EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 03 - Könyv­má­nia ha­la­dók­nak

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Könyv­má­nia ha­la­dók­nak

A könyv­sze­re­tő em­ber­nek evan­gé­li­kus­ként még in­kább tisz­tá­ban kell len­nie a könyv­nyom­ta­tás fon­tos­sá­gá­val: a lu­the­ri re­for­má­ció ba­jo­san tu­dott vol­na el­ter­jed­ni, ha ez a tech­no­ló­gia nem áll a szol­gá­la­tá­ban. A min­den­ki szá­má­ra el­ér­he­tő köny­vek kiadása már ab­ban a kor­ban is jó üz­let­nek bi­zo­nyul­t, és bár so­kan sok­fé­le­kép­pen te­met­ték már a Gu­ten­berg-ga­la­xist, mos­ta­ná­ban is le­het gaz­da­sá­gi mo­dellt épí­te­ni az em­be­rek ol­va­sás­sze­re­te­té­re.

Jeff Be­zos 1995-ben hoz­ta lét­re az Ama­zon (www.ama­zon.com) in­ter­ne­tes könyv­áru­há­zat, amely az­óta a vi­lág leg­na­gyobb bolt­já­vá nőt­te ki ma­gát, és még az ez­red­for­du­ló kör­nyé­ké­re eső on-line üz­le­ti vál­ság sem ár­tott ne­ki. Az Ama­zon a we­bes fel­hasz­ná­lói fe­lü­le­tek ter­ve­zői szá­má­ra is jó pél­da, ezt mu­tat­ja, hogy a kö­vet­ke­ze­te­sen prak­ti­kus fel­épí­tést és az egy kat­tin­tás­sal le­het­sé­ges vá­sár­lás mód­sze­rét (Ama­zon One-Click Pa­tent) az­óta is ren­ge­te­gen utá­noz­zák. A tö­ret­len nö­ve­ke­dést ered­mé­nye­ző má­sik té­nye­ző az, hogy a könyv­áru­ház adat­bá­zi­sát kül­ső fe­lek is hasz­nál­hat­ják, így az ál­ta­luk ké­szí­tett web­ol­dal­ba is be­ágyaz­hat­nak ama­zo­nos könyv­bo­rí­tó­kat vagy is­mer­te­tő­ket, ma­gát az áru­há­zat is nép­sze­rű­sít­ve ez­zel.

A web 2.0 tér­nye­ré­sé­vel a könyv­ra­jon­gók­nak szó­ló kö­zös­sé­gi ol­da­lak is meg­je­len­tek. A több­nyi­re an­gol nyel­vű la­pok job­bá­ra az Ama­zon ada­ta­it hasz­nál­va te­szik le­he­tő­vé, hogy a ta­gok is­me­rő­sö­ket gyűjt­se­nek, és köny­ve­ket ér­té­kel­je­nek. Ezek a spe­ci­á­lis cél­lal lét­re­jött kö­zös­sé­gi te­rek most élik vi­rág­ko­ru­kat, az egyik leg­na­gyobb fel­hasz­ná­lói bá­zis­sal bí­ró Shel­fa­ri (www.shel­fa­ri.com) ol­dal­ra ma­ga az Ama­zon fi­gyelt fel, és vá­sá­rol­ta meg múlt év őszén. A leg­na­gyobb könyv­ál­lo­mánnyal ren­del­ke­ző Lib­raryTh­ing (hu.lib­rary­thing.com) negy­ven szá­za­lé­ka pe­dig a hasz­nált és rit­ka köny­vek­kel fog­lal­ko­zó Ab­eBooks tu­laj­do­ná­ba ke­rült (www.ab­ebooks.com), az utób­bi cég vi­szont most szin­tén az Ama­zo­né lett. Úgy tű­nik, hogy a bib­lio­fil in­ter­ne­te­ző­ket össze­gyűj­tő ol­da­lak is meg­ta­lál­ták a tő­ke­erős be­fek­te­tő­ket, akik hosszú tá­von kí­ván­nak épí­te­ni a köny­vek sze­re­te­té­re.

A Shel­fa­ri­nak van a leg­szebb és leg­egye­dibb fel­hasz­ná­lói fe­lü­le­te, ugyan­ak­kor a ma­gyar fel­hasz­ná­lók­hoz a Lib­raryTh­ing áll­hat a leg­kö­ze­lebb: nem­csak azért, mert ma­gyar nyel­vű ke­ze­lő­fe­lü­le­te is van, ha­nem mert az Or­szá­gos Szé­ché­nyi Könyv­tár és a Ma­gyar or­szá­gos kö­zös ka­ta­ló­gus könyv­ál­lo­má­nyá­ban is ke­res­he­tünk ve­le, va­la­mint ked­venc könyv­tá­ra­ink kö­zé fel­ve­he­tünk ma­gyar­or­szá­gi in­téz­mé­nye­ket is. Mind­két ol­dal kö­zös jel­lem­ző­je, hogy vir­tu­á­lis köny­ves­pol­cot hoz­ha­tunk lét­re akár há­zi könyv­tá­runk pon­tos on-line le­nyo­ma­ta­ként.

A ta­valy év vé­gén in­dult, ha­zai fej­lesz­té­sű Moly kö­zös­sé­gi ol­dal (www.moly.hu) egy ki­csit más irány­ból kö­ze­lít: a fel­hasz­ná­ló el­ső­sor­ban azt kö­ve­ti nyo­mon, hogy az is­me­rő­sei mi­ket ol­vas­nak, és az ol­va­sott köny­ve­ket mi­ként ér­té­ke­lik. A fi­gyel­met fel­kel­tő köny­ve­ket vá­ró­lis­tá­ra le­het he­lyez­ni, így ki-ki könnyen ki­vá­laszt­hat­ja, mi is le­gyen a kö­vet­ke­ző ol­vas­má­nya; rá­adá­sul a fel­hasz­ná­lók nem­csak a sa­ját lis­tá­juk­ra te­he­tik az adott köny­vet, ha­nem va­la­ki má­sé­ra is, így fel­hív­va rá a fi­gyel­met.

A rend­szer­ben a köny­vek majd­nem olya­nok, mint a hús-vér em­be­rek: a kö­te­te­ket is le­het is­me­rős­nek je­löl­ni, így a ve­lük kap­cso­la­tos hoz­zá­szó­lá­sok is meg­je­len­nek az egyes fel­hasz­ná­lók in­for­má­ci­ós gyűj­tő­ol­da­lán, itt ezen­kí­vül az új ki­adá­so­kat is fo­lya­ma­to­san nyo­mon le­het kö­vet­ni. Mi­vel ma­gyar nyel­ven nem ér­he­tő el kö­zös köny­ves adat­bá­zis, ezért el­ső­sor­ban a ta­gok­ra há­rul az új köny­vek ada­ta­i­nak a fel­töl­té­se is. A köny­vek akár az azo­nos te­ma­ti­ka alap­ján kol­lek­ci­ók­ba is szer­vez­he­tők, így könnyen fel­ku­tat­ha­tók más szer­zők ha­son­ló té­má­jú írá­sai is.

A Moly még gye­rek­ci­pő­ben já­ró rend­szer, és több szem­pont­ból is hát­ránnyal in­dul kül­föl­di ve­tély­tár­sa­i­val szem­ben. Vi­szont re­mek le­he­tő­ség le­het ar­ra, hogy meg­is­mer­tes­se má­sok­kal az evan­gé­li­kus vo­nat­ko­zá­sú – töb­bek kö­zött a Lu­ther Ki­adó ál­tal meg­je­len­te­tett – köny­ve­ket. A vi­lág­há­lón foly­ta­tott misszió szá­mos ap­ró csa­tor­nán ke­resz­tül tör­té­nik, ez le­het az egyik kö­zü­lük. Ol­vas­ni pe­dig kü­lön­ben is jó do­log…

N. B.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Vál(t)ság van!
Heti útravaló
Élő ha­lot­tak
Vál­to­zás
Az öreg­em­ber ad­vent­je
Egyházunk egy-két hete
„Van mi­hez iga­zod­ni”
Mun­ka­tár­si év­kez­dés
Keresztutak
Ame­ri­kai li­be­rá­li­sok bí­rál­ják Oba­mát a be­ik­ta­tá­sán imát mon­dó lelkész személye mi­att
Felekezeti megoszlás az ame­ri­kai törvény­hozás­ban
Iko­nok Med­ve­gyev és Pu­tyin gé­pén
Nép­sze­rű a ház­szen­te­lés Ba­ra­nyá­ban
Ház­szen­te­lés a Du­na Te­le­ví­zi­ó­ban
Ka­to­nai rang nél­kü­li az új tá­bo­ri püs­pök
Az éb­re­dő szen­ve­dé­se
„Nyisd meg szá­dat a né­má­ért!”
Sza­ba­don Ödön­nel, sze­re­tet­tel
Evangélikusok
Gáz és Gá­za
Be­szél­ge­tés Bé­kés Már­ton tör­té­nésszel
e-világ
Könyv­má­nia ha­la­dók­nak
Rek­lám­há­bo­rú Spa­nyol­or­szág­ban ate­is­ták és hí­vők kö­zött
Keresztény szemmel
„…és eggyé lesz­nek a ke­zem­ben”
Jegy­zet­lapfoszlányok az Úr 2008. esztendejéből
A hét témája
Va­la­mi Ame­ri­ka
evél&levél
Lássunk színhelyesen!
Távirati stílusban
Új­ra a Kál­dy-kor­szak­ról
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Egy ki­ál­lí­tás mar­gó­já­ra
A me­se: az em­be­ri szó má­gi­á­ja
The Pri­ests – vi­lág­si­ker a há­rom ének­lő pap be­mu­tat­ko­zó al­bu­ma
Sz. Bérczi Mar­git: Bú­val tel­jes esz­ten­de­im
Fo­lya­ma­to­san bő­vül a Bony­há­di Evan­gé­li­kus Gyűj­te­mény
Vi­seg­rád ezer esz­ten­de­je a Sa­la­mon-to­rony­ban
Al­más-tú­rós sze­le­tek
A vasárnap igéje
A gyö­nyö­rű pa­ran­cso­lat
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Ki dol­gát mind az Úr­ra hagy­ja
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 03 Könyv­má­nia ha­la­dók­nak

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster