõen Pest megye az ország egyetlen megyéje, amelyiknek nem csökken, hanem növekszik a lakossága, noha a születési és halálozási mutatói éppen olyan rosszak, mint az ország többi területén mért adatok.

A KSH jelentése szerint tavaly az elsõ tíz hónapban 109 500 ember halt meg Magyarországon; ez 3800-al kevesebb, mint volt a 2003. év ugyanezen idõszakában. A halálozások számának csökkenése mellett a bevándorlás is mérsékli a népességfogyás ütemét. Ez utóbbi túlnyomó részben az erdélyi, délvidéki és kárpátaljai magyarságnak az anyaországba költözését jelenti, amely révén tovább romlik az õsei földjén maradt határon kívüli magyarok demográfiai helyzete. 2003-ban például a halálozások száma 41 ezerrel múlta felül a születésekét, de a pozitív bevándorlási egyenleg 25,5 ezerre mérsékelte ezt a veszteséget. Ha mindegyik adatot figyelembe vesszük, akkor a KSH szerint most nagyjából 10 millió 80 ezren élhetünk Magyarországon.

Jezsó Ákos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
A kántor
Élő víz
Csukott szemmel
Szüntelenül imádkozni
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Gödöllő
Nemeskér
Orosháza
Gondolatok az egyházkerületi missziói napról
Gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát
Nem délibáb…
Ünnepi könyörgés
A Déli Egyházkerület emblémája
Cantate Dabason
Cantate Győrött
Hittanverseny az egykori úttörőtáborban
Konferencia a Vizafogó utcában
Keresztutak
XVI. Benedek – az új pápa
Út a pápaságig
A jövőben is együtt
Beszélgetés Heidi Schülkével
e-világ
Virtuális kirakatépítés 2.
Keresztény szemmel
Összetett ünnep
Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk
Levél
A hét témája
Feltámadás és az új élet csodája
Sikeresen pályáztak
Missziói konzultáció – 2005
evél&levél
Miért ne lehetne Keleti Egyházkerület?
Szlovák püspök szolgálata a magyar televízióban
Csak térkép e táj?
A közelmúlt krónikája
Reményik Sándor összes verse a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
„Zúgva, bőgve törte át a gátot…”
MÖSZ-akció
Ahol a papok (is) táncolnak…
Lovagokat avattak
Az Ágostai hitvallásról
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Dies Academicus József Attiláról
Maszk, álarc, szerepek
A vasárnap igéje
Az imádság: kapcsolat
Egy „megindító” találkozás
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 18 Mint oldott kéve, széthull – s elfogy nemzetünk

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster