EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 38 - Új kot­ta és szü­le­tés­na­pi há­la­adás

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Új kot­ta és szü­le­tés­na­pi há­la­adás

Im­már ki­len­ce­dik al­ka­lom­mal gyü­le­kez­tek össze au­gusz­tus 23. és 28. kö­zött gya­kor­ló kán­to­rok Fó­ton, a kán­tor­to­vább­kép­ző tan­fo­lya­mon. Idén öku­me­ni­kus or­go­na­kur­zus is kap­cso­ló­dott a prog­ram­hoz.

Az or­go­na­kur­zus cél­ja az volt, hogy meg­is­mer­tes­se az Or­ga­num Of­fi­ci­ans cí­mű új ki­ad­ványt, amely min­den fe­le­ke­zet­ben hasz­nál­ha­tó, ki­sor­go­nán is játsz­ha­tó, könnyű pre­lú­di­u­mo­kat és fú­gá­kat ad köz­re (rész­le­te­seb­ben lásd a http://kan­tor­ke­p­zo.lu­the­ran.hu web­ol­da­lon).

A ket­tős prog­ram va­sár­nap dél­után Bé­res Ta­más­nak, az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem Rend­sze­res Teo­ló­gi­ai Tan­szé­ke do­cen­sé­nek át­fo­gó, teo­ló­gi­ai és fi­lo­zó­fi­ai mély­sé­ge­ket meg­já­ró elő­adá­sá­val in­dult: A Lé­lek nyel­ve és a nyelv lel­ke az is­ten­tisz­te­le­ten. Rö­vid be­szél­ge­tés után Ben­ce Gá­bor, a kán­tor­kép­ző igaz­ga­tó­ja egy­ház­ze­nész-né­ző­pont­ból szólt hoz­zá a té­má­hoz: A ze­ne kul­ti­kus és prak­ti­kus sze­re­pe a gyü­le­ke­zet­ben.

Es­te Enye­di Pál, a Liszt Fe­renc Ze­ne­mű­vé­sze­ti Egye­tem Egy­ház­ze­ne Tan­szé­ké­nek ve­ze­tő­je, az or­go­nás kö­tet egyik köz­re­adó­ja tar­tott ze­ne­hall­ga­tás­sal gaz­da­gí­tott tör­té­ne­ti be­ve­ze­tőt a li­tur­gi­kus or­go­na­ze­né­ről.

Hét­főn dél­előtt és dél­után, va­la­mint ked­den dél­előtt a gya­kor­la­ti mun­káé volt a fő­sze­rep. A részt­ve­vők a kot­ta má­sik köz­re­adó­ja, Bó­diss Ta­más or­go­na­mű­vész ve­ze­té­sé­vel mé­lyed­tek el az egyes mű­vek elő­adá­sá­ban.

Foly­tat­va a ta­valy el­kez­dett jó gya­kor­la­tot, ked­den dél­után or­go­na­né­ző ki­rán­du­lás­ra ke­rült sor. Idén is há­rom hang­szer fért be­le a prog­ram­ba. A zug­lói Pá­du­ai Szent An­tal-temp­lom (Bos­nyák tér) és a zug­lói evan­gé­li­kus temp­lom or­go­ná­ját a kán­to­rok, Enye­di Pál és Fin­ta Ger­gely mu­tat­ták be. Fassang Lász­ló se­gít­sé­gé­vel be­le­kuk­kant­hat­tak a részt­ve­vők a Mű­vé­sze­tek Pa­lo­tá­ja nagy­sza­bá­sú or­go­ná­já­nak mű­hely­tit­ka­i­ba is.

Más­nap a tan­fo­lyam és egy­ház­ze­nész-ta­lál­ko­zó ese­mé­nye­i­vel foly­ta­tó­dott a prog­ram. Fót­hoz kö­tő­dő or­go­nis­ták nagy­sza­bá­sú aján­dé­kot nyúj­tot­tak át az idén nyolc­van­esz­ten­dős Trajt­ler Gá­bor­nak, a kán­tor­kép­ző év­ti­ze­de­ken át meg­ha­tá­ro­zó or­go­na­ta­ná­rá­nak. Ki­hasz­nál­va a ház le­he­tő­sé­ge­it, hogy öt or­go­na, több har­mó­ni­um, pi­a­ní­nó, sőt spi­nét is ren­del­ke­zé­sük­re áll, za­rán­dok­la­tot ál­lí­tot­tak össze J. S. Bach Kla­vi­e­rü­bung cí­mű gyűj­te­mé­nyé­nek III. kö­te­té­ből, mely az is­ten­tisz­te­let li­tur­gi­kus dal­la­ma­it és Lu­ther ka­te­kiz­mus­éne­ke­it dol­goz­za fel. Az adott mű­vek előtt bib­li­ai sza­ka­szok és Lu­ther Kis ká­té­já­nak rész­le­tei hang­zot­tak el, va­la­mint meg­szó­lal­tak az éne­kek is. Az anya­got Fin­ta Ger­gely ál­lí­tot­ta össze, köz­re­mű­köd­tek Né­meth Csa­ba, Kincz­ler Zsu­zsan­na, Ben­ce Gá­bor, Pál Dia­na, Me­kis Pé­ter, Wag­ner Szi­lárd, Ecse­di Zsu­zsa, Si­mon Bar­ba­ra, Bar­na Má­ria és Fassang Lász­ló. Ez a két óra min­den je­len­lé­vő szá­má­ra in­ten­zív szel­le­mi, lel­ki és ze­nei él­ményt je­len­tett.

Csü­tör­tö­kön a há­rom nyá­ri tan­fo­lyam elő­adói ta­lál­koz­tak egy­más­sal. Le­he­tő­ség nyílt szak­mai kér­dé­sek meg­vi­ta­tá­sá­ra és ba­rá­ti együtt­lét­re egy­aránt. Igen fon­tos, hogy a há­rom cso­port (Ben­ce Gá­bor, Aba­ffy Nó­ra és Ker­tész Bo­tond csa­pa­ta) ne kü­lö­nül­jön el egy­más­tól, ha­nem nyi­tott le­gyen a má­sik sa­já­tos­sá­ga­i­ra, ér­té­ke­i­re.

A kán­tor­to­vább­kép­ző ki­tar­tó részt­ve­vői min­den dél­előtt egyé­ni órá­kon is gaz­da­gít­hat­ták is­me­re­te­i­ket Ben­ce Gá­bor, Ecse­di Zsu­zsa és Pócs Mik­lós se­gít­sé­gé­vel.

Az együtt töl­tött na­po­kat zso­lozs­ma-is­ten­tisz­te­le­tek ke­re­tez­ték (a GyLK rend­jei sze­rint). A reg­ge­li pri­ma imád­sá­gok gyü­le­ke­ze­ti kör­ben zaj­lot­tak. Az es­ti imád­sá­gok (ve­spe­ra és komp­let­óri­um) lel­ké­szi szol­gá­la­tát Bé­res Ta­más, Me­kis Ádám, Ko­czor Ta­más és Wag­ner Szi­lárd (aki a hét te­ma­ti­ká­ját is össze­ál­lí­tot­ta) vál­lal­ta. A hét­fő es­ti öku­me­ni­kus ve­spe­rá­ra a fó­ti re­for­má­tus temp­lom­ban ke­rült sor.

Az idei, po­zi­tív ta­pasz­ta­la­tok alap­ján fel­me­rült az öt­let, hogy a töb­bi fe­le­ke­zet­tel kö­zös prog­ra­mo­kat ér­de­mes vol­na foly­tat­ni. Így Fót re­mél­he­tő­leg jö­vő­re is von­zó le­he­tő­sé­ge­ket tud majd kí­nál­ni az ér­dek­lő­dők szá­má­ra.

Szo-la


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Lel­ki meg­úju­lá­som a há­bo­rú utá­ni éb­re­dés­ben
Hi­á­ba szól az ige?
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Szá­za­dik mun­ka­év­kez­dés
A cél a gyü­mölcs­ter­més
Négy egy­ház­me­gye hat­van lel­ké­sze a Ba­la­ton part­ján
Ma­gyar–szlo­vák „csúcs­ta­lál­ko­zó” – más­képp
Ki­bő­ví­tett óvo­dá­ba vár­ják a „kis­de­áko­kat”
Ke­re­ke­zés Ká­vá­ra
Keresztutak
45 do­boz könyv és 2 tö­mény nap
Kon­fe­ren­cia a „zok­ni­gyár­ban”
A hét nap cso­dá­ja
A teremtés hete
Ket­tős ju­bi­le­um Sch­ro­ben­ha­us­en­ben
Végzetes há­la­ima
Evangélikusok
„Az igét édes­apám­tól kap­tam, és én is to­vább­ad­tam”
e-világ
Le­dön­töt­ték Lu­ther szabadkai szob­rát
A já­té­kos­tól a ko­mo­lyig
A hét témája
Part­ner­ség Krisz­tus­ban
Távirati stílusban
"ISTEN MUNKATÁRSAI VAGYUNK." (1 Kor 3,9)
Üze­net az öl­tö­ző­ből
Monológ a margón
SMS-zuhatag az epot-on
evél&levél
Ima­ké­rés
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Ha­za­té­rés Csön­gé­re
Vasmegyei üdvözlet
Négy korál
Új kot­ta és szü­le­tés­na­pi há­la­adás
Is­mét szak­rá­lis mű­vé­sze­tek he­te
Ezeréves a gyu­la­fe­hér­vá­ri püspökség
Kör­tés ré­tes
A vasárnap igéje
A Krisz­tus-kö­ve­tők fo­rint­jai
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Min­den­ko­ron ál­dom az én Ura­mat
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 38 Új kot­ta és szü­le­tés­na­pi há­la­adás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster