EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 22 - Missziói nap az egyházkerületekben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Missziói nap az egyházkerületekben

Kondoros

„Bé­két adj, Uram, kér­lek, a há­bor­gó szí­vek­nek…” – éne­kel­te Tolcs­vay Lász­ló ze­ne­szer­ző, éne­kes május 23-án, a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let ál­tal Kon­do­ro­son meg­ren­de­zett misszi­ói na­pon. Az em­be­ri élet kü­lön­fé­le vál­sá­ga­i­ból ki­utat ke­re­ső gyü­le­ke­zet szá­má­ra ez a ref­rén­ként el­hang­zó egy­sze­rű imád­ság is irányt mu­tat­ha­tott. A ke­rü­let leg­na­gyobb ren­dez­vé­nyén gaz­dag és szí­nes prog­ram vár­ta a részt­ve­vő­ket a há­zi­gaz­dák ál­tal gon­do­san elő­ké­szí­tett hely­szí­ne­ken.

A ta­lál­ko­zó­ra ér­ke­ző­ket a Me­ző­be­rény 1. ke­rü­le­ti evan­gé­li­kus réz­fú­vós kör tér­ze­né­je fo­gad­ta, majd a dél­előt­ti prog­ram az evan­gé­li­kus temp­lom­ban vet­te kez­de­tét. A kö­zel ezer­fős gyü­le­ke­zet egy ré­sze a temp­lom­kert­ben, ki­han­go­sí­tón ke­resz­tül kö­vet­het­te a bent zaj­ló ese­mé­nye­ket. Ara­di György ke­rü­le­ti misszi­ói lel­kész kö­szön­té­sét és a ven­dég­lá­tó egy­ház­köz­ség be­mu­tat­ko­zá­sát kö­ve­tő­en Dan­kó Bé­la, a te­le­pü­lés pol­gár­mes­te­re és Gáncs Pé­ter püs­pök üd­vö­zöl­te a je­len­lé­vő­ket.

A dél­előt­ti evan­gé­li­zá­ci­ón Sze­ve­ré­nyi Já­nos Lk 21,25–28 alap­ján hir­det­te Is­ten igé­jét. Pré­di­ká­ci­ó­já­ban az or­szá­gos misszi­ói lel­kész ar­ra a Jé­zus­ra mu­ta­tott, aki az em­be­ri élet leg­na­gyobb vál­sá­gá­ra, a te­rem­tő Is­ten­től va­ló el­sza­kí­tott­ság­ra kí­nál meg­ol­dást. Ál­ta­la és ben­ne va­ló­ban le­he­tő­ség nyí­lik a mai Ma­gyar­or­szá­gon is a lel­ki, szel­le­mi és tes­ti gyó­gyu­lás­ra. Ál­ta­la, aki úgy mu­tat­ko­zik be szá­munk­ra, mint út, igaz­ság és élet, vál­sá­ga­ink­ból is csak ő le­het a ki­út – zár­ta gon­do­la­ta­it a misszi­ói lel­kész.

Az ige­hir­de­tést kö­ve­tő­en dr. Kopp Má­ria or­vos-pszi­cho­ló­gussal, egye­te­mi ta­nár­ral és fér­jé­vel, dr. Skrabs­ki Ár­pád szo­cio­ló­gus­sal Ra­dos­né Len­gyel An­na egy­ház­ke­rü­le­ti fel­ügye­lő be­szél­ge­tett a ma­gyar né­pes­ség lel­ki­ál­la­po­tá­val kap­cso­la­tos ku­ta­tá­sa­ik ered­mé­nye­i­ről. A tu­dós há­zas­pár sza­va­i­ból töb­bek kö­zött ki­de­rült, hogy a hit­élet rend­sze­res és kö­zös­ség­ben tör­té­nő meg­élé­sé­nek dön­tő ha­tá­sa van az em­be­ri egész­ség­re. Fel­mé­ré­se­ik sze­rint eb­ből a szem­pon­tól a val­lá­su­kat „ma­guk mód­ján” gya­kor­lók hely­ze­te a leg­rosszabb. Ma szin­te ki­zá­ró­lag gaz­da­sá­gi mu­ta­tók alap­ján mé­rik egy-egy or­szág fej­lett­sé­gét, pe­dig a sze­mé­lyi­ség fej­lő­dé­se szem­pont­já­ból az em­be­ri és transz­cen­dens kap­cso­la­tok az alap­ve­tő­ek. A kér­dés­re, hogy va­jon mer­re ta­lál­ha­tó ki­út a vál­ság­ból, el­mond­ták: nap­ja­ink­ban kü­lö­nö­sen nagy az igény a va­ló­di ér­té­kek hi­te­les meg­szó­lal­ta­tá­sá­ra és fel­mu­ta­tá­sá­ra, eb­ben pe­dig dön­tő sze­rep jut az egy­há­zak­nak is.

A dél­előt­ti prog­ram ke­re­té­ben ke­rült sor az idei hű­ség­ér­me­sek, Tes­se­dik-dí­ja­sok, Or­dass La­jos- és Pró­nay Sán­dor-em­lék­pla­ket­tel ki­tün­te­tet­tek dí­ja­i­nak ün­ne­pé­lyes át­adá­sá­ra is. (A dí­ja­zot­ta­kat a la­punk jö­vő he­ti szá­má­ban ol­vas­ha­tó dé­li ke­rü­le­ti mel­lék­let­ben mu­tat­juk be. – A szerk.)

Az is­ko­la sport­csar­no­ká­ban ki­osz­tott ebé­det a kör­nye­zet­tu­da­tos­ság je­gyé­ben ci­pó­ban tá­lal­va kap­ták kéz­be a részt­ve­vők, így az íz­le­tes ra­gu­le­ves ki­ka­na­la­zá­sa után a tá­nyér­ját is bát­ran el­fo­gyaszt­hat­ta min­den­ki. Szomj­ol­tás­ra szin­tén kör­nye­zet­kí­mé­lő meg­ol­dást vá­lasz­tot­tak a szer­ve­zők: a fö­lös­le­ges hul­la­dé­kot ter­me­lő pa­lac­ko­zott víz he­lyett szó­da­víz állt ren­del­ke­zés­re.

Dél­után pár­hu­za­mos prog­ra­mok vár­ták az ér­dek­lő­dő­ket az is­ko­lá­ban: az ud­va­ron fel­ál­lí­tott szín­pa­don Ta­len­tu­mok cím­mel a szar­va­si és az oros­há­zi evan­gé­li­kus is­ko­lák és a bé­kés­csa­bai evan­gé­li­kus kö­zép­is­ko­lá­sok be­mu­ta­tó­ja zaj­lott, a könyv­tár­ban pe­dig Jó­né Ju­ta­si An­ge­li­ka tar­tott ve­tí­tett ké­pes be­szá­mo­lót fér­jé­vel kö­zö­sen vég­zett in­di­ai misszi­ói szol­gá­la­tá­ról. A hu­mor­sa­rok­ban Kö­ves­di Mik­lós Gá­bor hu­mo­ris­ta szó­ra­koz­tat­ta a hall­ga­tó­sá­got.

A nap to­váb­bi ré­szé­ben – már új­ra a temp­lom­ban – a Tolcs­vay-tri­ó­ból és a Fo­no­gráf együt­tes­ből jól is­mert Tolcs­vay Lász­ló­val Ra­dos­né Len­gyel An­na be­szél­ge­tett. Az Er­kel Fe­renc-dí­jas és a Ma­gyar Köz­tár­sa­sá­gi Ér­dem­rend tisz­ti­ke­reszt­jé­vel ki­tün­te­tett ze­ne­szer­ző hi­te­le­sen és őszin­tén me­sélt éle­té­ről, pá­lya­fu­tá­sá­ról és sze­mé­lyes hi­té­ről egy­aránt. A be­szél­ge­tés egyes ré­sze­it a szer­ző elő­adá­sá­ban meg­szó­la­ló da­lok ke­re­tez­ték, me­lyek ének­lé­sé­be időn­ként a pa­dok­ban ülők is be­kap­cso­lód­tak.

A nap ese­mé­nye­it Ara­di György úti ál­dá­sa zár­ta, majd a ke­rü­let fel­ügye­lő­je kö­szön­te meg Tus­ka Ti­bor kon­do­ro­si lel­kész­nek és gyü­le­ke­ze­té­nek a há­zi­gaz­da­ként vég­zett szol­gá­la­tot. A ta­lál­ko­zó of­fer­tó­ri­u­ma a te­lek­ge­ren­dá­si misszi­ói ott­hon és a for­má­ló­dó te­lek­ge­ren­dá­si gyü­le­ke­zet cél­ja­it szol­gál­ja.


(Dr. Sramó Andrásnak a Déli Egyházkerület missziói napjáról készített, hanganyagokat is tartalmazó képes beszámolója elérhető az alábbi linken: http://survivorbit.hu/DEKmn9.html)

Smi­dé­li­usz And­rás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pün­kösd és öku­me­né
Mennyei Atyánk a Jé­zus Krisz­tus ál­tal!
Az egy­há­zak vi­lág­ta­ná­csa el­nö­ke­i­nek pün­kös­di üze­ne­te
Atya, Fiú és Szent­lé­lek
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Missziói nap az egyházkerületekben
Missziói nap az egyházkerületekben
Missziói nap az egyházkerületekben
A leg­ki­seb­bek szol­gá­ja
If­jú­sá­gi pin­ce­klub Szom­bat­he­lyen
Keresztutak
Reformátusok napja
Közgyülekezet az an­gya­lok temp­lo­má­ban
Fa­bi­ny Ta­más püs­pök a len­gyel evan­gé­li­ku­sok ün­ne­pén
Evangélikusok
Megújító ta­lál­ko­zások
Ne „pa­pos”, ha­nem „ne­ves” pres­bi­te­re­ket!
e-világ
Ta­nár úr a ka­na­dai pro­fik el­len
Ha­csak ko­mo­lyan át nem gon­dol­juk
Keresztény szemmel
„Mi akar ez len­ni?” – Is­ten mun­ka­tár­sai va­gyunk?
Mint a szél, a tűz és a má­mor…
A hét témája
Kirchentag 2009
Lu­ther a pi­a­con
Ma­gyar „mu­zsi­kus­lány” Bré­má­ban
Ha­jó, ha jó
evél&levél
Pün­kösd előt­ti me­di­tá­ció
A temp­lom­aj­tó is a misszió esz­kö­ze le­het(ne)!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Sz. Bérczi Mar­git: Bú­val tel­jes esz­ten­de­im
A vasárnap igéje
Szü­le­tés­na­pi aján­dék
Is­ten fel­húz­ta a vas­füg­gönyt
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Gyer­mek­na­pi mo­soly­gás
Cantate
Adj, Úr­is­ten, né­künk Szent­lel­ket!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 22 Missziói nap az egyházkerületekben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster