EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 14 - Ré­gi bort új töm­lő­be

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Ré­gi bort új töm­lő­be

El­ké­szült az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um új hon­lap­ja

A ná­zá­re­ti Jé­zus ké­pe a ré­gi bor­ról és az új töm­lő­ről mar­ke­ting­szak­em­be­rek rém­ál­ma le­het. Is­mert cé­gek, ter­mé­kek, már­kák újít­ják meg öt-tíz éven­ként nem kis költ­ség­ve­tés­sel meg­je­le­né­sü­ket, ar­cu­la­tu­kat. Az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um mun­ka­tár­sa­i­nak fe­jé­ben is meg­for­dult a gon­do­lat, va­jon nem még­is a jé­zu­si böl­cses­ség­hez kel­le­ne-e tar­ta­nunk ma­gun­kat, ami­kor a mú­ze­um ter­ve­zett meg­úju­lá­sa előtt né­hány év­vel tel­je­sen új hon­lap­pal je­le­nünk meg a „vir­tu­á­lis nyil­vá­nos­ság” előtt. Az új hon­lap azon­ban re­mény­sé­ge­ink sze­rint nem egy­sze­rű­en „új töm­lő” lesz – hi­szen a mai vi­lág­ban már sen­ki sem tart bort töm­lő­ben –, ha­nem in­kább ar­ról be­szél­he­tünk, hogy át­tér­tünk a „pa­lac­ko­zás­ra”.

Az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um ré­gi hon­lap­ját ak­kor ké­szí­tet­te el Lér­ánt Ist­ván, ami­kor a mú­ze­um­nak még in­ter­netel­ér­he­tő­sé­ge sem volt. Nem le­he­tünk elég­gé há­lá­sak ne­ki, hogy ezt a mun­kát an­nak ide­jén ké­rés nél­kül, in­gyen, egy­ház- és kul­tú­ra­sze­re­tet­től in­dít­tat­va el­vé­gez­te szá­munk­ra. A ré­gi hon­lap el­ké­szí­té­se óta el­telt majd egy év­ti­zed azon­ban in­ter­ne­tes idő­szá­mí­tás­sal év­ez­red­nyi idő­nek szá­mít. Mi­vel egy­re töb­bek­nek el­ső és leg­fon­to­sabb tá­jé­ko­zó­dá­si esz­kö­ze az in­ter­net, új hon­lap meg­al­ko­tá­sá­hoz kel­lett fog­nunk.

Egy mú­ze­u­mi hon­lap­hoz alap­ve­tő­en ele­gen­dő az in­téz­mény cí­me, te­le­fon­szá­ma, nyit­va­tar­tá­si ide­je. Eze­ken az alap­in­for­má­ci­ó­kon kí­vül új hon­la­punk be­mu­tat­ja ál­lan­dó és idő­sza­ki ki­ál­lí­tá­sun­kat, be­szá­mo­lunk ren­dez­vé­nye­ink­ről, a mú­ze­um meg­ta­lá­lá­sát pe­dig in­ter­ak­tív tér­kép is se­gí­ti. A „ré­gi bor” meg­úju­lá­sát jel­zi, hogy a szol­gál­ta­tá­sok kö­zött már nem­csak a ku­ta­tá­si le­he­tő­sé­gek­ről, a cso­por­tos tár­lat­ve­ze­té­sek­ről vagy a mú­ze­um anya­ga­i­nak fel­hasz­ná­lá­sá­ról tá­jé­koz­ta­tunk, ha­nem hang­sú­lyo­san ajánl­juk mú­ze­um­pe­da­gó­gi­ai fog­lal­ko­zá­sa­in­kat is­ko­lai és más if­jú­sá­gi cso­por­tok­nak.

A hon­la­pon be­mu­tat­juk a mú­ze­um tör­té­ne­tét, az el­telt há­rom év­ti­zed idő­sza­ki ki­ál­lí­tá­sa­it (2001-től kez­dő­dő­en rö­vid le­írás­sal és ké­pek­kel is il­luszt­rál­va), és igye­kez­tünk össze­gyűj­te­ni a mú­ze­um­ról meg­je­lent ko­ráb­bi írá­so­kat is.

A mú­ze­um és a gyűj­te­mé­nyek ki­ad­vá­nyainak címei is fel­ke­rül­tek a hon­lap­ra.

A gyer­me­kek­ről sem fe­led­ke­zik meg az intézmény – a hó­nap mű­tár­gyá­ról szá­muk­ra is ké­szül le­írás, ezen kí­vül já­té­ko­kat is kí­ná­lunk a leg­fi­a­ta­labb kor­osz­tály­nak.

A leg­fon­to­sabb in­for­má­ci­ók an­gol és né­met nyel­ven is ol­vas­ha­tók a hon­la­pon.

A 21. szá­zad mú­ze­u­ma ki­nyílt a vi­lág fe­lé. To­vább­ra is fon­tos fel­ada­ta a múlt tár­gyi ér­té­ke­i­nek fel­tá­rá­sa és meg­őr­zé­se, de az utób­bi év­ti­ze­dek­ben az is­me­ret­ter­jesz­tés, az „élet­hosszig tar­tó ta­nu­lás” egyik leg­fon­to­sabb hely­szí­ne is lett. Ez az új meg­kö­ze­lí­tés ér­vé­nye­sül az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um hon­lap­ján is. „Evan­gé­li­kus örök­ség” cím alatt egy­há­zunk tör­té­nel­mé­ről, kul­tú­rá­já­ról is so­kat meg­tud­hat az ér­dek­lő­dő lá­to­ga­tó. Va­la­mennyi evan­gé­li­kus temp­lo­munk fény­ké­pe és leg­fon­to­sabb ada­tai mel­lett a De­ák té­ri In­su­la Lu­the­ra­na tör­té­ne­te, il­let­ve Bu­da­pest nem kis­szá­mú evan­gé­li­kus vo­nat­ko­zá­sú em­lé­ke – szob­rok, em­lék­táb­lák, épü­le­tek – is fel­ke­rült a hon­lap­ra.

Tör­té­nel­mi „kö­zös­sé­gi ol­dalt” is ké­szí­tet­tünk Eviw né­ven, aho­vá fo­lya­ma­to­san fog­juk fel­töl­te­ni egy­há­zunk tör­té­ne­te leg­fon­to­sabb sze­rep­lő­i­nek élet­raj­zi ada­ta­it. A töb­bi kö­zös­sé­gi por­tál­hoz ha­son­ló­an természetesen itt is az „is­me­rő­sök” és kö­zös „klu­bok” ma­zso­láz­ga­tá­sa le­het a leg­iz­gal­ma­sabb el­fog­lalt­ság. Rá­cso­dál­koz­ha­tunk ar­ra, hogy a kö­zös hit mel­lett mi­lyen kap­cso­la­ti há­lók erő­sí­tet­ték egy­há­zun­kat a múlt­ban (is).

A hon­lap in­for­ma­ti­kai ré­szét a Ze­ro-Labs Kft. (Kras­ser Dó­ra), gra­fi­kai vi­lá­gát pe­dig Tor­dai Ró­bert al­kot­ta meg, a tar­tal­mat a mú­ze­um mun­ka­tár­sai ké­szí­tet­ték. A hon­lap tar­tal­mai fo­lya­ma­to­san bő­vül­ni és fris­sül­ni fog­nak.

Új hon­la­punk­ról sze­ret­nénk kér­ni az in­for­ma­ti­ka iránt leg­fo­gé­ko­nyabb, kö­zép­is­ko­lás kor­osz­tály vé­le­mé­nyét. A leg­ala­po­sabb kri­ti­kák be­kül­dő­it hasz­nos „kü­tyük” mel­lett a nyá­ri mú­ze­u­mok éj­sza­ká­ja tisz­te­let­je­gye­i­vel ju­tal­maz­zuk. Az elem­zé­se­ket má­jus 10-ig e-mail cí­münk­re kér­jük el­kül­de­ni, ame­lyet most nem áru­lunk el, de hon­la­pun­kon meg­ta­lál­ha­tó: http://evan­ge­li­kus­mu­ze­um.hu/, http://lu­the­ran­mus­e­um.hu/ és http://lu­the­ran­mus­e­um.eu.

Bí­zunk ben­ne, hogy mú­ze­u­munk ré­gi és új lá­to­ga­tói egy­aránt öröm­mel fog­ják „fo­gyasz­ta­ni” a meg­újult vir­tu­á­lis és a meg­szo­kott va­lós tér­ben is mú­ze­u­munk „ré­gi íze­it”.

– kb –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mit jelent szá­mom­ra húsvét?
Épít­se­tek utat a pusz­tá­ban
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Zabolázzuk meg teendőinket!
Egyházunk egy-két hete
Fe­le­lős va­gyok atyám­fi­á­ért…
Evangélikus széderest
Nagyheti teológuspassió
Ju­bi­lá­ló solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus óvo­da
Nyug­dí­jas lel­ké­szek ta­lál­ko­zó­ja észa­kon
Is­ten­től kor­má­nyo­zot­tan
Keresztutak
Püs­pök­könyv-be­mu­ta­tó Bu­da­vár­ban
Há­rom egy­há­zi ve­ze­tő az er­köl­csi érté­kek vé­del­mé­ről és a jog­ál­la­mi­ság­ról a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mi­án
Kényes kérdések hétfőn hattól
MEKDSZ: az öreg-ifjú moz­ga­lom
Evangélikusok
Evan­gé­li­kus né­pi ipar­mű­vész Eu­ró­pa kul­tu­rá­lis fő­vá­ro­sá­ban
e-világ
Al­isz­kánál „Han­tiországban”
Bi­za­lom és mi­nő­ség
Keresztény szemmel
Ma­gyar fel­tá­ma­dás?
Hya­e­na bi­pe­dis
De hol van­nak a sa­ma­ri­tá­nu­sok?
Tű­zi­já­ték
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Négy­száz éve volt a zsol­nai zsi­nat
Ré­gi bort új töm­lő­be
A szig­li­ge­ti fes­tő
Lel­ket kar­ban­tar­tó köl­té­szet
Az Úr je­len­lé­te az is­te­nes ver­sek nyír­egy­há­zi sza­va­ló­ver­se­nyén
Be­szél­ge­tés Vízy Lász­ló épí­tésszel
Ne­gyed év­szá­za­da ere­de­ti pom­pá­já­ban
Bölcs szív – 50 + me­di­tá­ció és imád­ság
Út­mu­ta­tó az egy­ház­köz­sé­gi gyűj­te­mé­nyek ke­ze­lé­sé­hez
Is­ten ujj­le­nyo­ma­ta­it ke­res­ve
Vá­lo­ga­tás az MTV ünne­pi mű­so­ra­i­ból
Sok­sze­le­tes dió­tor­ta
A vasárnap igéje
Pat­mo­szi hús­vét
„Em­ber ál­tal…”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Di­cső­ség né­ked, Is­te­nünk!
Ele­get tett mi­ér­tünk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 14 Ré­gi bort új töm­lő­be

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster