EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 19 - Új­don­sá­gok és ki­egé­szí­tők a Fi­re­fox há­za tá­já­ról

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Új­don­sá­gok és ki­egé­szí­tők a Fi­re­fox há­za tá­já­ról

A Fi­re­fox szin­te kor­lát­lan bő­vít­he­tő­sé­gé­nek is kö­szön­he­ti si­ke­rét, amely­ből bő­ven ki­jár ne­ki itt­hon is: a web­bön­gé­szőt az áp­ri­li­si ku­ta­tá­sok sze­rint már a ma­gyar in­ter­ne­te­zők fe­le hasz­nál­ja. Rá­adá­sul ha­ma­ro­san ér­ke­zik be­lő­le a leg­fris­sebb, 3.5-ös ver­zió.

Nagy ug­rás: 3.0 után 3.5

A Fi­re­fox kö­vet­ke­ző ki­adá­sát so­ká­ig 3.1-ként em­le­get­ték, de a vál­to­zá­sok je­len­tő­sé­gé­re hi­vat­koz­va a bön­gé­szőt ki­adó Mo­zil­la az idén áp­ri­lis 27-én meg­je­lent Be­ta 4-es teszt­ver­zi­ót már hi­va­ta­lo­san is 3.5-re ke­resz­tel­te át. A teszt­idő­szak és a hi­ba­ja­ví­tás le­zá­rul­ta után te­hát a Fi­re­fox 3.5 fog ér­kez­ni, még­pe­dig a leg­fris­sebb ér­te­sü­lé­sek sze­rint va­la­mi­kor jú­ni­us­ban vagy jú­li­us­ban.

Az egyik nagy új­don­ság a Tra­ce­mon­key ne­vű Ja­vascript-mo­tor lesz, amely (em­be­ribb nyelv­re le­for­dít­va) gyor­sabb bön­gé­szést tesz lehetővé. Szin­tén fon­tos új funk­ció lesz a pri­vát bön­gé­szé­si mód: úgy hasz­nál­hat­juk majd a Fi­re­fo­xot, hogy ez­zel sem­mi­lyen nyo­mot nem ha­gyunk a gé­pen. Ez nem­csak mun­ka­he­lyi vagy nyil­vá­nos he­lyen tör­té­nő in­ter­ne­te­zés köz­ben le­het hasz­nos, de a pi­a­ci ver­seny­hely­zet mi­att is: a Mic­ro­soft leg­fris­sebb, 8-as In­ter­net Exp­lo­re­re, il­let­ve a Go­og­le ta­valy ősszel ki­adott, de a leg­több em­ber­nek még min­dig is­me­ret­len­nek szá­mí­tó Chrome-ja is ren­del­ke­zik az Apple Safarijában debütált funk­ci­ó­val. Ezek­hez a vál­toz­ta­tá­sok­hoz ké­pest már-már lé­nyeg­te­len lesz pél­dá­ul az új fül­ke­ze­lés, mellyel a bön­gé­sző fő­ab­la­ká­ból le­het majd ki-be do­bál­ni a meg­nyi­tott lap­ja­in­kat.

Azon­ban a bön­gé­szőt jegy­ző Mo­zil­la bár­me­lyik újí­tá­sa el­tör­pül­het a több ezer ki­egé­szí­tő mel­lett, me­lyet „kül­sős fej­lesz­tők” (az­az bár­ki, aki ért hoz­zá) ké­szí­te­nek el, már-már ha­tár­ta­lan­ná tá­gít­va a bön­gé­sző­ben rej­lő le­he­tő­sé­ge­ket. Ezek­ből vá­lo­gat­tunk most össze há­rom hasz­no­sat, me­lye­ket te­le­pí­tés után az Esz­kö­zök me­nü Ki­egé­szí­tők me­nü­pont­já­ban han­gol­ha­tunk be. (A Fi­re­fox min­den­ko­ri ak­tu­á­lis ma­gyar nyel­vű vál­to­za­ta a http://fi­re­fox.hu/ cím­ről tölt­he­tő le, a ki­egé­szí­tők pe­dig az an­gol nyel­vű https://ad­dons.mo­zil­la.org/hu/fi­re­fox/ hon­la­pon ér­he­tők el.)

In­ter­net rek­lá­mok nél­kül

A hon­la­po­kon fel­tű­nő hir­de­té­se­ket ki­szű­rő AdBlock Plus (ABP) so­kak­nak az el­ső, né­há­nyak­nak pe­dig az egyet­len olyan bő­vít­mény, ame­lyet fel­te­le­pí­te­nek. A ki­egé­szí­tő te­le­pí­té­se után nem­csak el­tű­nik a sok ug­rá­ló, vil­lo­gó rek­lám­csík, ha­nem gyor­sab­bá is vál­hat az in­ter­ne­te­zés. Ér­de­mes pél­dá­ul ki­pró­bál­ni, hogy mennyi­vel gyor­sab­ban töl­ti be az iWiW kö­zös­ség­épí­tő ol­dalt bön­gé­szőnk be­kap­csolt AdBlock Plusszal.

A ma­gya­rul is tu­dó bő­vít­mény te­le­pí­té­se – il­let­ve az ez után kö­te­le­ző bön­gé­sző-új­ra­in­dí­tás – után a szű­rés adat­bá­zi­sát kell ki­vá­lasz­ta­nunk, az­az azt a for­rást, amely alap­ján az ABP majd el­dön­ti, hogy mi szá­mít rek­lám­nak, és mi nem. Ha jobb (és meg­ala­po­zott) öt­le­tünk nin­csen, ak­kor vá­lasszuk va­la­me­lyi­ket az el­ső két fel­aján­lott le­he­tő­ség kö­zül. (Ké­sőbb, ha a szű­rés el­le­né­re túl sok rek­lám­ba üt­köz­nénk, ak­kor a ki­egé­szí­tő be­ál­lí­tá­sai közt lé­vő Szű­rők/Szű­rő hoz­zá­adá­sa me­nü­pont­ban pró­bál­koz­zunk más for­rá­sok ki­vá­lasz­tá­sá­val.)

Ez­zel már ak­ti­vál­tuk is a rek­lám­szű­rést, mely­ről egy ABP fel­ira­tú stop­táb­la tá­jé­koz­tat. A Stop ikon­ra jobb gomb­bal kat­tint­va egy-egy hon­la­pon ki is kap­csol­hat­juk a szű­rést a Szű­rés til­tá­sa itt: ol­dal­ne­ve.hu me­nü­pont­tal.

You­Tu­be-os vi­de­ók­ból

ze­ne­szám

A Me­dia Con­ver­ter ne­vű Fi­re­fox-ki­ter­jesz­tés­re nyu­god­tan hasz­nál­hat­juk a „zse­ni­á­lis” jel­zőt. Azo­kon az ol­da­la­kon, ahol a cím­sáv mel­lett el­he­lyez­ke­dő, or­iga­mi be­nyo­má­sát kel­tő ikon be­ké­kül, már­is nyert ügyünk van. Az adott hon­la­pon lé­vő vi­de­ót ugyan­is ti­zen­egy vi­deo­form­átum (köz­tük a nép­sze­rű avi és wmv, il­let­ve a mo­bil­te­le­fo­nok­ra ki­tű­nő 3gp) vagy há­rom hang­for­má­tum (mp3, wav, ogg) va­la­me­lyi­ké­be ment­het­jük le min­den egyéb szoft­ver nél­kül. A lét­re­jö­vő vi­deo-, il­let­ve au­dio­fájl min­den­fé­le jel­lem­ző­jét (fel­bon­tás, bit­rá­ta stb.) mó­do­sít­hat­juk, de egy egy­sze­rű You­Tu­be-os vi­de­o­le­töl­tés­nél pél­dá­ul meg­fe­le­lő vál­to­zat­la­nul hagy­ni min­dent.

A fel­hasz­ná­lói vissza­jel­zé­sek egy ré­sze egyéb­ként ép­pen a You­Tu­be-ot eme­li ki: in­nen játsz­va bő­vít­he­tő pél­dá­ul ze­nei gyűj­te­mé­nyünk meg­fe­le­lő mi­nő­sé­gű vi­de­ók­kal. A ki­egé­szí­tő je­len­leg csak an­gol nyel­vű vál­to­zat­ban ér­he­tő el.

Ha tet­szik, amit ép­pen lá­tunk…

A kép­er­nyő­kép kül­dé­sé­nek egyik mai na­pig gya­ko­ri mód­ja a print screen gomb meg­nyo­má­sa, majd a Win­dow­sok­ba be­épí­tett Paint be­ve­té­se. A Scre­eng­rab ne­vű bő­vít­mény se­gít­sé­gé­vel szebb, jobb ké­pe­ket kap­ha­tunk, rá­adá­sul gyor­sab­ban – per­sze csak ak­kor, ha a Fi­re­fox­ban meg­nyi­tott web­la­pok­ról sze­ret­nénk ké­pet kap­ni. Az an­gol nyelv­tu­dás eh­hez a ki­egé­szí­tő­höz sem árt, bár az aláb­bi rö­vid le­írás se­gít­sé­gé­vel anél­kül is jól hasz­nál­ha­tó.

Fel­te­le­pí­tés után egy kis kék-sár­ga ikont lá­tunk majd a bön­gé­sző al­só, ál­la­pot­so­rá­ban. (Ha ezt a sá­vot nem lát­nánk, ak­kor a Né­zet me­nü­ben kap­csol­hat­juk be.) Az ikon­ra, majd a Save fel­irat­ra kat­tint­va el­dönt­het­jük, hogy a meg­nyi­tott hon­lap­ból csak a mo­ni­to­ron ép­pen lát­ha­tó rész­le­tet (Vi­sib­le por­ti­on), a tel­jes hon­lap­ké­pet (Comp­le­te Page/Frame), az utó­lag ál­ta­lunk ki­je­lö­len­dő részt (Se­lec­ti­on) vagy pe­dig az egész mo­ni­tor ké­pét (Win­dow) akarjuk-e „lefényké­pez­ni”. A leg­utol­só le­he­tő­ség ki­vé­te­lé­vel a Scre­eng­rab csak a bön­gé­szőn be­lü­li ál­la­po­tot men­ti le (ma­gát a bön­gé­sző ab­la­kot, a meg­nyi­tott al­kal­ma­zá­sa­in­kat, a tál­cán­kat nem), így a kép­er­nyőnk más­ra nem tar­to­zó ré­sze­it nem kell ra­dí­roz­gat­nunk.

Ba­logh Csa­ba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Akarsz-e meg­gyó­gyul­ni?
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Fa­bi­ny Ta­mást be­vá­lasz­tot­ták az LVSZ ala­pít­vá­nyá­nak ku­ra­tó­ri­u­má­ba
For­má­ló­dó ci­gány­misszió
Sze­líd vad­ker­ti mo­to­ro­sok
Kán­tor­vizs­ga – ha­rang­ál­dás­sal
Lé­lek­től lé­le­kig
Keresztutak
Az ala­pí­tók örök­sé­ge: egy füg­get­len ma­gyar szel­le­mi mű­hely
Rend­őri-egy­há­zi meg­ál­la­po­dás a bű­nö­zés vissza­szo­rí­tá­sá­ért
Glo­bá­lis vál­ság – lo­ká­lis lét­bi­zony­ta­lan­ság
Hall­ha­tó-e az egy­ház hang­ja a vál­ság za­já­ban?
Pá­pai üze­net a pa­pi és szer­ze­te­si hi­va­tá­sok vi­lág­nap­já­ra
Ma­gyar or­vos szer­ze­tes Kon­gó­ban
Lá­to­ga­tás – új lá­tás­sal
Evangélikusok
Hit­ből szol­gál­ni – amíg csak az Úr en­ge­di
Mun­kál­ko­dó sze­re­tet Kert­vá­ros­ban
Mú­ló vi­rág he­lyett
Egy med­gye­si di­ák nyo­má­ban Wit­ten­berg­ben
e-világ
Új­don­sá­gok és ki­egé­szí­tők a Fi­re­fox há­za tá­já­ról
Keresztény szemmel
Kon­fir­má­ció és bal­la­gás
„Lu­ter­ani zsi­nat” Ró­má­ban
A hét témája
Mevét
Egy­ház­épí­tés ön­kén­tes mun­ka­tár­sak­kal
Az ön­kén­tes mun­ká­sok sze­re­pe az egy­ház éle­té­ben
evél&levél
Tény­fel­tá­ró el­vá­rá­sok
Vak­tá­bor 2009: idén Sze­ged­re me­gyünk
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Vé­dett mű­em­lék lett a mur­gai evan­gé­li­kus temp­lom
Tisz­ta­ság és szen­ve­dély
Kö­zép­pont­ban a li­tur­gi­kus év
Hän­del, a ze­ne gáncs nél­kü­li lo­vag­ja
A sze­les­tei ar­bo­ré­tum
Az er­dé­lyi Med­gyes vá­ros­erő­dí­té­se és erőd­temp­lo­ma
A vasárnap igéje
Egy­be­csen­gő szó
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Mind jöj­je­tek, ör­vend­je­tek, nagy ví­gan éne­kel­je­tek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 19 Új­don­sá­gok és ki­egé­szí­tők a Fi­re­fox há­za tá­já­ról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster