EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 14 - Mit jelent szá­mom­ra húsvét?

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Mit jelent szá­mom­ra húsvét?

Fi­a­ta­labb ko­rom­ban ol­vas­tam egy­szer két ha­lász­ról, akik ré­sze­gen száll­tak be a csó­nak­ba. Nagy erő­fe­szí­tés­sel evez­tek, de se­hogy sem kö­ze­led­tek a túl­só part­hoz. Nem ér­tet­ték, mi aka­dá­lyoz­za őket. Vég­re ész­re­vet­ték: csó­nak­juk még min­dig az in­nen­ső part­hoz volt köt­ve…

Ez a kis tör­té­net gon­dol­ko­dás­ra kész­te­tett: nem va­gyok én is ha­son­ló ezek­hez a ha­lá­szok­hoz? Tu­laj­don­kép­pen mi is az élet­cé­lom? Ak­kor már ol­vas­ni kezd­tem a Bib­li­át, és meg­ér­tet­tem be­lő­le, hogy a túl­só part­ra kel­le­ne meg­ér­kez­nem… Meg­vi­lá­go­so­dott előt­tem, hogy az én éle­tem sem ha­lad jó irány­ba. Kezd­tem ke­res­ni en­nek az okát. Még szor­gal­ma­sab­ban ol­vas­tam to­vább Is­ten­nek igé­jét, míg vég­re rá­mu­ta­tott, hogy éle­tem ha­jó­ja meg van kö­töz­ve a bű­nök kö­te­le­i­vel. Hi­á­ba pró­bál­ko­zom hit­ben előbb­re jut­ni, a sá­tán meg­kö­töz. A bű­nök ten­ge­ré­ben in­kább süllyed, mint előbb­re ha­lad­na éle­tem. Szo­ron­gó ér­zé­sek vet­tek kö­rül.

Hús­vét ün­ne­pe kö­ze­le­dett. Ad­dig már sok hús­vét volt éle­tem­ben, de egyik sem je­len­tett szá­mom­ra kü­lö­nö­sebb ün­ne­pet. Vég­re hat­van év­vel ez­előtt el­jött az a hús­vét, amely szá­mom­ra is el­hoz­ta az iga­zi örö­met, bol­dog­sá­got, meg­úju­lást, egy új élet meg­in­du­lá­sát. Ezen a na­pon bol­dog ör­ven­de­zés­sel vet­tem tu­do­má­sul az an­gyal hír­mon­dá­sát: „Nin­csen itt, mert fel­tá­madt…” (Mt 28,6)

Mit is je­len­tett ak­kor szá­mom­ra ez az üze­net? An­nak fel­is­me­ré­sét, hogy élő Krisz­tu­som van!

Egy an­gol köl­tő, aki­től meg­kér­dez­ték, mit je­lent szá­má­ra Krisz­tus, így fe­lelt: „Ami a vi­rág­nak a nap, az ne­kem a Krisz­tus.” Amint a vi­rág­nak színt és il­la­tot a nap­su­gár, úgy az em­ber éle­té­nek Krisz­tus ad ér­té­ket. Így kezd­tem az­után én is új éle­tet az én élő, meg­vál­tó Krisz­tu­som­mal.

Tu­dom, hogy ma is na­gyon sok­fé­le­kép­pen vé­le­ked­nek Krisz­tus­ról. Egye­sek sze­rint tö­ké­le­tes em­ber volt, aki úgy tu­dott hin­ni, sze­ret­ni, meg­bo­csá­ta­ni, jót ten­ni és ál­do­za­tot hoz­ni, mint sen­ki más, és eb­ben van az ő utol­ér­he­tet­len­sé­ge. Má­sok sze­rint ra­jon­gó volt, aki meg­va­ló­sít­ha­tat­lan cé­lo­kat tű­zött az em­be­rek elé, aki­nek „rög­esz­mé­je” volt az Is­ten or­szá­gá­nak meg­ala­po­zá­sa azon a föl­dön, ahol ke­nyér kell az em­be­rek­nek, és a pénz a dik­tá­ló úr. Alá­za­tot, szol­gá­la­tot és ön­meg­ta­ga­dást hir­de­tett, ame­lyek­re – úgy­mond – na­gyon rá­fi­zet­nénk, ha gya­ko­rol­nánk. Jé­zus te­hát ke­gyet­len zsar­nok volt – do­hog­ják a vi­lág fi­ai –, aki igá­já­ba hajt­ja a sza­bad­ság­ra te­rem­tett em­bert, hogy ne­ki en­ge­del­mes­ked­jék. Be­fu­ra­ko­dik a bál­ter­mek­be, és er­köl­csi el­ve­i­vel meg­ront­ja a má­mo­ros órá­kat, ki­üti a kéz­ből a bo­ros­po­ha­rat.

Sok em­ber szá­má­ra Krisz­tus ke­gye­le­tes em­lék csu­pán. Ők a temp­lom­ban szí­ve­sen né­zik a fe­szü­le­tet, „el­hall­gat­ják” a ró­la szó­ló ta­ní­tást, ör­ven­dez­nek szü­le­té­se em­lék­ün­ne­pén, ma­guk­ba száll­nak ha­lá­la év­for­du­ló­ján, ám ér­tet­le­nül áll­nak a hús­vé­ti sír cso­dá­ja előtt.

Vi­lá­gos­sá vált előt­tem, hogy a mai em­bert ezért tud­ja oly erő­sen fog­va tar­ta­ni a sá­tán. Hús­vét ün­ne­pe azért nem hoz szá­muk­ra iga­zi sza­ba­du­lást, meg­úju­lást, mert ők még nem „bir­to­kol­ják” azt a Krisz­tust, aki le­győz­te a ha­lált.

Hoz­zuk hát ezért ide ezen az ün­ne­pen hi­tünk al­vó pa­ra­zsát, hadd szít­sa láng­ra a hús­vé­ti öröm­hír! Hadd mu­tas­sa meg ne­künk, hogy Krisz­tus a mi élő Meg­vál­tónk, aki meg­halt éret­tünk bű­ne­in­kért, de fel is tá­ma­dott, hogy szá­munk­ra meg­sze­rez­ze az örök éle­tet. Je­lent­se ezt szá­munk­ra a hús­vét, hogy meg­is­mer­hes­sük a drá­ga hús­vé­ti üze­net bol­dog­sá­gát: Krisz­tus fel­tá­ma­dott!

Ha te­hát még fog­va tart a sá­tán, ha a bű­nök még e vi­lág­hoz kö­töz­nek, hagy­juk oda ré­gi éle­tün­ket, kezd­jünk új éle­tet Krisz­tus­sal! Le­gyen ő az éle­tünk ve­zé­re, út­mu­ta­tó­ja! Le­gyen Krisz­tus élő va­ló­ság szá­munk­ra!

Ha mind­ezt el­fo­gad­juk, és hit ál­tal ma­gun­ké­vá tesszük, ak­kor lesz iga­zi hús­vé­tunk. Ak­kor ért­jük meg, mit je­lent a hús­vét: fel­tá­mad­ni Krisz­tus­sal új élet­re.

Le­gyen a hús­vé­ti üze­net min­den­ko­ri öröm­hír szá­munk­ra!

Szen­czi Lász­ló


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mit jelent szá­mom­ra húsvét?
Épít­se­tek utat a pusz­tá­ban
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Zabolázzuk meg teendőinket!
Egyházunk egy-két hete
Fe­le­lős va­gyok atyám­fi­á­ért…
Evangélikus széderest
Nagyheti teológuspassió
Ju­bi­lá­ló solt­vad­ker­ti evan­gé­li­kus óvo­da
Nyug­dí­jas lel­ké­szek ta­lál­ko­zó­ja észa­kon
Is­ten­től kor­má­nyo­zot­tan
Keresztutak
Püs­pök­könyv-be­mu­ta­tó Bu­da­vár­ban
Há­rom egy­há­zi ve­ze­tő az er­köl­csi érté­kek vé­del­mé­ről és a jog­ál­la­mi­ság­ról a Ma­gyar Tu­do­má­nyos Aka­dé­mi­án
Kényes kérdések hétfőn hattól
MEKDSZ: az öreg-ifjú moz­ga­lom
Evangélikusok
Evan­gé­li­kus né­pi ipar­mű­vész Eu­ró­pa kul­tu­rá­lis fő­vá­ro­sá­ban
e-világ
Al­isz­kánál „Han­tiországban”
Bi­za­lom és mi­nő­ség
Keresztény szemmel
Ma­gyar fel­tá­ma­dás?
Hya­e­na bi­pe­dis
De hol van­nak a sa­ma­ri­tá­nu­sok?
Tű­zi­já­ték
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Négy­száz éve volt a zsol­nai zsi­nat
Ré­gi bort új töm­lő­be
A szig­li­ge­ti fes­tő
Lel­ket kar­ban­tar­tó köl­té­szet
Az Úr je­len­lé­te az is­te­nes ver­sek nyír­egy­há­zi sza­va­ló­ver­se­nyén
Be­szél­ge­tés Vízy Lász­ló épí­tésszel
Ne­gyed év­szá­za­da ere­de­ti pom­pá­já­ban
Bölcs szív – 50 + me­di­tá­ció és imád­ság
Út­mu­ta­tó az egy­ház­köz­sé­gi gyűj­te­mé­nyek ke­ze­lé­sé­hez
Is­ten ujj­le­nyo­ma­ta­it ke­res­ve
Vá­lo­ga­tás az MTV ünne­pi mű­so­ra­i­ból
Sok­sze­le­tes dió­tor­ta
A vasárnap igéje
Pat­mo­szi hús­vét
„Em­ber ál­tal…”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Di­cső­ség né­ked, Is­te­nünk!
Ele­get tett mi­ér­tünk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 14 Mit jelent szá­mom­ra húsvét?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster