EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 38 - A já­té­kos­tól a ko­mo­lyig

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A já­té­kos­tól a ko­mo­lyig

Idő­vel min­den bi­zonnyal el­ju­tunk oda, hogy az egy­sze­ri nyom­ta­tott könyv is ko­moly ér­ték­nek fog szá­mí­ta­ni, és tu­laj­do­no­sa­ik igen nagy becs­ben fog­ják tar­ta­ni őket. Ad­dig azon­ban egy­sze­rű hasz­ná­la­ti tár­gyak, ame­lyek­kel ját­sza­ni sem res­tek az ar­ra ked­vet ér­zők.

Mint­egy más­fél éve szá­mol­tunk be la­punk ha­sáb­ja­in a „Ve­szíts el egy köny­vet!” já­ték­ról (Evan­gé­li­kus Élet, 2008/14.), me­lyet az oros­há­zi Justh Zsig­mond Vá­ro­si Könyv­tár mun­ka­tár­sai ho­no­sí­tot­tak meg ha­zánk­ban. Az „uta­zó köny­vek­nek” kül­föl­dön jó­val na­gyobb ha­gyo­má­nyuk van, mint ma­gyar nyelv­te­rü­le­ten, de az ak­ció ta­va­lyi si­ke­re el­ér­te, hogy a fej­lesz­tés alatt lé­vő Könyv­tár­por­tál­ba (http://konyv­tar.hu/) in­teg­rá­lód­jon a BookC­ros­sing ma­gyar meg­fe­le­lő­je.

Bár el­ső­re fur­csá­nak tűn­het, hogy a könyv­tár mint a köny­vek őr­ző­he­lye bá­to­rít ar­ra, hogy va­la­ki csak úgy el­hagy­jon egy kö­te­tet, va­ló­já­ban a kez­de­mé­nye­zés cél­ja az ol­va­sá­si kedv fel­kel­té­se: iz­gal­mas do­log el­kép­zel­ni, hogy az el­ve­szett könyv ki­hez ke­rül majd, meg­ta­lál­ja-e va­jon a he­lyét, mi­előtt az­tán dol­ga vé­gez­té­vel to­vább­ke­rül más­hoz.

A http://ve­szit­sel.konyv­tar.hu/ ol­da­lon nem­csak az el­ve­szett és meg­ta­lált köny­ve­ket le­het meg­ad­ni, de a rend­szer a Go­og­le Maps al­kal­ma­zás se­gít­sé­gé­vel még egy tér­ké­pet is meg­je­le­nít, amely a könyv út­já­nak ál­lo­más­he­lye­it mu­tat­ja meg.

A Moly (http://moly.hu/) köny­ves kö­zös­sé­gi ol­dal nem vé­let­le­nül hir­de­ti ma­gát a „Köny­ves ját­szó­tér” szlo­gen­nel. A ta­gok unat­ko­zás he­lyett há­rom ap­ró já­ték­kal te­he­tik pró­bá­ra em­lé­ke­ző­te­het­sé­gü­ket vagy meg­ér­ző­ké­pes­sé­gü­ket: az Össze­ke­vert be­tűk egy vé­let­len­sze­rű­en ki­vá­lasz­tott könyv cí­mé­nek al­ko­tó­ele­me­it ke­ve­ri össze, majd ad­ja fel fel­ad­vány­ként; a Rej­tőz­kö­dő bo­rí­tók egy szin­tén ta­lá­lom­ra ki­vá­lasz­tott könyv bo­rí­tó­ját mu­tat­ja meg úgy, hogy a kép pont­jai kö­zül csak min­den ötö­dik sor lát­szó­dik – ennyi­ből kell ki­ta­lál­ni há­rom le­he­tő­ség kö­zül a he­lyes köny­vet; az Íz­lé­sek és mo­lyolók az adott tag is­me­rő­sei kö­zül vá­laszt, majd az ő egyik ol­vas­má­nyá­ról kell meg­tip­pel­ni, hogy mi­lyen ér­té­ke­lést ka­pott.

A Moly leg­nép­sze­rűbb já­té­ka A Nagy Könyv nyom­do­ka­in ha­la­dó Könyv­pár­baj (http://konyvpar­baj.hu/). El­len­tét­ben az is­mert előd­del nem ked­ven­ce­ket tar­tal­ma­zó lis­tát kell ké­szí­te­ni, ha­nem csu­pán két könyv kö­zül kell ki­vá­lasz­ta­ni a job­bat. Az egy­sze­rű dön­té­sek­ből az­után a nagy szá­mok tör­vé­nye mi­att iga­zi nép­sze­rű­sé­gi top­lis­ta szü­le­tik, amely je­len­leg csaknem fél­mil­lió (!) pár­baj ered­mé­nyé­ből áll össze.

A má­sik ma­gyar köny­ves kö­zös­sé­gi ol­dal, a Könyv­ko­ló­nia (http://konyv­­ko­lo­nia.hu/) a fel­hasz­ná­lói ak­ti­vi­tás­ból csi­nált nem­rég já­té­kot: a ta­gok min­den egyes ol­da­lon vég­zett cse­lek­vé­sért – kri­ti­ká­kért, hoz­zá­szó­lá­so­kért vagy az adat­bá­zis bő­ví­té­sé­ért – pon­to­kat kap­nak, ame­lyek ál­lan­dó ver­seny­pá­lyá­vá ala­kít­ják át a „ko­lo­ni­zá­ci­ót”. A pro­jekt mű­köd­te­tői az ezer pon­tot el­ső­ként el­ért tag­ju­kat már meg is lep­ték egy aján­dék­könyv­cso­mag­gal, vél­he­tő­en még na­gyobb ked­vet csi­nál­va ez­zel az ol­dal ak­tív hasz­ná­la­tá­hoz. A Könyv­ko­ló­nia blog­ja rá­adá­sul a leg­több ér­de­kes és kü­lönc köny­vek­kel kap­cso­la­tos té­má­ról is be­szá­mol, így an­nak ol­vas­ga­tá­sa is igen szó­ra­koz­ta­tó.

Azok, akik a já­ték he­lyett in­kább ol­va­sá­si tip­pe­ket ke­res­nek az in­ter­ne­ten, a fen­ti ol­da­la­kon kí­vül még szá­mos kel­le­mes hely­re buk­kan­hat­nak. A Köny­ves­blog (http://kony­ves.blog.hu/) jú­li­us­ban ün­ne­pel­te má­so­dik szü­le­tés­nap­ját. A Va­lus­ka Lász­ló ál­tal ve­ze­tett ol­dal ez ­alatt a két év alatt el­is­mert ol­dal­lá nőt­te ki ma­gát iro­dal­mi kö­rök­ben, így most már nem­csak re­cen­zi­ó­kat kö­zöl, ha­nem meg­je­le­nés előtt ál­ló kö­te­tek­ből is hoz le rész­le­te­ket.

Ko­moly aján­ló­gyűj­te­ménnyel ren­del­ke­zik az Ol­va­só­nap­ló (http://www.ol­va­so­nap­lo.hu/kony­va­jan­lok/), ame­lyik a kü­lön­bö­ző köny­ves blo­gok­ban írt be­mu­ta­tó­kat gyűj­ti egy hely­re, és ez­zel leg­in­kább a Mi­ner köny­ves ke­re­ső­jé­hez ha­son­lít (http://kony­vek.mi­ner.hu/).

Szin­tén re­cen­zi­ó­kat gyűjt egy hely­re az On­line Book Club (http://okk.fre­eb­log.hu/), ame­lyet a csat­la­ko­zott blo­go­lók töl­te­nek fel – több­nyi­re sa­ját web­nap­ló­ik tar­tal­má­val.

Nem tud­ni, mi­kor jön el a csak di­gi­tá­lis for­má­ban ter­jesz­tett köny­vek ide­je, és ez mennyi­ben fog­ja meg­vál­toz­tat­ni a köny­vek­kel kap­cso­la­tos vi­szo­nyun­kat, de vél­he­tő­en a Gu­ten­berg-ga­la­xis ma élő ra­jon­gói to­vább­vi­szik, to­vább­örö­kí­tik azt a szel­le­mi­sé­get, amely a mai vi­lág­há­ló köny­ves kuc­kó­it jel­lem­zi. Az ol­va­sá­son túl ér­de­mes könyv­sze­re­tő em­be­rek­kel kö­zös­sé­get al­kot­ni, eh­hez pe­dig a leg­jobb ki­in­du­lá­si pon­to­kat meg­ad­tuk.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Lel­ki meg­úju­lá­som a há­bo­rú utá­ni éb­re­dés­ben
Hi­á­ba szól az ige?
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Szá­za­dik mun­ka­év­kez­dés
A cél a gyü­mölcs­ter­més
Négy egy­ház­me­gye hat­van lel­ké­sze a Ba­la­ton part­ján
Ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zó” – más­képp
Ki­bő­ví­tett óvo­dá­ba vár­ják a „kis­de­áko­kat”
Ke­re­ke­zés Ká­vá­ra
Keresztutak
45 do­boz könyv és 2 tö­mény nap
Kon­fe­ren­cia a „zok­ni­gyár­ban”
A hét nap cso­dá­ja
A teremtés hete
Ket­tős ju­bi­le­um Sch­ro­ben­ha­us­en­ben
Végzetes há­la­ima
Evangélikusok
„Az igét édes­apám­tól kap­tam, és én is to­vább­ad­tam”
e-világ
Le­dön­töt­ték Lu­ther szabadkai szob­rát
A já­té­kos­tól a ko­mo­lyig
A hét témája
Part­ner­ség Krisz­tus­ban
Távirati stílusban
"ISTEN MUNKATÁRSAI VAGYUNK." (1 Kor 3,9)
Üze­net az öl­tö­ző­ből
Monológ a margón
SMS-zuhatag az epot-on
evél&levél
Ima­ké­rés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ha­za­té­rés Csön­gé­re
Vasmegyei üdvözlet
Négy korál
Új kot­ta és szü­le­tés­na­pi há­la­adás
Is­mét szak­rá­lis mű­vé­sze­tek he­te
Ezeréves a gyu­la­fe­hér­vá­ri püspökség
Kör­tés ré­tes
A vasárnap igéje
A Krisz­tus-kö­ve­tők fo­rint­jai
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Min­den­ko­ron ál­dom az én Ura­mat
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 38 A já­té­kos­tól a ko­mo­lyig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster