EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 14 - Kényes kérdések hétfőn hattól

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Kényes kérdések hétfőn hattól

A bio­e­ti­ka tárgy­kö­ré­be tar­to­zó té­mák szá­ma meg­le­he­tő­sen nagy: a ge­ne­ti­kán és a gén­te­rá­pi­án be­lül az ős­sej­tek ato­mi szint­jé­től az abor­tusz és az eu­ta­ná­zia em­be­ri-er­köl­csi prob­lé­má­in át egé­szen a klí­ma­vál­to­zás egész boly­gón­kat érin­tő kér­dé­sé­ig sok min­den­ről van mit mon­da­nia. Ezért is si­ke­rült rend­kí­vül jól az Evan­gé­li­kus Egye­te­mi Lel­kész­ség és a Lu­ther Már­ton Szak­kol­lé­gi­um kö­zös szer­ve­zé­sé­ben meg­tar­tott bio­e­ti­kai kon­fe­ren­cia már­ci­us 22-én a Lágy­má­nyo­si Ökumeni­kus Köz­pont­ban.

Az egye­te­mi gyü­le­ke­zet Hé­Ha (hét­főn hat­kor) ne­vű ­so­ro­za­ta, amely a tel­je­sen kü­lön­bö­ző vi­lág­né­ze­tű, ko­rú és hát­te­rű fi­a­tal fel­nőt­tek be­szél­ge­tő kö­re, eb­ben a fél­év­ben a va­ló­sá­got vizs­gál­ja kü­lön­bö­ző szem­pon­tok­ból. Volt már szó pél­dá­ul a mű­vé­sze­ten át­szű­rő­dő va­ló­ság mi­ben­lé­té­ről Bá­lint Ádám kép­ző­mű­vésszel be­szél­get­ve, de lesz olyan al­ka­lom is, amely a fil­mek va­ló­sá­gát tár­gyal­ja ma­gyar fil­mes szak­em­be­rek se­gít­sé­gé­vel, vagy ép­pen az álom és a va­ló­ság kap­cso­la­tát vizs­gál­ja egy álom­ku­ta­tó­val.

A leg­utób­bi esz­me­cse­re a bio­e­ti­ka kér­dés­kö­ré­vel fog­lal­ko­zott, és mint­hogy ez egy­be­esett a Lu­ther-ott­hon ál­tal szer­ve­zett kon­fe­ren­cia­so­ro­zat ese­dé­kes té­má­já­val, a meg­nö­ve­ke­dett lét­szá­mú hall­ga­tó­ság a két al­kal­mat össze­köt­ve együtt be­szél­ge­tett a meg­hí­vott ven­dé­gek­kel. Az utób­bi­ak ez­út­tal hár­man vol­tak: dr. So­mo­si György, a Ma­gyar Bio­e­ti­kai Tár­sa­ság el­nök­sé­gi tag­ja, dr. Haj­nal Már­ton or­vos-fi­zi­kus és dr. Orosz Gá­bor Vik­tor, az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­tem (EHE) ad­junk­tu­sa. A hall­ga­tó­ság a Lu­ther-ott­hon és az egye­te­mi gyü­le­ke­zet tag­jai kö­zül ke­rült ki, va­la­mint az EHE hall­ga­tói is kép­vi­sel­tet­ték ma­gu­kat. Mo­de­rá­tor­ként e so­rok író­ja mű­kö­dött köz­re.

Az egye­te­mi gyü­le­ke­zet lel­ké­szé­nek, Kör­mendy Pet­rá­nak a kér­dé­sé­re fe­lel­ve So­mo­si György össze­fog­lal­ta, hogy bio­e­ti­kai alap­elv­ként el­ső­sor­ban a köz­jó és a bi­za­lom, va­la­mint a kö­zös­sé­gi szem­pon­tok pri­o­ri­tá­sa ér­vé­nye­sül, és azt is meg­tud­hat­ták az egy­be­gyűl­tek, hogy akár va­la­mely jár­vány­ügyi kér­dés­ben is sze­re­pet kap­hat e disz­cip­lí­na.

Orosz Gá­bor Vik­tor – aki dok­to­ri disszer­tá­ci­ó­já­ban az em­be­ri mél­tó­sá­got a ge­ne­ti­ka, il­let­ve a gén­te­rá­pia kon­tex­tu­sá­ban vizs­gál­ta – el­mond­ta: egye­nes vo­nal hú­zó­dik a gén­től az em­be­ri tár­sa­da­lo­mig, mert egy ge­ne­ti­kai de­fek­tus vagy a kö­ré cso­por­to­su­ló ku­ta­tás ki­hat a tár­sa­da­lom­ra is. Pél­da­ként a „sta­tus quo an­te” el­vet ér­de­mes em­lí­te­ni: a tu­do­má­nyos fej­lő­dés az­zal is jár, hogy ha a bir­to­kunk­ba ke­rü­lő tu­dás­ról ki­de­rül, hogy nagy ve­szé­lye­ket is rejt, at­tól még nem mon­dunk le ró­la. A pre­implan­tá­ci­ós ge­ne­ti­kai di­ag­nosz­ti­ka kap­csán az abor­tusz vá­lik né­mi­leg oka­fo­gyot­tá, hi­szen egy be­ül­te­tés előt­ti emb­rió ese­té­ben ta­lán ke­vés­bé ké­nyes a ki­mu­ta­tott de­fek­tus mi­att le­mon­da­ni ró­la.

Ugyan­ak­kor – hang­zott el a hall­ga­tó­ság ré­szé­ről a kér­dés –, ha va­la­mi ke­vés­bé ké­nyes eti­ka­i­lag, ak­kor az már eti­kus? Orosz Gá­bor Vik­tor vá­la­szá­ból ki­de­rült: a bio­e­ti­kai ha­tá­rok meg­vo­ná­sa va­ló­ban rop­pant ne­héz föl­adat, és óri­á­si ve­szé­lye­ket rejt ma­gá­ban. Tisz­te­let­ben kell tar­ta­nunk egy­más em­be­ri mél­tó­sá­gát Is­ten és em­ber előtt – hang­sú­lyoz­ta, hoz­zá­té­ve, hogy a fe­le­lős­ség­vál­la­lás­ban ben­ne van a té­ve­dés le­he­tő­sé­ge is.

Haj­nal Már­ton, aki je­len volt a 2004-ben Kop­pen­há­gá­ban tar­tott öko­ló­gi­ai kon­fe­ren­ci­án, szin­tén a fe­le­lős­ség­vál­la­lás­ról be­szélt. Vé­le­mé­nye sze­rint nem elég a kon­fe­ren­ci­á­zás és a part­ta­lan be­széd. Na­gyon mar­kán­san fo­gal­maz­ta meg, hogy hol hú­zó­dik az egyes em­ber fe­le­lős­sé­ge, és mi­lyen esz­kö­zök­kel ren­del­ke­zik ak­kor, ami­kor olyan, a kör­nye­ze­tet pusz­tí­tó esz­kö­zö­ket hasz­nál, mint pél­dá­ul a busz vagy a lap­top, eset­leg olyan húst eszik, amely nagy arány­ban tar­tal­maz a ki­vá­gott eső­er­dők he­lyén ter­mesz­tett szó­ját. II. Já­nos Pál pá­pa egyik mon­da­ta is elő­ke­rült, mely sze­rint a kör­nye­ze­ti vál­ság er­köl­csi és eti­kai vál­ság. Va­ló igaz, a kör­nye­ze­té­ért fe­le­lős­sé­get nem vál­la­ló em­ber vál­sá­ga er­köl­csi ter­mé­sze­tű.

A hall­ga­tó­ság kö­ré­ben elő­ke­rül­tek más kér­dé­sek is az eu­ta­ná­zi­á­ról és az abor­tusz­ról, és han­got ka­pott egy kis­sé ho­lisz­ti­ku­sabb szem­lé­let is, amely a szen­ve­dést nem föl­tét­le­nül prob­le­ma­ti­kus­nak, ha­nem bi­zo­nyos ese­tek­ben szük­ség­sze­rű­nek lát­ja, de volt olyan is, aki az or­vo­si köz­re­mű­kö­dés­sel vég­zett ön­gyil­kos­ság kap­csán meg­je­gyez­te, hogy az abor­tusz is ilyen gyil­kos­ság.

Azt a gon­do­la­tot, hogy az em­be­ri mél­tó­ság ré­sze kö­zös­ség­be szü­let­ni és az élet vé­gén kö­zös­ség­ből tá­voz­ni, meg­győ­ző­en tá­masz­tot­ta alá, aho­gyan a kon­fe­ren­cia fo­ko­za­to­san kö­zös be­szél­ge­tés­sé ala­kult. Töb­bek vé­le­mé­nye sze­rint a be­szél­ge­tés két órá­ja sem volt ele­gen­dő… Az­zal azon­ban min­den­ki egyet­ér­tett, hogy na­gyon ér­té­kes ese­mény­nek adott he­lyet a Lágy­má­nyo­si Öku­me­ni­kus Köz­pont.

Lisz­ka Vik­tor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mit jelent szá­mom­ra húsvét?
Épít­se­tek utat a pusz­tá­ban
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Zabolázzuk meg teendőinket!
Egyházunk egy-két hete
Fe­le­lős va­gyok atyám­fi­á­ért…
Evangélikus széderest
Nagyheti teológuspassió
Ju­bi­lá­ló solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus óvo­da
Nyug­dí­jas lel­ké­szek ta­lál­ko­zó­ja észa­kon
Is­ten­től kor­má­nyo­zot­tan
Keresztutak
Püs­pök­könyv-be­mu­ta­tó Bu­da­vár­ban
Há­rom egy­há­zi ve­ze­tő az er­köl­csi érté­kek vé­del­mé­ről és a jog­ál­la­mi­ság­ról a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mi­án
Kényes kérdések hétfőn hattól
MEKDSZ: az öreg-ifjú moz­ga­lom
Evangélikusok
Evan­gé­li­kus né­pi ipar­mű­vész Eu­ró­pa kul­tu­rá­lis fő­vá­ro­sá­ban
e-világ
Al­isz­kánál „Han­tiországban”
Bi­za­lom és mi­nő­ség
Keresztény szemmel
Ma­gyar fel­tá­ma­dás?
Hya­e­na bi­pe­dis
De hol van­nak a sa­ma­ri­tá­nu­sok?
Tű­zi­já­ték
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Négy­száz éve volt a zsol­nai zsi­nat
Ré­gi bort új töm­lő­be
A szig­li­ge­ti fes­tő
Lel­ket kar­ban­tar­tó köl­té­szet
Az Úr je­len­lé­te az is­te­nes ver­sek nyír­egy­há­zi sza­va­ló­ver­se­nyén
Be­szél­ge­tés Vízy Lász­ló épí­tésszel
Ne­gyed év­szá­za­da ere­de­ti pom­pá­já­ban
Bölcs szív – 50 + me­di­tá­ció és imád­ság
Út­mu­ta­tó az egy­ház­köz­sé­gi gyűj­te­mé­nyek ke­ze­lé­sé­hez
Is­ten ujj­le­nyo­ma­ta­it ke­res­ve
Vá­lo­ga­tás az MTV ünne­pi mű­so­ra­i­ból
Sok­sze­le­tes dió­tor­ta
A vasárnap igéje
Pat­mo­szi hús­vét
„Em­ber ál­tal…”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Di­cső­ség né­ked, Is­te­nünk!
Ele­get tett mi­ér­tünk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 14 Kényes kérdések hétfőn hattól

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster