EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 03 - Vi­seg­rád ezer esz­ten­de­je a Sa­la­mon-to­rony­ban

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Vi­seg­rád ezer esz­ten­de­je a Sa­la­mon-to­rony­ban

Vi­seg­rád az egyik leg­ki­sebb lé­lek­szá­mú, ugyan­ak­kor or­szá­gos szin­ten is az egyik leg­több lá­to­ga­tót von­zó ma­gyar vá­ros. Az ős­kor­tól la­kott, a ró­mai kor­ban ha­tár­őr-te­le­pü­lés, a kö­zép­kor­ban ki­rá­lyi szék­hely, az­az fő­vá­ros.

Idén van el­ső ok­le­ve­les em­lí­té­sé­nek ez­re­dik év­for­du­ló­ja, vagy­is a mai for­má­já­ban is lé­te­ző te­le­pü­lés igen­csak ke­rek szü­le­tés­nap­ja. A je­les ese­mény­hez kap­cso­ló­dó­an la­punk a fel­leg­vár és a ki­rá­lyi pa­lo­ta mel­lett a vá­ros har­ma­dik leg­je­len­tő­sebb és ta­lán leg­ka­rak­te­re­sebb, kö­zép­ko­ri mű­em­lé­ké­be, a Sa­la­mon-to­rony­ba in­vi­tál­ja Ol­va­só­in­kat.

A Sa­la­mon-to­rony­be­li lá­to­ga­tást egy mí­tosz cá­fo­la­tá­val il­lik kez­de­ni: bár a hí­res la­kó­tor­nyot a Szent Lász­ló ál­tal 1082-ben fog­ság­ba ej­tett és töm­löc­be ve­tett Sa­la­mon ki­rály­ról ne­vez­te el a né­pi em­lé­ke­zet, ere­de­ti­leg a már ma­rad­vá­nya­i­ban sem lé­te­ző is­pá­ni vár­ban ra­bos­ko­dott a szám­ta­lan egyéb mi­ti­kus elem­mel fel­vér­te­zett sor­sú egy­ko­ri ma­gyar ural­ko­dó.

A kö­zép­ko­ri mű­em­lé­ket a ta­tár­já­rást kö­ve­tő­en, 1247 és 1260 kö­zött IV. Bé­la ki­rály és fe­le­sé­ge, Má­ria ki­rály­né épít­tet­te az al­só vár ré­sze­ként, egy idő­ben a hegy­te­tőn ál­ló fel­leg­vár ki­ala­kí­tá­sá­val. Az épü­le­tet stra­té­gi­ai okok­ból ar­ra a pont­ra he­lyez­ték, ahol az ak­ko­ri or­szág­út ke­resz­tez­te a vár völgy­zá­ró fa­lát.

A hat­szög­le­tű épít­mény föld­szint­je rak­tár­ként funk­ci­o­nált, to­váb­bi négy emeletén pe­dig la­kó­ter­mek he­lyez­ked­tek el. Eze­ket a szin­te­ket fa­ge­ren­dás fö­dé­mek vá­lasz­tot­ták el és az épü­le­ten be­lü­li lép­csők kö­töt­ték össze. A to­rony ha­to­dik szint­je, fel­ső te­ra­sza vé­del­mi cé­lo­kat szol­gált, pár­tá­za­tos gyi­lok­já­ró­val és fa­szer­ke­ze­tű vé­dő­fo­lyo­só­val. Az épü­let fal­vas­tag­sá­ga át­la­go­san 3,6 mé­ter, de egyes pont­ja­in el­éri a 8 (!) mé­tert is. A helyi­sé­ge­ket kan­dal­lók fű­töt­ték, a meg­vi­lá­gí­tás­ról osz­lo­pos bél­le­tű iker­ab­la­kok gon­dos­kod­tak.

Vi­seg­rád ki­rá­lyi szék­hellyé vá­lá­sá­val, Ká­roly Ró­bert idő­sza­ká­ban tör­tén­tek je­len­tős át­ala­kí­tá­sok az épü­let­ben és kör­nye­ze­té­ben. A Du­na-par­ti ki­rá­lyi pa­lo­ta el­ső épí­té­si sza­ka­szát meg­elő­ző­en az al­só vár, a to­rony szol­gált ki­rá­lyi lak­osz­tály­ként. Ek­kor, 1325-ben ala­kí­tot­ták ki leg­fel­ső szint­jén a Ke­resz­te­lő Já­nos­nak szen­telt ká­pol­nát is.

Az épü­let Nagy La­jos ural­ko­dá­sa alatt, 1355-től el­vesz­tet­te stra­té­gi­ai je­len­tő­sé­gét, és a ké­sőb­bi­ek­ben ki­zá­ró­la­g rak­tár­ként hasz­nál­ták. Pusz­tu­lá­sa a tö­rök ost­ro­mok, majd a ké­sőb­bi el­ha­nya­golt ál­la­pot kö­vet­kez­mé­nye.

A 19. szá­zad­ban meg­kez­dett hely­re­ál­lí­tá­sát a ma­gyar mű­em­lék­vé­de­lem el­ső nagy vál­lal­ko­zá­sa­i­nak egyi­ke­ként tart­ják szá­mon. En­nek el­ső hul­lá­ma a szá­zad utol­só har­ma­dá­ban Schu­lek Fri­gyes és Henszl­mann Im­re ne­vé­hez fű­ző­dik – a ter­vek sze­rint az épü­let Fe­renc Jó­zsef va­dász­kas­té­lya­ként szol­gált vol­na, de pénz­hi­ány mi­att ez az el­kép­ze­lés vé­gül nem va­ló­sul­ha­tott meg. A 20. szá­zad ele­jén Lux Kál­mán már az ere­de­ti ele­mek meg­óvá­sát tar­tot­ta fő fel­ada­tá­nak, majd a múlt szá­zad el­ső har­ma­dá­ban Schu­lek Fri­gyes fia, Já­nos foly­tat­ta a re­konst­ruk­ci­ót. A 20. szá­zad má­so­dik fe­lé­ben Sza­nyi Jó­zsef, il­let­ve Sedl­mayr Já­nos ter­vei alap­ján ké­szül­tek el a mo­der­nis­ta, vas- és vas­be­ton ele­me­ket hasz­no­sí­tó ki­egé­szí­té­sek.

Re­zsa­bek Nán­dor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vál(t)ság van!
Heti útravaló
Élő ha­lot­tak
Vál­to­zás
Az öreg­em­ber ad­vent­je
Egyházunk egy-két hete
„Van mi­hez iga­zod­ni”
Mun­ka­tár­si év­kez­dés
Keresztutak
Ame­ri­kai li­be­rá­li­sok bí­rál­ják Oba­mát a be­ik­ta­tá­sán imát mon­dó lelkész személye mi­att
Felekezeti megoszlás az ame­ri­kai törvény­hozás­ban
Iko­nok Med­ve­gyev és Pu­tyin gé­pén
Nép­sze­rű a ház­szen­te­lés Ba­ra­nyá­ban
Ház­szen­te­lés a Du­na Te­le­ví­zi­ó­ban
Ka­to­nai rang nél­kü­li az új tá­bo­ri püs­pök
Az éb­re­dő szen­ve­dé­se
„Nyisd meg szá­dat a né­má­ért!”
Sza­ba­don Ödön­nel, sze­re­tet­tel
Evangélikusok
Gáz és Gá­za
Be­szél­ge­tés Bé­kés Már­ton tör­té­nésszel
e-világ
Könyv­má­nia ha­la­dók­nak
Rek­lám­há­bo­rú Spa­nyol­or­szág­ban ate­is­ták és hí­vők kö­zött
Keresztény szemmel
„…és eggyé lesz­nek a ke­zem­ben”
Jegy­zet­lapfoszlányok az Úr 2008. esztendejéből
A hét témája
Va­la­mi Ame­ri­ka
evél&levél
Lássunk színhelyesen!
Távirati stílusban
Új­ra a Kál­dy-kor­szak­ról
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy ki­ál­lí­tás mar­gó­já­ra
A me­se: az em­be­ri szó má­gi­á­ja
The Pri­ests – vi­lág­si­ker a há­rom ének­lő pap be­mu­tat­ko­zó al­bu­ma
Sz. Bérczi Mar­git: Bú­val tel­jes esz­ten­de­im
Fo­lya­ma­to­san bő­vül a Bony­há­di Evan­gé­li­kus Gyűj­te­mény
Vi­seg­rád ezer esz­ten­de­je a Sa­la­mon-to­rony­ban
Al­más-tú­rós sze­le­tek
A vasárnap igéje
A gyö­nyö­rű pa­ran­cso­lat
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Ki dol­gát mind az Úr­ra hagy­ja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 03 Vi­seg­rád ezer esz­ten­de­je a Sa­la­mon-to­rony­ban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster