EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 22 - Megújító ta­lál­ko­zások

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Megújító ta­lál­ko­zások

Az Új ta­lál­ko­zás el­ne­ve­zé­sű is­ten­tisz­te­let há­rom fő­vá­ro­si, észak­ke­let-bu­da­pes­ti evan­gé­li­kus gyü­le­ke­zet, Rá­kos­pa­lo­ta, Új­pest és a har­ma­dik­ként be­kap­cso­ló­dott Pestúj­hely im­már har­ma­dik évé­be lé­pett vál­lal­ko­zá­sa. A há­rom fi­a­tal lel­kész – Bá­tovsz­ky Gá­bor, Soly­már Pé­ter Tamás és Sza­bó B. And­rás – ha­von­ta egy­szer „ve­tés­for­gó” rend­szer­ben ad ott­hont temp­lo­má­ban az egyes ele­me­i­ben if­jú­sá­gi, de összes­sé­gé­ben min­den kor­osz­tály, min­den ke­re­ső, min­den, a ke­resz­tény­sé­gét új mó­don el­mé­lyí­te­ni vá­gyó hí­vő szá­má­ra meg­hir­de­tett ta­lál­ko­zás­nak. Az egyik szer­ve­ző­vel és há­zi­gaz­dá­val, Bá­tovsz­ky Gá­bor­ral be­szél­get­tünk az­zal a nem tit­kolt szán­dék­kal, hogy la­punk ol­va­só­it a so­ron kö­vet­ke­ző új ta­lál­ko­zás­ra: a jú­ni­us 1-jei, pün­kösd­hét­fői al­ka­lom­ra hí­vo­gas­suk…

– Az is­ten­tisz­te­let alap­öt­le­te az volt, hogy mind­azok­nak, akik a meg­szo­kott is­ten­tisz­te­le­ti for­mák­nál, tra­dí­ci­ók­nál na­gyobb ele­ven­sé­get vár­nak, nyújt­sunk egy új tí­pu­sú ta­lál­ko­zá­si for­mát. A kez­de­mé­nye­zés csak egyes ele­me­i­ben ro­ko­nít­ha­tó a Ta­más-mi­sé­vel. Míg a Ta­más-mi­sé­nek ál­lan­dó li­tur­gi­á­ja van, ná­lunk a li­tur­gi­ai ele­me­ket az ha­tá­roz­za meg, hogy mit tu­dunk a tar­ta­lom meg­ér­té­sé­hez szol­gá­lat­ba ál­lí­ta­ni. Az adott té­ma szab­ja meg te­hát a li­tur­gia fel­épí­té­sét. El­ső­sor­ban fi­a­ta­lok jár­nak az al­kal­mak­ra, de há­rom év után ki­ala­kult egy sta­bil, idő­sebb ré­teg is, amely hű­sé­ge­sen lá­to­gat­ja az is­ten­tisz­te­le­te­ket. Hi­szen a ke­re­sés, a lel­ki nyi­tott­ság, az új for­mák irán­ti kí­ván­csi­ság nem kor­füg­gő.

– Még­is mi­től új, mi­ben más ez az is­ten­tisz­te­let, mint a töb­bi?

– Szin­te min­den­ben, a lé­nye­get le­szá­mít­va…. Az is­ten­tisz­te­let kö­zép­pont­já­ban, a li­tur­gia szí­vé­ben itt is az ige­hir­de­tés áll. A ze­ne az Új ének fü­ze­tek­ből va­ló. Ké­pi, szín­ját­szás­ra épü­lő, iro­dal­mi és mű­vé­sze­ti esz­kö­zök­kel pró­bál­juk az ak­tu­á­lis té­mát, az ige üze­ne­tét kö­zel hoz­ni, a hí­vek ak­tív be­vo­ná­sá­val. Teo­ló­gu­sok is be­kap­cso­lód­nak a mun­ká­ba, el­ső­sor­ban a ze­nei szol­gá­lat­ba. Az­ál­tal, hogy min­den hó­nap­ban „ván­do­ro­lunk”, a gyü­le­ke­ze­tek is ta­lál­koz­nak, meg­is­me­rik egy­mást, test­vé­ri kap­cso­la­tok szö­vőd­nek.

Há­rom éve már, hogy az evan­gé­li­kus egy­ház sok­szí­nű­sé­gé­be ez az is­ten­tisz­te­le­ti for­ma is be­le­tar­to­zik. Fon­tos­sá­gát töb­bek kö­zött úgy fo­gal­maz­ha­tom meg, hogy so­kak­nak ez ad­hat­ja azt a kis lé­pést, amely az Is­ten­re ta­lá­lás­hoz ve­zet.

– Mit mu­tat­nak az el­múlt évek, mek­ko­ra igény van er­re a for­má­ra?

– Át­la­go­san öt­ven-het­ven fő kö­zött van a lá­to­ga­tott­ság. A lel­készek tu­da­to­san töb­be­ket vonnak be már az elő­ké­szü­le­tek­be, így most már egy kis sta­bil mag vég­zi ezt: fel­nőtt fi­a­ta­lok, if­jú há­za­sok. Az is­ten­tisz­te­let me­ne­te is ar­ra tö­rek­szik, hogy mi­nél több szol­gá­lat­te­vő le­gyen. Az egyes úgy­ne­ve­zett „imád­ság­ál­lo­má­sok” igye­kez­nek meg­szó­lí­ta­ni a gyü­le­ke­zet tag­ja­it, akár az öku­me­né, akár a há­zas­ság a té­ma. Sze­re­tünk érin­tet­tek­nek is szót ad­ni, hogy va­ló­ban ez egy kö­zös ta­lál­ko­zás le­gyen, s ne „csak” a lel­ké­szek szol­gál­ja­nak.

– Pün­kösd­re az év leg­ak­tu­á­li­sabb év­for­du­ló­já­hoz kap­cso­lód­va vá­lasz­tot­tak té­mát…

– A Szteh­lo-év kap­csán úgy érez­tük, hogy az Új ta­lál­ko­zás is ré­szé­vé kell, hogy vál­jon a meg­em­lé­ke­zé­sek­nek. Így most, jú­ni­us 1-jén Szteh­lo Gá­bort és szol­gá­la­tát fog­juk kö­rül­jár­ni. Az is­ten­tisz­te­let el­ső ré­szé­ben a kor tör­té­ne­ti­sé­ge, kro­no­ló­gi­á­ja, Szteh­lo Gá­bor élet­út­ja lesz a fó­kusz­ban, majd egy tér­kép se­gít­sé­gé­vel be­jár­juk az Öröm­vá­rost, Ga­u­dio­po­list. Meg­je­len­nek a kor­szak főbb ese­mé­nyei, a fe­nye­ge­tett­ség pél­dá­ul II. vi­lág­há­bo­rús vi­de­ós be­ját­szá­so­kon, de en­nél is fon­to­sabb, hogy meg­szó­lal­nak au­ten­ti­kus, élő ta­núk, akik ré­sze­sei vol­tak az ese­mé­nyek­nek.

Mi volt Szteh­lo Gá­bor vá­la­sza és cse­lek­vé­se a kor­ra? Ez az, ami szá­munk­ra üze­ne­tet hor­doz. Nem len­ne azon­ban tel­jes a kép, ha nem mu­tat­nánk rá: a cse­lek­vés mö­gött ott van az em­be­ri fé­le­lem is. Egy kis szín­da­rab­ban hal­lunk majd er­ről. Még­sem erő­sebb a fé­le­lem, mint az Is­ten el­hí­vott em­be­ré­nek bá­tor­sá­ga! Vé­gül a Ga­u­dio­po­lis al­kot­má­nyá­ból is fel­ol­va­sunk egy rész­le­tet.

– Tör­té­nel­mi mo­za­i­ko­kat em­lít – ho­gyan ta­lál­juk szem­be ma­gun­kat mai fel­ada­tunk­kal?

– Az ige­hir­de­tés után meg­vizs­gál­juk: mai fe­nye­ge­tett hely­ze­tünk­ben mik jel­lem­zők, s ho­gyan re­a­gál rá a ma fi­a­tal­ja, a ma ke­resz­té­nye, mi­lyen el­len­ál­lást, kí­sér­tést szen­ved, van-e bá­tor­sá­ga to­vább­vin­ni az Is­ten ügyét? Vé­gül a ke­resz­tény öröm át­élé­sé­nek él­mé­nyé­vel fog be­fe­je­ződ­ni a Szteh­lo Új ta­lál­ko­zás is­ten­tisz­te­let, Ga­u­dio­po­lis ké­pé­vel.

– Mi­lyen vissza­jel­zé­se­ket kap­nak mun­ká­juk­ról?

– Sze­re­tik a részt­ve­vők a köz­vet­len­sé­gét, azt, hogy sok­faj­ta mó­don nyújt ta­lál­ko­zást, nem „csak” az ér­te­lem és a szel­lem, ha­nem mű­vé­sze­ti ágak, öt­le­tek erő­sí­tik meg azt, ami­ről az ige­hir­de­tés szól. Át­él­he­tő az ige, nem csak meg­hall­gat­ha­tó. Az imád­ság­já­rás pe­dig azért ked­velt, mert amit a fel­ve­ze­tő rész­ben, il­let­ve az ige­hir­de­tés­ben va­la­ki hal­lott, ki­pró­bál­ja az adott szi­tu­á­ci­ó­ban, egy kép­zet­tár­sí­tás­sal se­gít­ve a be­le­élést.

– „El­adó” a li­cenc?

– Ter­mé­sze­te­sen! Fény­ké­pek, pla­ká­tok, öt­le­tek meg­te­kint­he­tők az is­ten­tisz­te­let hon­lap­ján, a http://uj­tal­al­ko­zas.lu­the­ran.hu-n. Min­den­kit sze­re­tet­tel vá­runk most és a jö­vő­ben is!

Kő­há­ti Dó­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pün­kösd és öku­me­né
Mennyei Atyánk a Jé­zus Krisz­tus ál­tal!
Az egy­há­zak vi­lág­ta­ná­csa el­nö­ke­i­nek pün­kös­di üze­ne­te
Atya, Fiú és Szent­lé­lek
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Missziói nap az egyházkerületekben
Missziói nap az egyházkerületekben
Missziói nap az egyházkerületekben
A leg­ki­seb­bek szol­gá­ja
If­jú­sá­gi pin­ce­klub Szom­bat­he­lyen
Keresztutak
Reformátusok napja
Közgyülekezet az an­gya­lok temp­lo­má­ban
Fa­bi­ny Ta­más püs­pök a len­gyel evan­gé­li­ku­sok ün­ne­pén
Evangélikusok
Megújító ta­lál­ko­zások
Ne „pa­pos”, ha­nem „ne­ves” pres­bi­te­re­ket!
e-világ
Ta­nár úr a ka­na­dai pro­fik el­len
Ha­csak ko­mo­lyan át nem gon­dol­juk
Keresztény szemmel
„Mi akar ez len­ni?” – Is­ten mun­ka­tár­sai va­gyunk?
Mint a szél, a tűz és a má­mor…
A hét témája
Kirchentag 2009
Lu­ther a pi­a­con
Ma­gyar „mu­zsi­kus­lány” Bré­má­ban
Ha­jó, ha jó
evél&levél
Pün­kösd előt­ti me­di­tá­ció
A temp­lom­aj­tó is a misszió esz­kö­ze le­het(ne)!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Sz. Bérczi Mar­git: Bú­val tel­jes esz­ten­de­im
A vasárnap igéje
Szü­le­tés­na­pi aján­dék
Is­ten fel­húz­ta a vas­füg­gönyt
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Gyer­mek­na­pi mo­soly­gás
Cantate
Adj, Úr­is­ten, né­künk Szent­lel­ket!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 22 Megújító ta­lál­ko­zások

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster