EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 38 - A hét nap cso­dá­ja

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

A hét nap cso­dá­ja

Ün­ne­pel­jük együtt a te­rem­tés he­tét szep­tem­ber 27. és ok­tó­ber 4. kö­zött

A tech­ni­kai fej­lő­dés, ha­la­dás mö­gött messze el­ma­rad az em­ber mo­rá­lis nö­ve­ke­dé­se – mon­do­gat­ják már ré­gen a tu­do­mány, a szel­lem és a lé­lek fe­le­lős gon­dol­ko­dói vi­lág­szer­te. Köz­hely­sze­rű pél­da, hogy a kő­bal­ta hasz­ná­la­tá­hoz elég­sé­ges mo­rá­lis, spi­ri­tu­á­lis fel­ké­szült­ség nem ele­gen­dő a ter­mo­di­na­mi­kai ener­gia hasz­ná­la­tá­hoz.

S ami a bé­ke vo­nat­ko­zá­sá­ban igaz, az igaz a kör­nye­ze­ti és a tár­sa­dal­mi igaz­sá­gos­ság­ra is. A 21. szá­za­di tech­no­ló­gi­á­ra épü­lő ter­me­lés­hez, ener­gia­fel­hasz­ná­lás­hoz, szál­lít­má­nyo­zás­hoz, va­la­mint az ezek­kel já­ró mel­lék­ter­mé­kek­hez és mel­lék­ha­tá­sok­hoz mi­nő­sí­tett igaz­ság­ér­zet és er­köl­csi fe­le­lős­ség­tu­dat szük­sé­gel­te­tik. Vi­lá­gunk ter­mé­sze­ti és tár­sa­dal­mi je­len­sé­gei vész­jós­ló­an mu­tat­ják, hogy az em­be­ri le­he­tő­ség és ké­pes­ség, va­la­mint az em­be­ri fe­le­lős­ség és tisz­tes­ség kö­zöt­ti sza­ka­dék óri­á­si és tart­ha­tat­lan. To­váb­bi nö­ve­ke­dé­sét meg kell ál­lí­ta­ni, s ha még le­het, csök­ken­te­ni kell.

Eb­ben a vál­lal­ko­zás­ban kü­lö­nös sze­re­pet töl­te­nek, tölt­het­nek be azok a hí­vő em­be­rek, akik a ter­mé­szet mö­gött és fö­lött nem vé­let­len­sze­rű­sé­get, eset­le­ges­sé­get és még csak nem is ma­te­ri­á­lis szük­ség­sze­rű­sé­get, ha­nem bölcs és sze­re­tet­tel­jes is­te­ni, te­rem­tői aka­ra­tot lát­nak. En­nek je­gyé­ben szü­le­tett a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csá­nak (ME­ÖT) 2008. de­cem­ber 1-jei köz­gyű­lé­sén el­fo­ga­dott ide­vo­nat­ko­zó ha­tá­ro­za­t: „…a Te­rem­tő irán­ti há­lánk és hó­do­la­tunk ki­fe­je­zé­se, a te­rem­tett vi­lág tu­da­tos meg­őr­zé­se és fe­le­lős vé­del­me, to­váb­bá öku­me­ni­kus együtt mun­kál­ko­dá­sunk ki­szé­le­sí­té­se és meg­erő­sí­té­se ér­de­ké­ben 2009-től a szep­tem­ber utol­só és az ok­tó­ber el­ső va­sár­nap­ja kö­zöt­ti idő­sza­kot te­rem­tés­vé­del­mi hét­ként hir­des­sük meg és ün­ne­pel­jük a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa tag­egy­há­za­i­hoz tar­to­zó gyü­le­ke­ze­tek­ben és in­téz­mé­nyek­ben.”

Nyil­ván­va­ló, hogy e dön­tés és szán­dék mö­gött ott áll az egész eu­ró­pai ke­resz­tény kö­zös­ség ál­tal el­fo­ga­dott Öku­me­ni­kus Char­ta ide­vo­nat­ko­zó val­lo­má­sa is: „A te­rem­tő Is­ten sze­re­te­té­be ve­tett hit­tel há­lá­san is­mer­jük fel a te­rem­tett vi­lág­ban Is­ten aján­dé­kát, s így a ter­mé­szet ér­té­két és szép­sé­gét. De mély­sé­ges ag­go­da­lom­mal lát­juk azt is, hogy a föld nyers­anyag­tar­ta­lé­ka­it né­me­lyek gát­lás­ta­la­nul ki­ak­náz­zák, te­kin­tet nél­kül ön­ér­té­kük­re, kor­lá­to­zott vol­tuk­ra és ar­ra, hogy ezek a jö­ven­dő nem­ze­dé­kek szá­má­ra is szük­sé­ge­sek. Ép­pen ezért kö­zö­sen lé­pünk fel an­nak ér­de­ké­ben, hogy a tar­tós élet­fel­té­te­lek biz­to­sí­tot­tak le­gye­nek az egész te­rem­tett vi­lág szá­má­ra. Is­ten előt­ti fe­le­lős­sé­günk tu­da­tá­ban kö­zös kri­té­ri­u­mo­kat kell ta­lál­nunk és ér­vé­nye­sí­te­nünk an­nak meg­kü­lön­böz­te­té­sé­re, mi az, amit tu­do­má­nyo­san és tech­no­ló­gi­a­i­lag meg­va­ló­sít­ha­tunk, er­köl­csi­leg azon­ban nem te­he­tünk meg. Min­den­kép­pen el­sőbb­sé­ge van min­den em­ber mél­tó­sá­gá­nak az­zal szem­ben, ami tech­ni­ka­i­lag meg­va­ló­sít­ha­tó.”

Gon­do­la­tok, aján­lá­sok­ és el­kö­te­le­zett­sé­g men­tén ar­ra hív­juk a MEÖT tag­egy­há­za­i­nak (re­for­má­tus, evan­gé­li­kus, bap­tis­ta, me­to­dis­ta, ang­li­kán és or­to­dox) gyü­le­ke­ze­te­it, in­téz­mé­nye­it és a hoz­zá­juk kö­tő­dő szer­ve­ze­te­ket, hogy a szep­tem­ber utol­só és ok­tó­ber el­ső va­sár­nap­ja kö­zöt­ti idő­szak­ban a hí­vek öku­me­ni­kus kö­zös­sé­gé­ben – le­he­tő­ség sze­rint a ró­mai ka­to­li­kus egy­ház hí­ve­i­nek és a ci­vil tár­sa­da­lom el­kö­te­le­zett tag­ja­i­nak a rész­vé­te­lé­vel – tart­sa­nak be­szél­ge­té­se­ket, imád­sá­go­kat, te­rem­tés­vé­del­mi ak­ci­ó­kat. Ez­zel szen­tel­je­nek ün­ne­pet a Te­rem­tő­nek, és ez­zel sze­rez­ze­nek vé­del­met a te­rem­tés­nek.

Eh­hez a mun­ká­hoz szín­vo­na­las és prak­ti­kus se­géd­anya­got és pla­ká­tot jut­tat­tunk el tag­egy­há­za­ink gyü­le­ke­ze­te­i­hez. A te­rem­tés ün­nep­kö­ré­nek kö­ze­led­té­vel min­den ked­ves ol­va­sónk szí­ves fi­gyel­mé­be, imá­ra, di­cső­í­tés­re és tett­re kész, hí­vő sze­re­te­té­be ajánl­juk a te­rem­tés he­té­nek mél­tó meg­ün­nep­lé­sét.

Dr. Bó­na Zol­tán fő­tit­kár (MEÖT)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Lel­ki meg­úju­lá­som a há­bo­rú utá­ni éb­re­dés­ben
Hi­á­ba szól az ige?
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Szá­za­dik mun­ka­év­kez­dés
A cél a gyü­mölcs­ter­més
Négy egy­ház­me­gye hat­van lel­ké­sze a Ba­la­ton part­ján
Ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zó” – más­képp
Ki­bő­ví­tett óvo­dá­ba vár­ják a „kis­de­áko­kat”
Ke­re­ke­zés Ká­vá­ra
Keresztutak
45 do­boz könyv és 2 tö­mény nap
Kon­fe­ren­cia a „zok­ni­gyár­ban”
A hét nap cso­dá­ja
A teremtés hete
Ket­tős ju­bi­le­um Sch­ro­ben­ha­us­en­ben
Végzetes há­la­ima
Evangélikusok
„Az igét édes­apám­tól kap­tam, és én is to­vább­ad­tam”
e-világ
Le­dön­töt­ték Lu­ther szabadkai szob­rát
A já­té­kos­tól a ko­mo­lyig
A hét témája
Part­ner­ség Krisz­tus­ban
Távirati stílusban
"ISTEN MUNKATÁRSAI VAGYUNK." (1 Kor 3,9)
Üze­net az öl­tö­ző­ből
Monológ a margón
SMS-zuhatag az epot-on
evél&levél
Ima­ké­rés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ha­za­té­rés Csön­gé­re
Vasmegyei üdvözlet
Négy korál
Új kot­ta és szü­le­tés­na­pi há­la­adás
Is­mét szak­rá­lis mű­vé­sze­tek he­te
Ezeréves a gyu­la­fe­hér­vá­ri püspökség
Kör­tés ré­tes
A vasárnap igéje
A Krisz­tus-kö­ve­tők fo­rint­jai
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Min­den­ko­ron ál­dom az én Ura­mat
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 38 A hét nap cso­dá­ja

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster