EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 14 - Fe­le­lős va­gyok atyám­fi­á­ért…

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Fe­le­lős va­gyok atyám­fi­á­ért…

Misszi­ói kon­zul­tá­ció Pi­lis­csa­bán

Re­mény­ség­gel elő­re – töb­bek­ben meg­fo­gal­ma­zó­dott ez a már­ci­us 23–24-én tar­tott misszi­ói kon­zul­tá­ció után, ami­kor egy­há­zunk misszi­ó­sai cse­rél­tek ta­pasz­ta­la­tot, szőt­tek együtt ter­ve­ket, és cso­dál­koz­tak rá Is­ten Lel­ké­nek mun­ká­já­ra egy­más szol­gá­la­tá­ban, fel­is­me­ré­se­i­ben. A Sze­ve­ré­nyi Já­nos or­szá­gos misszi­ói lel­kész ál­tal éven­te össze­hí­vott ta­lál­ko­zó cél­ja ket­tős: a szak­mai to­vább­kép­zés mel­lett a lel­ki fel­fris­sü­lést is hi­va­tott se­gí­te­ni.

A fő­elő­adó Kun­sza­bó Zol­tán ró­mai ka­to­li­kus di­a­kó­nus, az Esz­ter­gom–Bu­da­pes­ti Fő­egy­ház­me­gye Misszi­ós Re­fe­ra­tú­rá­já­nak kép­zé­si fe­le­lő­se, az Új Je­ru­zsá­lem Kö­zös­ség ala­pí­tó­ja volt, aki a ka­to­li­kus egy­ház misszi­ó­já­ról szól­va hang­sú­lyoz­ta: Krisz­tust kell hir­det­ni, mert min­den nép­nek jo­ga van hal­la­ni az evan­gé­li­u­mot. El­uta­sí­tot­ta azt a vé­le­ményt, hogy a vi­lág kö­zö­nyös, és rá­mu­ta­tott ar­ra, hogy sok­szor azért nem jön­nek az em­be­rek a ke­resz­tény kö­zös­sé­gek­be, mert ott sok ma­gas­röp­tű esz­me­fut­ta­tás hang­zik el, csak ép­pen a lé­nyeg­ről nem be­szél­nek.

El­mond­ta, hogy egy­há­zá­ban a meg­úju­lá­si moz­gal­mak élen jár­nak a misszi­ó­ban, de fon­tos, hogy együtt­mű­köd­je­nek a plé­bá­ni­ák­kal, hi­szen kö­zös­sé­gi hát­tér nél­kül nem le­het evan­gé­li­zál­ni; az előb­bi len­dü­le­tes­sé­ge és az utób­bi sta­bi­li­tá­sa olyan, mint ami­kor a harc­ba könnyű­lo­vas­sá­got és ne­héz­tü­zér­sé­get egy­aránt ve­zé­nyel­nek. Egy erő­sen hi­e­rar­chi­kus egy­ház tag­ja­ként utalt ar­ra is, hogy mi­lyen fon­tos a fel­sőbb­ség sze­re­pe, hi­szen „ha a leg­fel­sőbb szin­ten fúj­ják a kür­töt, an­nak nincs pár­ja”.

A hoz­zá­szó­lók azon túl, hogy meg­ál­la­pí­tot­ták, mennyi­re ha­son­ló a lá­tá­suk a ka­to­li­kus test­vé­rek­éhez, több fon­tos gon­do­latot is meg­fo­gal­ma­ztak. El­en­ged­he­tet­len az imád­ko­zás, a ter­ve­zés, az ada­ko­zás, az öku­me­ni­kus gon­dol­ko­dás, a la­i­ku­sok szol­gá­la­ta és a sze­re­tet­tel­jes ag­go­da­lom azo­kért, akik Krisz­tus nél­kül a kár­ho­zat fe­lé tar­ta­nak.

Je­len vol­tak az evan­gé­li­kus egy­ház misszi­ói bi­zott­sá­gá­nak tag­jai, akik a kon­zul­tá­ció előtt tar­tot­ták ülé­sü­ket, va­la­mint Gáncs Pé­ter misszi­ó­ért fe­le­lős püs­pök, az egy­ház­ke­rü­le­ti misszi­ói lel­ké­szek, az egy­ház­me­gyei missziói fe­le­lő­sök és a misszi­ói mun­ka­ágak ve­ze­tői, kép­vi­se­lői.

Több­ször meg­fo­gal­ma­zó­dott az, hogy erő­sí­te­ni kel­le­ne a misszió irán­ti el­kö­te­le­zett­sé­get a lel­ké­szek és a teo­ló­gus­hall­ga­tók kö­zött, és jó len­ne, ha misszi­ói bi­zott­sá­gok ala­kul­ná­nak a gyü­le­ke­ze­tek­ben. Sok jó pél­dá­ról is szó esett, me­lye­ket az il­le­té­ke­sek job­ban hir­det­het­né­nek az egy­há­zi saj­tó­ban, hogy öt­le­tet kap­has­sa­nak azok is, akik jó szán­dé­kú­ak, de ta­nács­ta­la­nok.

A mun­ka­ágak kö­zül ez­út­tal a fér­fi-, ci­gány-, bör­tön-, al­ko­hol­be­teg-men­tő misszió, va­la­mint a kór­há­zi lel­ki­gon­do­zók tar­tot­tak meg­be­szé­lést, a részt­ve­vők kö­re azon­ban ki­bő­vült egyes ér­dek­lő­dők­kel, pél­dá­ul a szép szám­ban je­len lé­vő me­gyei fe­le­lő­sök­kel.

Egy­há­zunk­ban egy­re több fér­fi­kör mű­kö­dik, a veszp­ré­mi cso­port ve­ze­tő­je, Ló­czi Ti­bor ott is volt a ta­lál­ko­zón. Ba­kay Pé­ter ci­gány­misszi­ós re­fe­rens sze­rint egy­re in­kább be­ke­rül a köz­tu­dat­ba a ci­gány­misszi­ós mun­ka is. Fo­lya­ma­to­san tér­ké­pe­zik fel a gyü­le­ke­ze­te­ket, hogy hol van­nak ro­mák, il­let­ve a szo­ká­sos nyá­ri és őszi prog­ram­ja­ik mel­lett több ren­dez­vé­nyen – pél­dá­ul a má­ju­si ke­rü­le­ti misszi­ói na­pon is – részt vesz­nek.

Bí­zik Lász­ló bör­tön­lel­kész öröm­mel je­lez­te, hogy a bu­da­pes­ti bör­tö­nök­ben ha­ma­ro­san meg­kez­di mun­ká­ját egy új, fél­ál­lá­sú lel­kész, de még bi­zony­ta­lan, hogy mi­lyen fe­le­ke­ze­tű lesz. Ro­szík Gá­bor, a Ma­gyar Test­vé­ri Bör­tön­tár­sa­ság és a Bör­tön­lel­ké­szek Ma­gyar­or­szá­gi Szer­ve­ze­té­nek el­nö­ke szólt a misszió ál­tal mű­köd­te­tett, vá­ci APAC-kör­let­ről, va­la­mint a kö­zel­gő bör­tön­misszi­ós ima­hét­ről és Só­lyom Lász­ló köz­tár­sa­sá­gi el­nök ter­ve­zett má­ju­si lá­to­ga­tá­sá­ról a bör­tön­lel­ké­szek­nél.

Az al­ko­hol­be­te­gek­kel fog­lal­ko­zó Kö­zép­hal­mi Misszió Ala­pít­vány­nál a kö­zel­múlt­ban vál­to­zás tör­tént: dr. Sár­kány An­gyal hosszú évek hű­sé­ges mun­ká­ja után át­ad­ta a ku­ra­tó­ri­u­mi el­nök­sé­get Mi­kó Lász­ló­nak.

Mol­nár Jó­zsef kór­ház­lel­kész lel­ke­sen be­szélt a mis­kol­ci egész­ség­ügyi in­téz­mény­ről, ahol négy, kü­lön­bö­ző fe­le­ke­ze­tű lel­kész is szol­gál a kór­ház al­kal­ma­zá­sá­ban (!), és min­den­nap van is­ten­tisz­te­let; s hogy dr. Csi­ba Gá­bor, az in­téz­mény főigaz­ga­tó főorvosa erő­sen szor­gal­maz­za, hogy min­den kór­ház­ban le­gyen hi­va­tá­sos lel­kész.

Gyöngy­sze­me volt a ta­lál­ko­zó­nak Vis­ky And­rás Jú­lia cí­mű mo­no­drá­má­ja Dér De­ni­sa elő­adá­sá­ban. Er­re a kon­zul­tá­ció negy­ven­öt részt­ve­vő­je mel­lett a he­lyi gyü­le­ke­zet negy­ven tag­ja is kí­ván­csi volt.

Az el­kö­te­le­zett misszi­ós csa­pat, mely Pi­lis­csa­bá­ról ha­za­in­dult, ter­mé­sze­te­sen tu­da­tá­ban van an­nak, hogy fon­to­sak az öt­le­tek és a lel­ke­se­dés, de a misszió mun­ká­ló­ja nem mi va­gyunk, ha­nem a Szent­lé­lek Is­ten.

Hu­lej Eni­kő


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mit jelent szá­mom­ra húsvét?
Épít­se­tek utat a pusz­tá­ban
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Zabolázzuk meg teendőinket!
Egyházunk egy-két hete
Fe­le­lős va­gyok atyám­fi­á­ért…
Evangélikus széderest
Nagyheti teológuspassió
Ju­bi­lá­ló solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus óvo­da
Nyug­dí­jas lel­ké­szek ta­lál­ko­zó­ja észa­kon
Is­ten­től kor­má­nyo­zot­tan
Keresztutak
Püs­pök­könyv-be­mu­ta­tó Bu­da­vár­ban
Há­rom egy­há­zi ve­ze­tő az er­köl­csi érté­kek vé­del­mé­ről és a jog­ál­la­mi­ság­ról a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mi­án
Kényes kérdések hétfőn hattól
MEKDSZ: az öreg-ifjú moz­ga­lom
Evangélikusok
Evan­gé­li­kus né­pi ipar­mű­vész Eu­ró­pa kul­tu­rá­lis fő­vá­ro­sá­ban
e-világ
Al­isz­kánál „Han­tiországban”
Bi­za­lom és mi­nő­ség
Keresztény szemmel
Ma­gyar fel­tá­ma­dás?
Hya­e­na bi­pe­dis
De hol van­nak a sa­ma­ri­tá­nu­sok?
Tű­zi­já­ték
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Négy­száz éve volt a zsol­nai zsi­nat
Ré­gi bort új töm­lő­be
A szig­li­ge­ti fes­tő
Lel­ket kar­ban­tar­tó köl­té­szet
Az Úr je­len­lé­te az is­te­nes ver­sek nyír­egy­há­zi sza­va­ló­ver­se­nyén
Be­szél­ge­tés Vízy Lász­ló épí­tésszel
Ne­gyed év­szá­za­da ere­de­ti pom­pá­já­ban
Bölcs szív – 50 + me­di­tá­ció és imád­ság
Út­mu­ta­tó az egy­ház­köz­sé­gi gyűj­te­mé­nyek ke­ze­lé­sé­hez
Is­ten ujj­le­nyo­ma­ta­it ke­res­ve
Vá­lo­ga­tás az MTV ünne­pi mű­so­ra­i­ból
Sok­sze­le­tes dió­tor­ta
A vasárnap igéje
Pat­mo­szi hús­vét
„Em­ber ál­tal…”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Di­cső­ség né­ked, Is­te­nünk!
Ele­get tett mi­ér­tünk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 14 Fe­le­lős va­gyok atyám­fi­á­ért…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster