EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 38 - Ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zó” – más­képp

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zó” – más­képp

Élő, ele­ven, sok­szí­nű test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat(ok) ref­lek­tor­fény­be ál­lí­tá­sa – az Evan­gé­li­kus test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­la­tok a Kár­pát-me­den­cé­ben cí­mű elő­adás- és be­szél­ge­tés­so­ro­zat el­ső al­kal­má­nak szer­ve­zé­se­kor ere­de­ti­leg „mind­össze” ez volt az Evan­gé­li­kus Bel­misszi­ói Ba­rá­ti Egye­sü­let (EB­BE) és a Ma­gyar Evan­gé­li­kus Kon­fe­ren­cia (Maek) cél­ja. Az anya­or­szá­gi és a fel­vi­dé­ki ma­gyar evan­gé­li­kus kö­zös­sé­gek kö­zöt­ti kö­te­lé­ke­ket is­mer­tet­ni kí­vá­nó szep­tem­ber 10-ei együtt­lét vé­gül – „kö­szön­he­tő­en” az el­múlt he­tek-hó­na­pok kül­po­li­ti­kai tör­té­né­se­i­nek (szlo­vák nyelv­tör­vény, Só­lyom Lász­ló ki­til­tá­sa Rév­ko­má­rom­ból) – en­nél sok­kal több­ről szólt. Ugyan­azon a csü­tör­tö­ki na­pon, ami­kor Baj­nai Gor­don ma­gyar és Ro­bert Fi­co szlo­vák kor­mány­fő a szé­csé­nyi For­gách-kas­tély­ban ta­lál­ko­zott, a jó­zsef­vá­ro­si evan­gé­li­kus temp­lom­ban – má­sok mel­lett – Ha­na Pe­nič­ko­vá lel­kész­nő imád­ko­zott a szlo­vá­kok és a ma­gya­rok kö­zöt­ti bé­ké­ért. Az áhí­tat­tal, ima­kör­rel, majd az ál­ta­lá­nos hely­zet­kép fel­vá­zo­lá­sá­val kez­dő­dő al­ka­lom ke­re­té­ben a részt­ve­vők egy „nem hi­va­ta­los”, il­let­ve egy pe­csét­tel-pa­pír­ral is meg­erő­sí­tett kap­cso­lat­ról is hall­hat­tak.

Mi­ként Sr­na Zol­tán fel­ügye­lő és Ha­na Pe­nič­ko­vá lel­kész­nő rö­vid át­te­kin­té­sé­ből (felső képünkön) ki­de­rült, a Százd–Ipoly­sza­kál­lo­si Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség­nek két szá­lon is van­nak ma­gyar­or­szá­gi kap­cso­la­tai. Egy­részt a gyü­le­ke­zet szlo­vák tag­jai kö­zül töb­ben is Al­só-, il­let­ve Fel­ső­pe­tény­ből szár­maz­nak, és ezek a csa­lá­di kö­te­lé­kek má­ig él­nek. Más­részt a ma­gyar nyel­vű is­ten­tisz­te­le­te­ket, il­let­ve a bib­lia­órá­kat és a kon­fir­má­ci­ói elő­ké­szí­tőt Laj­tos Já­nos nagy­bör­zsö­nyi lel­kész tart­ja. Az ő ki­lenc év­vel ez­előtt meg­kez­dett szol­gá­la­tán ke­resz­tül „ta­lál­tak egy­más­ra” az Ipoly túl­part­ján élő evan­gé­li­ku­sok a fo­lyó in­nen­ső part­ján élő, egyéb­ként né­met gyö­ke­rű lu­the­rá­nu­sok­kal. „Bár a pe­csé­tig-pa­pí­rig nem ju­tot­tunk el, a két gyü­le­ke­zet kö­zöt­ti kap­cso­lat még­is test­vé­ri” – fo­gal­ma­zott Sr­na Zol­tán.

A bu­da­ör­si és a sa­jó­gö­mö­ri evan­gé­li­ku­sok 2006-ban kö­töt­tek ugyan szer­ző­dést, de kap­cso­la­tuk nem et­től „mű­kö­dik”. Sok­kal in­kább at­tól, hogy hű­ség­re, rend­sze­res­ség­re, ki­szá­mít­ha­tó­ság­ra és pon­tos­ság­ra tö­re­ked­nek, mert – mi­ként Endre­ffy Gé­za és Ga­rá­di Pé­ter, a bu­da­ör­si gyü­le­ke­zet lel­ké­sze, il­let­ve fel­ügye­lő­je el­mond­ta – test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­la­tot fenn­tar­ta­ni-ápol­ni „csak in­ten­zí­ven, nagy for­du­lat­szá­mon ér­de­mes”. Pé­ter apos­tol „mot­tó­ját” igye­kez­nek kö­vet­ni: „Ezüs­töm és ara­nyam nin­csen, de amim van, azt adom ne­ked.” (Ap­Csel 3,6b) S hogy ez mit je­lent a gya­kor­lat­ban? Azontúl, hogy fo­lya­ma­to­san imád­ság­gal gon­dol­nak a gö­mö­ri­ek­re, ha­von­ta egy­szer meg is lá­to­gat­ják őket. Nem egy­sze­rű­en ven­dé­ges­ked­ni men­nek, ha­nem bi­zony­ság­té­tel­lel, evan­gé­li­zá­ci­ó­val szol­gál­nak a gyü­le­ke­zet­ben. Mert – aho­gyan Rusz­nyák De­zső sa­jó­gö­mö­ri lel­kész is mond­ta – ilyen „men­tő­öv­re” van szük­sé­gük a lel­ki éb­re­dés­hez. (A bu­da­ör­si­ek és a sa­jó­gö­mö­ri­ek test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­la­tá­ról az Evan­gé­li­kus Élet 2009. jú­ni­us 14-ei szá­má­ban meg­je­lent, Egy rend­ha­gyó kon­fir­má­ció ol­dal­vi­zén cí­mű cikk­ben ol­vas­hat­nak bő­veb­ben. – A szerk.)

Az EB­BE és a Maek so­ro­za­tá­nak kö­vet­ke­ző al­kal­mán, ok­tó­ber 8-án az Arad me­gyei Fa­ze­kas­var­sánd és a Veszp­rém me­gyei Lo­vász­pa­to­na kö­zöt­ti test­vér-gyü­le­ke­ze­ti kap­cso­lat mibenlétét mu­tat­ják majd be.

V. J.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Lel­ki meg­úju­lá­som a há­bo­rú utá­ni éb­re­dés­ben
Hi­á­ba szól az ige?
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Szá­za­dik mun­ka­év­kez­dés
A cél a gyü­mölcs­ter­més
Négy egy­ház­me­gye hat­van lel­ké­sze a Ba­la­ton part­ján
Ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zó” – más­képp
Ki­bő­ví­tett óvo­dá­ba vár­ják a „kis­de­áko­kat”
Ke­re­ke­zés Ká­vá­ra
Keresztutak
45 do­boz könyv és 2 tö­mény nap
Kon­fe­ren­cia a „zok­ni­gyár­ban”
A hét nap cso­dá­ja
A teremtés hete
Ket­tős ju­bi­le­um Sch­ro­ben­ha­us­en­ben
Végzetes há­la­ima
Evangélikusok
„Az igét édes­apám­tól kap­tam, és én is to­vább­ad­tam”
e-világ
Le­dön­töt­ték Lu­ther szabadkai szob­rát
A já­té­kos­tól a ko­mo­lyig
A hét témája
Part­ner­ség Krisz­tus­ban
Távirati stílusban
"ISTEN MUNKATÁRSAI VAGYUNK." (1 Kor 3,9)
Üze­net az öl­tö­ző­ből
Monológ a margón
SMS-zuhatag az epot-on
evél&levél
Ima­ké­rés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ha­za­té­rés Csön­gé­re
Vasmegyei üdvözlet
Négy korál
Új kot­ta és szü­le­tés­na­pi há­la­adás
Is­mét szak­rá­lis mű­vé­sze­tek he­te
Ezeréves a gyu­la­fe­hér­vá­ri püspökség
Kör­tés ré­tes
A vasárnap igéje
A Krisz­tus-kö­ve­tők fo­rint­jai
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Min­den­ko­ron ál­dom az én Ura­mat
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 38 Ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zó” – más­képp

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster