EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 22 - Kirchentag 2009

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Kirchentag 2009

„Itt!” – hang­zott a ki­ál­tás egy­szer­re száz­ezer to­rok­ból. Ez a rö­vid szócs­ka (volt) a vá­lasz az idei Kirchen­tag mot­tó­já­ra. A má­jus 20. és 24. kö­zött Bré­má­ban meg­tar­tott 32. né­met evan­gé­li­kus egy­há­zi na­pok zá­ró is­ten­tisz­te­le­tén er­re a bi­zo­nyos „Em­ber, hol vagy?” (vö. 1Móz 3,9) kér­dés­re zen­gett a fe­le­let.

„Itt va­gyok. Mit te­he­tek?” – pon­to­sí­tot­ta az al­kal­mat le­zá­ró be­szé­dé­ben Ka­rin von Welck, az idei Kirchen­tag el­nök­nő­je a „vá­laszt”, ame­lyet nap mint nap új­ra és új­ra ki kell mon­da­nunk, il­let­ve fel kell ten­nünk ma­gunk­nak. Hi­szen amel­lett, hogy tud­juk, Is­ten mind­annyi­un­kat egyen­ként szá­mon tart, és hogy fo­lya­ma­to­san ke­res és hív ben­nün­ket, ke­resz­tény hi­tünk, meg­győ­ző­dé­sünk ré­sze az is, hogy fe­le­lős­ség­gel tar­to­zunk em­ber­tár­sa­in­kért (a kö­rü­löt­tünk és a tő­lünk tá­vo­labb élő­kért egy­aránt) és a vi­lá­gért, amely­ben élünk (és amely­ben az utá­nunk kö­vet­ke­ző nem­ze­dé­kek fog­nak él­ni). Nem há­rít­hat­juk el ma­gunk­tól a fe­le­lős­sé­get, nem ke­res­he­tünk ki­bú­vó­kat, nem hi­vat­koz­ha­tunk gyen­ge­sé­ge­ink­re és kor­lá­ta­ink­ra, nem mond­ha­tunk ne­met az Úr­nak ar­ra a fel­adat­ra, ame­lyet ránk akar bíz­ni. Jó­nás – aho­gyan ar­ra a nyi­tó is­ten­tisz­te­le­ten Ren­ke Brahms, a bré­mai evan­gé­li­kus egy­ház lel­ké­sze utalt – meg­pró­bál­ta, de vég­ér­vé­nye­sen nem tér­he­tett ki elő­le…

A Kirchen­ta­gok prog­ram­jai ha­gyo­má­nyo­san há­rom pil­lér­re tá­masz­kod­nak – így volt ez már hat­van év­vel ez­előtt az el­ső, han­no­ve­ri ta­lál­ko­zón is. Az egyi­ket a reg­ge­li bib­lia­ta­nul­má­nyok je­len­tik. Eze­ken az idén a bűn­be­esés tör­té­ne­te (1Móz 3) alap­ján a jó és a rossz tu­dá­sát, meg­kü­lön­böz­te­té­sét, az ir­gal­mas sa­ma­ri­tá­nus tör­té­ne­té­ből (Lk 10,25–37) ki­in­dul­va a „Sze­resd fe­le­ba­rá­to­dat, mint ma­ga­dat!” pa­ran­cso­la­tot, Há­gár tör­té­ne­té­ből (1Móz 16,1–16) pe­dig a „Hon­nan jössz, és ho­vá mégy?” mon­da­tot jár­ták kör­be az elő­adók, köz­tük nem­csak teo­ló­gi­ai vég­zett­ség­gel bí­rók (pél­dá­ul Wolf­gang Hu­ber ber­li­ni és Mar­got Käß­man han­no­ve­ri püs­pök), ha­nem la­i­ku­sok is (így pél­dá­ul Wolf­gang Schäub­le bel­ügy­mi­ni­szer és Wim Wen­ders film­ren­de­ző).

A teo­ló­gi­ai elő­adá­sok, pó­di­um- és fó­rum­be­szél­ge­té­sek – a má­so­dik pil­lér – té­mái kö­zött sze­re­pelt pél­dá­ul a spi­ri­tu­a­li­tás, az egy­ház­re­form, az öku­me­né, a pár­be­széd a zsi­dók­kal és a musz­li­mok­kal.

A tár­sa­da­lom­po­li­ti­kai té­mák cím­sza­vai kö­zött ott volt a de­mok­rá­cia és a ha­ta­lom – az ezek­ről szó­ló prog­ra­mok­nak, így pél­dá­ul Ang­e­la Mer­kel né­met kan­cel­lár és Ti­mo­thy Gar­ton Ash ox­for­di tör­té­nész be­szél­ge­té­sé­nek kü­lö­nös ak­tu­a­li­tás adott, hogy eb­ben az esz­ten­dő­ben ün­nep­lik a Né­met Szö­vet­sé­gi Köz­tár­sa­ság meg­ala­ku­lá­sá­nak hat­va­na­dik, il­let­ve a ber­li­ni fal le­om­lá­sá­nak hu­sza­dik év­for­du­ló­ját, va­la­mint hogy a Kirchen­ta­got két hét­tel az eu­ró­pai uni­ós vá­lasz­tá­sok előtt tar­tot­ták. Szó esett to­váb­bá az em­be­ri mél­tó­ság­ról, az ok­ta­tás-ne­ve­lés, az or­vo­si és bio­e­ti­ka, a glo­ba­li­zá­ció, a mig­rá­ció kér­dé­se­i­ről és így to­vább. Szá­mos prog­ram fog­lal­ko­zott a kör­nye­zet­vé­de­lem és a klí­ma­vál­to­zás, va­la­mint a gaz­da­sá­gi vál­ság té­má­já­val is; utób­bi­ak kö­zé tar­to­zott Hel­mut Sch­midt ko­ráb­bi nyu­gat­né­met kan­cel­lár­nak Ro­bert B. Zo­el­lick­kel, a Vi­lág­bank el­nö­ké­vel foly­ta­tott be­szél­ge­té­se.

A Kirchen­tag ál­ta­lá­ban kul­tu­rá­lis, il­let­ve ki­fe­je­zet­ten gye­re­kek­nek és fi­a­ta­lok­nak szó­ló prog­ra­mok­ban sem szű­köl­kö­dik. Nem volt ez más­ként most sem. Egy­mást ér­ték az újabb és újabb ko­moly- és könnyű­ze­nei kon­cer­tek a bré­mai vá­sár­köz­pont te­rü­le­tén, a bel­vá­ros­ban (pél­dá­ul a pi­ac­té­ren, a We­ser fo­lyó part­ján és a fő­pá­lya­ud­var­nál fel­ál­lí­tott sza­bad­té­ri szín­pa­do­kon, a Szent Pé­ter-dóm­ban és a ki­sebb temp­lo­mok­ban, a szín­ház­ban és a vá­ros­há­za épü­le­té­ben), va­la­mint az 1800-as évek vé­gén mes­ter­sé­ge­sen ki­ala­kí­tott, de 1993-ban be­zárt sza­bad ki­kö­tő, az Eu­ro­pa­ha­fen te­rü­le­tén, a ví­zi szín­pa­don, az er­re az al­ka­lom­ra ott hor­gonyt ve­tett ha­jó­kon és az egy­ko­ri han­gá­rok­ban. A leg­nép­sze­rűbb a Wi­se Guys ne­vű a cap­pel­la for­má­ció fel­lé­pé­se volt; a köl­ni csa­pat­ra hat­van­ez­ren vol­tak kí­ván­csi­ak.

Ap­ro­pó, részt­ve­vők. A zá­ró is­ten­tisz­te­let kap­csán száz­ezer főt em­lí­tet­tünk; ennyi he­ti­je­gyet – va­la­mint to­váb­bi hu­szon­négy­ezer na­pi­je­gyet – ad­tak ki, il­let­ve el. Ez a szám még ak­kor is ámu­lat­ba ej­tő, ha egy ha­zánk­nál lé­nye­ge­sen na­gyobb or­szág nagy­ság­ren­dek­kel né­pe­sebb egy­há­zá­nak ren­dez­vé­nyé­ről van szó. A he­ti­jeggyel ren­del­ke­zők egy­har­ma­da köz­re­mű­kö­dő­ként (elő­adó­ként, kó­rus­tag­ként vagy ép­pen va­la­me­lyik, a le­he­tő­sé­gek pi­a­cán be­mu­tat­ko­zó szer­ve­zet kép­vi­se­lő­je­ként) volt Bré­má­ban, egy­ti­ze­dük pe­dig (így a több mint négy és fél ezer ön­kén­tes cser­kész is) szer­ve­ző­ként volt je­len. Ami még jel­zés­ér­té­kű le­het: a részt­ve­vők át­lag­élet­ko­ra 37,7 év volt, va­la­mi­vel ala­cso­nyabb, mint két év­vel ez­előtt Köln­ben. Negy­ven szá­za­lé­kuk har­minc­éves­nél fi­a­ta­labb volt, negy­ven­négy szá­za­lé­kuk pe­dig a har­minc és hat­van év kö­zöt­ti­ek kö­zül ke­rült ki. És még egy adat: az össz­költ­ség­ve­tés több mint ti­zen­négy­mil­lió eu­ró (négy­mil­li­árd fo­rint) volt…

És ha már pénz­ről be­szé­lünk. Az is­ten­tisz­te­le­tek per­sely­pén­zei négy célt szol­gál­tak. Gyűj­töt­tek a ghá­nai ut­ca­gye­re­kek és a ko­lum­bi­ai fi­a­ta­lok kö­zött vég­zett mun­ka tá­mo­ga­tá­sá­ra, egy ide­gen­gyű­lö­let el­le­ni kam­pá­nyok­kal fog­lal­ko­zó szer­ve­zet ja­vá­ra, to­váb­bá egy olyan bré­mai ta­nács­adó iro­da ré­szé­re, amely az em­ber­ke­res­ke­de­lem és a kény­szer­pros­ti­tú­ció ál­do­za­tai kö­zött vég­zi fel­ada­tát. Ez is a fe­le­lős­ség­vál­la­lás egy mód­ja…

Két év múl­va, 2011. jú­ni­us 1. és 5. kö­zött Drez­dá­ban tart­ják a kö­vet­ke­ző né­met evan­gé­li­kus egy­há­zi na­po­kat. Ad­dig is jö­vő má­jus­ban (12-étől 16-áig) Mün­chen­ben vár­ják az ér­dek­lő­dő­ket a má­so­dik öku­me­ni­kus Kirchen­tag­ra.

Vi­tá­lis Ju­dit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pün­kösd és öku­me­né
Mennyei Atyánk a Jé­zus Krisz­tus ál­tal!
Az egy­há­zak vi­lág­ta­ná­csa el­nö­ke­i­nek pün­kös­di üze­ne­te
Atya, Fiú és Szent­lé­lek
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Missziói nap az egyházkerületekben
Missziói nap az egyházkerületekben
Missziói nap az egyházkerületekben
A leg­ki­seb­bek szol­gá­ja
If­jú­sá­gi pin­ce­klub Szom­bat­he­lyen
Keresztutak
Reformátusok napja
Közgyülekezet az an­gya­lok temp­lo­má­ban
Fa­bi­ny Ta­más püs­pök a len­gyel evan­gé­li­ku­sok ün­ne­pén
Evangélikusok
Megújító ta­lál­ko­zások
Ne „pa­pos”, ha­nem „ne­ves” pres­bi­te­re­ket!
e-világ
Ta­nár úr a ka­na­dai pro­fik el­len
Ha­csak ko­mo­lyan át nem gon­dol­juk
Keresztény szemmel
„Mi akar ez len­ni?” – Is­ten mun­ka­tár­sai va­gyunk?
Mint a szél, a tűz és a má­mor…
A hét témája
Kirchentag 2009
Lu­ther a pi­a­con
Ma­gyar „mu­zsi­kus­lány” Bré­má­ban
Ha­jó, ha jó
evél&levél
Pün­kösd előt­ti me­di­tá­ció
A temp­lom­aj­tó is a misszió esz­kö­ze le­het(ne)!
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Sz. Bérczi Mar­git: Bú­val tel­jes esz­ten­de­im
A vasárnap igéje
Szü­le­tés­na­pi aján­dék
Is­ten fel­húz­ta a vas­füg­gönyt
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Gyer­mek­na­pi mo­soly­gás
Cantate
Adj, Úr­is­ten, né­künk Szent­lel­ket!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 22 Kirchentag 2009

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster