EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 22 - Missziói nap az egyházkerületekben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Missziói nap az egyházkerületekben

Nyír­egy­há­za

Az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let leg­na­gyobb gyü­le­ke­ze­te, Nyír­egy­há­za adott ott­hont a 2009. évi misszi­ói nap­nak. Az egy­ház­ke­rü­let gyü­le­ke­ze­te­i­ből több mint ezer­két­szá­zan – a ­ke­rü­let misszi­ói nap­jai tör­té­ne­té­ben ed­dig a leg­töb­ben – vet­tek részt az idei kö­zös­sé­gi al­kal­mon. A május 23-i ta­lál­ko­zónak itt is a Van ki­út a vál­ság­ból volt a témacíme.

Nyír­egy­há­za nem­csak a leg­na­gyobb lé­lek­szá­mú gyü­le­ke­ze­te az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let­nek, ha­nem or­szá­go­san is a leg­na­gyobb evan­gé­li­kus in­téz­mény­há­ló­zat­tal ren­del­ke­ző vá­ros. Ősz­től az óvo­dá­tól a gim­ná­zi­u­mig igénybe vehető lesz az evan­gé­li­kus szel­le­mi­sé­gű ok­ta­tás, a dia­kó­ni­ai in­téz­mé­nyek pedig az idő­sek­től kez­dődően a haj­lék­ta­la­no­kon át a fo­gya­ték­kal élő­k ápolásáig végeznek szol­gá­latot. Jól tükrözte ezt a társadalmi szerepvállalást maga a missziói nap is, mely nyi­tott aj­tót kí­nált a vá­ros la­kó­i­nak és a ke­rü­let­ből ér­ke­ző ven­dé­gek­nek, hogy meg­is­mer­hes­sék a gyü­le­ke­ze­tet és az in­téz­mé­nye­ket.

Az ér­dek­lő­dők az evan­gé­li­kus ál­ta­lá­nos is­ko­la au­lá­já­ban – La­borczi Gé­zá­nak, a nyír­egy­há­za-kert­vá­ro­si evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet lel­ké­szé­nek ve­ze­té­sé­vel – meg­te­kint­het­ték az Ol­ta­lom Sze­re­tet­szol­gá­lat és a Joób Oli­vér Sze­re­tet­in­téz­mény ins­tal­lá­ci­ó­ját. A haj­lék­ta­la­nok ke­ze­i­ből meg­for­mált jel­ké­pek – hű­ség, bi­za­lom – „ké­zen fog­ha­tó­vá” tet­ték a dia­kó­ni­ai in­téz­mé­nyek he­lyi szol­gá­la­tát.

A misszi­ói nap a Nagytemplomban tartott is­ten­tisz­te­let­tel vet­te kez­de­tét. Ezen Blat­nicz­ky Já­nos­ Dánielnek, az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let misszi­ói lel­ké­szé­nek igei kö­szön­tő­je után Kecz­kó Pál, a bu­da­hegy­vi­dé­ki gyü­le­ke­zet lel­kipásztora szolgált ige­hir­de­tés­sel Lk 21,28 alap­ján. Prédikációjában hangsúlyozta, hogy „a ke­reszt az­óta is hir­de­ti és vi­lá­gos­sá te­szi szá­munk­ra Is­ten fe­lénk for­du­lá­sát, azt, hogy min­den­nél job­ban sze­ret ben­nün­ket, s ha ér­nek is ben­nün­ket meg­pró­bál­ta­tá­sok, s ha nem tud­juk is egy-egy hely­zet­nek a ma­gya­rá­za­tát, a ke­reszt­re te­kint­ve tud­hat­juk: nincs olyan mély­ség, nincs olyan bű­nös ál­la­pot, nincs olyan fé­le­lem, amely­ből ő ki ne sza­ba­dít­hat­na min­ket”.

Az igehirdetést követő fó­rum­be­szél­ge­tés elején Ki­út a vál­ság­ból cím­mel tartott rö­vi­d felvezetőjében dr. Fa­bi­ny Ta­más, az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let püs­pö­ke azt ele­mez­te, hogy „mit szól­na Lu­ther a vál­ság­hoz?”. Min­den bi­zonnyal ő is rá­mu­tat­na ar­ra, hogy nem a „vál­ság­ról”, ha­nem a „vált­ság­ról” kell be­szél­nünk. A fó­rum­be­szél­ge­tés há­rom részt­ve­vő­je egyébként Sü­ve­ges Ger­gő televíziós új­ság­író, Dez­ano­ve Bar­to­lo­meu Iná­cio, az Ol­ta­lom Sze­re­tet­szol­gá­lat in­téz­mény­ve­ze­tő­je, va­la­mint dr. Ko­vács Lász­ló At­ti­la, a nyír­egy­há­zi evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet lel­ké­sze volt.

Be­mu­tat­ko­zá­suk után há­rom hely­szí­nen foly­ta­tód­tak a cso­port­be­szél­ge­té­sek. Sü­ve­ges Ger­gő­vel az ál­ta­lá­nos is­ko­la dísz­ter­mé­ben dis­pu­tált Hor­váth-He­gyi Oli­vér, a szent­end­rei gyü­le­ke­zet lel­ké­sze. E beszélgetés fó­kuszá­ban a csa­lád állt „Csa­lá­dok a vál­ság­ban, vál­ság a csa­lá­dok­ban” címmel. A vál­ság­ke­ze­lés egyik na­gyon fon­tos esz­kö­ze le­het, ha ha­son­ló élet­hely­ze­tű csa­lá­dok össze­fog­nak, és egy kö­zös­sé­get al­kot­va egy­mást se­gí­tik.

Dez­ano­ve Bar­to­lo­meu Iná­cio be­szél­ge­tő­part­ne­re Győr­fi Mi­hály, a Nyír­sző­lő­si Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség lel­ké­sze volt a Lu­ther Már­ton Kol­lé­gi­um dísz­ter­mé­ben. Az in­téz­mény­ve­ze­tő rá­mu­ta­tott ar­ra, hogy ál­ta­lá­ban nem fi­gye­lünk egy­más­ra; igaz ez ki­csi­ben – szom­szé­dok kö­zött – és nagy­ban, tár­sa­dal­mi mé­re­tek­ben egy­aránt.

A har­ma­dik cso­port­ban Ko­vács Lász­ló At­ti­lá­val az egy­ház­ban ta­pasz­tal­ha­tó vál­ság­ról cse­rélt esz­mét Sán­dor Fri­gyes, a Bor­sod-He­ve­si Egy­ház­me­gye es­pe­re­se. Kö­zös konk­lú­zi­ó­ként fo­gal­maz­ták meg, hogy az egy­ház­ban ta­pasz­tal­ha­tó vál­sá­gok min­dig az egy­ház meg­újí­tá­sá­hoz ve­zet­tek.

A Fel­ső­ve­ze­ték ze­ne­kar délutáni kon­cert­jét követően a Kos­suth-gim­ná­zi­um ta­nu­lói mu­tat­koz­tak be ze­nés és pró­zai da­ra­bok­kal, majd – Ros­tás Ju­dit ve­ze­té­sé­vel – a va­nyar­ci ro­ma­misszió mun­ká­já­ba te­kint­het­tek be a jelenlévők. (Idén a misszi­ói na­pon össze­gyűlt per­sely­pénz­ is ezt a szol­gá­la­tot tá­mo­gat­ta.)

Az egy­ház­ke­rü­let el­nök­sé­ge Or­dass-dí­jat ado­má­nyo­zott Bozo­rády Zol­tán, Bozo­rády Zol­tán­né, La­bos­sa Lász­ló és Ma­gyar Lász­ló nyu­gal­ma­zott lel­kész­nek. Pró­nay-dí­jat ka­pott Bánsz­ky Ist­ván nyu­gal­ma­zott igaz­ga­tó és Hegy­me­gi Ilo­na nyu­gal­ma­zott pe­da­gó­gus, Mag­era Já­nos nyu­gal­ma­zott egy­ház­fi és Ta­kács Fe­renc nyu­gal­ma­zott igaz­ga­tó.

A zá­ró úr­va­cso­rás is­ten­tisz­te­le­ten Sztan­kó Gyön­gyi, a Haj­dú-Sza­bol­csi Egy­ház­me­gye es­pe­re­se szol­gált ige­hir­de­tés­sel. Az egy­ház­ke­rü­let el­nök­sé­ge kö­szö­ne­tet mon­dott az in­téz­mé­nyek igaz­ga­tó­i­nak és mind­azok­nak az ön­kén­te­sek­nek, di­á­kok­nak, gyü­le­ke­ze­ti ta­gok­nak, akik mun­ká­juk­kal elő­se­gí­tet­ték a misszi­ói nap le­bo­nyo­lí­tá­sát. Kü­lön kö­szö­net il­le­tte Po­koracz­ky Já­nos cuk­rászt, aki hű­sí­tő fi­nom­sá­gok­kal eny­hí­tet­te a részt ve­vő több száz em­ber hő­ség­ér­ze­tét – a nap folyamán kilencszáz gombóc fagylaltot osztott szét.

Az idei missziói nap jól példázta a helyi szintű összefogás nagyszerűségét, hiszen az evan­gé­li­kus ál­ta­lá­nos is­ko­la, a Nyíregyházi Evan­gé­li­kus Kos­suth La­jos Gim­ná­zi­um, a Lu­ther Már­ton Kol­lé­gi­um, va­la­mint az evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet együt­tes erő­vel és kö­zös mun­ká­val te­rem­tet­te meg a ki­vá­ló fel­té­te­le­ket.

Czön­dör Ist­ván


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pün­kösd és öku­me­né
Mennyei Atyánk a Jé­zus Krisz­tus ál­tal!
Az egy­há­zak vi­lág­ta­ná­csa el­nö­ke­i­nek pün­kös­di üze­ne­te
Atya, Fiú és Szent­lé­lek
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Missziói nap az egyházkerületekben
Missziói nap az egyházkerületekben
Missziói nap az egyházkerületekben
A leg­ki­seb­bek szol­gá­ja
If­jú­sá­gi pin­ce­klub Szom­bat­he­lyen
Keresztutak
Reformátusok napja
Közgyülekezet az an­gya­lok temp­lo­má­ban
Fa­bi­ny Ta­más püs­pök a len­gyel evan­gé­li­ku­sok ün­ne­pén
Evangélikusok
Megújító ta­lál­ko­zások
Ne „pa­pos”, ha­nem „ne­ves” pres­bi­te­re­ket!
e-világ
Ta­nár úr a ka­na­dai pro­fik el­len
Ha­csak ko­mo­lyan át nem gon­dol­juk
Keresztény szemmel
„Mi akar ez len­ni?” – Is­ten mun­ka­tár­sai va­gyunk?
Mint a szél, a tűz és a má­mor…
A hét témája
Kirchentag 2009
Lu­ther a pi­a­con
Ma­gyar „mu­zsi­kus­lány” Bré­má­ban
Ha­jó, ha jó
evél&levél
Pün­kösd előt­ti me­di­tá­ció
A temp­lom­aj­tó is a misszió esz­kö­ze le­het(ne)!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Sz. Bérczi Mar­git: Bú­val tel­jes esz­ten­de­im
A vasárnap igéje
Szü­le­tés­na­pi aján­dék
Is­ten fel­húz­ta a vas­füg­gönyt
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Gyer­mek­na­pi mo­soly­gás
Cantate
Adj, Úr­is­ten, né­künk Szent­lel­ket!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 22 Missziói nap az egyházkerületekben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster