EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 19 - Hall­ha­tó-e az egy­ház hang­ja a vál­ság za­já­ban?

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Hall­ha­tó-e az egy­ház hang­ja a vál­ság za­já­ban?

Az Eu­ró­pai Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­ja Egy­ház és Tár­sa­da­lom Bi­zott­sá­gá­nak Az eu­ró­pai gaz­da­ság- és tár­sa­da­lom­po­li­ti­kák ala­kí­tá­sa a bi­zony­ta­lan­ság ko­rá­ban cí­mű ta­lál­ko­zó­ján a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­há­zat dr. Zsu­gyel Já­nos fő­is­ko­lai do­cens, az Or­szá­gos Szám­ve­vő­szék el­nö­ke kép­vi­sel­te. A mint­egy fél­száz fő rész­vé­te­lé­vel zaj­lott ta­lál­ko­zó­nak a bel­gi­u­mi Me­che­len és az Eu­ró­pai Unió fő­vá­ro­sá­nak szá­mí­tó Brüsszel adott ott­hont. Te­kin­tet­tel ar­ra, hogy la­punk ol­va­sói sem fel­tét­le­nül is­me­rik a ta­lál­ko­zót szer­ve­ző in­téz­ményt, be­szá­mo­ló­já­ban a szer­ző en­nek rö­vid be­mu­ta­tá­sá­ra is vál­lal­ko­zott.

Az Eu­ró­pai Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­ja je­len­leg száz­hu­szon­hat eu­ró­pai pro­tes­táns, ang­li­kán, or­to­dox és óka­to­li­kus tag­egy­ház rész­vé­te­lé­vel te­vé­keny­ke­dik, va­la­mint negy­ven­há­rom tár­sult szer­ve­zet­tel mű­kö­dik együtt.

A hi­deg­há­bo­rú vé­ge fe­lé, az eny­hü­lé­si fo­lya­ma­tot meg­elő­ző idő­ben, 1959-ben ala­pí­tot­ták. Te­vé­keny­sé­gé­vel a kez­de­tek­től ar­ra tö­re­ke­dett, hogy a meg­bé­ké­lést se­gít­se a föld­raj­zi­lag, nyel­vi­leg, ideo­ló­gi­a­i­lag meg­osz­tott kon­ti­nen­sen. Út­tö­rő sze­re­pet ját­szott az­zal, hogy a ke­le­ti és nyu­ga­ti or­szá­gok egy­há­zai kö­zöt­ti vas­füg­göny lé­té­ről a kez­de­tek­től nem vett tu­do­mást. En­nek lát­vá­nyos ese­mé­nye volt az 1964. évi köz­gyű­lés, me­lyet a ví­zum­prob­lé­mák ol­dá­sa mi­att egy, a Bal­ti-ten­ge­ren úszó ha­jó fe­dél­ze­tén ren­dez­tek meg, hogy min­den tag­egy­ház szá­má­ra le­he­tő­vé te­gyék az aka­dály­ta­lan rész­vé­telt.

A szer­ve­zet cél­ja a kü­lön­bö­ző hit­val­lá­sú fe­le­ke­ze­tek kö­zöt­ti meg­ér­tés, a ki­sebb­sé­gi és több­sé­gi egy­há­zak, a ge­ne­rá­ci­ók és a ne­mek kö­zöt­ti együtt­mű­kö­dés fel­té­te­le­i­nek ja­ví­tá­sa. Fő te­vé­keny­sé­ge az öku­me­ni­kus együtt­mű­kö­dés s az egy­há­zak kö­zöt­ti teo­ló­gi­ai pár­be­széd, de hang­súlyt kap a ke­resz­té­nyek tár­sa­dal­mi fe­le­lős­ség­vál­la­lá­sa is, mely­nek kér­dé­sé­ben az Egy­ház és Tár­sa­da­lom Bi­zott­ság il­le­té­kes.

E bi­zott­ság szer­vez­te az áp­ri­lis vé­gén meg­ren­de­zett kon­fe­ren­ci­át is, mely­nek fel­ada­ta volt a je­len­le­gi pénz­ügyi és gaz­da­sá­gi vi­lág­vál­ság ha­tá­sá­nak, az egy­há­zak sze­re­pé­nek át­te­kin­té­se, il­let­ve annak feltérképe­zé­se, hogy mi­lyen le­he­tő­sé­gek van­nak a vál­ság kö­vet­kez­mé­nye­i­nek fel­szá­mo­lá­sá­ra.

A há­rom­na­pos ta­lál­ko­zó kö­zép­pont­já­ban az Eu­ró­pai Unió kü­lön­fé­le in­téz­mé­nye­i­nek kép­vi­se­lő­i­vel zaj­lott, a má­so­dik nap­ra ter­ve­zett ta­lál­ko­zó volt. Ezen le­he­tő­ség nyílt az egy­ház sza­vá­nak hal­la­tá­sá­ra. A ta­lál­ko­zó in­dí­tá­sát kö­ve­tő­en er­re az al­ka­lom­ra tör­tént kö­zös fel­ké­szü­lés, míg a har­ma­dik na­pon az ered­mé­nyek ki­ér­té­ke­lé­se, il­let­ve a bi­zott­ság jö­vő­be­li te­vé­keny­sé­gé­re vo­nat­ko­zó aján­lá­sok ki­dol­go­zá­sa volt a fel­adat.

Az elő­ké­szí­tés so­rán ha­mar ki­de­rült: a ren­del­ke­zés­re ál­ló idő túl ke­vés ah­hoz, hogy kö­zös egy­há­zi ál­lás­pon­tot ala­kít­has­sunk ki a vál­ság oka­i­ról és meg­ol­dá­si le­he­tő­sé­ge­i­ről, így azt a meg­ol­dást vá­lasz­tot­tuk, hogy azo­kat a kér­dé­se­ket gyűjt­jük össze és vet­jük föl az Eu­ró­pai Unió il­le­té­kes kép­vi­se­lő­i­nek, me­lyek a tag­egy­há­za­kat és hí­ve­i­ket kü­lö­nö­sen fog­lal­koz­tat­ják a vál­ság idő­sza­ká­ban. A kü­lön­bö­ző mun­ka­bi­zott­sá­gok­ban ki­dol­go­zott kér­dé­se­ket négy ülés ke­re­té­ben te­het­tük fel.

Az el­ső ülé­sen az EU-po­li­ti­kák se­gít­sé­gé­vel el­ért ered­mé­nye­ket ér­té­kel­tük, a má­so­di­kon a vi­lág­vál­ság so­rán tett in­téz­ke­dé­sek ha­té­kony­sá­gát fir­tat­tuk, a har­ma­di­kon az EU gaz­da­ság­fej­lesz­té­si stra­té­gi­á­já­nak, az úgy­ne­ve­zett „lissza­bo­ni stra­té­gi­á­nak” az ér­vé­nyes­sé­gé­re kér­dez­het­tünk rá, míg a ne­gye­dik ülés az EU új, ha­tály­ba még nem lé­pett alap­szer­ző­dé­sé­nek a szo­ci­á­lis jel­le­gé­vel fog­lal­ko­zott. Az egész na­pot ki­töl­tő négy ülés so­rán az Eu­ró­pai Par­la­ment, az Eu­ró­pai Bi­zott­ság, a je­len­leg hi­va­tal­ban lé­vő cseh el­nök­ség kép­vi­se­lői vá­la­szol­tak a kér­dé­sek­re.

Az elő­ze­tes ta­nács­ko­zá­si tech­ni­ka rend­kí­vül hasz­nos­nak bi­zo­nyult, hi­szen a kér­dé­sek fel­ve­té­se irányt szab­ha­tott a be­szél­ge­tés me­ne­té­nek. Ugyan­ak­kor a kér­dé­sek el­gon­dol­kod­tat­ták az eu­ró­pai gaz­da­sá­gi és tár­sa­dal­mi ügyek­ben ki­emel­ke­dő­en jól tá­jé­ko­zott dön­tés­ho­zó­kat és hi­va­tal­no­ko­kat, jó irány­ban ke­re­sik-e a meg­ol­dá­so­kat a vál­ság kö­vet­kez­mé­nye­i­nek fel­szá­mo­lá­sá­ra. Ez szim­pa­ti­ku­sabb és cél­ra­ve­ze­tőbb el­já­rás volt, mint­ha meg­ol­dá­si ja­vas­la­to­kat kí­nál­tunk vol­na, me­lye­ket eset­leg a ki­ér­lelt­ség hi­á­nya mi­att könnyen ízek­re szed­het­tek vol­na.

Kér­dé­se­ink töb­bek kö­zött a fog­lal­koz­ta­tás meg­őr­zé­sé­re és a szo­ci­á­lis ki­re­kesz­tés fel­szá­mo­lá­sá­ra, a szo­ci­á­lis gaz­da­ság erő­sí­té­sé­nek le­he­tő­sé­ge­i­re, a ja­vak és a jó­lét mél­tá­nyos el­osz­tá­sá­ra, a szel­le­mi ér­té­kek és a pi­a­ci po­li­ti­kák össz­hang­já­nak meg­te­rem­té­sé­re, illetve az egy­há­zak és a ci­vil tár­sa­da­lom kép­vi­se­lő­i­vel foly­ta­tan­dó fo­lya­ma­tos kon­zul­tá­ció csa­tor­ná­i­nak meg­te­rem­té­sé­re vo­nat­koz­tak.

Az Eu­ró­pai Unió il­le­té­ke­se­i­vel foly­ta­tott ta­lál­ko­zás ered­mé­nye­i­nek ki­ér­té­ke­lé­sé­re a har­ma­dik na­pon nyílt le­he­tő­ség. Meg­ál­la­pí­tot­tuk, hogy az egy­há­zak és az Eu­ró­pai Unió kö­zöt­ti pár­be­széd le­he­tő­sé­ge­i­nek ki­hasz­ná­lá­sa ér­de­ké­ben szük­sé­ges le­het a tár­sa­dal­mi és gaz­da­sá­gi je­len­sé­gek­re vo­nat­ko­zó kö­zös ál­lás­pon­tok ki­ala­kí­tá­sa is. An­nak ér­de­ké­ben, hogy a tag­egy­há­zak kül­döt­tei ne csak sa­ját vé­le­mé­nyü­ket, ha­nem egy­há­zuk vé­le­mé­nyét is kép­vi­sel­hes­sék, el­en­ged­he­tet­len a tag­egy­há­za­kon be­lül is az in­téz­mé­nyes pár­be­széd csa­tor­ná­i­nak meg­te­rem­té­se, mely­ben az egy­há­zak ve­ze­té­se meg­is­mer­he­ti a gyü­le­ke­ze­tek, az egy­ház­ta­gok ta­pasz­ta­la­ta­it is, és vé­le­mé­nyük­be eze­ket is in­teg­rál­ják.

Az Eu­ró­pai Egy­há­zak Kon­fe­ren­ci­á­ja ez év­ben meg­ren­de­zen­dő köz­gyű­lé­se elé ja­vas­lat ke­rül a CALL (Church Ac­ti­vi­ti­es on La­bour and Life – Egy­há­zi Mun­ka és Élet Ak­ci­ók) há­ló­zat meg­ala­kí­tá­sá­ra. Ez a há­ló­zat „a sze­gény­ség és a tár­sa­dal­mi ki­re­kesz­tés el­le­ni küz­de­lem eu­ró­pai éve 2010” ke­re­té­ben kí­ván­ja össze­fog­ni az er­re vo­nat­ko­zó tag­egy­há­zi kez­de­mé­nye­zé­se­ket és te­vé­keny­sé­ge­ket. Kí­vá­na­tos len­ne, ha az e te­rü­le­ten gyü­le­ke­ze­te­ink­ben és egy­há­zunk­ban már lé­te­ző szá­mos öt­let is bá­to­rí­tást, tá­mo­ga­tást és pub­li­ci­tást kap­hat­na ezen eu­ró­pai há­ló­zat ke­re­té­ben.

Be­fe­je­zé­sül es­sen szó a ren­dez­vény­nek he­lyet adó vá­ros­ról és a Me­che­len Pasz­to­rá­lis Köz­pont­ról.

A Brüsszel­től húsz ki­lo­mé­ter­re fek­vő fla­mand vá­ros ne­ve ke­vés hon­fi­tár­sunk­nak cseng­het is­me­rős­ként, bár a 16. szá­zad ele­jé­ig a Habs­burg né­met­al­föl­di tar­to­má­nyok fő­vá­ro­sa, ér­se­ki szék­hely volt; ez utób­bi funk­ci­ó­ja má­ig meg­ma­radt.

A vá­ros köz­pont­já­ban a ka­to­li­kus egy­ház­nak szá­mos in­gat­la­na s a ke­res­ke­de­lem­mel fog­lal­ko­zó pol­gá­rok gaz­dag­sá­gát tük­rö­ző kö­zép­ko­ri épü­let van. Épí­té­sze­ti szép­sé­gük­nek il­luszt­rá­lá­sá­ra áll­jon itt egy kép a vi­lág­örök­ség ré­szét ké­pe­ző Szent Rum­bold-ka­ted­rá­lis­ról és ki­lenc­ven­nyolc mé­ter ma­gas, be­fe­je­zet­len tor­nyá­ról.

A Me­che­len Pasz­to­rá­lis Köz­pont ta­nul­sá­gos pél­da ar­ra, ho­gyan le­het egy funk­ci­ó­ját vesz­tő épü­le­tet az egy­há­zi te­vé­keny­ség­hez iga­zo­dó for­má­ban, vi­lá­gi mó­don hasz­no­sí­ta­ni. A ko­ráb­ban is­ko­la­ként, il­let­ve ko­los­tor­ként mű­kö­dött épü­let­ben je­len­leg kon­fe­ren­cia-köz­pont és sze­rény tu­ris­ta­szál­lás üze­mel. Az ódon aj­tót es­te tíz­kor zár­ják, de a mág­nes­kár­tyás be­lép­te­tő rend­szer éj­sza­ka is mű­kö­dik. Az ét­te­rem a szál­ló­ven­dé­gek mel­lett ki­szol­gál­ja a he­lyi kö­zös­sé­get, di­á­kok és nyug­dí­ja­sok ét­kez­nek az épü­let­ben, sőt kül­ső lá­to­ga­tó­kat is fo­gad­. Az épü­let­ben em­lék­tárgy­bolt és köny­ves­bolt mű­kö­dik, s he­lyet biz­to­sí­ta­nak a ci­vil tár­sa­da­lom össze­jö­ve­te­le­i­nek.

En­nek el­le­né­re az épü­let ha­tal­mas ter­mei, tá­gas fo­lyo­sói s a ben­ne ér­zé­kel­he­tő for­ga­lom lát­vá­nya alap­ján még­sem tű­nik gaz­da­sá­gos vál­lal­ko­zás­nak, bi­zo­nyá­ra tá­mo­ga­tás­ra szo­rul­nak. Ez azon­ban egy­ál­ta­lán nem be­fo­lyá­sol­ta a sze­mély­zet mun­ká­ját: ki­fo­gás­ta­la­nul tö­rőd­tek a ven­dé­gek­kel, kész­sé­ge­sen áll­tak ren­del­ke­zé­sük­re. A te­tő­tér­ben ki­ala­kí­tott, pu­ri­tán be­ren­de­zé­sű fa­pad­lós szo­ba csend­je ott­lé­tük né­hány nap­já­ra a ko­los­to­ri élet il­lú­zi­ó­já­val aján­dé­koz­ta meg a ta­lál­ko­zó rész­tve­vő­it.

Dr. Zsu­gyel Já­nos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Akarsz-e meg­gyó­gyul­ni?
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Fa­bi­ny Ta­mást be­vá­lasz­tot­ták az LVSZ ala­pít­vá­nyá­nak ku­ra­tó­ri­u­má­ba
For­má­ló­dó ci­gány­misszió
Sze­líd vad­ker­ti mo­to­ro­sok
Kán­tor­vizs­ga – ha­rang­ál­dás­sal
Lé­lek­től lé­le­kig
Keresztutak
Az ala­pí­tók örök­sé­ge: egy füg­get­len ma­gyar szel­le­mi mű­hely
Rend­őri-egy­há­zi meg­ál­la­po­dás a bű­nö­zés vissza­szo­rí­tá­sá­ért
Glo­bá­lis vál­ság – lo­ká­lis lét­bi­zony­ta­lan­ság
Hall­ha­tó-e az egy­ház hang­ja a vál­ság za­já­ban?
Pá­pai üze­net a pa­pi és szer­ze­te­si hi­va­tá­sok vi­lág­nap­já­ra
Ma­gyar or­vos szer­ze­tes Kon­gó­ban
Lá­to­ga­tás – új lá­tás­sal
Evangélikusok
Hit­ből szol­gál­ni – amíg csak az Úr en­ge­di
Mun­kál­ko­dó sze­re­tet Kert­vá­ros­ban
Mú­ló vi­rág he­lyett
Egy med­gye­si di­ák nyo­má­ban Wit­ten­berg­ben
e-világ
Új­don­sá­gok és ki­egé­szí­tők a Fi­re­fox há­za tá­já­ról
Keresztény szemmel
Kon­fir­má­ció és bal­la­gás
„Lu­ter­ani zsi­nat” Ró­má­ban
A hét témája
Mevét
Egy­ház­épí­tés ön­kén­tes mun­ka­tár­sak­kal
Az ön­kén­tes mun­ká­sok sze­re­pe az egy­ház éle­té­ben
evél&levél
Tény­fel­tá­ró el­vá­rá­sok
Vak­tá­bor 2009: idén Sze­ged­re me­gyünk
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Vé­dett mű­em­lék lett a mur­gai evan­gé­li­kus temp­lom
Tisz­ta­ság és szen­ve­dély
Kö­zép­pont­ban a li­tur­gi­kus év
Hän­del, a ze­ne gáncs nél­kü­li lo­vag­ja
A sze­les­tei ar­bo­ré­tum
Az er­dé­lyi Med­gyes vá­ros­erő­dí­té­se és erőd­temp­lo­ma
A vasárnap igéje
Egy­be­csen­gő szó
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Mind jöj­je­tek, ör­vend­je­tek, nagy ví­gan éne­kel­je­tek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 19 Hall­ha­tó-e az egy­ház hang­ja a vál­ság za­já­ban?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster