EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 03 - Be­szél­ge­tés Bé­kés Már­ton tör­té­nésszel

Evangélikusok

Egy­há­zunk fi­a­tal te­het­sé­gei

Hozzászólás a cikkhez

Be­szél­ge­tés Bé­kés Már­ton tör­té­nésszel

Az Ame­ri­kai neo­kon­zer­va­ti­viz­mus – Egy ki­sik­lott ellenfor­ra­da­lom cí­mű, kül­le­mé­ben is igé­nyes, vas­kos kö­tet tisz­te­let­pél­dá­nyá­val lep­te meg szer­kesz­tő­sé­gün­ket a Szá­zad­vég Ki­adó – köz­vet­le­nül lap­zár­tánk előtt. Az idő­zí­tés si­ke­re­sen el­dön­töt­te azt a szer­kesz­tői di­lem­mát, hogy mi­kor kö­zöl­jük az aláb­bi in­ter­jút, ame­lyet Gre­ger­sen-La­bos­sa György szom­bat­he­lyi lel­kész még az ősz fo­lya­mán ké­szí­tett a már ed­dig is több kö­te­tet jegy­ző if­jú evan­gé­li­kus szer­ző­vel, Bé­kés Már­ton­nal.

– Túl azon, hogy gyer­mek­ko­rá­ban meg­ke­resz­tel­ték, ho­gyan ke­rült kap­cso­lat­ba az evan­gé­li­kus egy­ház­zal, és mi­lyen kö­tő­dé­sei van­nak a szom­bat­he­lyi gyü­le­ke­zet­hez?

– Az evan­gé­li­kus egy­ház­zal nagy­apám ré­vén ke­rül­tem szo­ro­sabb kap­cso­lat­ba. Anyai rész­ről na­gyon vi­gyáz­tak a csa­lád evan­gé­li­kus gyö­ke­re­i­re. Édes­anyám és az ő két test­vé­re az öt­ve­nes-hat­va­nas évek­ben is járt temp­lom­ba, ami gát­ja volt nagy­apám és nagy­anyám kar­ri­er­jé­nek. A csa­lá­di ha­gyo­mány azon­ban nem­csak az egy­ház­hoz va­ló kö­tő­dést vagy a ke­resz­tény­ség­nek, az evan­gé­li­kus fe­le­ke­zet­be ágya­zott hit­nek a sze­re­te­tét ol­tot­ta be­lém, ha­nem azt is, hogy ez­zel szem­ben a vi­lág­ban mi­lyen ten­den­ci­ák van­nak, és hogy ezek kö­zül mi­ket és mi­ért kell el­uta­sí­ta­ni.

– Az anyai nagy­ap­ja Sza­bó Ist­ván, akit én na­gyon jól is­mer­tem, a sze­re­tet­ott­ho­nunk la­kó­ja volt, ko­ráb­ban pres­bi­ter­ként szol­gált, és szám­ve­vő­szé­ki bi­zott­sá­gi tag volt az or­szá­gos egy­ház­nál. Tős­gyö­ke­res szom­bat­he­lyi evan­gé­li­kus csa­lád­ról van te­hát szó…

– Va­ló­ban, anyai ágon több­gyer­me­kes hit­hű evan­gé­li­kus a csa­lá­dom. Nagy­apá­mék és nagy­anyá­mék min­de­nes­tül he­lyi­ek. Anyai őse­im sta­bil pol­gá­ri fog­lal­ko­zás­sal, sőt szom­bat­he­lyi ko­sár­fo­nó üzem­mel, egy ki­sebb gyár­ral ren­del­kez­tek, és a klasszi­kus pro­tes­táns eti­ká­nak meg­fe­le­lő­en mű­köd­tet­ték is mind­ad­dig, amíg el nem vet­ték tő­lük az üze­met.

– Bár meg­ke­resz­tel­ték, ko­ráb­ban az egy­ház­köz­ség­gel nem volt iga­zán kap­cso­la­ta, gyer­mek­ként nem kon­fir­mált. Most azon­ban a gyü­le­ke­zet osz­lo­pos tag­ja. Mi ad­ta eh­hez az in­dít­ta­tást?

– Úgy kez­dő­dött, hogy a nagy­apám – amint Ön em­lí­tet­te is az előbb – a szom­bat­he­lyi evan­gé­li­kus sze­re­tet­ott­hon la­kó­ja volt, és édes­anyám­mal együtt vagy egye­dül gyak­ran meg­lá­to­gat­tam őt. Egy­szer azt mond­ta, hogy men­jünk el is­ten­tisz­te­let­re. Ak­kor én már ré­gebb óta ol­vas­tam ke­resz­tény, el­ső­sor­ban ka­to­li­kus ma­gyar szer­ző­ket. Ké­zen­fek­vő­nek tűnt, hogy mi­vel a ke­resz­tény­ség mint élet­ve­ze­té­si elv tet­szik, a fe­le­ke­ze­tem és a csa­lá­di ha­gyo­mány pe­dig evan­gé­li­kus irány­ba te­rel, szo­ro­sabb kap­cso­la­tot kell ki­ala­kí­ta­nom a szom­bat­he­lyi gyü­le­ke­zet­tel. Ezért el­men­tem ve­le egy va­sár­nap temp­lom­ba, és na­gyon meg­tet­szett, nem ta­gad­va el eb­ben a lel­kész sze­re­pét sem…

– Azon­kí­vül, hogy rend­sze­re­sen lá­to­gat­ja az is­ten­tisz­te­le­te­ket, ki­ve­szi a ré­szét a gyü­le­ke­ze­ti mun­ká­ból is…

– Több nyár óta, ami­kor le­he­tő­ség adó­dik rá, a gyü­le­ke­ze­ti le­vél­tár ren­de­zé­sé­ben ve­szek részt, s igyek­szem a könyv­tá­rat is gon­doz­ni. A leg­na­gyobb fel­ada­tom, hogy a gyü­le­ke­ze­ti új­sá­got – Nyi­tott Aj­tók a cí­me – szer­kesz­tem, im­már egy éve. Sze­re­tek lek­to­ri szol­gá­la­tot vé­gez­ni is, igét ol­vas­ni az is­ten­tisz­te­le­ten.

– Mi for­dí­tot­ta a tör­té­ne­lem fe­lé, és mi­kor­ra ala­kult ki az ez irá­nyú ér­dek­lő­dé­se? Köt­he­tő eset­leg va­la­mi­lyen konk­rét ese­mény­hez?

– A ko­mo­lyabb tan­tár­gyak kö­zül igen ko­rán ki­zá­rá­sos ala­pon csak a tör­té­ne­lem ma­radt, amely iga­zán ér­de­kelt, még­hoz­zá az ál­ta­lá­nos is­ko­la kö­ze­pé­től fog­va, ami­kor a gye­re­kek­nek ki­ala­kul va­la­mi­fé­le ér­dek­lő­dé­si kö­rük.

– Vé­gül is az EL­TE Böl­csész­ettu­do­má­nyi Ka­rá­ra ke­rült tör­té­ne­lem szak­ra. Úgy tu­dom, már ott szer­kesz­tett egy ki­ad­ványt.

– Egy két-há­rom évig mű­kö­dő szel­le­mi kör­ről van szó, amely nem­csak kö­zös be­szél­ge­té­sek ke­re­te volt, ha­nem meg­je­len­te­tett egy la­pot is, amit én fő­szer­kesz­tet­tem; a cí­me – Kon­zer­va­tív Ha­za­fi – is jel­zi, hogy mi­lyen irá­nyult­ság­gal bírt. Tar­tal­mát te­kint­ve ha­gyo­mány­őr­ző, me­ta­fi­zi­kai ala­pon ál­ló, ke­resz­tény böl­cse­le­ti hát­tér­rel ren­del­ke­ző lap volt, amely gya­kor­la­ti vagy konk­rét po­li­ti­kai kér­dé­sek­kel is fog­lal­ko­zott. Ez utób­bi eset­ben in­kább az elő­dök szám­ba­vé­te­lét, sa­ját gon­dol­ko­dá­sunk do­ku­men­tá­lá­sát vé­gez­tük el. E kör bá­zi­sán két kon­fe­ren­cia is szer­ve­ző­dött az egye­te­men, s mind­ket­tő anya­ga kö­tet­ben is meg­je­lent.

– Tör­té­nész­ként mi áll az ér­dek­lő­dé­se fó­ku­szá­ban? A szel­le­mi elő­dök kö­zül kik azok, akik meg­ha­tá­roz­zák a gon­dol­ko­dá­sát, il­let­ve a ta­ná­rai kö­zül ki­ket te­kint men­to­ra­i­nak?

– Egy fi­a­tal­nak min­dig sok­kal könnyebb a kö­ze­pén kez­de­ni a dol­go­kat, mond­juk elő­ször a po­li­ti­ká­val fog­lal­koz­ni és csak utá­na jut­ni el a fi­lo­zó­fi­á­ig, en­nek va­la­mi mé­lyebb meg­ala­po­zá­sá­ig. Ne­kem az a sze­ren­csém, hogy olyan az ér­dek­lő­dé­si kö­röm, hogy ami­vel fog­lal­ko­zom, az fi­lo­zó­fia is, és egy­szer­s­mind vi­lá­gos po­li­ti­kai kon­zek­ven­ci­ái is van­nak. Ez pe­dig a kon­zer­va­ti­viz­mus. El­ső­sor­ban tu­do­má­nyos – fő­leg esz­me­tör­té­ne­ti, po­li­to­ló­gi­ai, po­li­ti­kai el­mé­le­ti – szin­ten ku­ta­tom a kér­dést, de nem tit­ko­lom, hogy ma­gam is kon­zer­va­tív va­gyok, te­hát ez a do­log ön­ref­lek­tív is.

A gon­dol­ko­dá­si min­ták te­kin­te­té­ben egy­szer­re tar­tom ma­ga­mat Né­meth Lász­ló po­li­ti­kai el­mé­le­té­hez és az ál­ta­la nem iga­zán sze­re­tett le­gi­ti­mis­ták po­li­ti­ká­já­hoz. Ugyan­ak­kor szám­ta­lan olyan al­ko­tó van, akik nem­csak ori­en­tál­ják a gon­dol­ko­dá­so­mat, ha­nem ve­lük mé­lyeb­ben is fog­lal­ko­zom, egé­szen vissza a re­form­ko­rig – például Széchenyi.

S hogy ki az, aki kü­lö­nö­sen se­gí­tett és se­gít most is gon­dol­kod­ni? Dok­to­ri té­ma­ve­ze­tőm a ma­gyar pro­tes­táns köz­élet­ből is is­mert Tő­kécz­ki Lász­ló. Az ő ál­lan­dó bí­rá­la­ta­i­nak a sú­lya alatt – ha ép­pen nem rop­pan­tam össze – ta­nul­tam meg sok min­dent, az ő ori­en­tá­ló és kri­ti­ku­san se­gí­tő, min­dig to­vább­in­dí­tó vé­le­mé­nyei na­gyon hasz­nos­nak bi­zo­nyul­tak szá­mom­ra.

– Em­lí­tet­te a le­gi­ti­mis­ta po­li­ti­kát, amely a ma­gyar tör­té­ne­lem egy ke­vés­bé fel­tárt szeg­men­se. El­ső, rend­kí­vül fi­a­ta­lon el­ké­szí­tett köny­ve is – e tény ön­ma­gá­ban em­lí­tés­re mél­tó – ez­zel fog­lal­ko­zik, hi­szen gróf Sig­ray­ról író­dott. Mi­kép­pen ta­lált rá?

– A le­gi­ti­miz­mus vizs­gá­la­ta a ha­zai pro­tes­tan­tiz­mus tük­ré­ben nem tű­nik ugyan túl­sá­go­san él­vez­he­tő ku­ta­tás­nak, ám az iga­zán fon­tos az, hogy a ma­gyar le­gi­ti­mis­ták a két vi­lág­há­bo­rú kö­zöt­ti po­li­ti­kai élet­ben mi­lyen sze­re­pet ját­szot­tak. Úgy vélem, hogy ezt po­zi­tív­nak le­het gon­dol­ni.

Kü­lö­nö­sen gróf Sig­ray An­tal po­li­ti­ká­já­ra igaz ez. El­ső köny­vem az ő élet­raj­zá­val és kü­lö­nö­sen po­li­ti­kai mun­kás­sá­gá­val fog­lal­ko­zik, de ezen­túl az­zal is, hogy mi az az ér­ték, örök­ség, ha­gyo­mány, amit ér­de­mes len­ne át­ven­ni tő­le. Ez pe­dig nem meg­kö­ze­lít­he­tet­len do­log, ha­nem ép­pen az, ami a könyv cí­me is: A be­csü­let po­li­ti­ká­ja. Olyan krí­zis­szi­tu­á­ci­ók­ban, mint ami­lye­nek Ma­gyar­or­szá­gon a hú­szas, har­min­cas, negy­ve­nes évek vol­tak, fel le­he­tett vál­lal­ni egy olyan po­li­ti­kai utat, amely egy­rész­ről a ke­resz­tény­ség ta­ní­tá­sá­ból szár­ma­zott, más­rész­ről mély er­köl­csi el­kö­te­le­ző­dés­sel a tár­sa­da­lom­nak nem a for­ra­dal­mi, ha­nem szer­ves át­ala­kí­tá­sa fe­lé in­dult el. Ez le­het Sig­ray mai üze­ne­te. De az is, hogy a ma­gyar ki­rály­ság ezer­éves ha­gyo­má­nya­it nem sza­bad el­fe­lej­te­ni.

– Nem sok­kal a Sig­ray-kö­tet meg­je­le­né­se után ke­rült elő egy na­gyon ér­de­kes té­ma, amely már az evan­gé­li­kus egy­ház­hoz is szo­ro­san kö­tő­dik. Ez pe­dig Gyu­rátz Fe­renc püs­pök egy ira­ta, amely szin­te a fe­le­dés ho­má­lyá­ba me­rült, míg­nem az­tán az Ön gon­do­zá­sá­ban meg­je­lent Vas me­gyé­ben, a Ma­gyar Nyu­gat Könyv­ki­adó­nál, szintén 2007-ben. En­nek már a ma­gyar evan­gé­li­kus egy­ház szak­fo­lyó­ira­tá­ban is vissz­hang­ja volt: a Lel­ki­pász­tor­ban vé­le­mény­cse­re ala­kult ki a könyv­vel kap­cso­lat­ban. Egy fi­a­tal tör­té­nész, aki csak az utób­bi idő­ben ak­tív tag­ja az evan­gé­li­kus egy­ház­nak, ho­gyan akad rá egy ilyen mű­re, és hogy si­ke­rült fel­dol­goz­nia? Fon­tos kér­dés az is, hogy mit ad­hat a má­nak a sza­bad­kő­mű­ves­ség­ről a 19. szá­zad vé­gén író püs­pök vé­le­mé­nye.

– Tá­vol­ról kel­le­ne in­dí­ta­ni a dol­got, on­nan, hogy a Va­si Szem­le fő­szer­kesz­tő­jé­nek, a Ma­gyar Nyu­gat Könyv­ki­adó ve­ze­tő­jé­nek si­ke­rült meg­sze­rez­nie a szö­ve­get az evan­gé­li­kus könyv­tár­tól.

A kis fü­zet ér­de­kes­sé­ge egye­dül­ál­ló­sá­gá­ban ke­re­sen­dő. Az an­ti­ma­szo­ni­kus iro­dal­mat Né­met­or­szág­ban az evan­gé­li­ku­sok ré­szé­ről gya­ko­rol­ták in­kább, Ma­gyar­or­szá­gon vi­szont for­dí­tott volt a hely­zet, itt ugyan­is a sza­bad­kő­mű­ves­ség kri­ti­zá­lá­sa ka­to­li­kus kö­rök­ből in­dult el az 1860-as évek vé­gén. 1920-ig nem lé­te­zett pro­tes­táns rész­ről meg­fo­gal­ma­zott rend­sze­res sza­bad­kő­mű­ves­ség-kri­ti­ka, sőt na­gyobb írás­be­li mű sem szü­le­tett kri­ti­kai ol­dal­ról. Te­hát ha utá­na­szá­mo­lunk, ak­kor több mint fél év­szá­za­dig nem volt sem evan­gé­li­kus, sem re­for­má­tus ma­gyar nyel­vű an­ti­ma­szo­ni­kus iro­da­lom.

Gyu­rátz püs­pök – még mint lel­kész – 1886-ban ír­ta és Pá­pán je­len­tet­te meg A sza­bad­kő­mí­ves­ség­ről cí­mű dol­go­za­tát. Az ira­tot jó­for­mán sen­ki sem is­mer­te, pél­dá­ul még az ő éle­té­ben ró­la meg­je­lent Ré­vai-le­xi­konbe­li szó­cikk is azt ír­ja, hogy ez a mun­ká­ja tel­je­sen is­me­ret­len, sőt a püs­pök bi­og­rá­fu­sa, ko­ráb­bi tit­ká­ra, Payr Sán­dor is azt ír­ja, hogy ő sem tu­dott egyet sem be­sze­rez­ni be­lő­le a har­min­cas évek­ben, csak az ak­kor már el­hunyt püs­pök ro­ko­na­i­tól ka­pott köl­csön egy sza­ka­do­zott pél­dányt.

  1. nya­rát rá­szán­tam ar­ra, hogy meg­is­mer­jem a püs­pök éle­tét, meg­is­mer­jem a gon­dol­ko­dá­sát, te­vé­keny­sé­gét, és ma­gá­val a szö­veg­gel is so­kat kel­lett fog­lal­koz­nom. En­nek az ered­mé­nye egy majd­nem szö­veg­kri­ti­kai ki­adás el­ké­szül­te volt. Nagy ki­hí­vást je­len­tett, hogy Gyu­rátz a ma­ga ko­rá­ban – egyéb­ként az ak­ko­ri tu­do­má­nyos szín­vo­na­lat messze meg­ha­la­dó mó­don – ál­lít­va össze dol­go­za­tát a mos­ta­ni el­vá­rá­sok­hoz ké­pest elég­te­le­nül vé­gez­te el a láb­jegy­ze­te­lést, így az ál­ta­la fel­hasz­nált, má­ra már száz­har­minc éves iro­dal­mak­nak is utá­na kel­lett men­nem. A száz­ol­da­las kis könyv a szö­veg köz­lé­sén túl rö­vid mél­ta­tást tar­tal­maz a püs­pök élet­út­já­ról, a szö­veg­nek a kor po­li­ti­kai kon­tex­tu­sá­ba va­ló be­he­lye­zé­sé­vel együtt, zá­rás­ként pe­dig egy, a sza­bad­kő­mű­ves­ség ma­gyar iro­dal­má­ból össze­ál­lí­tott, vá­lo­ga­tott bib­li­og­rá­fi­át kö­zöl, majd­nem két­száz­húsz té­tel­ben.

A kér­dés má­so­dik fe­lé­re rö­vi­den vá­la­szol­va a mun­ka mai ér­té­ke az, hogy Gyu­rátz, a kor an­ti­ma­szo­ni­kus iro­dal­má­nak szél­ső­sé­ge­i­től és sal­lang­ja­i­tól tar­tóz­kod­va, még­is na­gyon ön­tu­da­tos, na­gyon vi­lá­gos, ke­resz­tény ala­pon ál­ló kri­ti­kát irá­nyít a pá­ho­lyok fe­lé, azért, mert a tit­ko­ló­zá­su­kat sem er­köl­csös­nek, sem meg­okolt­nak nem tartotta. Kri­ti­ká­ja elő­ször is teo­ló­gi­ai gyö­ke­rű, és utá­na kö­vet­ke­zik en­nek mo­rál­fi­lo­zó­fi­ai és po­li­ti­kai át­fo­gal­ma­zá­sa. Gyu­rátz mű­ve fel­vál­lal­ja az egy­ház meg­vé­del­me­zé­sét a sza­bad­kő­mű­ves­ség­től, s te­szi ezt úri­em­ber­ként, aki men­tes min­den csúsz­ta­tás­tól, gáncs­tól, de ugyan­ak­kor ol­dal­ról ol­dal­ra vi­lá­go­san ki­de­rül, hogy a sza­bad­kő­mű­ves­ség­gel kap­cso­lat­ban va­ló­já­ban mi­ről is van szó sze­rin­te.

– Az evan­gé­li­kus egy­ház és az Ön tör­té­né­szi mun­ká­ja te­hát kap­cso­lat­ba ke­rült egy­más­sal az egy­ház­tör­té­ne­ten és kö­ze­lebb­ről Gyu­rátz sze­mé­lyén ke­resz­tül. Mint fi­a­tal evan­gé­li­kus tör­té­nész mit gon­dol, mi­lyen kér­dé­sek­re, mű­vek­re – egy­ház­tör­té­ne­ti­ek­re vagy ép­pen kul­túr­tör­té­ne­ti­ek­re – len­ne fon­tos rá­irá­nyí­ta­ni a nagy­kö­zön­ség fi­gyel­mét?

– El­ső­sor­ban azo­kat az írá­so­kat le­het­ne meg­néz­ni – s úgy vé­lem, kel­le­ne is –, ame­lyek az­zal kap­cso­lat­ban szü­let­tek, hogy Ma­gyar­or­szá­gon az evan­gé­li­kus­ság mi­lyen kul­tu­rá­lis és mű­ve­lő­dé­si esz­ményt, akár ka­rak­tert hor­doz.

Köz­tu­dott, hogy már több mint egy év­ti­ze­de meg­je­lent a re­for­má­tus test­vé­rek Ön­is­me­re­ti ol­va­só­köny­ve. Ez egy elég vas­tag, há­rom-négy­száz ol­da­las vá­lo­ga­tás a 20. szá­zad el­ső fe­lé­ben működő, je­les és or­szá­go­san is is­mert al­ko­tó­k esszé­i­ből, teo­ló­gi­ai és egy­ház­tör­té­ne­ti ta­nul­má­nya­i­ból, ame­lyek mind azt bi­zo­nyít­ják meg­győ­ző­en az ol­va­só­nak, hogy a re­for­má­tus szel­le­mi élet na­gyon meg­ha­tá­ro­zó a ma­gyar tör­té­ne­lem­ben. S ez ta­gad­ha­tat­la­nul így is van. Er­re akár vissz­han­goz­va le­het­ne egy evan­gé­li­kus szö­veg­gyűj­te­ményt is szer­kesz­te­ni, ami ar­ra vi­lá­gí­ta­na rá, hogy a ma­gyar szel­le­mi élet­ben az evan­gé­li­kus szer­zők – sa­ját evan­gé­li­kus­sá­gu­kat és az ez­zel já­ró min­den teo­ló­gi­ai és kul­tu­rá­lis örök­sé­gü­ket is nyíl­tan meg­vall­va – mi­lyen nagy és je­len­tős sze­re­pet ját­szot­tak.

– Je­len­leg PhD-hall­ga­tó is. Mi lesz a dok­to­ri disszer­tá­ci­ó­já­nak a té­má­ja?

– A 20. szá­zad el­ső fe­lé­nek ma­gyar vál­ság­él­mé­nyé­vel, vál­ság­tu­da­tá­val, szak­szó­val kri­zeo­ló­gi­ai ál­lás­pont­já­val fog­lal­ko­zom, ki­te­kin­tés­sel az eu­ró­pai vál­ság­fi­lo­zó­fi­ák­ra is. Disszer­tá­ci­óm nem gaz­da­sá­gi vagy po­li­ti­kai krí­zi­sek­kel fog­lal­kozik majd, ha­nem az em­be­ri lét vál­sá­gá­val, amely viszont a megváltás tényével megoldó­dott.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vál(t)ság van!
Heti útravaló
Élő ha­lot­tak
Vál­to­zás
Az öreg­em­ber ad­vent­je
Egyházunk egy-két hete
„Van mi­hez iga­zod­ni”
Mun­ka­tár­si év­kez­dés
Keresztutak
Ame­ri­kai li­be­rá­li­sok bí­rál­ják Oba­mát a be­ik­ta­tá­sán imát mon­dó lelkész személye mi­att
Felekezeti megoszlás az ame­ri­kai törvény­hozás­ban
Iko­nok Med­ve­gyev és Pu­tyin gé­pén
Nép­sze­rű a ház­szen­te­lés Ba­ra­nyá­ban
Ház­szen­te­lés a Du­na Te­le­ví­zi­ó­ban
Ka­to­nai rang nél­kü­li az új tá­bo­ri püs­pök
Az éb­re­dő szen­ve­dé­se
„Nyisd meg szá­dat a né­má­ért!”
Sza­ba­don Ödön­nel, sze­re­tet­tel
Evangélikusok
Gáz és Gá­za
Be­szél­ge­tés Bé­kés Már­ton tör­té­nésszel
e-világ
Könyv­má­nia ha­la­dók­nak
Rek­lám­há­bo­rú Spa­nyol­or­szág­ban ate­is­ták és hí­vők kö­zött
Keresztény szemmel
„…és eggyé lesz­nek a ke­zem­ben”
Jegy­zet­lapfoszlányok az Úr 2008. esztendejéből
A hét témája
Va­la­mi Ame­ri­ka
evél&levél
Lássunk színhelyesen!
Távirati stílusban
Új­ra a Kál­dy-kor­szak­ról
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy ki­ál­lí­tás mar­gó­já­ra
A me­se: az em­be­ri szó má­gi­á­ja
The Pri­ests – vi­lág­si­ker a há­rom ének­lő pap be­mu­tat­ko­zó al­bu­ma
Sz. Bérczi Mar­git: Bú­val tel­jes esz­ten­de­im
Fo­lya­ma­to­san bő­vül a Bony­há­di Evan­gé­li­kus Gyűj­te­mény
Vi­seg­rád ezer esz­ten­de­je a Sa­la­mon-to­rony­ban
Al­más-tú­rós sze­le­tek
A vasárnap igéje
A gyö­nyö­rű pa­ran­cso­lat
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Ki dol­gát mind az Úr­ra hagy­ja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 03 Be­szél­ge­tés Bé­kés Már­ton tör­té­nésszel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster